dFour Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 wiem, ze nie ma, to podalem jednordzeniowke vs dwurdzeniowke czyli wykorzystujac jeden rdzen takasama wydajnosc jest x1 3200+ i x2 3800+ ?? [oba taksamo taktowane] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 Wiesz, nie mozna tego tak prosto odczuc bo winda obsluguje 2 rdzenie, a wiec nawet jak zapchasz 1 w 100% to i tak bedziesz "plynnie" pracował na drugim rdzeniu. Jednak juz w grach, które używają tylko 1 rdzenia to tak, wydajnosc bedzie taka sama/ porównywala (te samo taktowanie, ilosc cachu, magistrala, mnoznik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Pytanie do userów mających x2 na pokładzie: Jak w chwili obecnej wygląda sytuacja jeśli chodzi o wykorzystanie możliwości x2 przez oprogramowanie, gry? Pytam gdyż zaczynam zastanawiać się czy za jakiś czas nie wymienić swój procek na jakiegoś selekta x2. Ze względu na koszta nie chcę zmieniać płyty, pamięci i kupować Conroe Warto robić taką przekładkę na x2 z OC rzędu 2,7-2,8GHz? Mam WC więc z chłodzeniem nie powinno być problemu ... » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Nawyżej chłodnicę się wymieni na jakąś w rodzaju BIX3 ;) Widzę AndyN, że doszliśmy do bardzo podobnych wniosków. Jak tylko AMD obetnie ceny X2 939, to zaraz poszukam jakiegoś wypasionego selekta za ~800zl :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 A kiedy mają być te obniżki i do ilu max może spać X2 :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Wraz z premierą Conroe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 ...i do ilu max może spaść X2 :-|To już chyba tylko spece AMD wiedzą i...może najstarsi górale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 AMD Athlon 64/FX Dual-Core Optimizer The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core or multiple processor systems. http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty...ies/TscSync.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 I jak instalował ktoś to? Daje to coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubaaa Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) AMD Athlon 64/FX Dual-Core Optimizer EFEKT = podczas ladowania systemu BSOD i res :( Edytowane 3 Lipca 2006 przez bubaaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Andy jesli chodzi o dwa rdzenie to: 1. WinRar przy kompresji/dekompresji uzywa obu rdzeni (wydajność prawie 2x wieksza niz 1 rdzen o tym samym takcie) 2. 7zip - przy wlaczonej wielowątkowości to samo 3. Nero Vision Expres kodowanie do DVD dwa rdzenie (jeden film 1.5h przy zegarze 2800MHz ok 30min ustawienia domyślne) 4. Q4 jest patch na DualCore 5. Lame wersja 0.97 multithread (do kodowania mp3) ok. 1.9x szybciej na dwa rdzenie innych progsow nie testowalem ale jest niezaprzeczalna zaleta, o ktorej ktos juz pisal, odpalasz proces na jeden rdzen, to win albo oba rdzenie obciąza w miare po równo (po 50%) albo jeden rdzeń na 100% i na drugim można spokojnie coś robic w win. więc prawie zawsze jest wolna moc procesora na odpalenie czegos nowego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Jimmy007 Na płycie z podpisu go masz? Na tym biosie? Nie ma żadnych problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Czyli tego stera jak najbardziej można instalować jak się ma X2, bo na głównej stronie PurePC.pl pojawił się news z jakimiś nowymi sterownikami? Do C'n'Q czy właśnie ten optymalizujący? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Po powierzchownych testach - po zainstalowaniu DCOptimizera - nic się nie zmieniło :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) kurcze po 1 zróbcie jakieś obietyywne testy-benchmatrki itp po 2 jesli to ma być wstep do włączenia anty ht to raczej na am2 powinno dać już jakieś wyniki..tylko kto tu ma x2 na am2? :mur: Edytowane 4 Lipca 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Czy ktokolwiek coś wie: czy będzie możliwość włączenia antyHT w X2 pod s939 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Po cos te 11milionmow tranzystorow wiecej X2 pod AM2 w koncu maja, nieprawdaz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Po cos te 11milionmow tranzystorow wiecej X2 pod AM2 w koncu maja, nieprawdaz?Masz na myśli tego posta?: Czy ktokolwiek coś wie: czy będzie możliwość włączenia antyHT w X2 pod s939 :?: Przecież zmienił się kontroler RAM'u. Może po to były potrzebne te 11 milionów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Na dzisiaj to chyba tylko do FX jest AMD Dual-Core Optimizer bo w X2 tego nie umiescili w dziale "Support and Downloads" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 A moze po to by byla mozliwosc wprowadzenia odwróconego HT ;)? Zaraz poszukam przeswietlonych X2 i popatrzymy;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Na dzisiaj to chyba tylko do FX jest AMD Dual-Core Optimizer bo w X2 tego nie umiescili w dziale "Support and Downloads" To byłoby lekko świnskie posunięcie, skoro FX sam w sobie nie rożni się niczym od zwykłego procesora dla ludu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 To byłoby lekko świnskie posunięcie, skoro FX sam w sobie nie rożni się niczym od zwykłego procesora dla ludu...To ma dopiero kilka dni bo program jest z 28 czerwca 2006 i nie dziwi mnie ze FX mial priorytet. Moze za jakis czas pojawi sie do X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 hmmm a nie przyszło Wam do głowy, że może będą potrzebne jakieś update'y BIOSów? Przecież o tym też pisali... Spokojnie poczekajcie. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 BIOSy pewnie zaniedługo jakieś wyjdą bo u mnie różnicy nie widać :) spokojnie poczekamy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 u mnie w grałem tem program i komp nie zadziałał musiałem dać przyywracanie systemu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 U mnie ruszyło ale nic nie dało:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Jimmy007 Na płycie z podpisu go masz? Na tym biosie? Nie ma żadnych problemów? nie, na DFI Ultra-D. Chodził bez problemu na biosie wgranym firmowo, ale oczywiście uaktualniłem do najnowszego. :( Nie mam możliwości sprawdzić na MSI, bo nadal nie mam tego kompa co w sig'u Edytowane 5 Lipca 2006 przez Jimmy007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 A mam pytanie instalowaliście ten sterownik nowy 1.3.2 i tą optymalizacje? Bo ja instalowałem samą optymalizację:) do czego ten sterownik do C'nQ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Czy macie zdjęcia X2 "naked"? ;) Bez IHS'a? Chcę zobaczyć jak duże ma jajka ;) :D I jak są ułożone względem socketa (poziomo/pionowo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Załadowałem optymalizacje i żadnych BSODów - komp jest dalej stabilny. Nie chciałbym ulegać autosugestii więc nie będe przekonywał że coś to dało :) zobaczymy jak w piątek pogram w Battlefield2 może coś zauważe to opisze. W każdym razie nic negatywnego się nie dzieje - jak na razie. @misiek175 - ja nie używam C'N'Q więc sterowników nie instalowałem, zresztą nie mają one żadnego powiązania - każdy jest od czegoś innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) 3800+ : Tutaj 4800+ ;) Edytowane 5 Lipca 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...