Skocz do zawartości
tuc

Drutmod Celerona

Rekomendowane odpowiedzi

Mam celerona 2.0, pł.gł. epox 4pdai, 512-ddr400, markowy zasilacz 350W. Proc powinien się kręcić do ok. 3GHz, ja siągam jedynie 2.5GHz :( . Problem w tym, że ta fatalna płyta pozwala tylko na asynchroniczną pracę pamięci 2:3, ponieważ "wie", że ma doczynienia z prockiem na magistrali 100MHz. Czytałem gdzieś kiedyś, że można oszukać chipset (łącząc nóżki procesora), że ma on magistralę 133MHz, i wtedy można taktować pamięć synchronicznie 1:1. Do Athlona jest tyyyyyle stron o drutowaniu, a do celka znaleźć nie mogę :( . Spotkałem się tylko ze zmaną Vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym być złośliwy, ale temu prockowi nawet 4 GHz nie pomoże  :sad:

Miałem kiedyś coś podobnego (2.5@3 GHz)

1499003[/snapback]

wiem, ale na razie nie stać mnie na wymianę cpu. Jak uda mi się go zdrutować to dowalę mu taką częstotliwość, że będzie śmigał, albo... pójdzie dym i wtedy będę zmuszony kupić normalnego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale numer !

Udało mi się zdrutować. Szukałem na 'tweak' tu i tam i... znalazłem tylko to http://forum.overclockers.pl/viewtopic.php?t=830. Nie było tam wzmianki o przeróbce fsb, ale wydedukowałem i ryzykowałem mostkując metodą prób i błędów (wiem, że wariat jestem i ryzykant, ale przecież mam jeszcze gwarancję :P ). W końcu udało mi się, przerobiłem celka z 20x100 na 20x133 i nareszcie pamięć ruszyła synchronicznie. Sądziłem, że podkręcę do 3000 a udało mi się do 3410 przy domyślnym Vcore, boxowym wiatraku i temp. do 54. Może to efekt markowego zasilacza i przewiewnej obudowy. Kompresja i inne programy aż miło popatrzeć ;) , ale w grach dalej katastrofa :q , w 3dmarku tylko 27 oczek wyżej :q dziwne... przy takim wzroście zegara i fsb.

Gdyby ktoś miał ten sam problem co ja z i865pe + celeron(northwood) to podpowiem, że trzeba zewrzeć 6 z 7 nóżką w trzecim rzędzie, wg fotki w linku powyżej. A i jeszcze jedno: nie warto lutować, lepiej zmostkować drucikiem w kształcie U otworki w gnieździe procesora.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi