Skocz do zawartości
Kasia.

Modernizacja Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Mam do Was ogromną prośbę.

Mianowicie zamierzam sobie rozbudować komputer, tylko naprawdę nie wiec co wymienić i na co wymienić. Proszę miłych panów o pomoc :)

Mam do wykorzystania 1400 zł, ale im mniej tym lepiej.

Komputer powinnien służyc głównie do grania (mojemu młodszemu bratu).

Oto komponenty aktualnego zestawu:

Wiem tylko że nalezy zmienic procesor, ram i ewentualnia płytę główna / karte graficzną. Pojemnośc dysku jest ok.

Duron 950 Mhz ( tak pisze na karcie gwarancyjnej, ale właściwie to jest 850 :| )

HDD 40 GB Seagate

Asus A7V 266-EX

Geforce 2 64MB

SD-RAM 128 MB

Jeżeli coś trzeba dopisać, dajcie znać, dopiszę.

ZAPOMNIAŁAM DODAĆ, ŻE KOMPUTER NIE BĘDZIE PODKRĘCANY.

Jeszcze raz proszę o pomoc,

Pozdrawiam,

Kasia :wink:

Edytowane przez Kasia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. temat - jasne ;)

Moze cos takiego:

CPU: Sempron 2800+ socket 754

RAM: 512MB Kingston

MB: moze Epox 8KDA3J (ale tu poczekaj na jakiegos speca od plyt pod s754)

Grafa: GeForce 6600 Leadteka

W apollo.pl -> 1303 PLN

Pozdrawiam

PS. Jaki masz zasilacz?? - To wazne

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ma służyc do gier to powinien być podkręcony,a to nei jest trudne :wink:

sempron 2800+

epox 8kda3j (sam mam i jestem zadowolony)

512mb hynix

6600gt

to jeśi masz zjakis zasilacz ok

jesli nie to zmiast 6600gt wez 9700PRO-9800PRO i kup zasiłe porządną

za swój złom też powinnaś kilka groszy dostac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega wyżej złożył spoko sprzęt. To będzie tak:

Procek + płyta główna + ram + grafa + pewnie ZASILACZ też = do wymiany !!

Proponuje:

CPU: Sempron 2800+ socket 754 OEM ~ 250zł

Chłodzenie na CPU : AC Freezer 64 ~ 65zł

RAM: 512MB Kingston (może być, ale jak się uda to może by wziąć 1 GB Ram ;) )

MB: moze Epox 8KDA3J (ja mam i nie narzekam, płyta nieawaryja, stabilna, i naprawdę mogę ją polecić, nie dla tego że ją mam , a dlatego że naprawde nie sprawia problemów) jej koszto to cena ok. 300 zł

Grafa: hmm, tutaj nie mam pojecią ! Myśle że to co kolega wyżyje napisał czyli GeForce 6600 jak narazie będzie dosyć dobry, bo nie ma co być rozrzutnym. Najlepiej jakoś tanio poszukać i kupić go !

Zasilacz: Modecom 350W - nie jest to drogi zasilacz a do uciągnięcia tego sprzętu spokojnie powinien wystarczyć. Co do szczegółów tego ModeComa to odsyłam do działu Zasilacze ... ;)

ps. Jeszcze taka sprawa, na Epoxie na mostku jest wentylatorek , troche głośny, proponowałbym zastąpić go jakimś pasywnym chłodzeniem typu np Zalman taki jak u mnie w podpisie B) Wtedy będzie bezgłośnie , stabilnie, i bardzo fajnie.

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniewaz do zestawu proc + mobo + ram dodac sie juz nic nie da, to wtrace sie do sprawy grafiki.

generalnie gf6600 zwykly to jakis super nie jest, a wersja gt, ktora juz jest fajna jest za droga. natomiast radeon 9800pro 128mb 256bit bedzie bardzo dobrym wyborem i starczy na zasilke jeszcze modecoma 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Errorx jaki zasialacz ? Nie wiem jaki, ale tak jak napisał Trendzik do wymiany :)

Ja naprawdę się nie znam, i nie chciałabym podwarzać Waszych wyborów, ale czy aby Sempron jest najlepszy wyborem ? Wiem, wiem, za takie pieniądze to można sobie kupić...

Prawdopodobnie, będę miała o 500 zł więcej ( czyli 2000 zł) i co Wtedy byście zaproponowali, Athlona ?

Słyszałam, że np. Athlon 2.8 tak naprawde działa jak by był . . . 1.8, to prawda ? :D

A co do pokręcenia, nie chcę się w to bawić, czy to oby napewno jest bezpieczne ?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrowienia, Kasia :wub:

Edit:

OT: A może byście zaproponowali jakiś konkretny zestaw z Allegro

( do 2000 PLN) ?

Edytowane przez Kasia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Errorx jaki zasialacz ? Nie wiem jaki, ale tak jak napisał Trendzik do wymiany :)

Nie wiesz? Sprawdź! ... przeważnie sa na nich naklejki z nazwą producenta (to akurat nie zawsze) i parametrami. Budżet jest większy niż na początku, może po prostu kupic obudowe z zasilaczem?

Ja naprawdę się nie znam, i nie chciałabym podwarzać Waszych wyborów, ale czy aby Sempron jest najlepszy wyborem ? Wiem, wiem, za takie pieniądze to można sobie kupić...

Prawdopodobnie, będę miała o 500 zł więcej ( czyli 2000 zł) i co Wtedy byście zaproponowali, Athlona ?

Sempron s.754 jest lepszym wyborem niż Celeron ... a na P4 nie starczy kasy :D Wiecej gotówki? Zmiana na Athlona3000+ i wiecej pamięci (RAM jest teraz tani).

Słyszałam, że np. Athlon 2.8 tak naprawde działa jak by był . . . 1.8, to prawda ?  :D

Tak i ... nie :lol:

Czętotliwość taktowania A2800+ jest ~1800MHz, ale wydajność na poziomie P4 2,8 GHz (stąd oznaczenie).

Powiem tak: składam zestawy na Intelu i na AMD ... dla znajomych na AMD, ale jak ktoś ma za dużo pieniędzy i alergię na procesory Athlon to dostaje P4 :D

A co do pokręcenia, nie chcę się w to bawić, czy to oby napewno jest bezpieczne ?

Nie - uszkodzenia sprzętu przetaktowanego (podkęconego) zdarzają się dużo częściej.

... i nie wyskakujcie mi tu z tekstami "u mnie od trzech lat chodzi podkręcony o xxx%" ... u mnie też! ale widziałem wystarczająco dużo sprzetu uwalanego przez podkręcanie żeby nie mieć złudzeń. Zapewnienie odpowiednich warunków pracy sprzętu po przetaktowaniu wymaga pewnej wiedzy i ostrożności, to nie jest wcale takie proste :P

A może byście zaproponowali jakiś konkretny zestaw z Allegro

( do 2000 PLN)  ?

1499106[/snapback]

Allegro? raczej nie ... w przypadku jakichkolwiek problemów ze sprzętem będą problemy z gwarancją i serwisem (co nie znaczy że w sklapach ich nie ma ... ). Zresztą z tego co widze tam są głównie zestawy konfigurowne na zasadzie "byle taniej" - czyli sprzęt podobny jak w hipermarketeach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz? Sprawdź! ... przeważnie sa na nich naklejki z nazwą producenta (to akurat nie zawsze) i parametrami. Budżet jest większy niż na początku, może po prostu kupic obudowe z zasilaczem?

1499148[/snapback]

Zgadzam się z przedmówcą, tylko co do zakupu obudowy razem z zasilaczem, to byłbym ostrożny. Zazwyczaj znajdziesz tam Codegeny, albo Megabajty. Chyba, że kupisz markową obudowę z markowym zasilaczem, ale to już spory wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będzie więcej pieniążków to wtedy athlon 2800+ do tego 2x512 mb ram lepiej twinmosy niż kongstony moim zdaniem no i jakiś większy dysk. Przy odrobinie szczęścia jeszcze na nagrywarke dvd starczy. Zawsze troszke grosza za stare graty wpadnie :)

Acha i mamy niby równouprawnienie ale jak by taki temat facet napisał to by sie naczekał..a jest pomożecie dziewczynie i od razu od usłużnych duszyczek sie zaroiło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dodatkowe 500,- proponuje:

A64 2800+ zamiast Semprona 2800+ co pochlonie 150,-

Drugie 512mb ramu (lepsze chyba twinmosy beda) co zabiera ok 160,-

zostaje 190,- za ktore mozna zaczac kombinowac z nagryware DVD, albo zamiast modecoma 350W dolozyc i kupic taka bude cheifteca: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112&products_id=745

co do krecenia, to faktycznie trzeba miec o tym pojecie. nawet jezeli nie zepsujesz sprzetu przy samym kreceniu, to mozesz drastycznie skrocic jego zywotnosc, jezeli nie zachowasz ostroznosci. ale mozna sie wyedukowac i krecic tak zeby nic nie popsuc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dodatkowe 500,- proponuje:

A64 2800+ zamiast Semprona 2800+ co pochlonie 150,-

Drugie 512mb ramu (lepsze chyba twinmosy beda) co zabiera ok 160,-

zostaje 190,- za ktore mozna zaczac kombinowac z nagryware DVD, albo zamiast modecoma 350W dolozyc i kupic taka bude cheifteca: 1499664[/snapback]

Zgadzam sie, ale wedlug mnie lepiej zainwestowac w zasilacz. Na nagrywarke zawsze jest czas.

A co do podkrecania to mozna to robic tak zeby nie skaszanic ;) wystarczy zdrowy rozsadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie wybrałam to, co ewentulanie zmienić i na co ?

Ceny brałam z komputronika, ale będę kupowała gdzie indziej, więć nie chcę aby było na styk 2000 zł.

Ram i nagrywarkę bez problemu mogę sobie dokupić za jakis czas, więc narazie odpuszczę.

Procesor AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754) 476.00

Pamięć RAM: Kingston DDR 512MB PC-400 242.00

Płyta główna Epox EP-8KDA3J (nVidia nForce3 250Gb) 319.00

Karta graficzna Radeon 9800 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV FullBOX (256-bit) 1 629.00

Razem brutto: 1666.00 zł

Jaką jeszcze wybrać obudowe / zasilacz ( do 250 PLN) ?

Pozdrawiam,

Kasia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowę taką jak Ci sie spodoba ;)

a zasiłkę myślę że styknie ci chieftek 360

ale wtedy masz na obudowe ~100 zł

albo może coś takiego

albo taki

np chyba że wolisz srebrne

zaleta jest zasilacz 350W - jako że obudowa modecom, to podejrzewam że modecom też zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi