Worms14 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Witam wszystkich ponownie. Po przebojach z właściwym uruchomieniem X2 3800+ , liczyłem na to że chociaż szczęście mi dopisze w możliwościach jego O/C i z łatwością sięgnę 2.7GHZ, ale okazuje się że będą z tym problemy. Poniżej zamieszczam fotki z moich dotychczasowych osiągów. Sp2004 -2.45GHz SPi32m-2.45GHz SP2004-2.5GHz SPi-2.5GHz X2 powoli chce papu, ale więcej jak 1.50v chyba mu nie dam, zobaczy się jakie będą temperaturki. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) 2,5GHz 1,37V 5h 2xSP2004 temp 38st stress to bardzo miły wstęp do dalszego oc. Zastanawiam sie dlaczego jedziesz na div180 a nie na div 200 memki spoko powinny uciągnąć. :wink: Edit 22:30 @Worms14 Jeżeli by traktować memki jako nie przetestowane (w starym configu max ~268MHz),to oczywiście postępujesz prawidłowo->oc procka->oc memek->oc na całości,tak że sry że sie wyrywam do przodu. :wink: Edytowane 16 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Dla pewności, że mi memki nie bedą wykżaczać proca, jak juz bede wiedział na co stać procka z rozsądnym V i temp. to pobawie sie w O/C całości, chyba że to bezsens i odrazu lepiej wszystko testować. Właśnie a jakie jest rozsądne napiecie i temperatura dla X2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman_p Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 @Worms14 gdzie kupowales swojego i jakie ma oznaczenia? na wyzszym v na pewno poleci ladnie :) swiadomy jestem ze b malo jeszcze tych procesorow na forum, ale moze ktos sie orientuje z ktorego tygodnia maja przyzwoite oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Moj X2 leci aktualnie 2550@1.53 z 41*C w obciazeniu (DUAL SP2004). Super, nie ? :) Max co wyciska to 2620@1.58 z 45*C w obciazeniu.... Wiecej nie pojdzie, cokolwiek bym nie robil.... Wiec twierdzenie ze procek sie dobrze zapowiada, to tak nie za bardzo pasuje... Moj Venice lecial podobnie do tego co mial Worms14. A ze na A64 najwazniejsze jest chlodzenie, to podejzewam, ze jego X2 bedize mialo max takie jak moje... Wnioski ?? Lepsze chlodziwo potrzebne. Tak wogle... Zastanawial sie ktos jaka temperature wskazuje ta czujka w X2 ?? Bo to dosc interesujace. W jednordzeniowcach to spox...wiadomo, jest gdzies w procku. A w X2 ? W ktorym rdzeniu jest czujnik ? A moze w drugim jest 10* wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Tak wogle... Zastanawial sie ktos jaka temperature wskazuje ta czujka w X2 ?? Bo to dosc interesujace. W jednordzeniowcach to spox...wiadomo, jest gdzies w procku. A w X2 ? W ktorym rdzeniu jest czujnik ? A moze w drugim jest 10* wiecej?Widziałeś X2 bez IHS? Jak nie to poszukaj i będziesz znał odpowiedz na swoje pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) No faktycznie ;P Link do fotosu jest na poprzedniej stronie Edytowane 17 Listopada 2005 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 A możecie zarzucić linkiem do zdjęcia x2 naked? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Co Wy nato: Dotej pory latałem na WinXP SP1, pare dni temu zamontowałem SP2 i ... po jakim czasie (sic) zauważyłem, że coś mi w obudowie buczy. No więc szybko się okazało, że to wentylator na CPU działa na maxa, patrze na temp CPu a tam zamiasta 42(u mnie standard przy Seti w tle) pokazało 47 stopni. No więc nie czekając załadowałem WinXP SP1 od nowa i wszystko wróciło do normy czyli ok 42 stopni. Tak na serio. Wydaje mi się , że SP2 coś więcej robi w tle niż to pokazuje menadżer zadań. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 A możecie zarzucić linkiem do zdjęcia x2 naked? http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...&postcount=1388 było na poprzedniej stronie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Witam ponownie. Na początek zdjęcie bohatera: Poniżej dalsze osiągi: SP2004 SPi-32m Swojego procka kupiłem na cotygodniowej giełdzie pod stodołą. Pozdro. Edytowane 17 Listopada 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) No no,brawo :wink: dobrze obstawiałem. :wink: 2,6GHz 1,44V 2xSP2004 ~10h 39stC to bardzo dobry rezultat. :wink: Edytowane 17 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Gratulować, Gratulować ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Dzięki chłopaki, mam nadzieję, że jeszcze coś pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Dzięki chłopaki, mam nadzieję, że jeszcze coś pokaże. Ile Cie kosztowal proc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman_p Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 @PITer planujesz jakas selekcje X2? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 @PITer planujesz jakas selekcje X2? :rolleyes: planowac sobie moge.. NIestety jest to towar z góren polki który nie lezy na magazynie i nikt go nie kupi aby lezal i tracil na wartosci... MOze po nowym roku beda jakies ciekawe ciecia u AMD wtedy sie pomysli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman_p Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 @PITer jasna sprawa.. nu dobra, wstepnie zamowiony. nie wiem ktory tydzien bedzie ani zadnych szczegolow. przyjdzie do mnie najprawdopodobniej we wtorek to sie zacznie zabawa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Problem juz rozwiazany winne byly pamieci. Zastanawia mnie tylkoczemu memtest nie wykryl bledów a glod memory juz tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Problem juz rozwiazany winne byly pamieci. Zastanawia mnie tylkoczemu memtest nie wykryl bledów a glod memory juz tak :) nie od dziś wiadomo że memtest jest dużo łaskawszy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Dzisiaj wreszcie doczekałem się procka 4400+. Jest to 37 tydzień CCBWE 0537RPMW - rdzeń Toledo. Przewidywałem, że będzie się grzał i mój Freezer 64 nie wychłodzi go. Myślałem o wodzie ale na razie kupiłem Ninja. Tutaj widać jak różni się ich wielkość: Po 2 godzinach już był na płycie: No i pierwsze próby podkręcania: Mam nadzieję jeszcze trochę dodać po wymianie pasty na lepszą. Spróbuję jeszcze na innych dzielnikach i innych pamięciach. Update. Zmniejszyłem napięcie z 1,475+4% do 1,475 Auto. Wyregulowałem wentylatory w budzie. Idzie stabilnie na 2651 MHz przy zmiejszonej tem. proca o 3* i PWMIC o 4*. Tak będzie ustawiony do codziennej pracy. Jestem bardzo zadowolony z proca. c.d.n. Edytowane 9 Kwietnia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Mozesz podac numer seryjny swojego procka i skriny z A64 MaxTemp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Mozesz podac numer seryjny swojego procka i skriny z A64 MaxTemp? MaxTCase 55* a więc bez rewelacji. Podaję pełne oznaczenie proca: ADA4400DAA6CD CCBWE0537RPMW 1326387I150345 Tutaj screen http://atomel.augustow.org//Athlon%2064_A64%20Tweaker.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Ja mam pytanko, czy cooler w 3800+ jest też z hetpajpami tak jak w tym wyrzej pokazanym 4400+ ? Edytowane 19 Listopada 2005 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Ja mam pytanko, czy cooler w 3800+ jest też z hetpajpami tak jak w tym wyrzej pokazanym 4400+ ? Nic z tego, ale się przekonałem dopiero jak kupiłem , hehe. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 co oznacza MaxTCase ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) co oznacza MaxTCase ???Oznacza maksymalną dopuszczalną temperaturę obudowy. Pośrednio może oznaczać tzw. "kręćliwość" procesora czyli zdolność do nadtaktowania zegara ponad wartość nominalną przy nieco podniesionym napięciu:D Im wyższe MaxTCase tym potencjalnie większa "kręćliwość". Teoria ta jest obecnie sprawdzana. Niektórzy szukają powiązania pomiędzy seryjnym numerem proca i MaxTCase, również jak sądzę robi to Lancer, który buduje stosowną bazę danych, o czym pisał wcześniej na forum. Stąd jego pytanie jak sądzę. Edytowane 19 Listopada 2005 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Witam wszystkich, dziś miałem troszkę czasu i zabrałem się do dalszego testowania. Nie jest już tak różowo jak się zapowiadało. SPi 32M SP2004 13 godzin full stable Jak do tej pory z moich doświadczeń z tym procesorem wynika że najszybciej się wywala Spi 32m , jeżeli 32m mi nie przeszło, to przeważnie SP2004 wywalało się po 6h, zobaczymy czy dalej się to sprawdzi. Jak widać na sreanach, zasilacz nie trzyma tak jak powinien napięć chyba go będę musiał wymienić Pozdro. Atomel ładny procesor Ci się trafił. Edytowane 20 Listopada 2005 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Oznacza maksymalną dopuszczalną temperaturę obudowy. Pośrednio może oznaczać tzw. "kręćliwość" procesora czyli zdolność do nadtaktowania zegara ponad wartość nominalną przy nieco podniesionym napięciu:D Im wyższe MaxTCase tym potencjalnie większa "kręćliwość". Teoria ta jest obecnie sprawdzana. Niektórzy szukają powiązania pomiędzy seryjnym numerem proca i MaxTCase, również jak sądzę robi to Lancer, który buduje stosowną bazę danych, o czym pisał wcześniej na forum. Stąd jego pytanie jak sądzę. aha dzięki za info - ja na moim Winchesterze ma MaxTCase 65C, ale jesli o OC chodzi to padaka jest <_< :rolleyes: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Winchester jest poza klasyfikacja ;) Regula jako tako przystaje do prockow 0,09um z SS (czyli za wyjatkiem Winchestera). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...