Skocz do zawartości
partyboy666

Spalony Procek/płyta ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam pewien problem i nie moge zlokalizowac przyczyny.. otoz na sprzecie podanym w opisie smigam juz pare miesiecy na ustawieniach procka 11x200MHz (pamieci 400mhz).. niedawno jednak podczas grania w jakas gre nastapil restart kompa.. system uruchomil sie ponownie, wlaczylem gre iiii restart... mocno zdenerwowany wszedlem w bios i dalem ustawienia standardowe (166x 12, pamiec 333mhz).. moglem juz bez problemow grac.. nastepnego dnia znow pare restartow i w koncu komp sie nie uruchomil (brak dzwiekow z plyty gl.), po kilku przekladkach ramu w rozne sloty i clearach cmosu, komp czasami sie uruchamial - wchodzilem do biosu, ustawienia jak najnizsze (16x100, pamiec 266), zapisuje ustawienia i znow nie wstaje...

nie obudzil sie juz wogole i nie wiem co robic... czy jest to wina plyty gl. czy proca ??

PS1: dodam ze temp. zawsze byla max. 55oC.

PS2: pamieci ram, zasilacz, karta graf. itd sa na 100% sprawne (na innych tez probowalem)..

PS3: narazie nie mam gdzie sprawdzic plyty i cpu z osobna..

pomozcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sprawdzenia procka się chyba nie obejdzie ale stawiam na niego. SocketA jest bardzo popularne i napewno znajdziesz kogoś u kogo można sprawdzić proc, albo wyporzyczyć by sprawdzić płytę. IMO wygląda na to, że miałeś pecha i proc sie przekręcił, żadkie ale możliwe niestety.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że masz gwarancję? Jeśli tak to obejrzyj proca, jeśli nie ma na nim śladów spalenizny (mało prawdopodobne w Twoim wypadku, to z reguły się dzieje jak się coolerek urwie) to spokojnie możesz dać na gwarę. Tylko oczywście sie nie przyznawaj że kręciłeś, po prostu pracował i Ci padł, a Ty się nie znasz i nic o tym nie wiesz.

Pozdrawiam!

EDIT: Palą się od napięcia (nastepuje przebicie) albo od temperatury (degradacja struktury od temperatury) ale zdarza się czasem że padają od tak poprostu.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...