Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie da rady u Ciebie ustawić 1,45V + 10%? Wtedy masz okolice 1,6V...

A co do Twojego pytania- naturalnie, że może masz egz. słabo podkręcalny, jednak nie zaszkodzi go lepiej schłodzić, by móc obalić/ potwiedzić tą tezę ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem da radę , idę jutro po papier ścierny lub odwiedzę blacharza z polerką ;)

update: podnoszenie napiecia na mobo się skonczyło na 1.4. Tym samych założenie osiągniecia ogrągłego 2.5 litra upadło ;). na dziś basta!

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to juz bylo ale chyba znalazlem juz jeden powod do zmiany procka na dual core a oto on

Well for 3dmark05 at least for max Opteron 146 /170 cpu clocks and @756/900 clocks for 512MB HIS X1800XT stock heatsink, the difference is ~9pts to the dual core Opteron 170

3dmark05 compare urls

Opteron 170 @2800mhz = 11,058

vs

Opteron 146 @3130mhz = 11,049

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mniej więcej po tygodniu od dnia zakupu mogę zdać relację z testów mojego egzemplarza X2 3800+.

...Parę słów odnoścnie Ninjy. Moim zdaniem mój egzemplarz nie jest zbyt dobnrze wykonany. Po pierwsze powierchnia jest dosć chropowata , po drugie jest nierówna, tj. na krawędziach jest wyższa a na środku tworzy się taka poduszka powietrzna. Dla testu wszystko wybebeszyłem z obudowy i dokładnie sprawdeziłem na biurku. Posmarowałem pastą Ceramique całą powierzchnię CPU (dla testu nałożyłem palcem trochę więcej , zostawiając ślady linii papilarnych) i przyłożyłem Ninje. Po zdemontowaniu stwierdziłem , że tylko na bokach CPU był kontakt z radiatorem. Przy następnych montażach stawiałem po prosu kropkę pasty na środku CPU i tyle. Obawiam się jednak , czy wszystko się dobrze chłodzi i NInja nie jest tu słabym elementem. Zastanawiam się nad reklamowaniem jej.

Istnieje inna - bardziej prawdopodobna przyczyna.

Gdy kupiłem mojego pierwszego proca z "pancerzykiem" na grzbiecie a był to Intel położyłem go na czystą kartkę papieru (z drukarki) i ruchem okrężnym zrobiłem kilkanaście kółek , lekko dociskając. I co ? A no to , że widać było bardziej błyszczące krawędzie - tam gdzie fabrycznie zagięta jest przykrywka na rdzeniu. Więc przez następne 20 minut na kilku kartkach kręciłem w parwo i lewo, ąż wierzchołki się lekko ztarły. ALE UWAGA tą operację widać na procku w przypadku późniejszej sprzedaży !!!!.

Nstępne dwa procki A64 miały tą samą przypadłość.

Obecny X2 również ! Niejako brzegi pokrywki na rdzeń są trochę wyżej niż środek!.

Więc za każdym razem delikatnie zużywałem kilka czystych kartek do wstępnej polerki tych nierówności, ale nie szlifowałem całej pokrywki.

Natomiast nigdy dotąd nie spotkałem się z nierównym spodem radiatora (wentylatora).

PS 1. Źródła podają, że nie warto szlifować powierzchni na zupełny błysk, a jedynie zebrać te znaczące nierówności.

PS 2. Od czasów Bartona nie używam srebrnych past. Po jakimś czasie ostrej jazdy (a Barton do tak zimnych, jak Venice i nstępcy tj X2, nie należy) zawsze się "granulowały". Od tamtego czasu używam tylko białych past.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Waldi, może masz racje, jestem w stanie lekko go spolerować bo nie handluje prockami, tylko w czasem przesadzam je do straszych kompów.

Następna sprawa która mi sie dziś przyśniła :) to monotwanie NInjy. Otóz plastikowy stelaż na któryn monuje się Ninje przykręciłem do oryginalnej plaszki zamonotwanej w MSI. A w komplecie z Ninją został dostarczony taki metalowy krzyżak z gąbką na klej. Zastanawiam się nad ponownym demontażem i zamianie spodu mocowania - może za słabo przylega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ninja ma wyraznie wyczuwalne nierownosci spodu radiatora spowodowane "szlifowaniem". Pasta pomiedzy ma spowodowac niwelowanie tego zjawiska. Nalezy zatem przesmarowac dobrze procka i radiator. Niestwety zadna pasta nie bedize miala takiej przewodnosci jak sam radiator ma, dlatego tez, proponuje sie polerke mokra papierem 2000. Polerka na blysk o ktorej mowi Waldi, ze juz sie nie stosuje, to tylko efekt wizualny.

Na moim pentagramie 120+ mialem sadowe ilosci pasty i chlodzil prawie doskonale(roznica miedzy ninja na pentkiem to w stresie 2-3 stopnie).

Przed chwilka zmniejszylem ilosci pasty, coby sprawdzic jak na to zareaguje - klapa....temp mam teraz gorsze niz na pentku.

Wniosek jest dla mnie oczywisty - polerka.... na nia nie mam ochoty niestety.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec panowie nadszedl czas zakupu X2-3800 teraz tylko pytanie czy znacie jakies sklepy na necie z cenami okazyjnymi ? Pod tematem topika Grey napisal 3800+ - 1465,00zł - < gdzie po takiej cenie moglbym go nabyc ,w komputroniku cena jest wysrobowana ostro tak przynajmnije mi sie wydaje. Macie jakies swoje sklepy ktorych jestescie stalymi klientami , a w ktorych cena jest przystepna {czyt. nizsza niz w komputroniku :D].

Add. question:

A jaka plyte polecacie mi zakupiic pod tergo procka ? chcialem DFI Experta ale ponoc wadliwy produkt :( ,a nieukrywam ze chcialbym procka podkrecic. :) Jaka plyta w chwili obecnej daje najwieksze mozliwosci podkrecania i jest stabilna .

Edytowane przez PolyCount

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec panowie nadszedl czas zakupu X2-3800 teraz tylko pytanie czy znacie jakies sklepy na necie z cenami okazyjnymi ? Pod tematem topika Grey napisal 3800+ - 1465,00zł - < gdzie po takiej cenie moglbym go nabyc ,w komputroniku cena jest wysrobowana ostro tak przynajmnije mi sie wydaje. Macie jakies swoje sklepy ktorych jestescie stalymi klientami , a w ktorych cena jest przystepna {czyt. nizsza niz w komputroniku :D].

http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,246648,0.html - 1379.00 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje sie polerke mokra papierem 2000.

Na moim pentagramie 120+ mialem sadowe ilosci pasty i chlodzil prawie doskonale(roznica miedzy ninja na pentkiem to w stresie 2-3 stopnie).

Przed chwilka zmniejszylem ilosci pasty, coby sprawdzic jak na to zareaguje - klapa....temp mam teraz gorsze niz na pentku.

Wniosek jest dla mnie oczywisty - polerka.... na nia nie mam ochoty niestety.

tez mam wrażenie ze mi ninja słabo odporowadz ciepło (temp > 50C - 1.55V) - czyli kupic papier ścierny 2000 i trzeć na morko - co to znaczy? mam zamoczyć papier w wodzie i dopiero trzeć? :) czy moze odwrotnie - ninje polewać i dopiero trzeć ? :)

@PolyCount kup DFI ultra-d albo sli i po kłopocie - jak na razie expert NIE JEST LEPSZY od tych co wymieniłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowna powierzchnia jest potrzebna - ja stosuje szybe. Polewasz woda, tak co papier bedzie mokry i sam radiator tez mozesz polac/zmoczyc. Dosc energicznymi ruchami pocierasz po szybie przez papaier i efekt murowany. Mozna zastosowac tez przed papiaerem 2000, jakis 1500, albo nawet 1200.

Na sam koniec szmatka bawelniana i pasta polerska. Efekt murowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowna powierzchnia jest potrzebna - ja stosuje szybe. Polewasz woda, tak co papier bedzie mokry i sam radiator tez mozesz polac/zmoczyc. Dosc energicznymi ruchami pocierasz po szybie przez papaier i efekt murowany. Mozna zastosowac tez przed papiaerem 2000, jakis 1500, albo nawet 1200.

Na sam koniec szmatka bawelniana i pasta polerska. Efekt murowany :)

przepraszam Cie bardzo ale nie zrozumiałem :unsure: :) pewnie dla tego że nigdy nawet o tym nie czytałem, myślałem ze sie po prostu trze delikatnie po tym :unsure:

może chodziło Ci o to że bierzesz kawałek szkiełka, nakładasz papier na to (by równo trzeć), moczysz i trzesz tym papierowym szkiełkiem? :)

dzięki i sorki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy lepiej dolożyć te pare stówek do X2 3800, czy kupic Opterona 144 albo Athlona 3200 Venice?

jesli cenisz sobie komfort pracy ponad wszystko (brak lagów przy duzym obciazeniu proca, komfortowe korzytsanie z wielu aplikacji itp)

to tylko x2

sam majac cały czas a64 w pracy i p4 ht w domu nie wyobrazałbym sobie przesiadki na jednojaca wiec jutro u mnie ląduje x2 co i Tobie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne wieści z frontu:

1. CPU tarłem o 15 kartek A4 (z każdej strony kartki). Efekt - świecące rogi CPU.

2. miałem pod ręką tlyko papier 1200 , który jest za gruby dla spodu Ninjy - tymczasowo odpuśiłem ale o tym później.\

3. zamieniłem budy : midi na bigtower. Jest zimniej w stresie o prawie 10stopni. Teraz 2xSP2004 @ 1.375+10% (ok 1.53V wg CPU-Z) to 51 stopni. Tu jestem zadowolony. Miejsca od cholery na przyszłość WC podszytą ;)

4. Procek ani drgnął , max 240x10 , więcej się nie da bo mobo nie daje prądu :(

5. Jeszcze zajrze do jednego forumowicza na testy swojego proca, być może hamuje go temteratura albo brak prądu.... - tu prosze komentarz.

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5. Jeszcze zajrze do jednego forumowicza na testy swojego proca, być może hamuje go temteratura albo brak prądu.... - tu prosze komentarz.

też się zastanawiałem czy czegos takiego nie zrobić u kogoś z innym Jkaies WC) chłodzeniem, ale za bardzo nie mam gdzie :unsure: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Petrumi

To moze byc brak pradu. Moj dopiero przy 1.6 dostaje 2,6GHz. Z okolica 1.5 to ja moge wlasnie 2,4 zobaczyc. Na szczescie mam o wiele nizsze temperatury niz ty, dlatego smialo daje az 1.6 - wole nie myslec ile to jest real.

@Zulusman

Tzn , że jakie masz ustawienia X2 na codzień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi