Gość SAVER Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 W każdym razie SP2004 leci już ponad godzinę :) I nic się nie dzieje. Kończe na dzisiaj. Może niech inni wypowiedzą się co do temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 x2 to cholerna grzałka i u mnie często w czasie testów powyżej 3100mhz jest powyżej 50*c w stresie i nie zauważyłem jakiś negatywny skutków czyli np. niestabilność. Problemy się pojawiały przy 60*c, wtedy u mnie poprostu nie raz jest zwis ale nie zawsze. Druga sprawa to oszczędzam procka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Witam, aktualnie przymierzam się do wymiany mojego „venicea”, na X2 3800+, i pytanie do Was czy odczuje duzy wzorst wydajności i czy w ogole jest sens pakowac się w taka inwestycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Trochę bawiłem się ustawieniami swojego cpu i przy okazji zmieniełem bios mobo na 623-3 bo niby najlepszy... no i 260x10 robi przy 1.35v (wcześniejszy bios 1.375v) czyli spoko, ale za to 2700 wywala nawet przy 1.42v a z koleji na najnowszym biosie 270x10 1.4v działało bez problemu: kilka godzin prime etc. :| Zastanawia mnie też ogromna przepaść w voltarzu między 2.6 a 2.7 i trochę mnie to dziwi, może coś jeszcze nie gra? Ustawienia przy 270x10 1.4v+104% DDR100 HTTx2 i po 17 minutach wywala się jedno jajo :| drugie ciagnie bez problemu ... A najlepsze jest to że na Epoxie potrzebował do 2600 aż 1.45v czyli całe 0.1v więcej!!! LoL Doktor Sli jednak nie ma sobie równych :wink: Edytowane 1 Października 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Na razie ustawiłem go na HTT 220 :) Dopóki nie zainwestuję w lepsze chłodzenie. Po prostu szkoda mi grzać procka na boxowym coolerku. A tempy powyżej 60* napewno nie są zdrowe ;) Przy Tcase max 65 :lol: Mam na oku Thermalright XP90-Cu(miedziany) + jakiś wiatrak 92 mm. Sprawdzi sie przy htt 240? A może coś innego polecacie? Oglądałem też scythe infinity, ale nie wiem czy mi się zmieści do budy? Mam budę jak w sigu. Jej szerokość to 205mm. Jest jeszcze scytje katana Cu: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=1430 Też nieźle wygląda :) Edytowane 1 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras1984 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Na moim procku jest przepaść miedzy tak 2600 a 2700 a 2800 zrobiłem raz na 1,7V i już nie bawię się w takie coś :mur: P.S. 1,7V z miernika nie biosu Edytowane 1 Października 2006 przez Ras1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Ostatecznie zdecydowałem się na scythe katana Cu :) Sam jestem ciekaw jak się sprawdzi. Mam nadzieję,że będzie dobrze służyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Mam jedno pytanie, jak jest z odczytami vcore w SpeedFanie? Vcore1 pokazuje że jest dajmy na to 1.35v a Vcore2 pokazuje 1.17? To normalne? Edytowane 2 Października 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Ja też mam pytanie: Czy jest jakaś graniczna wartość vcore dla X2? Miałem dzisiaj takie przypadki,że komp samoczynnie mi się wyłączył - jak w aiboosterze (taka aplikacja od asusa) obniżyłem napięcie do nawet 1,2V to komp samoczynnie mi się wyłączył po paru minutach :blink: :blink: Jak jest za wysoka temperatura to wiem że wyłącza kompa zabezpieczenie,ale niskie napięcie? O co chodzi? żadnego obciążenia,etc. tylko idle. Podobnie miałem jak obniżyłem mnoznik na 4x. Czyżby niekompatybilny z procem ? ;) Mam zapisane 2 profile w aiboosterze - jeden z obniżonym mnożnikiem do 5x , a drugi maksimum z mnożnikiem 10x. I chcę żeby na minimum było obniżone napięcie. Nie chcę,żeby CPU bez potrzeby się grzał. Acha - cool&quiet mam wyłączone. Zarządzanie energią - komputer cały czas włączony. A może są jakieś lepsze aplikacje do sterowania przepustnicą? Tylko nie Rightmark CPU utility ,bo nie działa jak należy :) Edytowane 2 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Co do wydzielania ciepła, x2 przy 2.6 miał u mnie takie same temperatury jak venice e3 przy 2.7 tylko te 2.7 jest troche na wyższych woltach. Co do c%c w x2 to troszke mija sie z celem bo jak chcoesz obciązyć jeden rdzen np: w rightmarku to niestety nie przełacza on sie na normalny tryb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Co do c%c w x2 to troszke mija sie z celem bo jak chcoesz obciązyć jeden rdzen np: w rightmarku to niestety nie przełacza on sie na normalny tryb... No tak :) Z tym,że ja c@q mam wyłączone. A jak z napięciem? Jakie minimalne można ustawić? Chyba ,że zostanę tylko przy zmianie mnożnika na mniejszy. Nie chce grzać proca przy przeglądaniu www ;) Nawet jak zmienię chłodzenie. Wtedy zamierzam puścić go na HTT 240. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) A może są jakieś lepsze aplikacje do sterowania przepustnicą? Tylko nie Rightmark CPU utility ,bo nie działa jak należy :)Ja proponuję wypróbować "CrystalCPUID". Działa u mnie od kilku tygodni na X2, a wcześniej z powodzeniem na Venicu. Opis na silentpcreviewCristalCPUID Edytowane 2 Października 2006 przez Piit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 No tak :) Z tym,że ja c@q mam wyłączone. A jak z napięciem? Jakie minimalne można ustawić? Chyba ,że zostanę tylko przy zmianie mnożnika na mniejszy. Nie chce grzać proca przy przeglądaniu www ;) Nawet jak zmienię chłodzenie. Wtedy zamierzam puścić go na HTT 240. Wszystkie procki krecą sie inaczej ale myśle że do 1400mhz starczy jakies 1.2v, na toledo może jeszcze mniej ale na manchestera może więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Ja proponuję wypróbować "CrystalCPUID". Działa u mnie od kilku tygodni na X2, a wcześniej z powodzeniem na Venicu. Opis na silentpcreviewCristalCPUID Z powodzeniem sie sprawdza. Bardoz ladnie sie zachowuje. Dalem mu takie ustawienia: -min mnoznik x4 -min napiecie 1,1V wszystko aldnie dziala. Procek podkrecony 2000@2900 na 1,425V okolo 2h Orthosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Z powodzeniem sie sprawdza. Bardoz ladnie sie zachowuje. Dalem mu takie ustawienia: -min mnoznik x4 -min napiecie 1,1V wszystko aldnie dziala. Procek podkrecony 2000@2900 na 1,425V okolo 2h Orthosa Dzięki :) Wypróbuję. A nie zdarzyło ci się,że komp się wyłączył od niskiego napięcia? Może jest to zabezpieczenie płyty, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim <_< A zdarzylo mi sie tak dziś 2 razy na napięciu 1.2v. Dziwne. Edytowane 2 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Dzięki :) Wypróbuję. A nie zdarzyło ci się,że komp się wyłączył od niskiego napięcia? Może jest to zabezpieczenie płyty, ale nie słyszałem nigdy o czymś takim <_< A zdarzylo mi sie tak dziś 2 razy na napięciu 1.2v. Dziwne. Nie komp ladnie chodzi zostawilem go dzisiaj na kilka ladnych godzin i ladnie smiga. Nawet dziala podczas grania. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Nie komp ladnie chodzi zostawilem go dzisiaj na kilka ladnych godzin i ladnie smiga. Nawet dziala podczas grania. Polecam Cool&quiet włączony czy wyłączony? Czytałem poradnik do crystalcpu i tam każą włączyć. Ja mam w biosie wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Cool&quiet włączony czy wyłączony? Czytałem poradnik do crystalcpu i tam każą włączyć. Ja mam w biosie wyłączony. Wlaczony!!!!! Bez tego nie dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Bingo! Zainstalowałem, ustawiłem i narazie chodzi. Stworzyłem profile na pulpit: mnożnik 10x i vcore 1,35 ; oraz 5x i vcore 1,25. 1,1 zdecydowanie za mało dla X2 manchestera :D Komp się wyłączył ponownie. 1,2 wywalał wczoraj. A na 1,25 narazie jest ok. Edytowane 2 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Dziwne, przecież przy C'n'Q napięcie się obniża do 1.1V więc ten procek na tym napięciu i przy mnożniku 5x powinien spokojnie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Taka ciekawostka :D Patrzcie za ile poszedl ten proc: http://www.allegro.pl/item130200851_toledo...fx62_gwara.html Ciekawe za ile poszedlby moj procek, albo bantiego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Dziwne, przecież przy C'n'Q napięcie się obniża do 1.1V więc ten procek na tym napięciu i przy mnożniku 5x powinien spokojnie działać. No niewiem. Może Manchester potrzebuje więcej niż Toledo? Pozatym na 1,1 to chodziły jednordzeniowe Venice. Acha : dodam,że mam HTT=220 ,więc przy mnożniku 5x daje to 1100 MHz. Więc to też ma znaczenie. Inna rzecz,że mam płyte jak w sigu. I zaniża mi vcore na ustawieniach auto. Zaniża do 1,3v , a są wachnięcia nawet 1,28. Więc może zaniża też 1,1 na np. 0,980? I już komp się wyłączy. Jak ustawię ręcznie 1,35v to wtedy jest ok. Może niech wypowiedzą się posiadacze mojej płyty? Ogólnie to mi nie przeszkadza - ważne że działa i proc się kręci :D Edytowane 2 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ja mam włączone C'n'Q i napięcie w idle spada do 1.1V. Nawet menchester tyle powinien wytrzymać, przy obniżonych taktach. Może jednak to wina tej płytki, skoro tak zaniża napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Taka ciekawostka :D Patrzcie za ile poszedl ten proc: http://www.allegro.pl/item130200851_toledo...fx62_gwara.html Ciekawe za ile poszedlby moj procek, albo bantiego :D Heh warto było kupic takiego Toledziaka :D jeszcze troche a ceny oszaleją jak na Socket A i x2 3800 z dobrym oc bedzie po 1k hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Za taką cyfrę, to można już E6400 kupić. Nie piszcie tylko, że to wiąże się z wydatkami na nową płytę i ram. Ktoś kto wydaje ~900zł na proca raczej do ubogich nie należy i sądzę, że spokojnie stać takiego człeka na zmianę platformy. Edytowane 3 Października 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) No dobra, ale z drugiej strony taki x2 na 3ghz to też lama nie jest a jak gość ma dobrą mobo i ramy to po chusteczkę mu taka zmiana? Imo to bardzo fajnie bo na tych prockach co mamy narazie nic nie stracimy :wink: Edytowane 3 Października 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ja nie twierdzę, że X2 @ 3GHz jest słabym procem. Jednakże musisz przyznać, iż w porównaniu do C2D @ 3 Ghz wypada zwyczajnie o wiele słabiej. Nikt nikogo do zmiany nie zmusza. Poza tym X2 3800 CD za ~600zł jest niezłym wyborem dla wszystkich tych, którzy dysponują ograniczonym budżetem. Ktoś (zakładam, iż jest to osoba ze średnim budżetem) kto kupuję w chwili obecnej selekta za ~900zł moim zdaniem popełnia błąd, gdyż dokładając kilka setek (po sprzedaniu starych gratów) może mieć wydajniejszy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 EOT, ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 z s939 moze byc tak jak s sA , zaprzestanie produkcji =ceny pojda w gore :) wystarczy troche poczekac tylko i wtedy za takie selekty to powyzej 1k bedzie sie bralo :) a zmienialo na c2d6300 za 600zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Mam pytanie do użytkowników AMD Athlon64 X2 3800+ s.939 Manchester. Jak wygląda u Was oc tych prockow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...