Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

I dobrze. Porządek musi być. Kogo nie stać na porządnego procka kupuje sobie Semptrona. A a elita ma wypasione X2.

Tylko terez jest chwilka, w której ta zasada nie działa. Brać czym prędzej dwa jajka, nie pytać, brać zanim wykupią!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz gwarancję, że pierwszy z półki X2 za 570 zł będzie się dobrze kręcił? A jak nie będzie to co wtedy?

Pewna jest tylko smierc jak to mawiaja ;) mysle ze na 1.55 to jakos to w miare pogna nie marze o 3 Ghz ani 2.8 ale 2.7 by mnie zadowolilo ;) szukam jakiejs sprawdzonej uzywki jak nie znajde to bede szukac nowki ze sklepu ;)

' date='26 lip 2006, 14:04' post='2243891']

340 zł za używanego Venice jak za 270 jest nowy BOX w sklepie? Jakoś wątpie...

Sluze przykladem :D

3 dni temu, 2.7 na 1.52 moj robi 2.8 340 zl

http://www.allegro.pl/item115966970_amd64_...kt_2_7_ghz.html

5 dni temu, jescze lepiej bo na 1.55 2.7, cena.... bagatela 379?!:D lol

http://www.allegro.pl/item115820365_venice...wersja_box.html

no i skandal... 6 dni temu 2.5 Ghz... za... 344 LOL :D

http://www.allegro.pl/item114381386_amd_64...arto_bonus.html

no i co? sprzedam za wiecej niz 300 czy nie? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. na allegro duzo osob leci na zawartosc aukci (opis, reklamy) a jak wiemy, duzo osob zalaczy rozne foty itd, i w koncu znajdzie sie jakas lamka i kupi :lol2: a szczegolnie ze duzo znajomych mu powie ze na allegro taniej to po co szukac w sklepach? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. na allegro duzo osob leci na zawartosc aukci (opis, reklamy) a jak wiemy, duzo osob zalaczy rozne foty itd, i w koncu znajdzie sie jakas lamka i kupi :lol2: a szczegolnie ze duzo znajomych mu powie ze na allegro taniej to po co szukac w sklepach? ;)

A jaką macie pewność co do możliwości OC nowych Venice? Może dla nich 2,4 to nieosiągalny szczyt? Może najpierw pomyślcie a później piszcie?

I może koniec offtopika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po obniżce cen jaka nastąpiła zastanawiam się nad zmianą mojego opka na 4800+ x2. Co myślicie czy ta zmiana będzie miarodajna do mojej konfig? W sumie to nie używam wielu procesów na raz jak gram to gram. Opka mam ustawione na 2880 MHz (1,45V) do codziennej pracy, a X2-4800+ pewnie nie bujnie się wyżej niż 2700 MHz. Ręce mi opadają nie wiem co robić - ta pogoda, ciężko myśleć !!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczeń użytkowników tematu wynika, że większość procków da się ustawić 2400 - 2700 na AC.

Powyżej 2700 to już albo trzeba mieć perełkę albo kręcić bardziej zaawansowanie i dawać coraz lepsze chłodzenie nie tylko procesora, ale też regulatorów napięcia na płycie. Oczywiście każdy model od 3800+ do FX60 udostępnia coraz wyższe mnożniki, które ułatwiają podkręcanie i dzięki nim można się lepiej dopasować do posiadanych pamięci.

Ja dla przykładu przy szynie 200MHz i mnożniku 15 mogę (i to robię ) podbić pamięci do 233. Stąd pamięci są wyżej taktowane niż szyna.

Podsumowując: jeśli cię tylko stać i uznasz to za opłacalne kupuj wyższy model, który udostępnia wyższe mnożniki. Wyjątkiem może byc jakaś "złota seria" ale takich jak były na single z 17 lub 21 tygodnia na X2 raczej nie było.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN

Przede wszystkim miałem na myśli rozwiązanie problemu chłodzenia, grzejących się elementów np. procesora, regulatorów napięcia (PWMIC). W X2 jest tak, że zanim dojdzie się do 1,6V lub powyżej krytyczne stają się już temperatury. W temacie są opisy użytkowników, którzy montowali to w małych obudowach lub takich o nieoptymalnym przepływie powietrza. Na parametrach stock to funkcjonuje dobrze ale z OC zaczynają się problemy. Pomaga przejście na wodę lub coolery typu Ninja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atomel

Nawiew na regulatory z dwóch 80tek, radiator na nich. Chłodzenie proca tym co w podpisie

Więcej niż 1,55 vcore nie dam na tej płycie

Jaka jest bezpieczna temperatura dla tych procków w stressie? Jaki vcore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można się kierowac wskazaniami programu A64 Max Temp ale ja osobiście uważam że przekraczanie w długotrwałym obciążeniu 52*C jest ryzykowne. Były nie do końca potwierdzone sygnały o ryzyku "smierci termicznej" procesorów objawiającej się odmową pracy w zadanych taktach i koniecznością ich obniżania. Ja na wodzie ze swoim FX nie przekraczm 43*C i trzyma mnie tylko temperatura regulatorów napięcia. Tu można dopuścić wyższe temperatury ale wolę nie przekraczać długotrwale 60*C. Napięcie na wodzie to max jakie dawałem to 1,45V+10%=1,595V. Przy odpaleniu 2xSP2004 na każdy rdzeń 100% obciążenia temperatura regulatorów napiecia przekracza 60*C (do 65*C) pomimo nawiewu w te okolice 2 wentyli 120mm/7V.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po obniżce cen jaka nastąpiła zastanawiam się nad zmianą mojego opka na 4800+ x2. Co myślicie czy ta zmiana będzie miarodajna do mojej konfig? W sumie to nie używam wielu procesów na raz jak gram to gram. Opka mam ustawione na 2880 MHz (1,45V) do codziennej pracy, a X2-4800+ pewnie nie bujnie się wyżej niż 2700 MHz. Ręce mi opadają nie wiem co robić - ta pogoda, ciężko myśleć !!! :D

jesli nie bawisz sie w kompresje kodekami rendering 3d to daj sobie spokoj z x2

masz cos dobrego to po co ci nowym

czy ten juz ci nie wystarcza

moze chcfesz zmiany dla zmiany dla sportu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mreko

Nie bądź wrogiem postępu. Dwa jajka dają zauważalnie wyższy komfort w codziennej pracy. Przestajesz mysleć z obawą przy wypalaniu płytki czy mogę sobie odpalić jeszcze jaden albo drugi program. Wiele programów do obróbki grafiki czy edycji video nakręconej domową kamerką wykrywa 2 jądra i dostaje kopa. Zachecam wszystkich do przechodzenia na X2 i korzystania z przyszłych dobrodziejstw wielozadaniowych systemów 64 bit i programów optymalizowanych na multicore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@atomel

daruj sobie uwagi do kolegi #mreko bo on jest niereformowalny czyli jak grochem o sciane

i pisanie bzdur, chorych teorii i bronienie swojego widzi mi sie za kazda cene to jego domena

na potwierdzenie

2.6 ghz 2.8 fx 62 mial wyjsc ale chyba nie wyszedl

Edytowane przez demek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponizsza informacja dotycząca FX 62 pod s.939 mogłaby wprowadzic wielu userów w błąd:

cyt. "AMD 5000+ i FX62 na Socket 939

Wpisał: Bryndek

29.05.2006.

Na łamach serwisu theInquirer pojawiła się informacja, która może ucieszyć olbrzymie grono posiadaczy płyt z gniazdem Socket 939. Otóż wg redakcji, firma AMD zamierza wypuścić na tą podstawkę procesory AMD 5000+ oraz FX62. Niedowiarków odsyła pod ten adres gdzie znaleźć możecie listę produktów AMD wraz z cenami. Informacja ta jest dość zaskakująca (pozytywnie oczywiście) najwidoczniej, ktoś z AMD poszedł po rozum do głowy i zdecydował się nie zmuszać posiadaczy w miarę jeszcze "chodliwych" sprzętów do kompletnej wymiany związanej z wejściem podstawki AM2. Gratulujemy i dziękujemy!" k. cyt.

Link z notki prowadzi już do zaktualizowanej później przez AMD notki:

cyt:

"AMD Athlon™ 64 FX Processor PIB Price

Athlon 64 FX-62 (socket AM2 only ) $827

Athlon 64 3800+ (socket AM2 and 939) $112

Athlon 64 3500+ (socket AM2 and 939) $91

Athlon 64 3500+ (Energy Efficient Small Form Factor**) ***

Athlon 64 3200+ (socket AM2 and 939) $81" k.cyt.

@draak - wyluzuj proszę.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam niby WC wiec problemu z temp nie ma... chociaz teraz w te upaly na antku 64 przy 100% stressie mam 45 stopni.. na WC. 2800 Mhz @ 1.55V real... przy 2 jajkach robi sie duzo cieplej wiec pewnie moglbym dojsc do okolic 50 :D No i zasilacz... mam Chiefa 420... niby stary dobry ale czy mi wystarczy :D okaze sie jak kupie... =) a jestem juz raczej zdecydowany =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atomel, jestem w pełni wyluzowany, nie dostrzegasz raczej bezpodstawnego ataku demka na Mreko? Dodatkowo, Mreko słusznie zauważył, że FX 62 nie wyjdzie pod s.939. Mam chyba prawo nie rozumieć zatem w jakim celu demek posłużył się tym cytatem. o/t

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie bawisz sie w kompresje kodekami rendering 3d to daj sobie spokoj z x2

masz cos dobrego to po co ci nowym

czy ten juz ci nie wystarcza

moze chcfesz zmiany dla zmiany dla sportu

Mreko masz jak najbardziej racje tylko ze obecnie nie trzeba

zawodowo zajmowac sie video aby 2 rdzenie sie przydaly.

Ja prucz pracy zarobkowej gdzie 2 jaja oszczedza mi dziesiat procent

cennego czasu bede meczyl x2 w szeroko pojmowanej rozrywce.

Nie jest to nic wyszukanego. Poprostu moja polowa lubi seriale,

tez grane z karty dvb to obszerny strumien 2400-4000 kb/s .

Nie ma to jak kilkanascie odcinkow zamienionych na jedena plyte dvd w divx.

Przekonwertowanie tego troche trwa. Co wiecej potrafi zamulic a64 lub p4 bez ht.

Taki x2 jak znalazl. Male pieniadze a kozysc duza.

Wiec jak widzisz nie trzeba specjalnie szukac zastosowan gdzie 2 jaja sie przydadza.

Roznica w cenie miedzy single a dual nie jest duza. Nie rozumie krucjat przeciw nowemu.

Zeby on kosztowal 2 razy wiecej jak do tej pory .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atomel, jestem w pełni wyluzowany, nie dostrzegasz raczej bezpodstawnego ataku demka na Mreko? Dodatkowo, Mreko słusznie zauważył, że FX 62 nie wyjdzie pod s.939. Mam chyba prawo nie rozumieć zatem w jakim celu demek posłużył się tym cytatem. o/t

drogi kolego

amd podalo bledna informacje i zaraz ja sprostowalo wiec nalezy uznac, ze tego nigdy mialo nie byc a #mreko napisal to inaczej....jakby mial wyjsc a nie wyszedl a to nie mialo miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komfort pracy bezsprzecznie wyższy na codzień ( skanowanie antywirem, zasysanie z netu w tle itp) i na tym mi zależy, ale nie chciałbym stracić na wydajności w grach. Mam chłodzenie powietrzne dlatego podkręcanie będzie miało w przypadku dwóch jaj niższą granicę. Obawiam się, że po zmianie na X2 4800+ odpalę gierkę i odczuję miejszą wydajność. Jak uważacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komfort pracy bezsprzecznie wyższy na codzień ( skanowanie antywirem, zasysanie z netu w tle itp) i na tym mi zależy, ale nie chciałbym stracić na wydajności w grach. Mam chłodzenie powietrzne dlatego podkręcanie będzie miało w przypadku dwóch jaj niższą granicę. Obawiam się, że po zmianie na X2 4800+ odpalę gierkę i odczuję miejszą wydajność. Jak uważacie ?

W wielu grach X2 bedzie mniej wydajne od 3000 MHz Opterona.

Jesli masz w pelni stabilny cichy zestaw i nie wykorzystujesz oprogramowania do kompresji lub podobnego to na dzisiaj wymiana

na dwurdzeniowca jest przedwczesna. Obecnie wiekszosc nowo tworzonego oprogramowania wykorzystuje efektywnie

dwa rdzenie w krytycznych dla wydajnosci momentach i niewiele czasu uplynie jak trzeba sie bedzie przesiasc na

czterordzeniowca aby rownoczesnie uruchomic dwie wymagajace aplikacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam już X2 od lutego (wcześniej Barton 2600+@3200+) i powiem tak że komputer dostał ogromnego kopa :) wszystko działa jak powinno niema tak jak pisali tam w recenzji a drugi rdzeń się naprawdę przydaje. Nieważne że niema aplikacji (tak wiele) pod dwa rdzenie ale zawsze się włącza programy w tle co daje kopniaka w porównaniu z jednym rdzeniem. Więc zachęcam do kupna na pewno nie będziecie żałować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja troche nie rozumiem tego (pogrubionego). Ile klatek potrzebujesz by miec komfort gry, 150? Przeciez na obecnym Twoim sprzecie wszstkie gierki hulaja jak oszalale w rozdzialce 1280x1024 (max rozdzialka w jakiej mozna komfortowo grac na 795MB). Lepiej zainwestuj kase w monitor panoramiczny 20" lub wiekszy to wtedy zwiekszy Ci sie komfort gry, a nie myslisz o zmianie procka. Takie jest moje zdanie. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorwałem dzisiaj X2 3800+ Toledo. Ten procesor to jakiś potwór.

X2@2700MHz - prosze zwrócić uwage na vcore :D, 2xprime chodzi juz ponad godzine!

X2@2800MHz - na takim ustawieniu Prime wykrzaczył mi się po kilkunastu minutach bo było za gorąco :( procesor rozgrzał się do 52C :/

Najlepsze zostawiłem na sam koniec. Te wyniki zrobione są na tym beznadziejnym BOXowym coolerku :lol: Za to z otwarta budą i nawiewiem na układy zasilające (PAPST 17cm 48V puszczony na 12V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi