rambo Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 dzieki za info. zainstalowalem sobie smartguardiana i amd cool'n'quit dashboard i faktycznie wszystko stalo sie jasne. okazalo sie ze temp1 to temp. proca ktora w idle wynosi 27-29C (15 minutowy test 3dmarkiem01 podniosl ta temp do 38-39C). temp2 to PWM temp (41-42 w idle), temp3 to temperatura chipsetu (41 do 45). Owo napiecie 1,18V to LDT voltage (objasni ktos ten skrot?:). Natomiast predkosc wiatraka na procu waha sie od 700 do 1600 RPM. czyli wszystko w normie. jest to napięcie szyny Hyper-Transport. skrót od "Lightning Data Transport" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 [Owo napiecie 1,18V to LDT voltage (objasni ktos ten skrot?:). Google twoim przyjacielem :D : "LDT (Lightning Data Transfer) kryje się rozwiązanie szyny łączącej ze sobą poszczególne układy core logic. Nie jest to jedynie połączenie układów northbridge i southbridge. Koncepcja LDT jest bardziej uniwersalna - umożliwia łańcuchowe łączenie ze sobą wielu układów, pozwala na komunikację northbridge-northbridge w przypadku systemów wieloprocesorowych, a ponadto zapewnia uzyskanie wręcz gigantycznej, jak na obecne standardy, przepływności." Link: http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=4486 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaDZioS2k Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 szybkie pytanie, co wybrac x2 4800+ czy fx57? Plyta to ASUS A8R32-MVP Deluxe Komp glownie sluzy do gier(1900 xt crossfire, 2 gb ram) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubaaa Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 szybkie pytanie, co wybrac x2 4800+ czy fx57? Plyta to ASUS A8R32-MVP Deluxe Komp glownie sluzy do gier(1900 xt crossfire, 2 gb ram) X2 4800 wydajność podobna plus dwa rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 A ja niedawno odpalilem swojego procka na 3050@1.71. Mniejsze o chlodzenie procka. Chcialem powiedziec o temp na PWMIC. Otoz w idleto spokojnie bylo, ale jak zapodalem 2xSP2004 to nagle wszroslo do 55 i szybko podazalo dalej. Zanim zdazylem zareagowac, bylo juz 71 i plyta zaczela piszczec/syczec. Wiatrak 120x120 z odleglosci 10cm nie pomogl. Dodam jeszcze, ze pierwsze testy robilem na napieciu 1.56 i wtedy temp na procku byla okolo 15*C nizsza niz na 1.71. Taka zaleznosc od Vcore jeszcze mi sie nie przytrafila. BTW: ciekawe jakie bylo faktyczne Vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 szybkie pytanie, co wybrac x2 4800+ czy fx57? Plyta to ASUS A8R32-MVP Deluxe Komp glownie sluzy do gier(1900 xt crossfire, 2 gb ram) Zdecydowanie przyszłością są procki wielordzeniowe. @Zulusman - a może byś coś ciut o swoim sprzęcie napisał? :wink: choćby jaka płyta główna, co to za model procka itp itd etc, mamy iść do wróżki? :lol2: . PWM grzeje się zawsze dość mocno ale zależy od rozwiązań chłodzenia tego elementu na płycie. Np. u mnie max do 55st. dochodzi w najgorszych momentach. A jakim cudem 1.71V na procek dałeś i sie nie spalił??????????? W zamrażarniku trzymasz kompa? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jak wy macie temp. bo ja mam 35 IDLE i 47 po 40min SUPER PI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 35/52 :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 35/52 :angry: Ale ninja jest bez żadnych wentylatorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Ale ninja jest bez żadnych wentylatorów?taaaa bez.. chcialbym :) na maxa wieje na nia ta nijowa 120mm.... TU zadalem pytanie w zwiazku z temp., moze ktos cos bedzie wiedzial Edytowane 7 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) @rafa o165 na ultra-D z 2x1GB G.SkillHZ Chlodzenie to pretest mojego nowego chlodzenia. Niestety nie wypadl pomyslnie...chyba ze mam sie cieszyc ze procek wciaz dziala :P(wszystko zalezy od punktu widzenia). 24/7 mam 2844@1.58 z ninja na pokladzie. tempy takie: CPU: 51/33 PWM/LDT: 55/40 Chip:46/45 napiecie LDT - 1.37(1.4Bios) Vchipa - 1.5 Wzsytko chlodzne 3x80x80+120x120 Fotke jak to sie odbywa dawalem zdaje sie w tym topicu Tempy ze stresu, to tylko podczas liczenia seti, w SP2004 jest okolo 2-4*C wiecej. Opek z selekcji Lancera Edytowane 7 Marca 2006 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) Coś wysokie macie te IDLE - u mnie 29*C a stress max 49*C przy 1,53V. PWMIC stress 52*C. Zegar 2750 MHz. Zulusman Ładny ten opek. Edytowane 7 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 @atomel mam zle docisniety spod do procka... mam cieplo w pokoju ~23*C mam slabego wiatraka na ninjy - crystal poczekaj, docisne to pasciorstwo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Tylko nie spal procka. Było tu już o "smierci termicznej" B) Ja nie dawałem więcej niż 1,58 wg CPU-Z/Smartguardian. Przy 1,7V to by mi sie lekko ręce trzęsły, że 1,8 kPLN pójdzie z dymem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Nie ma zabawy bez ryzyka... :P Ale ja tez ponad 1,6v to nie zaaplikuje... nie ma mowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 @rafa o165 na ultra-D z 2x1GB G.SkillHZ Chlodzenie to pretest mojego nowego chlodzenia. Niestety nie wypadl pomyslnie...chyba ze mam sie cieszyc ze procek wciaz dziala :P(wszystko zalezy od punktu widzenia). 24/7 mam 2844@1.58 z ninja na pokladzie. tempy takie: CPU: 51/33 PWM/LDT: 55/40 Chip:46/45 napiecie LDT - 1.37(1.4Bios) Vchipa - 1.5 Wzsytko chlodzne 3x80x80+120x120 Fotke jak to sie odbywa dawalem zdaje sie w tym topicu Tempy ze stresu, to tylko podczas liczenia seti, w SP2004 jest okolo 2-4*C wiecej. Opek z selekcji Lancera No to rewelacja! :) Tylko pozazdrościć :D i cieszyć się że jeszcze procek żyje :lol: Mój w iddle ma 31-32st przy 22 w pokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 witam czy warto zmieniać amd64 3200 na 2X3800 czy przyrost będzie większy bo zauważyłem że do dwóch kart ten obecny procek jest zasłaby a ten ma dwa rdzenie ale tak samo taktowany więc czy warto??????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Moim zdaniem nie zobaczysz dużej różnicy w dzisiejszych grach o ile nie masz programów pracujących w tle. Przyszłe gry to oddzielna historia. Na dzień dzisiejszy jeżeli używasz komputera tylko do gier to nie przesiadaj się. Edytowane 10 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Chyba że tego dobrze sprzedasz i kupisz selekta @<2.7-2.8GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) wymienie go w sklepie i troche dopłace ale jak wiedzieć że to selekt???? mysle że go przetaktuje na 2500mhz i jeszcze jedno wszedzie szukam takiego procka http://www.arche.home.pl/sklep/product_inf...912165328c523c6 ale tylko tam mają a w hurtowniech w tych co sklepy sie zaopatrują nie ma tylko na podstawkę 940 troche dziwne a wolę kupic u mnie w miejscowym sklepie Edytowane 10 Marca 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 poszukaj na forum jakiegoś fajnego proca..może jest na sprzedarz...pozatym jest dział sprzedam i allegro :D taki ze sklepu to nie jest selekt..i od razu omijaj selekty typu 1,60v 2500mhz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 a co z tym operationem ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 a co z tym operationem ????Link który podałeś nie do końca prowadzi we właściwe miejsce bo sklep żąda zalogowania. Napisz konkretnie o co ci chodzi. Procek co 2.5GHz wyciąga to żaden rarytas. Jak napisałem 2.7-2.8 to juz coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) ale mi chodzi że nigdzie w hurtowniach nie da sie kupić operationa z podstawką 939 tylko 940 a w tym sklepie jest komputronik też nie ma http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21770 i podstawka jest 940 http://www.arche.home.pl/sklep/product_inf...912165328c523c6 nie wiem wklejam i gubi mi cyferki ale jest na tej stronie na procesorach Edytowane 10 Marca 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 robak57 nie wiem czy wiesz ale masz trochę mało RAMu (1GB) a proc 2,6GHz powinien wystarczyć na dzisiejsze gry i nie widzę sensu wymiany go na jakiegoś nie selekcjowanego proca który może nawet tych 2,5GHz nie pójść i wtedy w aktualnych grach nie będzie miało znaczenia ile ma rdzeni bo i tak będzie od tego 2,6GHz wolniejszy. Pozdr P.S. Najlepiej to by było mieć X2@ 2,7-2,8 GHz :wink: ale X2 xhyba nikt nie selekcjonuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) ale mi chodzi że nigdzie w hurtowniach nie da sie kupić operationa z podstawką 939 tylko 940 a w tym sklepie jest komputronik też nie ma http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21770 i podstawka jest 940 http://www.arche.home.pl/sklep/product_inf...912165328c523c6 nie wiem wklejam i gubi mi cyferki ale jest na tej stronie na procesorach NO z opkami może być ciut większe prawdopodobieństwo lepszego OC ale bez gwarancji. Używasz kompa głównie do grania? Zmień ram na szybkie 2x1GB. Albo znajdź gościa co selekcjonuje X2 :D Ewentualnie kup selekta jednordzeniowego - łatwiej o sprzedawce - choćby tu na forum np PITER. Jak 2.8GHz zapodasz to zaraz SLI nakarmisz lepiej. Edytowane 11 Marca 2006 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) mam 2gb ramu czesto robię wiele operacji naraz i powiem tak pamięci jak się ma 2x 512mhz a włoży sie 2x1gb to różnica jest duża ale jak nieraz sobie zagram to potrafi nieraz sie przyciąc i myślę że x2 będzie leprzy ??????????????? w taktowaniu procka tak jest jak piszecie że 2000mhz to guwniatus a 2600 jak przetaktuje to różnica jest zadowalająca a z tym prockiem muszę dać znać do poniedziałku rano do 9h zayonnc zapomniałem zmienić na 2x1gb Edytowane 11 Marca 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Kup u arche na faktore. Faktore na dane ze sklepu(tylko musisz sie z nimi dogadac). Odpalasz dzialke kolesiom i procka masz :) Sli nie nakarmisz jednym rdzeniem. Blue pokazywal mi wyniki u siebie. 2x7800 + 3800+ = ~20% wiecej wydajnosci przy nizszym taktowaniu procka z dwoma jajami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 no własnie z bluem też pisałem ale on nie był zadowolony z sli a ja tak i miał x2 procka moge wymienić w s... i zato dostane za dopłatę x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Widzę, że jesteś prawie zdecydowany, więc zrób to. Będzie jeszcze jeden X2 w temacie :D Jaki masz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...