Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Może troche z innej bajki.

Intel wykrył w swoich procesorach Core 2 Duo aż 39 przeróżnych błędów konstrukcyjnych. Firma ostrzegła, że wszystkie znalezione problemy, mogą prowadzić do poważnych przekłamań danych.

Celem poprawienia błędów, zaprojektowana została nowa wersja jądra procesora, nazwa stepping F, która to wersja ruszyła właśnie do produkcji.

CHIP Online /2006-08-28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda AMD 64 też ma sporo błędów ale z tego co wiem nie wpływaja one na przekłamania w przeliczaniu danych, jedynie wpływaja na słabszą wydajność.

Wirus dla procesorów AMD!!!

28.08 / 10:36

Spece od zabezpieczeń z firmy Symantec ogłosili, iż znaleźli dowód na istnienie nowego wirusa pisanego z myślą nie o konkretnym systemie operacyjnym, ale o sprzęcie, a konkretnie o procesorach AMD.

Wirus nazwany został, zależnie od wersji w32.bounds lub w64.bounds. W obecnej postaci nie stanowi żadnego zagrożenia, ale może oznaczać początek nowej ery złośliwego oprogramowania, wymierzonego w sprzęt, a nie tak jak dotychczas, w oprogramowanie.

"Jeśli wirus może działać na poziomie procesora, może ominąć zabezpieczenia zintegrowane z jądrem systemu, a tym bardziej zabezpieczenia, z których korzysta użytkownik – to duża pokusa dla twórców wirusów" powiedział Vincent Weafer z Symanteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podciagales clockgenem czy Ci sie bootowal na 3320? :D

Bootowałem na 3,2, później podciągałem, szkoda że zwiększanie v nic nie daje.

Aha i kto mi pomoże z tym cpu-z i wykrywaniem jak by jednego rdzenia tylko? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wirus dla procesorów AMD!!!

28.08 / 10:36

Spece od zabezpieczeń z firmy Symantec ogłosili, iż znaleźli dowód na istnienie nowego wirusa pisanego z myślą nie o konkretnym systemie operacyjnym, ale o sprzęcie, a konkretnie o procesorach AMD.

Wirus nazwany został, zależnie od wersji w32.bounds lub w64.bounds. W obecnej postaci nie stanowi żadnego zagrożenia, ale może oznaczać początek nowej ery złośliwego oprogramowania, wymierzonego w sprzęt, a nie tak jak dotychczas, w oprogramowanie.

"Jeśli wirus może działać na poziomie procesora, może ominąć zabezpieczenia zintegrowane z jądrem systemu, a tym bardziej zabezpieczenia, z których korzysta użytkownik – to duża pokusa dla twórców wirusów" powiedział Vincent Weafer z Symanteca.

Uwielbiam takie newsy. Zamiast napisać czym się charakteryzuje ten wirus to pier.... jakieś głupoty. Czyżby chodziło o SVM? Ale przecież o blue pill już chwile jest głośno więc to nie nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisuja durnie newsy z inquirera to maja za swoje.Na inquirerze juz jest sprostowanie.Wirus zostal najpierw odkryty w dzialaniu na win xp 64 (gdzies ktos napisal amd64 a po kolejnej mutacji ktos napisal ze to wirus na procki amd).Jednym slowem bzdura jakich wiele, pozatym ten wirus tez jest na win 32.Fama poszla i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem maila do jednej z firm co wystawiają x2 na ukcji (nie 4 speed - oni nic nie odpisali :) )z proźbą o podanie serii cpu - odpidsali mi żebym się odezwał w piątek kiedy już będą mieli procecory na magazynie :D

EDIT: Chodziło o aukcje firmy Herkules :wink:

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój X2 już dojechał. Odrazu musze napisać że narazie testów nie będzie bo nie mam mobo :/ a kumpel gdzieś przepadł na jakiejś wsi pod wrocławiem i nawet nie wiem czy żyje :D Dobra ta "super" seria to tak jak w aukcji ADA3800DAA5BV 0626DPWM. Mogli mi jutro przysłać bym miał dobry prezent na urodzinki :D Widzę że TiLt nie dostał jeszcze swojego a może on ma jak sprawdzić. Dziś zauważyłem taką oto płytę już na forum o niej wątek jest:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...939_DualDD.html

Zastanawiam się czy to własnie nie bedzie moje MoBo.

P,S Komunikacja z 4speed jest conajmniej taka jak by jej nie było. Odpisuje jedynie menadzer aukcji :(

Edytowane przez Ras1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sem very :banana:

dostalem swojego x2 toledo zakupionego od tego goscia z Lubina (nie chcialem nic zdradzac ale zaryzykowalem B-) )

polecial 2700mhz na default vcore (1godz w orthosie), dalem na 2,75 (rowniez def v) i leci juz sobie 30min. Ale teraz mam pytanie co do chlodzenia. Obecnie mam AC Freezera 64 (tego dawnego jeszcze) (pasta OCZ ultra5). W idle temp sa po ok 28/30 (wdg core temp), natomiast teraz jak leci jest 57/58. TCaseMax 65st. Wiec watpie bym na tym coolerze pojechal wiecej. Chyba bedzie trza zakupic Ninje. Jak myslicie?

Screeny dam pozniej jak uzyskam pewnosc ze stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Widzę że TiLt nie dostał jeszcze swojego a może on ma jak sprawdzić...

no kurde ma, plyta i grafika lezy od 2 dni... szlag mnie trafi jak tego proca nie dostane jutro...

mozliwe ze wroce z roboty i w skrzynce bedzie awizo... okaze sie za jakas godzine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W idle temp sa po ok 28/30 (wdg core temp), natomiast teraz jak leci jest 57/58. TCaseMax 65st. Wiec watpie bym na tym coolerze pojechal wiecej. Chyba bedzie trza zakupic Ninje. Jak myslicie?

IMHO za dużo. Szkoda proca, zmień chłodzenie. A może poleci wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ninja sobie juz poradzi jakotako z tym prockiem -przy obecnych temperaturach na zewnatrz. bo w upaly (po 30 stopni) to miala duzy problem z x2 na 2.6ghz i 1.5v ...tak duzy ze standardowy wentyl trzeba bylo zmenic na delte 120mm inaczej po paru min w dual prime 60 stopni sie robilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przekraczaj temp. TCaseMax.

Ale których? Tych z np. MBM czy z CoreTemp? ;>

Zrobiłem też mała validacje...

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=116114

Validacja zrobiona przy 1,5v, niestety dalsze podnoszenie v nic nie dawało... <_<

Kurde teraz widze że tylko validacja jak by na jeden rdzeń :mur:

1,36 jakoś nie wykrywa dwóch, natomiast na cpu-z 1,31 gdzie wykrywa, nie można validować bo za stara wersja :mur:

U mnie wygląda to tak: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=116566

ustawienia na co dzień do SETI

----------------------------------

Zrobiłem małą próbę: 10x302 vcore max w biosie

Po 8 minutach temperatura w Core Temp jajka #1 sięgnęła 60 st i jajeczko #1 pod Orthosem zrobiło "buuum"

Może gdyby było chłodniej .... Ale te 3GHz to kres tego proca z tym chłodzeniem.

A 2,9GHz na 1,4vcore z przyzwoitymi temperaturami to optimum ..... :|

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukałem troszke o manchesterach z 2006 roku na XS i znalazłem takie zestawienie:

stone_cold_Jimi LDBFE 0607 UPMW N 3100 1.62v (Vap LS)

stone_cold_Jimi LDBFE 0607 SPMW T 3000 1.47v (Vap LS)

RLM LDBHE 0602 XPCW 2700 1.45v

RLM LDBFE 0607 TPMW

Learn LDBHE 0605 FPMW 3572 1.55 x 1.26v (max clock speed, single stage r404a, evapo -53C)

Joe Camel LDBHE 0601 UPMW 3300 1.6V (Mach II)

Babbsack LDBHE? 0601 TPDW 2900 1.39v

Leverpospade LDBHE 0601 UPMW 3100 1.55v (Vap SE)

don_vercetti LDBHE 0601 UPMW 2900 1.55v

Supertim0r LDBHE 0601 TPEW 2950 1.456v (TTBT)

MUCHO LDBHE? 0601 TPMW

Blue078 LDBHE 0601 UPMW 2800 1.45v (water)

BrokenWall LDBHE 0604 UPAW 2400 1.3v

Highland3r LDBHE 0601 UPMH N 2950 1.55v (DD water)

fullup3 LDBHE 0601 TPMW N 2950 1.45v

fullup3 LDBHE 0601 XPMW T 2700 1.44v

Alex08 LDBHE 0601 TPMW N 3000 1.61v (TTBT)

Alex08 LDBHE 0601 SPMW 2800? 1.4v?

tHe_jOkeR LDBHE 0601 TPMW N

smason LDBHE 0605 SPCW N

brechtvm ? FPMW 2600 1.45v

chew* LDBHE 0601 XPMW 3347 1M ?v (DICE?), 3200 32M 1.6v

chew* LDBHE 0605 XPMW

chew* CDBHE 0608 FPMW

afireinside LDBHE 0604 WPAW 2900 8M 1.52v (TTBT)

freddy418 LDBHE? 0601 TPMW 2600 1.35v

Absolute_0 LDBHE 0601 TPMW N 2900 1.55v (water)

Absolute_0 LDBHE 0601 TPMW N 3000 1.6v (water) 3150 1.55v (phase)

Absolute_0 LDBHE 0603 WPDW N 2600 1.4v

Runner LDBHE 0606 EPMW T 2800 1.46v (ACF64)

EnJoY LDBFE 0607 XPAW

SuAsDu LDBHE? 0601 UPMW 3200 1.55v (DICE)

ST4 LDBHE? 0601 XPDW T 2900 1.39v (TTBT)

brut7 LDBHE 0603 WPDW 2500 1.504v

Jester FPS LDBHE 0606 EPMW 2700 1.35V

MonkSP LDBHE 0606 EPMW 2800 1.45v

Cordovader LDBHE 0606APMW 2800 1.408v

Mam nadzieje że komuś pomoże...

btw te procki nawet ładnie sie kręcą ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi