Skocz do zawartości
homzik

Asus A7n8x Deluxe (nforce 2) + Dysk Sata Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak sie pogubilem w tych wszystkich postach, ze postanowilem napisac swojego...

Posiadam plyte Asus A7N8X Deluxe na chipsecie nForce2 Ultra ze zintegrowanym kontrolerem Serial ATA RAID firmy Silicon Image. Postanowilem wymienic dysk i zamowilem 160GB Hitachi na Serial ATA II. Czy zatem istnieje jakakolwiek szansa, ze ten dysk bedzie dzialal u mnie poprawnie? Czy tez nie obedzie sie bez kupna kontrolera albo nowej plyty glownej?

Slyszalem rowniez, ze kontroler wykrywa dysk, mozna go podzielic na partycje w Partition Magic pod DOSem, a problem jest jedynie z instalacja Windowsa XP. Z kolei sprzedawca w sklepie powiedzial mi, ze problemy z instalacja SATA na XP dotycza tylko wersji bez zintegrowanego Service Packa, natomiast jesli ma sie zrobiony CD z SP1/SP2 to wszystko powinno byc w porzadku, bez dogrywania sterownikow (F6) z dyskietki? Czy ktos moze potwierdzic te informacje? Bo wedlug nich wynikaloby ze wszystko powinno dzialac...

Z gory dziekuje za okazana pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk sata II powinien dzialac bez problemu z kontorolerem na tej plytcie gl.

w teorii powinien, ale sam z samsungiem (HD160JJ) na sata II mialem ten problem.

niestety odeslalem dysk a podobno te sterowniki rozwiazuja problem.

http://homepage.ntlworld.com/michael.mccla..._rdvr-10032.zip

ja juz tego nie sprawdze, ale moze ktos inny da info czy to rozwiazuje problem. moze jeszcze raz zakupie ten sam dysk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk sata II powinien dzialac bez problemu z kontorolerem na tej plytcie gl.

w teorii powinien, ale sam z samsungiem (HD160JJ) na sata II mialem ten problem.

niestety  odeslalem dysk a podobno te sterowniki rozwiazuja problem.

1498844[/snapback]

Czy ktos juz sprawdzil czy faktycznie dziala z tymi sterownikami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywajac sterownikow ze strony Asusa moge jedynie uzywac dysku IBM/Hitachi 160GB SATA II jako 'magazyn danych', niestety instalator windowsa (nawet po wlozeniu dyskietki) nie widzi go jako dysk, na ktorym mozna byloby zainstalowac Windowsa XP:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż zrobiłem dokładnie tak samo

Właśnie udało mi się zainstalować XP na Samsungu HD160JJ z płytką Abit NF7-S na Serial ATA (zintegrowane). NIestety nie było to proste ponieważ sterownik SATA dodany do płytki - Silicon Image SiI 3112 SATARaid nie zadziałał. Dysk był widoczny w systenie ale Windows XP nie wykrywał go podczas instalacji.

Jedyne co trzeba zrobić to użyć sterowników

http://homepage.ntlworld.com/michael.mccla..._rdvr-10032.zip

Drivery mogę też podesłać na maila.

W biosie zostawiłem ustawienia defaultowe, oraz na dysku przestawiłem (zworka) na tryb SATA I (1,5Gbps)

i zadziałało.

MN99

zmieniłem bios C18E1013 w Asus A7N8X-E Deluxe rev 1.01 i wspomniane stery 3x12_x86_win_rdvr-10032,

i nic :mad:

a pod XP na ATA po dodaniu: SiI 3112 SATARaid Controller, podaje błąd: kod 10

o co kurka biega?

Edytowane przez MarcinBlue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupilem Hitachi T7K250 160GB i okazalo sie ze przyjechal do sklepu padniety (przy mnie otwierali) :( Wymienilem na Samsunga HD 160JJ i dziala bez problemow na abicie NF7-S (Sil 3112). Czyzbym mial jakiegos fuksa ze normalnie dziala pomimo klopotow niektorych osob? :) Dodam ze zworki nawet nie wkladalem i odpalilem go tak jak dostalem i poszedl normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio kupilem Hitachi T7K250 160GB i okazalo sie ze przyjechal do sklepu padniety (przy mnie otwierali) :( Wymienilem na Samsunga HD 160JJ i dziala bez problemow na abicie NF7-S (Sil 3112). Czyzbym mial jakiegos fuksa ze normalnie dziala pomimo klopotow niektorych osob? :) Dodam ze zworki nawet nie wkladalem i odpalilem go tak jak dostalem i poszedl normalnie.

1601783[/snapback]

A czy te Samsungi rzeczywiscie maja zworke od przestawiania trybu? Bo chcialbym sobie kupic Samsunga 80GB SATA II, ale nie wiem czy bedzie dzialal:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te Samsungi rzeczywiscie maja zworke od przestawiania trybu? Bo chcialbym sobie kupic Samsunga 80GB SATA II, ale nie wiem czy bedzie dzialal:(

1601804[/snapback]

ano ma, mój 160Gb ma i poprostu dla SATA trzeba ją włożyć

ale siostrzeniec wziął go do swojego kumpla bez zworki i u niego założył partycje

niewiem jaka płyta była ale na VIA

a chyba na moim asusie A7N8X Deluxe rev.1.01 z SiI 3112 :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi