Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

E tam, mam starą zamrażarkę boscha, wkręce tam kilka kołków, przykrece mobo, cpu i grafe i voila!

Fridge Mod By -Caleb- :D

No ewentualnie hydrofor w piwnicy wykorzystam jako chłodnice a wc zrobie z węża ogrodowego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam, że przy 3Ghz @ 1,5 (BIOS) chłodnica jest już BARDZO ciepła, a temperatura rdzeni w okolicach 61C.

Nigdy wcześniej moja chłodnica, się tak nie rozgrzewała. Zastanawiam się nad jej zmianą na większą.

Zastanawiam się nad zmianą BIX2 na coś takiego:

http://mcs.pc.pl/produkt1191.html

lub podobną

Bo jak dodam x1900@xtx .... :? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zmianą BIX2 na coś takiego:

http://mcs.pc.pl/produkt1191.html

lub podobną

Bo jak dodam x1900@xtx .... :? :blink:

Hmm, może zamontuj gwizdek od czainika przy obecnym wc - jakby się za bardzo grzało to da znać o sobie. Z drugiej strony w zime miałbyś gorącą wode na herbatę i mały termofor w pokoju :wink:

No ale tak poważnie to strasznie sie to cholerstwo grzeje - ma ktos takiego toledo w komplecie z ninja? Jakie temperaturki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam, że przy 3Ghz @ 1,5 (BIOS) chłodnica jest już BARDZO ciepła, a temperatura rdzeni w okolicach 61C.

Nigdy wcześniej moja chłodnica, się tak nie rozgrzewała. Zastanawiam się nad jej zmianą na większą.

Teraz to mnie zmartwiłeś :? to co ja z BIP II i BIP będe miał powiedziec - jesli wogóle dostane X2 na CD :)

Mogę się pocieszać, że w mojej obudowie będzie miejsce na 3xBIP/BIX i jedno na BIP II/ BIX II - tylko, że za same chłodnice wyjdzie majątek :? :lol:

Jutro przejde sie po miejscowych sklepach - może jakimś cudem znajdzie sie jakis X2

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN

Dokładnie taką kupię. Niestety pociągnie to za sobą konieczność zmiany budy na big towera, gdyż do mojego medium się nie zmieści. A w bigu, wrzucę ją na top i będzie OK. (coś a'la WC Atomela).

Komputer to skarbonka bez dna.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No narazie zostane na 2700@1.45v pozniej temp skacze.Poczekac na zimniejsze dni.

Jak na BV to raczej dobry wynik :D

Zapuść SP2004 na tych ustawieniach a nie zwykłe screenshoty robisz :P

Komputer to skarbonka bez dna.

Jak uzależnienie nałogowca :( Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uzależnienie nałogowca :(

Nie bójmy się tego mówić wprost.

50% (jak nie więcej) użytkowników tego forum, jest uzależniona od komputera/internetu.

@Grzechu

Spokojnie, do 2800-2900MHz przy niskim napięciu dasz radę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze ja doloze swoje 3 grosze.

Sprawilem sobie dzis X2 4400+ nowke w boxie.

Poki co idzie 2500 przy 1.36v wiec tak sobie zeby niepowiedziec kiepskawo.

Ale mam pytanko ,ludzie kto z was kreci te potwory na powietrzu ? :) Bo kiepskawosc poki co mojego OC moze tlumaczyc chyba fakt ze na moim zalmanie 7000CU mam wedlug coretemp 62C/58C ;D.Soft od DFI raportuje niby 51C ale mu niewierze ;).

Wiec pytanko do wlascicieli X2 na AC ,jakie macie temperatury podczas obciazenia orthosem przy jakich ustawieniach (predkosc obrotowa wiatraka i jego rozmiar tez by sie przydala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonilem do proline katowice bo mialy przyjsc dzis w dostawie x2 3800+ (jakiekolwiek) i niestety nie przyszly bo nie maja nawet skad ich sciagnac, tak mi powiedzial Pan :[ i w najblizszym czasie ich nie bedzie.. super qfa :mur: sirius czuje ze bedzie podobnie, albo beda w tej mega zajefajnej cenie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonilem do proline katowice bo mialy przyjsc dzis w dostawie x2 3800+ (jakiekolwiek) i niestety nie przyszly bo nie maja nawet skad ich sciagnac, tak mi powiedzial Pan :[ i w najblizszym czasie ich nie bedzie.. super qfa :mur: sirius czuje ze bedzie podobnie, albo beda w tej mega zajefajnej cenie :mur:

Znaczy że 3800+ s.939 kończą się? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50% (jak nie więcej) użytkowników tego forum, jest uzależniona od komputera/internetu.

Zapomniales dodac ze tyle samo(albo i wiecej ;)) uzaleznionych jest od OC i zdobywaniem coraz to wiecej pkt. w benchmarkach i sa gotowi zrobic bardzo duzo aby miec nawet o 1pkt. wiecej :)

dzwonilem do proline katowice bo mialy przyjsc dzis w dostawie x2 3800+ (jakiekolwiek) i niestety nie przyszly bo nie maja nawet skad ich sciagnac, tak mi powiedzial Pan :[ i w najblizszym czasie ich nie bedzie.. super qfa sirius czuje ze bedzie podobnie, albo beda w tej mega zajefajnej cenie

No to super. Wlasnie mialem powoli zaczynac skladac nowy komp i myslelem nad tym prockiem a moze okazac sie ze albo bedzie trzeba wydac wiecej albo skorzstac z AM2.

Jescze troche poczekam i zobacze jak rozwinie sie sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual SP mi padlo... po 20 minutach. 2,9 Ghz na 1,45 :P moze za malo V? nie wiem ile jest REAL.. moze uklad zasilania + zasilacz nie wyrabia i sa wahania VCORE... dalem wiecej i zobaczymy co to bedzie :) mysle ze teraz bedzie stable... =] temp na rdzeniach 55/52 stopnie... sporo pokazuje ten programik ale on pewnie nie klamie takze ok :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie myślę o zakupie X2 3800+ i mam na razie dwa pytanka ;)

1. Czy zasilacz: TOPOWER TOP-400P5 uciągnie tego proca po oc ( jesli się jakieś uda :P ) + kilka smieci: 1GB ramu, 7600GS, 2xDVD itd.??

2. Bo w sumie nie wywnioskowałem nic z tematu - czy Warto brać Manchestera i czy da się na nim pokręcić tak do 2,7-2,8?

Jeśli coś było, to nie bijcie, może nie zauważyłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ekipa. user Jarogniew ktory wczesniej sprowadzil kilka sztuk z dojczlandu powiedzial zebym zrobil liste 5 osob (wiecej moze byc), ktore powaznie chca zakupic te proce. teraz on podzwoni i sie dowie jak bedzie z gwara czy zbiorcze, czy na konkretna osobe.

chetnych zapraszam na PW. (naprawde chetnych zeby potem nie bylo odwolan w trakcie)

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ekipa. user Jarogniew ktory wczesniej sprowadzil kilka sztuk z dojczlandu powiedzial zebym zrobil liste 5 osob (wiecej moze byc), ktore powaznie chca zakupic te proce. teraz on podzwoni i sie dowie jak bedzie z gwara czy zbiorcze, czy na konkretna osobe.

chetnych zapraszam na PW. (naprawde chetnych zeby potem nie bylo odwolan w trakcie)

pzdr.

Czy nie lepiej abys zalozyl osobny topic do tego (chodzby w dziale sprzedam, lub inne) ? Bo byloby kilka pytan, odnosnie ceny, gwaracnji, dostawy itd. A tlumaczyc to kazdemu z osobna byloby troche uciazliwe. A tak, kazdy ew. zaintereoswany wiedzialby o co chodzi i jak sytuacja sie przedstawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 5 osobach cena wychodzi w przyblizeniu 510zl.

Również proponuje załozyć osobny temat w dziale kupie/sprzedam mysle że 5 osób to się znajdzie na dzień dobry

Osobiscie dodam że za 510 to nie ma ch*** w mieście - pobieram tego CeDeka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe... mam na 1 rdzeniu 5 stopni wiecej niz na drugim... jeden 57 drugi 52.... O_o czyzby czapeczka byla bardziej laskawa dla 1 rdzenia? czy to moze bledne odczyty tylko... tez tak macie? :]

Przy 100% obciążeniu każdego z rdzeniu? Na jakich ustawieniach proca? WC? Odczyt Core Temp? Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 100% obciążeniu każdego z rdzeniu? Na jakich ustawieniach proca? WC? Odczyt Core Temp?

Tak. Ten SP2004 na 2 rdzenie odpalony, odczyt oczywiscie Core Temp bo inne progsy nie podaja 2 temp rdzeni =) pozatym ten sie wydaje najsensowniejszy... :>

Edit: 2,8 Ghz... 1,45 na procku... i 2X SuperPI 32M mi wywala... i to na 1-2 loopie :/ jak to mozliwe? pamieci na 233 timingi takie jak mialem na Venice przy 255 Mhz.. napiecie dalej 3,6V na mem... przeciez to nie procek chyba? czy to mozliwe ze przy innym mnozniku (10) musze miec inne max async latency i preamble?!? small FFT chyba przejdzie chociaz kto to wie... :/ dziwne dziwne :/ zasilacz chyba daje rade bo amm 12,15 V... ale czy VCORE stabilny to nie wiem.. zaaraz sie podlacze pod uklad zasilana na DFI :P

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak robie.... przechodzi pierwszy "loop" tzn te wartosci wczesniejsze.. raz przeszlo 2 loopy i na 3 padlo.

Napiecia:

Vcore: Bios - 1,45

Cpu-z - 1,408

Miernik - 1,489

Vmem: Bios 3,6

Miernik - 3,69

wniosek: wyzsze niz ustawiane :P

Orthos leci w tle oczywiscie takze napiecia w stressie =]

cos musi byc nie tak z ustawieniami MEM bo Orthos leci i nic sie nie wywala... co prawda leci dopiero 10 minut ale SPI nie szlo nawet 5 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem sam.. zmienilem z 8/6 na 8/5 i testuje.. nie mam czasu dzisiaj zabardzo kurcze na ta zabawe :/

hm ciekawe zawsze ustawialem affinity tak zeby kazde SuperPI mialo swoj procek.. teraz nie ustawialem i idzie... moze affinity powodowalo bledy?! :>

Edit:

Chyba mu sie spodobalo 8.0/5.0 ustawienia async/pre... mozliwe ze wczesniej small FFT tez sie przez to wywalalo... niby wplyw minimalny ale po 30 min moglo to spowodowac crash....

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi