Ras1984 Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 ja nierozumie jak to różnica między jajami w temperaturze może być 10 stopni teoretycznie nawet o 1 stopien nie powinna sie różnić. Te progi cos kłamią może przeliczają % obciązenie jajek i mnożą to przez całą temp procka i tak im wychodzi temp na jajko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekjod Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 podaj oznaczenia tego "cuda" Jeśli to do mnie to: ADA3800DAA5CD LCBIE 0621WPMW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zayonnc Napisano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2006 Ta różnica między jądrami jest dość dziwna...Bo na pewno to nie zależy od przylegania czapeczki. Wracając do odczytów temp z płyt głównych to jeżeli wzorsła nagla (dość dużo) po zmianie z A64 na X2 to zapewne jest to temperatura układów zasilających procesor. Nie ma co za bardzo panikować one pewnie potrafią wytrzymać wuiększe temp niż pcb płyty głównej :wink: ale zawsze dla każdego kto bawi się w OC im niższe temp tym lepiej. Spróbujcie dać jakiś nawiew i/lub radiatorki na układy zasilające proca. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość robot Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 jak robilem dual prime na ponad 3.05 ghz i 1.49v to z nawiewem wentyla na 12 v to ledwno czasami zbilo ponizej 60 stopni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras1984 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 To nic innego jak zwykłe MOSFETY. Zanim się spalą to pewnie odpadły by od PCB bo one tak do 150 stopni działają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndyN Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 (edytowane) jak robilem dual prime na ponad 3.05 ghz i 1.49v to z nawiewem wentyla na 12 v to ledwno czasami zbilo ponizej 60 stopni...Już o tym pisałem Na mojej MSI K8N SLI Platinum na default z C&C z wentylami w obudowie na min ich temperatura to ok. 30 st. Przy 3GHz na max vcore w biosie i z wentylami na max prawie 60st! (mierzone czujnikiem z panelu wciśniętym w żeberka radiatora mosfetów) To nic innego jak zwykłe MOSFETY. Zanim się spalą to pewnie odpadły by od PCB bo one tak do 150 stopni działają.Tylko do ilu stopni "działa" PCB? ;) Edytowane 1 Września 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUD Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Dochodze do wniostku że a8n-e nie jest za bardzo przystosowana do x2 a szczególnie do jego o/c. Uruchamia sie z błedami zawsze za drugim razem, a mosfety parzą!! Na starym venice były chłodne a teraz musze pomyśleć nad jakimś nawiewem dla nich. Ogólnie x2 to niezła grzałka. Mi odczyty z core temp nie wydają sie realne, wyłączyłem to i teraz wszystkie temperatury mam na aiboosterze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras1984 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 (edytowane) Chodziło mi o temp. złącza w mosfecie która jest nieznacznie większa od temp. obudowy wynika to oczywiście z tego że złącze nie "oddaje: tak szybko temp na obudowę. Prawie każdy ma 150 stopni, niektóre mają więcej. Z tym PCB to chodziło mi o roztopienie cyny gdyby tak dawało radę pod 200st. dojść na obudowie mosfeta. Samo PCB by nie ucierpiało tylko mosfet by odpadł ;) @HUD Ja znam metodę na pomiar na oko temp. tranzystorów. Nie jest ona zadobra do płyt głównych więc nie polecam. Należy na blaszkę tranzystora upuścić kropelkę wody. Tak po około 1minucie zniknie to masz tak 60-70 stopni jak szybciej to koło 100 a jak wyparuje z sykiem to już 120 i więcej. NIE POLECAM SPRAWDZAĆ TEGO TAK NA MOBO które jak wiemy wody nie lubi. Jak parzy cię w rękę to oznacza że ma 60-70 stopni. Edytowane 1 Września 2006 przez Ras1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUD Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Jak narazie mam odpalony 2xboinc dałem nawiew na mosfety, ide kupić książki, jak wróce zobacze jak efekty. Jak nic nie da to podłącze pod 12V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
win32 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 HUD - mógłbyś podać jakie masz ustawienia dzielników pamięci ?? Aktualnie kręce swojego 4200+ Manchester - Chodzi stabilnie na 2.6 standard vcore- tylko mam problem z pamięciami. RAM to 2x 512 Corsair XMS 3200XL 2-2-2-5 - dzielnik ustawiony na 166(333) , ale nie chcą latać na 2-2-2-5 , system wstał dopiero na 3-3-3-6 . Dziwi mnie że pomimo obniżonego taktowania , nie chcą chodzić na niskich timingach ( powinny chodzić przy 400 MHz na takich ) Dokładne ustawienia : CPU :2600 (10x260) RAM: 217 MHz Może jakaś wskazówka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R.i.P. Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 hmm... na mosfety zalozylem takie male radiatorki (o ktorych calkowicie zapomnialem ze je mam) ( http://www.hardwaresecrets.com/imageview.php?image=470 ) lecz nawiewu nie wcisne tam ;s temp "plyty glownej" spadla niby do 77st. pozniej potestuje jeszcze w stresie. sam nie wiem co mozna z tym jeszcze zrobic :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUD Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 HUD - mógłbyś podać jakie masz ustawienia dzielników pamięci ?? Aktualnie kręce swojego 4200+ Manchester - Chodzi stabilnie na 2.6 standard vcore- tylko mam problem z pamięciami. RAM to 2x 512 Corsair XMS 3200XL 2-2-2-5 - dzielnik ustawiony na 166(333) , ale nie chcą latać na 2-2-2-5 , system wstał dopiero na 3-3-3-6 . Dziwi mnie że pomimo obniżonego taktowania , nie chcą chodzić na niskich timingach ( powinny chodzić przy 400 MHz na takich ) Dokładne ustawienia : CPU :2600 (10x260) RAM: 217 MHz Może jakaś wskazówka :) Proc teraz chodzi na 2500 pamięci sa ustawiene na 333mhz w biosie co przy takim dzielniku daje~213mhz więcej moje pamiątki nie ida... Masz włączony napęd dyskietek w biosie? jeśli nie masz to koniecznie włącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
win32 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 (edytowane) Proc teraz chodzi na 2500 pamięci sa ustawiene na 333mhz w biosie co przy takim dzielniku daje~213mhz więcej moje pamiątki nie ida... Masz włączony napęd dyskietek w biosie? jeśli nie masz to koniecznie włącz. Mam włączony, mam nawet flopa zamontowanego :D Ja też właśnie musiałem ustawić ram na 333 i luźniejsze timingi , bo przy 400 MHz (200) , nie wstaje :| A na intelu te ramki sie kręciły 265 @ 2.8 V Edit narazie mam tak , 2.6 na standard vcore (nie ruszane w bios - ustawione na auto) czyli taki standard jak na manchestera. Może poleci wyżej - jeszcze trochę sie pobawie zwłaszcza pamięciami. Może jakieś sugestie :D ?? Edytowane 1 Września 2006 przez win32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość robot Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 obniz memki na minimum i sprawdzaj samego procka . co tu duzo mozna sugerowac innego.jak na def poleci 2.7ghz to juz na manchestera dobrze ,jak 2.8ghz to rewelacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
win32 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Wymeczyłem ram , ustawiłem go na 400 i podgoniłem timingami Wyszło 237x11 , pamięci 2,5-3-3-5 i rezultat wydajnościowy lepszy. Nie żałuje że zainwstowałem w x2 :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras1984 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 @TiLt dostałeś już swojego procka ? Możesz coś o nim powiedzieć ? Bo mi niestety nie doszła płyta główna i dalej mogę tylko spoglądać na mojego x2 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolboy Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 @AndyN - jak sie sprawuje PX na toledo z czapa - jakies znosne temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banti Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Ja moge powiedzieć, że na px 0,35 ten starszy radzi sobie jakoś z tym x2, przy tych 3,06 schładza do 58*c niestety tylko. Teraz robi się chłodniej to będzie napewno lepiej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUD Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Proc teraz lata na 1.375 na 2.5g stabilnie przez 2h i boincu, zaraz będe testował w 3d. Mi wsumie przesiadka na x2 tak dużo nie dała, owszem komfort pracy jest o wiel wiekszy, boinc liczy 2x szybciej ;]. Denerwują mnie tylko mosfety, ale to już wina płyty Niedługo będe pewnie przesiadał sie na jakies venica/opterona , więc ten procek pójdzie znowu na giełde ;]. Jak cos to PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolboy Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Ja moge powiedzieć, że na px 0,35 ten starszy radzi sobie jakoś z tym x2, przy tych 3,06 schładza do 58*c niestety tylko. Teraz robi się chłodniej to będzie napewno lepiej :wink: uuu... to niezla przepasc w porownaniu z 32*C w stresie na optku jednojajowym (1,55v), dzieki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banti Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 uuu... to niezla przepasc w porownaniu z 32*C w stresie na optku jednojajowym (1,55v), dzieki za info No ja też troche mało pozytywnie się zdziwiłem po przesiadce z venice 2,8ghz 1,56v i ladnych 34* w stresie... Czekam na jakieś ładne wyniczki ludzi z prockami od Pana z Lubina :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndyN Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 @AndyN - jak sie sprawuje PX na toledo z czapa - jakies znosne temperatury? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...087&st=1688 http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&am...087&st=1543 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...087&st=1764 Tylko pamiętaj, że mam MSI K8N SLI Platinum. Nie porównywałbym tych odczytów z innymi markami mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolboy Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 jakby na to nie patrzec to roznica jakies 20*C, coz nie ma nic za darmo... czekam na swojego, dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[TiLt] Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 @TiLt dostałeś już swojego procka ? Możesz coś o nim powiedzieć ? Bo mi niestety nie doszła płyta główna i dalej mogę tylko spoglądać na mojego x2 :/ dzis rano, wlasnie go zakladam na plyte i bede sie bawil :D zdam relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fllanker Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Witam, wlasnie pare godzin temu wsadzilem swojego nowego X2 4400 no i wszytko pieknie i elegancko do czasy gdy wlanczylem sobie GTA:SA po jakims czasie bluescreen i napis Irql Not Less Or Equal kurde nie czaje o oc moze chodzic wczesniej mialem venic'a 3200 na tym samym kopie i nic nie bylo zmieniane i nigdy nie mialem czegos takiego i wszystko smigalo jak trzeba. prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dawidsfuturx Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 zastanawiam sie osobiście nad tym x2 3800, mozna go jzu dostac za ok 500zł (sklep.komputerowy.pl), a do czego mi komp potrzebny? głównie w tle leci troche programów , to cos sie z avi do rmvb konwertuje, to coś pakuje, wiec 2 jajka sie przydają, ale jest jedno ale, powiedzy czy nie zobacze spadku z 2.7-2.8 ghz orleansa (juz sie poszedł j@b@ć) na x2 taktowane powiedzmy 2.5ghz (gorsza opcja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUD Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Odczujesz troszke różnicy, w dół ale za to będziesz mógł robić 2 rzeczy na raz co jest czasami bardzo przydatne ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maax990 Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 Witam, wlasnie pare godzin temu wsadzilem swojego nowego X2 4400 no i wszytko pieknie i elegancko do czasy gdy wlanczylem sobie GTA:SA po jakims czasie bluescreen i napis Irql Not Less Or Equal kurde nie czaje o oc moze chodzic wczesniej mialem venic'a 3200 na tym samym kopie i nic nie bylo zmieniane i nigdy nie mialem czegos takiego i wszystko smigalo jak trzeba. prosze o pomoc.niektore gry i programy tak maja z 2 jajowymi i takie jest wlasnie gta sa wlacz ta gre na 1 jajku i bedzie chodzila ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crusio Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 A ja bym powiedzial inaczej, bo takie bledy zdarzaja sie kiedy procesor lub tez pamieci sa za bardzo nagrzane (sprawdz temperaturki) badz po prostu jest zbyt duzo przetaktowany. Mialem tak nie raz na swoim Venice. Pomoglo podniesienie Vcore i problem zniknal jak reka odjal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radiergummi Napisano 1 Września 2006 Zgłoś Napisano 1 Września 2006 (edytowane) Chyba jako pierwszy mialem procka od kolesia z Lubina ale dopiero od 2 dni mam mobo. Trzymam go typowo na 2,7 GHz na stock Vcore (hehe jak dorzre miec Toledo, kto nie kupil jak byly niech zaluje). Na 10x300 sie bootuje ale na 1,4V (chociaz z tego co odczytuje w roznych progzach to max proc dostaje jakies 1,36-1,37 niezaleznie czy dam w biosie 1,375 czy moje max czyli 1,4V). Niemniej jednak tego chcialem i to mam. Edytowane 1 Września 2006 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...