Skocz do zawartości
maxxxior

Wolny Scsi Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Wszedzie szukałem i nic. Może pomożecie. Miłem dysk Seagate ST318453 LW 15000 obr. na zwykłym kontrolerze SCSI U160 (adaptec 29160) dysk pomykał że hej, transfery w HD Tach poczatkowe na poziomie ponad 85 MB/s. i generalnie wrażenie szybkości. Wtedy dokupiłem drugi identyczny dysk, założyłem identyczne firmware (v 0007) i podłączyłem do kontrolera HP NetRAID 2M (zdaje się ze jest to LSI 1650) Założyłem RAID 0 na nich i ... jest wolniej, pościągałem nowe drivery, oprogramowanie i kicha. transfery na poziomie poniżej 40 MB/s. ZA to równiutkie jak stół. (nie ma efektu zaniżania transferu wraz ze zbliżaniem się głowicy do srodka dysku- pewnie dlatego że dysk spoko się wyrabia). Wtedy zdjąłem macierz i efekt dla pojedyńczego dysku jest identyczny. Tj 40 MB/s. Tak więc na tym kontrolerze czy w RAID 0 czy bez jest tak samo wolno - dużo wolniej niż na Adaptecu 29160. W kontrolerze NetRAID 2M, logicznie rzecz ujmując pojedyńczy dysk jest też traktowany jakby był w RAID 0. Myślę że kontroler obcina transfery, czemu? Jak to zmienić? Co zrobić? Widziałem test LSI 1650 (nie na płycie serwerowej) ( czyli de facto taki sam, to OEM) i wydajność była cudowna ( na dyskach 10 000). Co mam zrobić? Ten kontroler HP NetRAID 2M mam pożyczony, musze go oddać lub kupić. Ale z takimi osogami to nie chcę go za darmo. Tyle że myślę że problem lezy gdzię indziej. Mam płyte Asus A8N SLI Deluxe, AMD64 3000+ Winchester , 1GB RAM, Nvidia 6600, Dysk SATA Seagate 160 GB i 2x ST 318453 LW (U320 15k)(firmware 0007), kontroler jak wyżej HP NetRAID 2M z 64 MB cache. i drugi Adaptec 29160. testy na tych samych kablach, w tym samym slocie PCI na Win Xp SP1 i Windows 2003 server Enterprise edition.

I NEED HELP.

Thanks from the mountains (z góry dziękuję) :)

Maxxxior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej miałem tani (relatywnie) kontroler ten adaptec 29160 i na nim transfery były zgodne z oczekiwaniami, ale nie miał RAID. Wtedy pożyczyłem na testy lepszy, z RAID, z cachem - 64 MB, a nawet z bateria podtrzymującą. To na pewno nie jest tani kontroler. I to na tym drogim jest kicha !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi