Skocz do zawartości
ozzy

Obudowa Do Dysku 2,5"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić obudowę do dysku 2,5" (dysk to IBM TRAVELSTAR 10,5GB), tak żeby móc ten dysk podłączać sobie do komputera przez USB. Chcę po prostu zrobić sobie takiego dużego Pen Drive`a. I mam pytanie czy bezpieczne dla dysku jest takie podłączanie przy włączonym komputerze, czy dysk mi nie padnie po miesiącu przez to że kilkanaście razy podłączyłem go do włączonego komputera??

A drugie pytanie wiąże się z tym że mam zamiar kupić najtańszą obudowę jaka jest dostępna (na allegro), obudowa taka kosztuje 34zł, a są i takie które kosztują 130 albo i więcej złotych - skąd bierze się taka różnica w cenach - przecież to tylko obudowy i właściwie każda jest taka sama (nie mówię tu o tych które np. umożliwiają kopiowanie zdjęć z aparatu bez komputera)??

Z góry dzięki - pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywotność dysku w takiej obudowie zależy od:

- przenoszenia (wstrząsy itp),

- chłodzenia (nie wiem, czy 2,5 cala się mocno grzeją),

- włączania zasilania.

Za pierwsze odpowiadasz sam, a drugie i trzecie zależy od wykonania obudowy - te dobre włączają pełne zasilanie dysku z pewnym opóźnieniem, co jest "zdrowsze". To, czy komp pracuje, czy nie, nie ma większego znaczenia chyba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi