Gość crysis Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) A skąd wiesz że mój procesor poleci na 2700mhz? To już każdy procesor kręci się tak samo? :P (oczywiście z wyższym napięciem pewnie pójdzie i wyżej, ale ja jestem zwolennikiem ustawień 24/7 i nie katowania wysokim napięciem sprzętu :))czyli chcesz miec wysoko taktowane pamiatki a nie lepiej mnoznik 8 i 340 htt pamitki na 333ddr 400htt to juz lekkie przegiecie stanowczo przerost formy nad trescia nikt cie nei zmusza 24/7 chcezs oc robisz reset bios i masz Edytowane 25 Maja 2006 przez crysis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@riel Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Moze ktoś spotkał się już z takim procesorem rewizja BH-E4 i ma doświadczenia z o/c Mam tą samą rewizję(BH-E4 0609). Mój narazie robi 2700 na napięciu 1,4 (na 2500 pracuje bez podnoszenia napięcia). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) czyli chcesz miec wysoko taktowane pamiatki a nie lepiej mnoznik 8 i 340 htt pamitki na 333ddr 400htt to juz lekkie przegiecie stanowczo przerost formy nad trescia nikt cie nei zmusza 24/7 chcezs oc robisz reset bios i masz Sprzęt na to pozwala, tym bardziej że niejeden ma w sigu wyższe taktowanie wpisane :) Co do tego resetowania biosu - mnie nie interesuja inne ustawienia niż takie na jakich komputer będzie pracował non stop. Komputer służy do pracy (zabawy troche również), ma być cichy i wydajny cały czas, a nie tylko na chwilę by sie pochwalić przed kolegami na ulicy :] Narazie badam max bez podnoszenia napięcia, później ewentualnie potestuje z wyższym vcore :] Uważam że X2 3800+ jest w 101% wart swojej ceny (nawet gdyby tak ładnie się nie podkręcał :] Mam tą samą rewizję(BH-E4 0609). Mój narazie robi 2700 na napięciu 1,4 (na 2500 pracuje bez podnoszenia napięcia). Miło :] A tutaj mój sprzęcik, tak jak pisałem sama magistrala i mnożniki dzielniki, już 6 godzin leci prime95 oraz spi. Później popracuje nad timingami bo narazie są neutralne dobrane na szybko, ale musze powiedzieć że jak na 4 kostki pamięci i tak nie jest najgorzej :] http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=95758 Edytowane 26 Maja 2006 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 W "kopaniu neta" natknąłem się na coś takiego http://www.pcpop.com/doc/0/139/139191.shtml :blink: Same krzaki, ale można zlukać o co biega :D Sorry jeśli już było :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 W "kopaniu neta" natknąłem się na coś takiego http://www.pcpop.com/doc/0/139/139191.shtml :blink: Same krzaki, ale można zlukać o co biega :D Sorry jeśli już było :wink: pozdroAli to coś tam na tej stronie powinno sie nazywać Sempron X2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helmut Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Ali to coś tam na tej stronie powinno sie nazywać Sempron X2 :Pmoze jakis prototyp ale ciekawie by bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwek86 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Mial ktos juz do czynienia z X2 OEM? Moze ktos slyszal jak to sie kreci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Mial ktos juz do czynienia z X2 OEM? Moze ktos slyszal jak to sie kreci? Kręci się tak samo jak każdy inny X2 pod warunkiem że nie jest to odpad z selekcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Nie ma to jak trafic mega selekta 4200+ 260x10 nie umie zrobic na 1.45v z biosu. :mur: Na 2.5GHz dziala z 1.43v a wyzej to jakos nie bardzo mu sie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Największą barierą na X2 są temperatury, A64 bardzo nie lubi wysokich temperatur a X2 ma takowe (w końcu 2 jaja) wiec na początku skupił bym się na tym problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Witka. Słuchajcie, mam pytanko: czy opłaca sie z tego co mam w podpisie przechodzić na Opterona, jeżeli tak to na jakiego? Chodzi mi głownie o to czy w "Opku" jest lepszy kontroler pamięci, bo chciałbym ze swoimi GSKILL-ami skoczyć w góre, a max 265MHz w tej chwili robią. Chyba że znajdzie się ktoś życzliwy i mi je podkręci lepiej na tym co mam. Jeżeli chodzi jeszcze o Opterona to raczej jakieś kozaczki mnie interesuja selekty, o ile warto się w to ładować. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Największą barierą na X2 są temperatury, A64 bardzo nie lubi wysokich temperatur a X2 ma takowe (w końcu 2 jaja) wiec na początku skupił bym się na tym problemie.Mardok juz Ci mowilem jak to jest. W wszystkim co tylko pokazuje temp. mam nie wiecej niz 35C w stresie :blink: Idle@2.4GHz i 1.45V = 22C :unsure: Cos jest nie tak z tymi czujnikami. Jak bedzie ciut wiecej czasu w ktorys dzien to wfc dam i zobacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Idle da się jeszcze zrozumieć, sam miałem nie raz 19stC w idle w chodny wieczór, po prostu AMD i jego PowerNOW pozwalają na osiągnie takich temp w Idle co do Stresu to już hym że tak powiem „dziwnie zimno” zwłaszcza jak na X2 na AC i po O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Sorki za brak edycji ;) Screen z idle : Czujnik cos .... mnie bo to nie mozliwe jest. I co najlepsze to o przejsciu 3D2k1 to moge zapomniec nawet na 2.35GHz. Marki od 2003 w gore lataja na ponad 2.4GHz a 2001 niet :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Dokładnie identyczna sytuacja jak u mnie. X2@2.6, 1.475 bios, temp- idle 19-22 stres po kilku h sp2004 30-33*C. Wszystko na WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 A teraz takie male porownanie Abit EQ vs ITE Smart :lol: Cos bardziej wiarygodny wydaje sie ITE i jego 33C w idle. PWM i chipset pomijam juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 no a umnie 2800mhz 1,42V dwie primy włączone max 43-52C wzależności jak włączą się wentyle na pierwszym biegu lub 2 biegu oczywiście WC a na 2700Mhz 1,35V max43C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) no a x2 cos nietanieja obecne cena 1100 za x2 3800+ to wynik oslabienia dolara a 300$ to lekka kpina dlatego dwurdzeniowca od amd mowie nie nie nie ( nie dam sie wrobic. nie ulegne indoktrynacji, nie jest wart tej ceny) Edytowane 6 Czerwca 2006 przez #Mreko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 dlatego dwurdzeniowca od amd mowie nie nie nie ( nie dam sie wrobic. nie ulegne indoktrynacji, nie jest wart tej ceny) Popieram :wink: to już bym wolał sprzedać to co mam (proca, płytę, pamięci) i kupić mobo pod Intela obsługujące Conroe do tego (na razie, póki nie ma Conroe) D805 i śiakiś RAM DDR2, bo IMO ceny teraz ma Intel sensowniejsze... Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Mam pytanie odnośnie OC A64 X2 i jak one się kręcą ?? czy mają lepsze OC niż jednordzeniowe proce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 gorsze oc , co 2 rdzenie to nie jeden , po 1 wieksze temp po 2 jeden rdzen moze byc b dobry do oc drugi slaby i to on ogranicza calosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 @robot ale czy jest realne 2,5 przy względnym napieciu poniżej 1,5v??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 @robot ale czy jest realne 2,5 przy względnym napieciu poniżej 1,5v??? Nawet bardzo, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) @tomall0 ale wciąz jest jeszcze za duża cena jak dla mnie :P i jak sobie 2 rdzeniowy radzi w grach ?? i czy lepiej sobie chodzi niż jednordzeniowy ?? bo mnie interesuje tylko wydajność w grach :P Edytowane 8 Czerwca 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 slabo , jestg kilka gier to wykorzystujacych i to w bardzo malym stopniu , q4 cod2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Nawet bardzo, pozdrawiam.Realne jest i to bardzo, ale moze trafic taka jak ja, czyli 2.55GHz i sciana :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubaaa Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 A64 X2 wspaniala rzecz. Np. kompresujesz sobie filmik do divx, i nie ma żadnych zacięć komputer chodzi jak gdyby nic nie robił jednym słowem super. Można robić wiele rzeczy, a system działa bez przyciec,zaciec itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Witam. Skoro nikt nie sugerował by przeskoczyć z X2 3800, na Opeterona, to mam nastepujące pytania: 1. szukam linków do bazy danych OC 2. jaka bezpieczna temperatura i vcpu na AC, w tej chwili 2650MHz bios 1.40V+113%vid , co daje teorii 1.52Vcpu w idle: 32-34stopnie, wstresie SP2004: 52 stopnie, na codzień tak biegam? 3. może ktoś z was się pochwali jakimś extrymalnym podkręceniem na AC, bądź temperaturami które są wyższe i nie szkodzą do dziś? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Extremalne podkręcanie a OC na codzień to dwie różne sprawy. Ja mam na codzień 1,53V wg Smartguardian; 1,536V wg CPU-Z a Bios 1,45V+10% co powinno dać 1,595V. Idle 29*C, stress (2xSP2004) - 52*C. Przy zapuszczeniu 2xSP2004 temperatura PWMIC rośnie do 53-54*C. Pracuję tak od 10 miesięcy od kiedy mam procka na zegarze 2760 MHz przy chłodzeniu jak w sigu. Edytowane 10 Czerwca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Extremalne podkręcanie a OC na codzień to dwie różne sprawy. Ja mam na codzień 1,53V wg Smartguardian; 1,536V wg CPU-Z a Bios 1,45V+10% co powinno dać 1,595V. Idle 29*C, stress (2xSP2004) - 52*C. Przy zapuszczeniu 2xSP2004 temperatura PWMIC rośnie do 53-54*C. Pracuję tak od 10 miesięcy od kiedy mam procka na zegarze 2760 MHz przy chłodzeniu jak w sigu. Mój raczej na takim napięciu tyle nie zrobi, bo ostatnio odkryłem, że, mimo iż SP2004 śmiga, przez 24h, bez żadnych błędów na zegarze 2650MHz-1.525V-bios, to żeby zaliczyć dodatkowo 3DM2003, muszę ustawić napięcie tak naprawdę w biosie 1.582V, aż dziw bierze, że 3DM2003 może być tak wymagający. Podałeś mi temperaturę PWMIC, czy aż tak ważna jest, nie wiem jaką mam, ale przy okazji sprawdzę? Jeżeli chodzi o OC, to interesuje mnie taki na codzień i taki do chwilowych testów, z tym, że raczej na chłodzeniu powietrzem. Pozdrawiam, THX za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...