Skocz do zawartości
aerial

Gigabyte G-power

Rekomendowane odpowiedzi

Gigabyte G-Power

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pasuje na:

:arrow: Socket A, Socket 939, Socket 775, Socket 754, Socket 478

Recki:

:arrow: http://www.pcmoddingmy.com/content.php?review.233

:arrow: http://www.short-media.com/review.php?r=291&p=1

:arrow: http://www.bit-tech.net/hardware/2005/05/0...sinkTrio/1.html

:arrow: http://www.cpluse.com/Module/Show.aspx?id=1929

:arrow: http://www.noticias3d.com/articulo.asp?idarticulo=462&pag=1

Wentyl 92mm + plynny kontroler obrotow na zatoke 3,5 w zestawie.

Z testow wynika ze spisuje sie swietnie (pokonal XP-90) i mozna to dostac w dosc przystepnej cenie. Dodam ze mialem do czynienia z wentylem ktory w tym zastosowano i byl bardzo cichy. Moze draznic to podswietlenie, ale zawsze mozna wymienic na cos innego. Na allegro jak sie pojawi powinien byc w okolicach 100zl.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 3000+ (socket A)

pasta Arctic Silver 5

G-Power BL (bez panela obrotow)

w idle 37-39 stopnie (otwarta buda), 42-43 (zamknieta),

(otwarta buda)

stress 56 stopni,

OC stress 2200 GHz, 1,625 V ok. 60 stopni

wiec nic specjalnego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 3000+ (socket A)

pasta Arctic Silver 5

G-Power BL (bez panela obrotow)

w idle 37-39 stopnie (otwarta buda),  42-43 (zamknieta),

(otwarta buda)

stress 56 stopni,

OC stress 2200 GHz, 1,625 V ok. 60 stopni

wiec nic specjalnego :(

1523820[/snapback]

Oj, to Twoja obudowa musi być słabo wietrzona. Jutro albo pojutrze będę miał taki sam wentyl i wtedy zobaczymy jak sobie poradzi na standardowej paście z moim athlonem XP 1700+@2400+ (2GHz 15x133) 1.6V@1.76V(77W), który się strasznie grzeje. W tej chwili czujnik na płycie pokazuje mi 50-51°C w idle i 55-56°C w max load. Coller to stary spire z wentylatorem z zasilacza i pastą silikonową H, temp. w pokoju 25°C :) U mnie po otwarciu obudowy temperatura na procu spada po jakimś czasie o 3°C, ale wtedy nie ma dobrego obiegu powietrza i się zaczynają niebezpiecznie grzać dyski.

EDIT: Właśnie założyłem tego gigabyte'a i podczas wygrzewania mam 41°C w idle 37°C przy czym temp w pokoju to 23.5°C a temperatura powietrza wciąganego przez coller to 34°C. Czyli bardzo dobrze sobie radzi z chłodzeniem i mam dobre odprowadzanie ciepłego powietrza. redeko musi Ci się obudowa nieźle grzać jak grasz ;)

Edytowane przez kretek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, to Twoja obudowa musi być słabo wietrzona. Jutro albo pojutrze będę miał taki sam wentyl i wtedy zobaczymy jak sobie poradzi na standardowej paście z moim athlonem XP 1700+@2400+ (2GHz 15x133) 1.6V@1.76V(77W), który się strasznie grzeje. W tej chwili czujnik na płycie pokazuje mi 50-51°C w idle i 55-56°C w max load. Coller to stary spire z wentylatorem z zasilacza i pastą silikonową H, temp. w pokoju 25°C :) U mnie po otwarciu obudowy temperatura na procu spada po jakimś czasie o 3°C, ale wtedy nie ma dobrego obiegu powietrza i się zaczynają niebezpiecznie grzać dyski.

EDIT: Właśnie założyłem tego gigabyte'a i podczas wygrzewania mam 41°C w idle 37°C przy czym temp w pokoju to 23.5°C a temperatura powietrza wciąganego przez coller to 34°C.  Czyli bardzo dobrze sobie radzi z chłodzeniem i mam dobre odprowadzanie ciepłego powietrza. redeko musi Ci się obudowa nieźle grzać jak grasz ;)

1613160[/snapback]

obroty masz na maxa ?

a jak z głosnością ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wejdzie to na Abita NF7-S? Chodzi mi o odległość socketu od brzegu płyty bo do płyty dotyka u mnie zasilacz... Czy ktoś może zmierzyć jaka odległość od środka socketa jest potrzebna dla niego? Wciąż szukam dobrego i cichego chłodzenia na socket A które jednocześnie mi się zmieści i będzie dobre po zmianie platformy na socket 939...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obroty masz na maxa ?

a jak z głosnością ??

1619442[/snapback]

Obroty sobie zmniejszyłem do 1700 i temperatura wzrosła mi o 2°C do 43°C. Ciężko mi określić jak jest z głośnością, głośność na 1700obr i 2000obr jest prawie taka sama, w praktyce wentylator jest niesłyszalny. Musiałem wymienić wentylator wyciągający powietrze z obudowy i zwolnić wiatraki na dyskach bo nagle zaczęły być słyszalne po zmianie collera :)

W tej chwili najgłośniejsze wydają mi się dyski i dwa stare wiatraki pod nimi które ledwie się kręcą ale wibrują mi na gumkach :)

Jutro będę miał pastę AS5 i zobaczymy jak mi poprawi odprowadzanie ciepła, na duży spadek nie liczę bo temperatura jaką pokazuje mi płyta pod prockiem jest tylko ok. 7°C większa od temperatury zaciąganego powietrza przez wentylator na collerze (32-34°C)

Hmm, wejdzie to na Abita NF7-S? Chodzi mi o odległość socketu od brzegu płyty bo do płyty dotyka u mnie zasilacz... Czy ktoś może zmierzyć jaka odległość od środka socketa jest potrzebna dla niego? Wciąż szukam dobrego i cichego chłodzenia na socket A które jednocześnie mi się zmieści i będzie dobre po zmianie platformy na socket 939...

1619937[/snapback]

U mnie jest 21-22mm od krawędzi socketu do zasilacza i dwie heatpipe'y lekko dotykają mi zasilacza. Te 21-22mm trzeba przyjąć za minimalną odległość zasilacza od gniazda socketu jeżeli dźwidnia na tym gnieździe jest równolegle do krawędzi gdzie jest zasilacz. Zapinka collera ma metalowy wypustek do zapinania bez użycia śrubokręta a ja mam bardzo blisko kości RAM i musiałem przesunąć ramy o jeden slot.

Teraz spojrzałem na układ Abita NF7-S i tu rzeczywiście blisko jest socket samej krawędzi i dźwignia jest prostopadle do zasilacza, u siebie po tej stronie socketu mam kości RAM i tak na oko mierząc to 20mm wystarczy aby się coller zmieścił przy zasialczu, jakby zdjąć wentylator z radiatora to i może wystarczyłoby mniej niż 15mm od socketu, mierzyłem od płaskiej krawędzi nie od wypustków na zapinkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do montażu na Socket A potrzeba dziur w płycie czy można za pomocą zapinki ?

nie jest taki ciezki wiec zapinka styknie :)

mialem chlodzenie z heatpipes i sie zawiodlem na nim.wiec ten tez mnie nie przekonuje <_< ale fajnie wyglada :D

Edytowane przez PrzemaS246

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi