Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem testy z tym Hotfix,Ustawienie z singu.Pierwsze wyniki z driverami amd + optimizer,drugie +HOTFIX

Sandra207

Processor arithmetic

DhrystoneALU 19628/19596

Whetstone SSE3 16580/16510

Processor Multti-Media

Integerx16 50897/50618

Floating-Pointx8 55402/54741

Memory Bandwidth

Int 7103/7065

Float 7085/7055

Tutaj zauwazamy spadek wydajnosci :mur:

3DMark05

11787/12393

cpu test1 3.1/3.5

cpu test2 7.2/7.3

Tutaj juz jest wzrost :lol:

FEAR

Ustawienia wszystko na MAX 1280x1024 FSAA 4x Anistropic 16x

Min 36/38

Ave 65/69

Max 197/205

No tez wzrost :lol:

A to mnie zaskoczylo :blink:

Bez poprawki Z poprawka

0% 25fps 0%

14% 25 to 40fps 2%

86% above 40fps 98%

Wychodzi ze ta poprawka w testach syntetycznych szkodzi ale zato w grach pomaga.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku poprawka dla WIN + optymalizer + nowe drivery ze strony AMD dały poprawę sytuacji.

Teraz jest OK ! Wyniki w granicach błędu statystycznego są identyczne z tymi jakie uzyskałem na 3000+ 2,5gh. Obecnie moje 3800+ x2 chodzi również na 2,5 gh.

:blink:

No dora a teraz inna ciekawostka !!!

Zachciało mi się obniżyć mnożnik w moim 3800+ X2 z 10 do 8 tak by uzyskać identyczne co do Mhz taktowanie jakie miałem na 3000+ czyli 8*200. Ot tak dla testów !!!

Bios przyjął nowe ustawienia i podczas startu widac 1.8 Gh. :D

Jakież było moje zdziwienie gdy w windzie okazało się że nadal mam 2,0 czyli 10*200 :huh:

Programowa zmian mnożnika w windzie daje zamierzony skutek jednak ustawienie w BIOS-ie działa połowicznie.

Moja płyta to ASROCK 32SLI z ostatnim biosem 1.4

Jakiś pomysł na to ???? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

nooo w moje łapki wpadly wkoncu x2 3800+ toledo, bylem godzine temu na poczcie ale mialem awarie internetu i nie moglem dac znac, wzialem proca pierwszego z brzegu, drugiego nawet nie odpakowywalem.... narazie idzie 2800mhz @ stock voltage, za godzinke dam screeny jak juz troszke sie procek pomeczy... narazie jestem szczesliwy wynik w smarku 05 w stosunku do poprzedniego a64 @ 2700 wzrozl o ponad 200mhz!!!

pozdr

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wynik mogl sie zwiekszyc o 200mhz :)

to chyba z podekscytowania:) jak widac trzymaja pozniom procki .mi na 2.9ghz chodzi na deafult (1.35v z biosu ) a potem juz trzeba lekko zwiekszac napiecie zeby mhz uzyskiwac ,tak na 3050mhz jest juz sciana ktorej nie da sie przebic:)

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

sory 200pkt jestem bardzo podekscytowany :D od piatku na tego proca czekalem, a jak przyszedlem ze szkoly to sie dowiedzialem ze jest awizo bo mamy w domu nie bylo jak na zlosc :P

jest taka opcja no affinity w sp2004 zaznaczyc ja czy nie??

jednym programem jade jeden rdzen drugim drugi....

mam zainstalowanego optimizera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm tempy wyskie, wlasnie mi na 2800stock v wywalilo w 15minucie, dalem 1,36V, wydaje mi sie ze... krzywa czapka... na wc z siga rdzenie mają:

55/52stopnie, klikam gg chodze po internecie w miedzyczasie, co z ta opcja w sp no affinity?? wlasnie jade od nowa sp

w smart guardian proc ma w stresie 40*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi wywalilo 2800 na stock v wiec od razu zapodalem na 1.4 i poszlo 3h bez zajakniecia 2700 na 1.3 wywalilo a 1.325 poszlo ale tylko testowalem godzinke bo wiecej mi sie juz niechcialo oczywiscie ortosem

co do poprawki to u mnie wrescie dziala nawet na 2 jajach chodzi serious sam wczesniej trzeba bylo zmieniac na jedno jajo a i tak komp zaliczal czasem reset po fixie wszystkie problemy zniknely

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

nie mierzylem, podjarany bylem ze wogole go mam, ale na oczko spoko wygladal, a tempy duze są??

hmmm po podniesieniu napiecia do 1,48V i 3ghz temp na jendym rdzeniu wynosi w stresie 62* a na drugim 57, czy nie jest to za duzo?? :o

a moze czujniki w konia leca?? jakie jest bezpieczne napiecie dla x2 toledo?? smguardian poazywal 43*

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10*C roznicy miedzy jajami w stresie - czy to miesci sie w jakichkolwiek normach? :?

Ja niewiem czy wy mieliście fizykę w szkole ale te jajka są obok siebie wiec nie masz możliwości odbierać od jednego tak szybko ciepła żeby nie nagrzał drugiego. To co tam pisze to jest gó..o prawda.

Edytowane przez Ras1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ok na dzisiaj koniec zmagan z moim prockiem

mam pytanko do ilu * moga sie grzac mosfety dfi?? i czy na te 3 kwadraciki obot mosfetów należy dac jakies radiatorki??

procek jednak smiga na stock voltege @ 2800mhz (tamten error to była dziwna sprawa, otwierałem wszystko co było skompresowane, teraz wypakowałem i śmiga)

oto screen:

Dołączona grafika

jutro kolejny dzien zmagan, postaram sie pobawic z biosami oraz podniesc v na procku....

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

0627 TPMW od "Pana Tomasza", który na paczce i faktórze zamiast Janusz Marek (mój tata) napisał "Jarek Mietek" :lol: ;) sympatyczny gość

ciąg dalszy jutro

pozdr

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur, własnie musiałem zrobic clear cmos i nie chciało mi sie juz ustawiac wszystkiego w biosie, pusciłem wszystko na default. Temperatura teraz nie przekracza 40c pod boincem, a wody w trójniki to chyba sie o 5 cm skurczyła, wiec normalnie te procki pod tym względem są ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ma dobrego fortona -takiego z 20 A na 12v to spokojnie moze katowac procka. MDN itp -ja robilem testy w dziale o zasilaczach -i co pobor mocy wyszedl duzo mniejszy niz sie spodziewalem...nic dziwnego ze takie wykrecone x2 i 7800GT ciegnie nawet stary chief 420W.

Andy - co do mnoznika 10 i dzielnikow pamieci -pomogla zmiana biosu na 623-3 (wczesniej 704-2bta ) i juz wszystko smiga . tyle ze jak daje 150 to pamieci powinny byc taktowane okolo 225mhz a cpu-z pokazuje troche ponad 200 ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ma dobrego fortona -takiego z 20 A na 12v to spokojnie moze katowac procka. MDN itp -ja robilem testy w dziale o zasilaczach -i co pobor mocy wyszedl duzo mniejszy niz sie spodziewalem...nic dziwnego ze takie wykrecone x2 i 7800GT ciegnie nawet stary chief 420W.

Andy - co do mnoznika 10 i dzielnikow pamieci -pomogla zmiana biosu na 623-3 (wczesniej 704-2bta ) i juz wszystko smiga . tyle ze jak daje 150 to pamieci powinny byc taktowane okolo 225mhz a cpu-z pokazuje troche ponad 200 ..

Pewnie w rzeczywistości działa dzielnik 140 (czy jakoś tak) zamiast 150, zdażały się takie jaja, że niby dzielnik działał ale w rzeczywistości był to inny niż wybrany...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi