Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

@PolyCount

Jak cię stać na zachcianki w postaci super szybkiego sprzetu to kup teraz. W "okolicy" nie ma szybszego. Za 6 miesięcy wszystko się zestarzeje i nasze X2 również. jak poczekasz te 6 miesięcy i kupisz nowy wypasiony sprzęt to za następnych kilka miesięcy i tak będziesz w plecy. Stąd Twoje pytanie sprowadza się do dylematu: stać cię lub nie.

Ja Cię namawiam KUP. Sam mam i jest fajnie; inaczej, ale fajnie.

Płyta DFI jest bardzo dobra i na jakiś czas wystarczy. Też nie ma nic lepszego "w okolicy".

Po kupnie X2 przestaniesz mieć problem "procesora" a zauważysz , że do prawdziwej wielozadaniowości to nasze dyski są trochę za wolne a i inne elementy byś wymienił.

Ale jest fajnie z X2.

1MB na rdzeń jest potrzebny (przy architekturze K8) tylko w nielicznych zastosowaniach, więc odpuść i kup szybszy RAM w to miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PolyCount

1. Z takim mysleniem, to ty zadnego procka nie kupisz, bo albo maja staniec(tak dzieje sie zawsze), albo wyjdzie cos nowego co kosztuje te koszmarne pieniadze z ktorych nasz niedoszly towar stanial (tak tez dzieje sie zawsze ;) ).

2. Crossfire juz jest dostepny, ale cena jest malo przystepna. Plyta niczego sobie, ale expert na nvidi moim zdaniem lepszy. Zreszta nic nie mam do mojej obecnej plyty.

3. Dodatkwy cache daje okolo 5-10% wydajnosci wiecej. Tak bylo w przypadku SD i Venice. Tak samo jest pewnie z Manchesterem i Toledo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi :) ! Tak wiec zakupie przed nowym rokeim jeszcze tego X2, w glownej mierze wymieniam na tego procka z tego wqzgledu iz zajmuje sie grafika 3D , i moj obecny procek doprowadza mnie do rozpaczy (mowa tu oczywiscieo renderingu) . Apropos ceny ano ja tak mam ze jak mam wydac wieksza ilosc kasy to mam dylematy jak to bidny czlowiek jak musi wydac resztke grosza to kombinuje :). Tak powaznie to mam zamiar wymienic caly sprzet od procka grafe plyte na pamieciach dysku i czym tam jeszcze zostanie procz obudowy. Obecnie mam athlona 1,47GHZ mieszanke pamieci 400 z 333 mhz - 1,5GBRramu . Ok panowie a teraz pytanie wentylator juz wiem ze mam ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Ninje teraz kwestia jakie pamieci polecacie tak zeby mozna bylo je ladnie podkrecic :) jako ze chce tego calego talatajstwa uzywac do grafiki 3D to chcialbym tak wsadzic ok 2GB ramu teraz tylko jakiego :) ,jako ze jestem niedzielmyn interesantem sprzetu to troche sie nieorientuje w tych nowosciach :). Ciekawosc zwykle lapie mnie wtedy gdy mam cos kupic a to z powodow finansowych nie czesto sie zdarza:).Co do plyty glownej to wlasnie chyba tego experta wezme ta na chipsecie ATI widze ze niema kontrolera SATA II juz mi mowili ze i tak narazie tego niewykorzystam :) ale jako ze sprzet ma byc na dluzszy okres czasu dlatego tak rozmyslam i zawracam wam glowe :).

Dzieki z gory :).

PS. Jakbym uzyskal wyniki w kreceniu blisie waszych bylbym szczesliwy ale znajac moje szczescie pewnie trafie na egzeplarze typowo nieulegajace kreceniu :D

Edytowane przez PolyCount

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja stanalem na 2.6GHz przy 1.52v i wiecej mi sie nie chce katowac :) 8h 2xsp2004 stable, kazda proba pojscia wyzej z taktowaniem, a co za tym idzie z napieciem podnosi niemilosiernie temperature (a to taki dobry wiatrak byl ;) ) i wyglada na to ze przy wyzszych napieciach wydajnosc wiatraczkowych wichurek sie konczy:

2.6GHz@1.502v - 41-43*C (niestabilny)

2.6GHz@1.520v - 45-47*C (stabilny)

2.6GHz@1.550v - 48-51*C (stabilny, z potencjalem na wiecej gdyby nie temp)

wiec dam mu juz spokoj jak narazie :)

@PolyCount wiesz, to tak na prawde _jednorazowy_ duzy wydatek. kupujesz teraz topowy sprzet, a potem tylko znajdujesz dobry moment zeby sie przesiasc z jednego podzespolu na jakis aktualnie nowszy, sprzedajac 'stary' za jeszcze dobra cene. robie tak od roku (wlasnie sprzedalem venice@2.8 a kupilem X2), mam w miare swiezy sprzet a wydatki to ok 200-500pln na miesiac/dwa a tyle to sie na browar wydaje, wiec imho warto. szczegolnie jesli jest to twoje narzedzie pracy i liczy sie czas (np renderingu), to nie ma nad czym sie zastanawiac. jak juz ktos wyzej napisal czekac to sobie mozesz, tak to nigdy nic nie kupisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman_p

Twoj procek skaluje sie prawie identycznie co moj, a zupelnie inny jest, jedynie chlodzenie podobne :) Temperatury tez mamy wrecz identyczne na tych ustawieniach co podales...te z siga sa nieco nieaktualne... po wyhgrzeniu tempy spadly :)

aaa, memki:

Crucial Balistix - srednio leca okolice 280 (u nas 2 przyklady - 281 i 270) - do kupienia jedynie na zachodzie - EU - 360EURO i newegg.com - 296$.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zadowolony jestem :) wyraaaazny przyrost wydajnosci w pracy i grach wiec nie byla to kasa w bloto, na rekordy typu 2.8GHz na dwoch jajach nie mam jakiegos strasznego cisnienia, wiec jest ok :)

a co do memek to daje do myslenia.. moze bym tak sprzedal swoje 4 patrioty xblk (ktore zle nie sa: 260MHz@2.5-3-3-6(4szt) 280@2.5-4-4-9(2szt)) i kupil te crucial'e?.. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zadowolony jestem :) wyraaaazny przyrost wydajnosci w pracy i grach wiec nie byla to kasa w bloto, na rekordy typu 2.8GHz na dwoch jajach nie mam jakiegos strasznego cisnienia, wiec jest ok :)

a co do memek to daje do myslenia.. moze bym tak sprzedal swoje 4 patrioty xblk (ktore zle nie sa: 260MHz@2.5-3-3-6(4szt) 280@2.5-4-4-9(2szt)) i kupil te crucial'e?.. :rolleyes:

A za ile chcialbys sprzedac te swoje Patrioty?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam zaraz 2.8 GHz. Może wystarczy 2.761? :lol:

Dołączona grafika

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@atomel zgin przepadnij! hehe ;) super wynik, ale to toledo panie kolego, jakbys 2.7 nie zrobil, to chyba smutek by byl ;)

jakie masz kosci i ile? nie moge oprzec sie wrazeniu ze jakbym wyciagnal jedna pare patriotow to by polecial duuzo lepiej. hm.. B)

upd: jesli to te z podpisu to chyba rzeczywiscie sprobuje sil na 2, moze jak kontrolerowi ulze to cos wiecej powie..

status niezmienny: 2.6GHz prime stable @ 1.520v. temperatury na podkreconych wiatrakach ok, na wyciszonych na maxa ciut sie grzeje jak Q4 jest grane 2 godzinki ;)

Edytowane przez roman_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roman_p

Pamięci OCZ z sygnaturki ale zrobię jeszcze test na Patriot 600 aktualnie do kupienia na Allegro.

Ricci

Pomyślę nad testem, poziom w tamtym topiku jest wysoki więc trzeba trochę czasu i pracy włożyć.

Z tym No 1 to przesada to jest tylko test Super PI. Pracuję nad stabilnością proca jeszcze w innych testach :mur:

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricci

Pomyślę nad testem, poziom w tamtym topiku jest wysoki więc trzeba trochę czasu i pracy włożyć.

Z tym No 1 to przesada to jest tylko test Super PI. Pracuję nad stabilnością proca jeszcze w innych testach :mur:

Wiem;Worms14 ma też tęgą sztukę w sp2004 2,7GHz ciągnie, Twój 2,76GHz w spi32M jest to nieporównywalne.

Spi32m to już też jest obraz pewnej stabilności poza tym Toledo 2MB cache robi swoje i może stąd takie określenie.

Pomyśl nad testem memek,proszę... liczy się uczestnictwo. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam z klubie. Mam 3800+ od wczoraj. W powodu sporego splukania teraz jedzie na boxie ale niedlugo kupie Ninje. Z tego podniecienia nie zapisalem s/n dla Lancera, ale zrobie to przy przywymianie śmigla.

btw: gdzie znajdę poradnik jak ustawić dobrze parametry w biosie ?

na dzień dobry mialem z everescie odczyt tylko 1600 !! ale przywrocilem ustawienia domyslne i jest prawie 5k. pamieci 1x1GB 3200.

drugie pytanie: instalować win 64-bit ?

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>gdzie kupowałes swojego x2?

Za wielką wodą.

Dalsze testy systemu:

Znalazłem jak narazie stabilne ustawienia do pracy na codzień. Wentylatory w obudowie pracują 900-1200 są mało słyszalne. Temperatury nie za wysokie za wyjątkiem PWMIC, która ekstremalnie wynosi 54* ale w iddle 32*. Przy zwykłej pracy nie przekracza ona 45*. Przyczyną jest Ninja, która ogranicza przepływ powietrza koło mosfetów w okolicy czujnika. Napięcie 1,52+4%.

Tutaj wyniki:

http://atomel.augustow.org//Athlon%2064%20X2%20_2729_3g.JPG

http://atomel.augustow.org//Athlon%2064%20...9_3g_sandra.JPG

System powiedziałbym nie "chodzi" a "lata" bardzo płynnie. Powodem jest również 2GB pamięci i obecnie całkowicie wyłączona pamięć wirtualna.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupnie X2 przestaniesz mieć problem "procesora" a zauważysz , że do prawdziwej wielozadaniowości to nasze dyski są trochę za wolne a i inne elementy byś wymienił.

Ale jest fajnie z X2.

Sorry za lekki OT ale jak sobie z tym poradzić. Faktycznie na X2 da się jednocześnie grać i puszczać divx na TV ale już nagrywaniu dvd i rozpakowywaniu rara widać rzeźbienie na dysku. Moje mobo posiada RAID na IDE i SATA. Czy w moim przypadku warto kupić drugi dysk IDE czy 2 x SATA? Chodzi mi przde wszystkim o uporanie się z kolejkowaniem zadań dyskowych. Czy może żadne z tych rozwiązań nie pomoże ?

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zaczął od uzupełnienia pamięci do 2GB. W drugiej kolejności bym się zdecydował na 2xSATAII z kolejkowaniem.

Nie wiem jakie masz mobo i inne elementy? Może pomyśl o sygnaturce, łatwiej będzie znaleźć odpowiedzi.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atomel, wszystko z tobą si? Przecież petrumi ma i 2GB i sygnaturę... Chyba, że to wina jasnej skórki jakiej używasz na forum ;)

petrumi, raid0 z pewnością przyspieszy Ci transfery na dyskach, jednak raczej nie na tyle byś komfortowo mógł w/w operacje wykonywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atomel, wszystko z tobą si? Przecież petrumi ma i 2GB i sygnaturę... Chyba, że to wina jasnej skórki jakiej używasz na forum ;)

petrumi, raid0 z pewnością przyspieszy Ci transfery na dyskach, jednak raczej nie na tyle byś komfortowo mógł w/w operacje wykonywać.

Ok zasugerowałem się wcześniejszym postem gdzie perumi pisał, że ma 1x1GB. Sygnaturki nie zauważyłem. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Wydaje się, że tylko raid na szybkich dyskach może pomoc petrumi w sytuacji gdy na dwóch core uruchomia operacje typowo dyskowe jak rar..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za lekki OT ale jak sobie z tym poradzić. Faktycznie na X2 da się jednocześnie grać i puszczać divx na TV ale już nagrywaniu dvd i rozpakowywaniu rara widać rzeźbienie na dysku. Moje mobo posiada RAID na IDE i SATA. Czy w moim przypadku warto kupić drugi dysk IDE czy 2 x SATA? Chodzi mi przde wszystkim o uporanie się z kolejkowaniem zadań dyskowych. Czy może żadne z tych rozwiązań nie pomoże ?

Wszyscy zachwalaja ja polece jak masz sianko to kup sobie dwa WD Raptor 74 GB Serial ATA prędkość obrotowa 10 000 obr./min. I powinno byc miodzio :P.

Nie tak powaznie to dobry problem poruszyles :) sam bede zmienial sprzet wprawdzie typowo pod rendering ale conieco tez bedzie sie dzialac na plikach chociazby rozpakowujac duze kolekcje danych .Skory jestem na wasze pomysly jakby taki drobny porblem rozwiazac.

Edytowane przez PolyCount

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zainteresowalem sie sprowadzeniem opterona 165 z USA. Cena to okolice 350$ = 1150 zl (mozliwe ze razem z kosztami przesylki).

Dodatkowo chce sprowadzic Crucial Balistix 2x1GB z newegg.com - Czy ktos jest chetny jeszcze na jeden z tych produktow ? Mozna wspolnie zaoszczedzic na przesylce :)

Dodam ze opteron 165 do 2 jajca po 1 MB kazde :) 1.8 GHz - ale to latwo nadrobic mysle :)

Roznica w cenie nie mala(~300zl), minusem natomiast bedzie brak 3 letniej gwary oraz brak boxowego radiatora. Oba minusy latwe do obalenia:

Sprowadzone z USA wiec o gwarze i tak mozna zapomniec. Jak chcemy krecic to i tak chlodzmy lepiej niz BOX cooler :)

Jesli ktos chetny, zapraszam na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy zachwalaja ja polece jak masz sianko to kup sobie dwa WD Raptor 74 GB Serial ATA prędkość obrotowa 10 000 obr./min. I powinno byc miodzio :P.

Nie tak powaznie to dobry problem poruszyles :) sam bede zmienial sprzet wprawdzie typowo pod rendering ale conieco tez bedzie sie dzialac na plikach chociazby rozpakowujac duze kolekcje danych .Skory jestem na wasze pomysly jakby taki drobny porblem rozwiazac.

Zobacz takze na nowe dyski seagate serii 7200.9 na forum jest cały topic o tych dyskach i oglądajac testy musze przyznać ze są naprawde szybkie i stawiają sens zakupu raptorów pod znakiem zapytania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi