Skocz do zawartości
Voitech

coolery Super Silent 2500 Ball co o nich wiecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam zakupić procka AthlonXP 2000+ i zastanawiaam się jaki zastosować cooler.

W oko wpadły mi modele:

Super Silent 2500 Ball (artic Cooling)

Super Silent 2500 Ball Pro Termal Contr.

Nie wiem jednak, czy nadają się do czegoś, czy to tylko reklamowy bełkot. Jeśli ktoś coś wie o tych coolerach to proszę o podzielenie się tą wiedzą.

Istotny dla mnie jest tylko poziom hałasu, bo i tak mam beznadziejną płytę, na której nie uda mi się nic podkręcić. No, ale oczywiście nie chcę, żeby mi się proc przegrzewał.

Cena powinna się zmieścić w granicy 100zł.

Jeśli znacie lepsze coolery(tylko hałas dla mnie się liczy) lub w lepszych cenach to proszę o radę i z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Zamierzam zakupić procka AthlonXP 2000+ i zastanawiaam się jaki zastosować cooler. 

Silent 2500 Ball (artic Cooling)

Mialem to to, i do Antka 2k+ bym tego nie polecal. Jest to to ciche, ale proc nabiera nieziemskiej temp. w lecie. ~60C luzem na XP 1800+

Radzil bym raczej zastosowac jakis radiator z miedziana podstawa, lub caly miedziany, i na niego puscic osobno zakupiony wentyl CoolerMaster'a(z tych nowych) 80x80 -2500rpm.

Mimo wszystko i tak lepiej WC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie, miałem Arctic Cooling Super Silent 2500 z moim Athlonem XP1600+. Temperatury osiągał całkiem spore zwykle 55stopni, a przy obciążeniu 58-59. W lato, ponad 60.

Jest naprawde cichy, ale wiatrak jest bardzo słaby, nie ma po prostu mocy, dobrym pomysłem byłoby wymienienie wiatraka na coś mocniejszego, jednak koszt takiego przedsięwzięcia byłby już chyba za duży.

Super Silent Pro miał być lepszy, ale od razu widać, że to ten sam wiatrak i ten sam radiator, tylko poprawili przelotkę, bo w starym powodowała słabszy przepływ powietrza. Mimo to chyba nie warto.

Do Athlona 2000+ potrzebny ci porządny cooler, jeżeli nie chcesz, żeby pracował z temperaturami 60 C* i więcej, postaraj się kupić jakiś cooler dobrej marki, u nas najłatwiej o Thermaltake'a lub CoolerMastera, a od Spire'ów, Mercury'ch, Colorfull'ów i tym podobnej masówki trzymaj sie z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Athlona 2000+ potrzebny ci porządny cooler, jeżeli nie chcesz, żeby pracował z temperaturami 60 C* i więcej, postaraj się kupić jakiś cooler dobrej marki, u nas najłatwiej o Thermaltake'a lub CoolerMastera, a od Spire'ów, Mercury'ch, Colorfull'ów i tym podobnej masówki trzymaj sie z daleka.

CoolerMastery są strasznie głośne (tak przynajmniej wnioskuję po przeglądzie oferty w sklepie tweak.pl), a nie o to mi chodzi.

Na Zalmany mnie nie stać.

Może Thermaltake VOLCANO 7 ? Chociaż jego 39 dBA też mnie nie zachęca.

Co do Spire'ów to się zgadzam. Mam obecnie taki shit w kompie i wyje jak odrzutowiec, a do tego ma mizerną wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mailem tego w rekach, ale patrzac na te zdjecia to musze stwierdzic, ze ich wyglada raczej u mnie nie wzbudzil zaufania, a raczej usmieszek :P

Szczerze powiem, ze to raczej jest "reklamowy belkot", a nie dobry i cichy Cooler. IMO nie kupuj tego badziewia

Zdecydowanie lepiej zrobisz kupujac nowego TITANA TTC-D5TB(F/CU35)

z miedziana plytka wprasowana w podstawe.

Oto i on...

TITAN TTC-D5TB(F/CU35)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mailem tego w rekach, ale patrzac na te zdjecia to musze stwierdzic, ze ich wyglada raczej u mnie nie wzbudzil zaufania, a raczej usmieszek :P

Szczerze powiem, ze to raczej jest "reklamowy belkot", a nie dobry i cichy Cooler. IMO nie kupuj tego badziewia

Oto i on...

TITAN TTC-D5TB(F/CU35)

Faktycznie sprawia znacznie lepsze wrażenie, ale nie wiem, gdzie moge to kupić. W sklepach widzę tylko słabszą wersję TITAN TTC-D5TB(TC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i on...

TITAN TTC-D5TB(F/CU35)

Faktycznie sprawia znacznie lepsze wrażenie, ale nie wiem, gdzie moge to kupić. W sklepach widzę tylko słabszą wersję TITAN TTC-D5TB(TC)

Wcale nie taki znowu slabszy, posiada wentylator dostosowujacy obroty automatycznie do temperatury, spoko Cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, po rozpoznaniu w sklepach okazało się, że to co sprzedawcy mają i określają jako TITAN TTC-D5TB jest tak na prawdę modelem TITAN TTC-D5T, czyli to samo co TITAN TTC-D5TB(TC), ale bez regulacji obrotów w zależności od temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voitec

Jak chcesz to ci moge sprzedac????

Byl uzywany 3 miechy. Dodatkowo wypolerowalem powierzchnie zeby lepiej stykalo. W 100% sprawny. Jakbys byl zainteresowany to zapraszam na priv :)

Dzięki za propozycję, ale jutro idę do sklepu zakupić sprzęt.

Kupiłbym już dzisiaj, ale mi zabrakło czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwazaj na tego PROLINE'a. Sam tam kupowalem sprzet ale po tym co mi zrobili juz tam nic nie kupie.

Wiem, że oni oszukują ludzi. Znam wiele takich przypadków. Ale z drugiej strony sprzedają Athlona XP 2000+ za 445zl, czyli o jakieś 40 zł taniej niż inne sklepy we Wrocku.

Co próbowali Ci wcisnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...