Drejfus Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Wczesniej juz o tym myslalem, bo fajnie bylo by nasz temacik dokleic... jestem za i jak cos to moge pomuc :P A oto moje dzisiejsze wyniki... Edytowane 28 Lutego 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Gratuluję. Jest to 5 wynik rankingu cinebench: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=1613403 Jak przejdziesz na windows 64 z tym zegarem to będziesz drugi. Windows 64 wymaga od procesora trochę więcej - trudniej uzyskać te same zegary co w 32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Jeszcze dzis zainstaluje X64... i sie zobaczy :P W wersji 9.5 bencha to juz wogule wynik swietny :P 26sec Ale juz wracam do wersji 2003 i do 2 powinienem skonczyc testy w x64 i mam nadzieje bede 2 w rankingu :P No i troche sie pozmienialo .... x2 3800+@2800hz DDR560 cl2.5-3-3-3 Edytowane 28 Lutego 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Serdeczne gratulacje. 1 miejsce :razz: Ale tą dyskusję przenieśmy tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=121268&st=390 Edytowane 28 Lutego 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) W końcu kupiłem mojego X2 3800+. I jestem z niego bardzo zadowolony. Jak optymalnie poustawiać aby gry maiły jak najwyższą wydajność? Edytowane 28 Lutego 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Jak optymalnie postawiać aby gry maiły jak najwyższą wydajność? mysle ze w poprzek bedzie idealnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 ...Jak optymalnie poustawiać aby gry maiły jak najwyższą wydajność?To bardzo dziwne pytanie...co byś chiał ustawiać??? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 witam, rowniez stalem sie szczesliwym posiadaczem 2 jaj 3800+ :) TMaxCase to 69 C, procek w stresie grzeje sie do 51 C na Pentaku qvc100+Cu (niedlugo bedzie ninja) - czy to duzo czy malo ?? Czy Tagan 380w nie bedzie za slaby do krecenia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Ladne TC masz... Ladnie bym go dokrecil :P A temp to masz wysoka jak na pentaka... napewno wszystko ok zalozyles?? powiedz ile masz w idlle?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) w idle mam ~35 C... w sumie moglbym jeszcze dokrecic tego pentaka bo srubki mocujace dosyc luzno chodza, ale nie wiem czy jest sens bo juz jest docisniety mocno (ani drgnie).. edit: dodam ze pentek chodzi na najnizszych obrotach. Edytowane 2 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Ja mam NXC-100 i temp w idlle mam 25-26 a max to 40 przy 2600Mhz i 2 rdzeniach w Sp2004... :D wiec sprawdz paste... Ps. Atomel, jestem za doklejeniem tego tematu i zrobieniem dobrego FaQ na poczatku... Trzeba bedzie sie za to zajac :P Edytowane 2 Marca 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 paste rozsmarowalem paluchem po calej plytce cieniutka warstwe (AS V), to dobrze ?? pozniej dokrece tego pentka bardziej i zobaczymy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Ja mam NXC-100 i temp w idlle mam 25-26 a max to 40 przy 2600Mhz i 2 rdzeniach w Sp2004... :D wiec sprawdz paste... Ps. Atomel, jestem za doklejeniem tego tematu i zrobieniem dobrego FaQ na poczatku... Trzeba bedzie sie za to zajac :P A jaką masz temp w pokoju? Poniżej 20st? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) obecnie 19C... lubie zimno :P no i na NXC lezy sobie Arctic fan 3 :P dodatkowo podnoszacy jego walory... paste rozsmarowalem paluchem po calej plytce cieniutka warstwe (AS V), to dobrze ?? pozniej dokrece tego pentka bardziej i zobaczymy.. Eee?? Palcem?? no wiesz... i czemu po calej plytce?? to nie Ciekly metal :P Edytowane 2 Marca 2006 przez Drejfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Eee?? Palcem?? no wiesz... i czemu po calej plytce?? to nie Ciekly metal :Pno a co źle ?? :) chyba cala powierzchnie czapki trza nasmarowac ?? PS: do ilu stopni moge go katowac skoro TCase = 69C ?? ~55C bedzie bezpiecznie ?? edit: ludziska to jak to z ta temp ?? bo nie wiem czy sprawdzanie stabilnosci ma sens przez kilka h przy temp 53-55C..... Edytowane 2 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nikt ci przecież nie powie czy 53 - 55*C jest "bezpieczne". Ja nie przekraczam 50*C przy długotrwałym obciążeniu procesora i takie postępowanie uważam to za rozsądne niezależnie od TCaseMax. Mój TCaseMax to 55*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nikt ci przecież nie powie czy 53 - 55*C jest "bezpieczne". Ja nie przekraczam 50*C przy długotrwałym obciążeniu procesora i takie postępowanie uważam to za rozsądne niezależnie od TCaseMax. Mój TCaseMax to 55*C. Dokładnie - nie powinieneś przekraczać 50st niezależnie od TCase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) wlasnie zmienilem chlodzenie z pentaka qvc100+cu na ninje, i temperature przy 2,5GHz w stresie(2x sp2004 ~4h, napiecie fabryczne), przy otwartej budzie waha ~47-51C... czy to znaczy że mam krzywą czapkę ?? edit: PS: na tej plytce podczas proby uruchomienia procka przy 2,6GHz komp wogole nie wstaje (nawet do BIOSu nie moge wejsc), czy to wina zasilacza ?? Edytowane 3 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 wlasnie zmienilem chlodzenie z pentaka qvc100+cu na ninje, i temperature przy 2,5GHz w stresie(2x sp2004 ~4h, napiecie fabryczne), przy otwartej budzie waha ~47-51C... czy to znaczy że mam krzywą czapkę ?? edit: PS: na tej plytce podczas proby uruchomienia procka przy 2,6GHz komp wogole nie wstaje (nawet do BIOSu nie moge wejsc), czy to wina zasilacza ?? Absolutnie nie! :) A przy jakim napięciu próbujesz? Może pamięci nie wytrzymują? Co z HT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 napiecia nie zmienialem, a pamieci ustawilem dla pewnosci na 173 (133 dzielnik czy cus takiego :) ), HT x3, troche mi trudno kombinowac poniewaz jak chce (a raczej nie chcem ale muszem :) ) zrobic clear cmos to musze wyciagac tuner TV, karte muz. i grafe... trudny dostep do zworki... PS: to jak z tymi temperaturami ?? krzywa czapka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 ...to jak z tymi temperaturami ?? krzywa czapka ??Możliwe. Ale temp nie są krytyczne. A ile przy zamkniętej budzie? Ja mam więcej kiedy otworze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) Możliwe. Ale temp nie są krytyczne. A ile przy zamkniętej budzie? Ja mam więcej kiedy otworze. przy zamknietej budzie jakies 1-2C wiecej. PS: cos mi sie plytka nie za bardzo trafila, maksymalne FSB 255MHz wytrzymuje... a czuje ze procek by posmigal duzo wyzej, moze jakis bios modyfikowany pomoze. Edytowane 4 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 przy zamknietej budzie jakies 1-2C wiecej. PS: cos mi sie plytka nie za bardzo trafila, maksymalne FSB 255MHz wytrzymuje... a czuje ze procek by posmigal duzo wyzej, moze jakis bios modyfikowany pomoze. Jak szukałeś nie drogiej a dobrej trzebabyło MSI kupić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) tylko ta mi pasowala ze wzgledu na agp i pcie (teraz mam karte agp ale niedlugo zmienie na pcie - nie bede musial plyty zmieniac :) ) oraz na sataII.. pozniej sie pobawie z biosami PS: a moze byc tak ze czujnik na plycie jakos zle odczytuje temperature ?? bo gdy dotykam heatpipe`y sa one "lekko cieple" :) wg odczytow, gdy mostek polnocny ma ~30C a proc ~50, to gdy dotykam tego i tego to mostek jest o wiele bardziej goracy.. PS2: problem z FSB zniknal gdy przestawilem pamiec na 2T, teraz smiga ~2,65GHz bez zwiekszania napiecia, temp. ~54C Edytowane 5 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4n3 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 witam wszystkich. od kilku tygodni jestem szczesliwym posiadaczem x2 3800+ i w zwiazku z tym mam pytanie dotyczace napiecia i temperatury procesora. speedfan i cpucool pokazuja mi napiecie na pierwszym rdzeniu 1,33 V (1,35 jest defaultowe wiec ok) natomiast na drugim rdzeniu wskazania obu programow wynosza 1,18 V. to ciut za malo. czy jest mozliwe ze one sie myla albo takie napiecie jest prawidlowe ? do chlodzenia proca uzywam arctic cooling freezer 64 pro (niestety montowany jak cala skrzynia przez sprzedawce czyli komputronik). i tutaj tez mam mieszane odczucia. cpucool i speedfan pokazuja mi dziwne wartosci dla Fan 1, siegajace od 5000 do 50k RPM !!!. Natomiast temperatury w idle (temp 1, temp 2, temp 3) wynosza odpowiednio: 29, 41, 44 C. w czasie 15 minutowego "katowania" kompa 3dmarkiem 01. temperatura na 1 rdzeniu wynosila od 37 do 39 C, natomiast na drugim (1,18 V) od 51 do 52C. Pomiary wykonalem CPUCool 7.3.7 i zrzucalem do pliku. Zaznaczam ze sprzet jest niepodkrecany. Wszelkie rady mile widziane. specyfikacja sprzetu w sigu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 tylko ta mi pasowala ze wzgledu na agp i pcie (teraz mam karte agp ale niedlugo zmienie na pcie - nie bede musial plyty zmieniac :) ) oraz na sataII.. pozniej sie pobawie z biosami PS: a moze byc tak ze czujnik na plycie jakos zle odczytuje temperature ?? bo gdy dotykam heatpipe`y sa one "lekko cieple" :) wg odczytow, gdy mostek polnocny ma ~30C a proc ~50, to gdy dotykam tego i tego to mostek jest o wiele bardziej goracy.. PS2: problem z FSB zniknal gdy przestawilem pamiec na 2T, teraz smiga ~2,65GHz bez zwiekszania napiecia, temp. ~54C Czyli kiepskie pamięci. A płyta nie pozwala na zabawe timingami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) Specjalnie obejrzałem program CPUCool 7.3.7. Nie widzę tam opcji pomiaru temperatury i napięcia dla każdego rdzenia osobno. Może dlatego, że program nie rozpoznaje mojej płyty głównej. Nie używam programowych coolerów. W moim przypadku przy podkręconym procesorze programy te zawodzą. W twoim przypadku weryfikowałbym jeszcze temperatury i obroty wentylatorów Everestem najlepiej wersją Ultimate. Everest jednak nie rozpoznaje temperatur/napięć osobno na każdym rdzeniu. Pomiaru takiego nie zapewnia też mój bios. Spróbuj robić odczyty programem Smartguardian - jest na płytce instalacyjnej DFI pod nazwą ITESmart.exe. Spróbuj też update biosu na najnowszy, może twój nie rozpoznaje X2? Edytowane 5 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 witam wszystkich. od kilku tygodni jestem szczesliwym posiadaczem x2 3800+ i w zwiazku z tym mam pytanie dotyczace napiecia i temperatury procesora. speedfan i cpucool pokazuja mi napiecie na pierwszym rdzeniu 1,33 V (1,35 jest defaultowe wiec ok) natomiast na drugim rdzeniu wskazania obu programow wynosza 1,18 V. to ciut za malo. czy jest mozliwe ze one sie myla albo takie napiecie jest prawidlowe ? do chlodzenia proca uzywam arctic cooling freezer 64 pro (niestety montowany jak cala skrzynia przez sprzedawce czyli komputronik). i tutaj tez mam mieszane odczucia. cpucool i speedfan pokazuja mi dziwne wartosci dla Fan 1, siegajace od 5000 do 50k RPM !!!. Natomiast temperatury w idle (temp 1, temp 2, temp 3) wynosza odpowiednio: 29, 41, 44 C. w czasie 15 minutowego "katowania" kompa 3dmarkiem 01. temperatura na 1 rdzeniu wynosila od 37 do 39 C, natomiast na drugim (1,18 V) od 51 do 52C. Pomiary wykonalem CPUCool 7.3.7 i zrzucalem do pliku. Zaznaczam ze sprzet jest niepodkrecany. Wszelkie rady mile widziane. specyfikacja sprzetu w sigu. :) A ewerestem sprawdzałeś odczyty? A co to są temp1,temp2,temp3??? Napięcie jest jedno dla rdzeni. Jak masz DFI to smartguardian'em sprawdź też odczyty napięć, wentylatorów i temperatur. 3dMark2001 kożysta z jednego rdzenia bo z dwóch nie potrafi bo jest za stary. Testuj SP2004 - dobrze wygrzewa sprzęt a nie benchmarkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 A co to są temp1,temp2,temp3??? Porównanie CPUCool z Smatrguardian prowadzi do takiego wniosku: temp 1 = CPU temp 2 = PWMIC temp 3 = chipset Ponieważ k4n3 podaje, że ma odpowiednio 29,41,44*C, temperatury prawdopodobnie są OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4n3 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 A ewerestem sprawdzałeś odczyty? A co to są temp1,temp2,temp3??? Napięcie jest jedno dla rdzeni. Jak masz DFI to smartguardian'em sprawdź też odczyty napięć, wentylatorów i temperatur. 3dMark2001 kożysta z jednego rdzenia bo z dwóch nie potrafi bo jest za stary. Testuj SP2004 - dobrze wygrzewa sprzęt a nie benchmarkami. dzieki za info. zainstalowalem sobie smartguardiana i amd cool'n'quit dashboard i faktycznie wszystko stalo sie jasne. okazalo sie ze temp1 to temp. proca ktora w idle wynosi 27-29C (15 minutowy test 3dmarkiem01 podniosl ta temp do 38-39C). temp2 to PWM temp (41-42 w idle), temp3 to temperatura chipsetu (41 do 45). Owo napiecie 1,18V to LDT voltage (objasni ktos ten skrot?:). Natomiast predkosc wiatraka na procu waha sie od 700 do 1600 RPM. czyli wszystko w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...