Labovsky Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Buuuu... no to skąd te wyniki podkręcania Toledo 4400+ na pierwszej stronie wątku? :( Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi! Do kolegi Plasma: Ad.1 i 2 Zdaję sobie z tego sprawę, ale sądziłem, że mi się nie rozgrzeje aż tak, żeby powyżej 2.5GHz był aż tak gorący :unsure: Szczególnie, że na wspomnianej pierwszej stronie wątku nieco poniżej wyników dla Toledo 3800+ są skromniejsze ilościowo wyniki dla Toledo 4400+ - i tam właśnie najniższym wynikiem jest 2.6GHz i to przy temperaturach ponad 10 stopni niższych niż u mnie :mur: Ad.3 i b Rozumiem. Niestety na mojej płytce - AsRock 939Dual-Sata2 po VCore modzie mogę podnieść co prawda napięcia wyżej niż zwykle, ale niestety mam przerwę w opcjach między 1.4V a 1.5V :( Ad.4 i a No cóż... jeśli miałbym to robić to tylko w ostateczności. Cooler przylega dobrze, aż się nieco płyta wygięła. Ad. c - Wydajniejsze od TR HR-01 chyba trudno, więc póki co zostanę przy tym. Ja wspomniałem, że w dolnej partii jest nieco cieplejsze niż w górnej. Ale do podstawy nie dosięgnąłbym za Chiny Ludowe :) Do kolegi DwaIP: Chłodzenie wydajniejsze od HR-01? Czy jest coś diametralnie lepszego w chłodzeniu powietrznym. W testach cooler ten plasuje się w samej czołówce. Czasem Scytche Infinity bywa lepsze, ale nie więcej niż o stopień :| Niestety też napięcia ograniczyć nijak nie mogę, bo przy 1.4V system już się nie załaduje :( Jak mam mieć taktowanie niższe niż 2.5GHz to chyba proca sprzedam i kupię byle Manchestera. Dziękuję wszystkim za rady, choć nieco mnie zasmuciły :sad: Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Chłodzenie wydajniejsze od HR-01? Czy jest coś diametralnie lepszego w chłodzeniu powietrznym. W testach cooler ten plasuje się w samej czołówce. Czasem Scytche Infinity bywa lepsze, ale nie więcej niż o stopień :| Niestety też napięcia ograniczyć nijak nie mogę, bo przy 1.4V system już się nie załaduje :( Jak mam mieć taktowanie niższe niż 2.5GHz to chyba proca sprzedam i kupię byle Manchestera. Tutaj jest 4 stopnie przy 12v wentylator i to przy mniej pradozernym CPU. http://www.silentpcreview.com/article290-page5.html Mysle ze HR-01 jest dobry do pasywnego chlodzenia zimniejszych CPU bo przy 7V wentylatora jest tylko 1 sropien roznicy. Z tego by wynikalo ze roznica moze byc jeszcze wieksza http://www.silentpcreview.com/article658-page4.html Jednak ja bym sprawdzil z Scythe Ninja bo ma najwiecej cieplowodow. Edytowane 18 Września 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Być możę... widocznie powinienem był kupić Ultrę 120, bo ten wygląda na wydajniejszy :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Być możę... widocznie powinienem był kupić Ultrę 120, bo ten wygląda na wydajniejszy :huh:To raczej nie byc moze bo skoro masz duza roznica temperatur pomiedzy dolem i gora radiatora to znaczy ze tych cieplowodow jest za malo do tego CPU. (czasami takie rurki zle przewodza cieplo zwlaszcza jesli sa pod niewlasciwym katem do pionu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Nie, żebym się kłócił co do przeceniania wartości ciepłowodów, ale... Ultra 120 ma tyle samo ciepłowodów co HR-01, ale ma więcej finów. http://www.silentpcreview.com/article646-page3.html Ultra pokonała, wedle tego serwisu, Ninję o tyle samo co ta ostatnia HR-01. Natomiast Infinity przegrał z Ninją, też w tym serwisie. Zastanowię się na ew. zmianą HR-01 na Ultrę120. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Nie, żebym się kłócił co do przeceniania wartości ciepłowodów, ale... Ultra 120 ma tyle samo ciepłowodów co HR-01, ale ma więcej finów. http://www.silentpcreview.com/article646-page3.html Ultra pokonała, wedle tego serwisu, Ninję o tyle samo co ta ostatnia HR-01. Natomiast Infinity przegrał z Ninją, też w tym serwisie. Zastanowię się na ew. zmianą HR-01 na Ultrę120. Pozdrawiam Nic dziwnego Ultra 120 na fotkach w tym tescie ma finy z miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) :blink: Ekhem..., że jak? Finy są aluminiowe przecież. Niklowane, ale aluminiowe. :) Gdyby były miedziane to by cooler ważył ponad 1kg. Dużo mniejszy XP-90C waży niemal tyle samo co Ultra120. A HR-01 będąc dużo większy od XP-90C waży o ponad 100g mniej. Wszystko za sprawą właśnie aluminiowych finów. Notabene ciekawa sprawa z tym moim prockiem (wracamy do tematu :) ): Obserwuję bowiem dziwny fenomen - procesor przy 2530MHz taktowania osiągał chwilowo na pierwszym rdzeniu do 65 stopni na Orthosie, a przeważnie pozostawał na poziomie 62-63 stopnie. Drugi rdzeń pracował przy tym wtedy na 57-58 stopniach. Wszystko wedle czujników, tj. Everesta. Podnosiłem co kroczek taktowanie i osiągnąłem 2600MHz bez żadnych błędów zarówno w SuperPI jak i Orthosie. Mało tego.. temperatura się również nie podniosła I teraz mam znowu dylemat... kręcić dalej zbója? :huh: Pozdrawiam Edytowane 18 Września 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 do odwaznych swiat nalezy :D najwyzej zacznie sypac BSOD'ami to go odkrecisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) :blink: Ekhem..., że jak? Finy są aluminiowe przecież. Niklowane, ale aluminiowe. :) Gdyby były miedziane to by cooler ważył ponad 1kg. Dużo mniejszy XP-90C waży niemal tyle samo co Ultra120. A HR-01 będąc dużo większy od XP-90C waży o ponad 100g mniej. Wszystko za sprawą właśnie aluminiowych finów. Notabene ciekawa sprawa z tym moim prockiem (wracamy do tematu :) ): Obserwuję bowiem dziwny fenomen - procesor przy 2530MHz taktowania osiągał chwilowo na pierwszym rdzeniu do 65 stopni na Orthosie, a przeważnie pozostawał na poziomie 62-63 stopnie. Drugi rdzeń pracował przy tym wtedy na 57-58 stopniach. Wszystko wedle czujników, tj. Everesta. Podnosiłem co kroczek taktowanie i osiągnąłem 2600MHz bez żadnych błędów zarówno w SuperPI jak i Orthosie. Mało tego.. temperatura się również nie podniosła I teraz mam znowu dylemat... kręcić dalej zbója? :huh: Pozdrawiam Zobacz dokladnie 4 z kolei fotka na tej stronie http://www.silentpcreview.com/article646-page2.html Wyraznie widac przebijajaca miedz na finach (niedokladnie pokryte niklem) Zakladajac ze kupisz identyczny to zdeklasuje HR-01 i powinien byc wydajniejszy od Ninja przy duzym przeplywie powietrza. Pozostaje tylko niewiadoma czy wersja sprzedawana jest identyczna jak ta ktora byla w testach. (Po podkreceniu moglo spasc nieco realne napiecie na CPU stad brak wzrostu temperatury) Edytowane 18 Września 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 w tekscie jest napisane, że finy są z aluminum:] te "prześwity" miedzi to raczej odbity fotograf czy cokolwiek.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) dwaIP... no to może tak - miałem to cacuszko w ręku i wierz mi - finy są aluminiowe :) To co widzisz na zdjęciu to refleks od jakiegoś przedmiotu albo jakieś światło na powierzchni radiatora. Porównaj sobie pierwsze i drugie zdjęcie na rzeczonej przez Ciebie stronie - na pierwszym finy na każdym krańcu coolera są w kolorze niklu, a na drugim nagle finy na jednym z krańców zrobiły się "miedziane". Możesz być pewny, że to refleks jakiś. Notabene w ogóle na tych pierwszych zdjęciach jest jakaś rudawa poświata. Przez nikiel nie ma siły, żeby tak miedź prześwitywała... bez użycia pilnika czy brzeszczota :D Nie ma też za bardzo jak "niedokładnie" pokryć niklem, bo tego się nie nanosi pistoletem czy czym tam jak farby, tylko przez reakcję chemiczną w roztworze (metoda galwaniczna o ile się nie mylę). Co się tyczy kupna Ultry120 to niestety moje nadzieje zostały rozwiane - nie zmieści mi się na płycie, a poza tym byłby ustawiony horyzontalnie zamiast pionowo względem podstawy obudowy. A że zasilacz nie ma 120cm wiatraka na spodzie tylko jeden 80mm i jest to dodatkowo Topower, który raczej minimalnie ciągnie powietrze, to nie mam za bardzo jak mu zapewnić dobrego przepływu. W przypadku HR-01, który węższy i niższy wszedł na styk, to poza założonym na niego Coolinkiem X12-1600 mam też założony na niego firmowy tunel, na którego końcu jest kolejny taki sam wentylator Coolink. Powietrze jest zatem jeszcze zasysane przez radiator i jego liczne otworki w finach. Lepiej chyba już nie będzie. Zamiast bowiem grzać dodatkowo budę radiator oddaje ciepło powietrzu wyrzucanemu nazewnątrz odrazu. No i waży niemal połowę tego co Infinity. Pozdrawiam Edytowane 18 Września 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 dwaIP... no to może tak - miałem to cacuszko w ręku i wierz mi - finy są aluminiowe :)Skoro miales w reku to wszystko jasne ze wzgledu na wage. (prawie bo czesc moze byc z miedzi a czesc z alu) Swoja droga to gdyby czesc finow na samym dole tam gdzie rurki sa najcieplejsze byla miedziana to wydajnosc radiatora niewatpliwie by wzrosla wyraznie a waga niewiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) ale syfu narobiliscie :angry: 0627 TPMW 3080@1.55v (bios) @banti - pora wziac sie do roboty :wink: Edytowane 18 Września 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 ale syfu narobiliscie :angry: 0627 TPMW 3080@1.55v (bios) @banti - pora wziac sie do roboty :wink: Nie chcial isc na nizszym napieciu?? Skad ten procek od pana Toamsza czy jeden z zakupionych u nas?? Jakie chlodzenie?? Sorry za ten grad pytan, probuje wydedukowac na ile MHz moge liczyc z mojego Toledo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 toolboy powiedz czym ty go chlodzisz , ja na wc na 3050 mhz i takim samym vcore tempy o 10 stopni wyzsze... nie dodawales nic lodu itp ? jak sie ma wydajnosc x2p rev 2 przy x2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BananZwykly Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Mam pytanie: Mam Windowsa 2000 Serwer i bardzo potrzebne mi jest przydzielenie jednego jadra to konkretnego programu. Chodzi mi o to zeby pracowalo tylko jedno jadro i na rzecz jakiegos programu. Nie chce instalowac dual optymalizara. Jak takie cos zrobic w Windowsie 2000 Server Z gory dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Nie chcial isc na nizszym napieciu?? Skad ten procek od pana Toamsza czy jeden z zakupionych u nas?? Jakie chlodzenie?? Sorry za ten grad pytan, probuje wydedukowac na ile MHz moge liczyc z mojego Toledo. isc to moze i chcial ale nie w Orthosie przez 2h ;) procek od Herr Thomasa WC, blok PowerX, 3 wentyle na chlodnicy na max, otwarte okna - 19*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Mam pytanie: Mam Windowsa 2000 Serwer i bardzo potrzebne mi jest przydzielenie jednego jadra to konkretnego programu. Chodzi mi o to zeby pracowalo tylko jedno jadro i na rzecz jakiegos programu. Nie chce instalowac dual optymalizara. Jak takie cos zrobic w Windowsie 2000 Server Z gory dzieki :) Ehhh, gdybyś czytał wcześniejsze posty to byś wiedział że dual core optymizer nie ma nic do tego a przydzielić procesor do określonego rdzenia można zrobić w menedżerze zadań klikając prawym klawiszem na dany proces i wybierając ustaw koligacje (set affinity). Edytowane 19 Września 2006 przez Megabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras1984 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Chłopaki chyba nie wiecie jak się chromuje/nikluje. Najpierw się nakłada cieńką warstwę miedzi a potem chrom/nikiel. Czysty chrom/nikiel by się nie trzymał alu ;) No mój manch. nadaje sie do 2,7G potem już się dziwne rzeczy dzieją :mur: Edytowane 19 Września 2006 przez Ras1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) ale syfu narobiliscie :angry: @banti - pora wziac sie do roboty :wink: Spoko, teraz siedze na golden orbie 2, jak złoże wc (zmiana pompki na coolrivera) to możmy się zabawić, ja już właściwie bliski byłem tych 3100 przy 1,504v ale temp były wysokie. Do smarków te 3100 było idealne :wink: Zrób jakiś wyniczek w spi 1m lub 16m dla porównania Edytowane 19 Września 2006 przez banti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 ladnie ladnie te procki ida , ja sie nie moge przebic ponad 3050 mhz , musialbym moze w jakis zimniejszy dzien test zrobic -bo w dual prime wystarczy ze temp podskoczy lekko ponad 50 stopni i sie wywala . i w sumie im wyzsze vcore tym gorzej bo wiecej ciepla i nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Dotarł wreszcie do mnie zakupiony u Tomka z IT-Solutions Toledo 3800+. Bardzo ładnie się "kręci", obecnie przechodzi testy przy 2800Mhz i 1.35V. Mam za sobą godzinną próbę Orthosem, pracę w systemie i inne bierzące duperele. Chodzi bezproblemowo, max temperatury zbliżają się do 60'C ale to wina AC Freezera, którego niebawem zamienię na coś wydajniejszego. Podczas normalnego działania rozgrzewa się (temp core) między 30-40'C idle do 55-58'C stress (procesor pod kontrolą RMClock 4x-10x, 1.10V-1.35V). Seria: LCBIE 0627TPMW, TCaseMax: 71'C, TDP: 89W ... Edytowane 19 Września 2006 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Dotarł wreszcie do mnie zakupiony u Tomka z IT-Solutions Toledo 3800+. Bardzo ładnie się "kręci", obecnie przechodzi testy przy 2800Mhz i 1.35V. Mam za sobą godzinną próbę Orthosem, pracę w systemie i inne bierzące duperele. Chodzi bezproblemowo, max temperatury zbliżają się do 60'C ale to wina AC Freezera, którego niebawem zamienię na coś wydajniejszego. Podczas normalnego działania rozgrzewa się (temp core) między 30-40'C idle do 55-58'C stress (procesor pod kontrolą RMClock 4x-10x, 1.10V-1.35V). Seria: LCBIE 0627TPMW, TCaseMax: 71'C, TDP: 89W ... No i bardzo ładnie. Wysokie masz te TcaseMax, ale chyba nie ma to jakiegoś związku konretnego z oc ponieważ ja mam tylko 65*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Zastanawiam się od czego zależy to TCaseMax i TDP. Mam tą samą serie co southorn, a u mnie wygląda to tak TCaseMax: 67'C, TDP: 78,1W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 3110Mhz Vcore: 1,45V * 110% = 1,59V (bios) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras1984 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 @Plasma To już chyba koniec tego procka. Podnoszenie wyżej napiecia praktycznie nic nie zmienia u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 3.1Ghz @ 1.55v - nienajgorzej ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 3110Mhz Vcore: 1,45V * 110% = 1,59V (bios) dlaczego taki niski dzielnik, na 166 winbondy Ci nie wyrabiaja? to tylko 260Mhz ;) gratulacje B) , moj toledo przy 50* nawet sie nie zbliza do 3100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) piekny wynik -gratulacje ,narazie najlepszy wynik na forum czym to chlodzisz ? jaki blok itp , ma to ihsa ? bo takie temperatury -a to jakies 1.63v real jest i w koncu 3.1ghz Edytowane 20 Września 2006 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Zastanawiam się od czego zależy to TCaseMax i TDP. Mam tą samą serie co southorn, a u mnie wygląda to tak TCaseMax: 67'C, TDP: 78,1W. TcaseMax zazwyczaj wyznacza możliwości Oc. Było o tym pare razy - im wyższe Tcase tym lepsze oc. Teoretycznie :-P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...