Skocz do zawartości
Tom0000

Sata Goretszy Od Ata

Rekomendowane odpowiedzi

Slyszalem plotki , ze dyski SATA sa znacznie cieplejsze od dyskow ATA. Sam mam tylko ata. Czy zauwazyliscie taka zaleznosc?

Co sadzicie o delikatnosci zlaczy sata ? Wydaja sie podatne na uszkodzenia. A ich wykonanie wskazuje iz nie beda stykac po kilkunastu podlaczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SATA czy PATA jedeno i to samo moim zdaniem, na korzysc SATA przemawiaja cienkie kabeliki i na tym dla mnie jego "+" sie koncza. Transfery sa na zblizonym poziomie wiec jezeli nie masz SATA w kompie kup IDE. Ot kolejny przyklad jak mozna kase wyciagnac od uzytkownikow nie dajac im za wiele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SATA czy PATA jedeno i to samo moim zdaniem, na korzysc SATA przemawiaja cienkie kabeliki i na tym dla mnie jego "+" sie koncza. Transfery sa na zblizonym poziomie wiec jezeli nie masz SATA w kompie kup IDE. Ot kolejny przyklad jak mozna kase wyciagnac od uzytkownikow nie dajac im za wiele :)

1499238[/snapback]

hahaha to dla Ciebie 20mb roznicy to nic? To niezly jestes, mi stary dysk kopiowal dane 30-35mb\s, nowy sata kopiuje 50-55mb\s. No ale coz, dla niektorych to zadna roznica...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha to dla Ciebie 20mb roznicy to nic? To niezly jestes,  mi stary dysk kopiowal dane 30-35mb\s,  nowy sata kopiuje 50-55mb\s. No ale coz, dla niektorych to zadna roznica...

1502999[/snapback]

Róznica o której piszesz nie jest spowodowana rodzajem interfejsu dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha to dla Ciebie 20mb roznicy to nic? To niezly jestes,  mi stary dysk kopiowal dane 30-35mb\s,  nowy sata kopiuje 50-55mb\s. No ale coz, dla niektorych to zadna roznica...

1502999[/snapback]

Na szybko dwa linki z google. Nie wnikam czy sa rzetelnie przeprowadzone

http://techreport.com/reviews/2003q1/ata-c...ro/index.x?pg=6

http://www.frazpc.pl/artykuly/214/Parallel...A/upadek/Tytana

Jakos nie widze oszalamiajacej roznicy, szczegolnie zwroc uwage na porownanie dwoch Barracud V w pierwszym linku. Nie przecze moze jestem w bledzie ale narazie dalej utrzymuje swoje zdanie ze zmiana Pata na Sata to czysty marketing.

Ps. Nie wiem do konca jak sprawa wyglada w nowszych dyskach SATA150 mozliwe ze te sa szybsze :)

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi