maxxxior Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Wszedzie szukałem i nic. Może pomożecie. Miłem dysk Seagate ST318453 LW 15000 obr. na zwykłym kontrolerze SCSI U160 (adaptec 29160) dysk pomykał że hej, transfery w HD Tach poczatkowe na poziomie ponad 85 MB/s. i generalnie wrażenie szybkości. Wtedy dokupiłem drugi identyczny dysk, założyłem identyczne firmware (v 0007) i podłączyłem do kontrolera HP NetRAID 2M (zdaje się ze jest to LSI 1650) Założyłem RAID 0 na nich i ... jest wolniej, pościągałem nowe drivery, oprogramowanie i kicha. transfery na poziomie poniżej 40 MB/s. ZA to równiutkie jak stół. (nie ma efektu zaniżania transferu wraz ze zbliżaniem się głowicy do srodka dysku- pewnie dlatego że dysk spoko się wyrabia). Wtedy zdjąłem macierz i efekt dla pojedyńczego dysku jest identyczny. Tj 40 MB/s. Tak więc na tym kontrolerze czy w RAID 0 czy bez jest tak samo wolno - dużo wolniej niż na Adaptecu 29160. W kontrolerze NetRAID 2M, logicznie rzecz ujmując pojedyńczy dysk jest też traktowany jakby był w RAID 0. Myślę że kontroler obcina transfery, czemu? Jak to zmienić? Co zrobić? Widziałem test LSI 1650 (nie na płycie serwerowej) ( czyli de facto taki sam, to OEM) i wydajność była cudowna ( na dyskach 10 000). Co mam zrobić? Ten kontroler HP NetRAID 2M mam pożyczony, musze go oddać lub kupić. Ale z takimi osogami to nie chcę go za darmo. Tyle że myślę że problem lezy gdzię indziej. Mam płyte Asus A8N SLI Deluxe, AMD64 3000+ Winchester , 1GB RAM, Nvidia 6600, Dysk SATA Seagate 160 GB i 2x ST 318453 LW (U320 15k)(firmware 0007), kontroler jak wyżej HP NetRAID 2M z 64 MB cache. i drugi Adaptec 29160. testy na tych samych kablach, w tym samym slocie PCI na Win Xp SP1 i Windows 2003 server Enterprise edition. I NEED HELP. Thanks from the mountains (z góry dziękuję) :) Maxxxior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adderek Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Nie znam się na tym i to tylko strzał w ciemno ale może masz software'owy (tani) kontroler raid i dlatego masz wolniejszy transfer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxxior Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Wcześniej miałem tani (relatywnie) kontroler ten adaptec 29160 i na nim transfery były zgodne z oczekiwaniami, ale nie miał RAID. Wtedy pożyczyłem na testy lepszy, z RAID, z cachem - 64 MB, a nawet z bateria podtrzymującą. To na pewno nie jest tani kontroler. I to na tym drogim jest kicha !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...