dave Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Czesc jestem posiadaczem notebooka opartym o chipset Intela. Pisze tutaj dlatego, ze jest wiecej specjalistow niz na podforum "laptopy..." a sprawa nie dotyczy jako tako lapka tylko zintegrowanej karty graficznej. Mam takie pytanie, czy jest mozliwosc ustawienia na "sztywno" ilosc pamieci jaka ma uzywac moja zintegrowana karta Intel 82852/82855 mimo ze korzysta z okropnej wydajnosciowo technologi zwanej DVMT (dynamiczne przydzielanie pamieci video). Mam na laptopie 256MB pamieci ram, karta graficzna moze maxymalnie uzywac 64MB, ale nigdy jeszcze nie widzialem aby tyle pamieci uzywala :| maksymalna ilosc jaka sterowniki przydzielily to bylo okolo 25MB. Kilka linkow: 82852/82855 i DVTM na stronie Intela Tak wyglada przydzial pamieci w moich sterownikach Jedyne mozliwosci ustawien w zakladce opengl Podsumowujac: Chcialbym mojej zintegrowanej karcie przydzielic staly zakres pamieci z jakiej moze korzystac mimo ze jest ona karta dynamiczna. Wiem ze taka mozliwosc jest przy innych kartach zintegrowanych ale nie obslugujacych DVMT. W biosie zadnych opcji nie ma. Jest mozliwosc ominiecia tego DVMT, jakis wpis do rejestru, nieoficjalne sterowniki do karty, jakis program, update BIOS'u albo jeszcze cos innego czy raczej jest sa to ustawienia hardwarowe nie do przejscia (sic!)? Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 no co jest chlopaki cos zle sformulowalem czy jak ? :> moze mnie pokierujecie jesli cos zle zrobilem nie te forum czy cos podobnego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...