Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra wiadomość dla posiadaczy płyty 939 na newegg pojawiły się toledo

w rozsądnej cenie:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819103052

No to ja nie wiem czy tam jest blad w opisie nazwy rdzenia procka czy ilosci pamieci L2 bo jesli to jest 2x512KB to Toledo to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakupić nowy sprzęt, myślałem nad c2d 4300, lecz raczej zdecyduje się na X2. Z komputera korzystam głównie do oglądania filmów, internetu, czasem do grania. DO tego raczej X2 powinien wystarczyć. Myślę ze lepiej te kase zainwestować w lepszą karkę graficzną, i tutaj moje pytanie czy procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ BOX 65W, nie będzie spowalniał 8800gts 340mb. Gdybym brał c2d musiał bym się zadowolić 7900gs, a tak te zaoszczędzone pieniądze pójdą na lepszą kartę.

I jeszcze jedno, jak jest z pamięciami na X2, bo C2D mogą iśc np na FSB równym 400 gdy mamy pamięci 800, czy takie cos występuje w X2. i czy mając Abita KN9 i Godramy 667 i w/w X2 uda mi się go podkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór sprzętu! i na pewno będziesz miał więcej radochy z 8800 niż z C2D.

Procesorom AMD jest obojętne czy ram idzie synchronicznie czy nie a odpowiednie dzielniki lub mnożniki do pamięci pozwolą ci na optymalne ustawienia i dobre OC. Będzie dobrze :)

EDIT: Faktycznie post robił niepotrzebny bajzel. Poprawiłem.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAFA :

Przede wszystkim po co cytujesz jego topic, skoro piszesz pod nim, przeciez nic nie ucieknie a wygląda to głupio, sam się przyjrzyj... Bez sensu...

Druga sprawa:

Bonus2o.... IMO słuszny wybór, ale kup x2 wykonanego w 65nm tech... Główna zaleta... mniejs się grzeją, niższe temperatury uzyskasz, lepiej podkręcisz... Wybierz X2 4000 2100Mhz albo X2 4400 2300Mhz... I tyle. Aha, ceny X2 teraz mocno spadły, także nie wszystkie sklepy to wprowadziły, w niektórych np. X2 4000 kosztuje jeszcze koło 500 a powinnien już koło 400 albo i mniej kosztować, pewnie w piniedziałek większość sklepów skoryguje ceny, zwróć na to uwagę, no bo warto IMO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAFA :

Przede wszystkim po co cytujesz jego topic, skoro piszesz pod nim, przeciez nic nie ucieknie a wygląda to głupio, sam się przyjrzyj... Bez sensu...

a mnie denerwuje że co kilka postów muszę czytać takie uwagi :angry: dziwne że nikomu to nie przeszkadza tylko Tobie..

btw. pytanie z serii ktokolwiek widział, ktokolwiek wie: jakieś wieści o X2 3600/3800+ 65nm w naszym pięknym kraju?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw. pytanie z serii ktokolwiek widział, ktokolwiek wie: jakieś wieści o X2 3600/3800+ 65nm w naszym pięknym kraju?

X2 w 65nm mają oznaczenia 3600/4000/4400 itd.

X2 3800/4200 itp to tylko 90nm

Brisbane 3600+ w PL jeszcze nie widziałem; najtańszy X2 65nm jest w proline wersja 4000+ a w pcprojekt 4400+ mamy za 450 zł.

Wg mnie w następnym tygodniu w większości sklepów powinniśmy się spodziewać obniżki :) (w znaku czy apollo ceny X2 4000+ chyba jeszcze "przedobniżkowe" ceny tj. kolo 500 zł)

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podstawowe pytanie, CZY X2 4200+ podkręci się równie dobrze jak X2 3800+ (wiadomo że nigdy żaden procesor nie kręci się tak samo jak drugi egzemplarz, ale to pomińmy).

(Zauważyłem ten temat już gdzieś, ale został zablokowany).

Prosze o wypowiedzenie się także tych co posiadają X2 4200+.

Bo cena X2 3800+ jest blisko ceny X2 4200+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z takiego punktu widzenia lepiej brać X2 4200+? (dokłądnie jest o 6zl droższy, awięc warto dopłącić?) :?

Zdecydowanie lepiej mieć 4200+ niż 3800+ .

OC to nie jest najlepsze codzienne ustawienie dla komputera i CPU ze względu na dużo większe zużycie prądu, awaryjność

i wymagania od pozostałych komponentów (płyta główna, zasilacz, chłodzenie, i.t.d)

Jeszcze lepiej mieć 5400+ bo bez OC działa na 2,8 GHz a przeciętny 3800+ tyle nie zrobi na domyślnym napięciu nawet na najlepszej płycie i super-top pozostałych częściach komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC to nie jest najlepsze codzienne ustawienie dla komputera i CPU ze względu na dużo większe zużycie prądu, awaryjność i wymagania od pozostałych komponentów (płyta główna, zasilacz, chłodzenie, i.t.d)

Jeszcze lepiej mieć 5400+ bo bez OC działa na 2,8 GHz a przeciętny 3800+ tyle nie zrobi na domyślnym napięciu nawet na najlepszej płycie i super-top pozostałych częściach komputera.

:blink: chyba zapomnailes ze na forum dominuja OCerzy. A już stwiedzenie ze lepiej miec 5400 niz 3800 podkrecone do tych wartosci to mnie zołnowało kompletnie - oczywiscie kasa nie gra zadnej roli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej mieć 4200+ niż 3800+ .

OC to nie jest najlepsze codzienne ustawienie dla komputera i CPU ze względu na dużo większe zużycie prądu, awaryjność

i wymagania od pozostałych komponentów (płyta główna, zasilacz, chłodzenie, i.t.d)

Jestes tego absolutnie pewien??

Zobacz na moj sig. Toledo 2,8GHz na standatrowym napieciu wynaoszacym 1,35V. Nic wiecej nie mam do dodania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes tego absolutnie pewien??

Zobacz na moj sig. Toledo 2,8GHz na standatrowym napieciu wynaoszacym 1,35V. Nic wiecej nie mam do dodania.

Wynik jest bardzo dobry ale kupienie toledo w rozsądnej cenie nie jest łatwe (ten sam rdzeń co FX-60).

X2 5400 kosztuje obecnie 740 zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6906

i żadnej łaski nie robi że działa z domyślnym napięciem 1,3 - 1,35 (ciekawe jakie z nim OC wychodzi przy 1,35 v)

Ponadto działa funkcja oszczędzania energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik jest bardzo dobry ale kupienie toledo w rozsądnej cenie nie jest łatwe (ten sam rdzeń co FX-60).

X2 5400 kosztuje obecnie 740 zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6906

i żadnej łaski nie robi że działa z domyślnym napięciem 1,3 - 1,35 (ciekawe jakie z nim OC wychodzi przy 1,35 v)

Ponadto działa funkcja oszczędzania energii.

Tylko watpie aby sie taki x2 5400 podobnie podkrecal jak x2 3800. Nawet na znosnym napieciu. Obecnie nie ma nawet sensu kupowac takiego procka jak x2 5400. Lepiej sprzedac i przejsc do niebieskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko watpie aby sie taki x2 5400 podobnie podkrecal jak x2 3800. Nawet na znosnym napieciu. Obecnie nie ma nawet sensu kupowac takiego procka jak x2 5400. Lepiej sprzedac i przejsc do niebieskich.

Do OC wystarczy 65 nm X2 3600+ za 289 zł http://www.apollo.pl/store/show_detail/32673

Bez OC to już kwestia wymagań co do wydajności i tego ile chcemy wydać na sprzęt.

Bez OC porównywalny wydajnościowo do 5400-5600 jest dopiero E6600 a ten kosztuje ponad 1k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC wystarczy 65 nm X2 3600+ za 289 zł http://www.apollo.pl/store/show_detail/32673

bonus2o napisał:

"tylko żeby to był 65nm, go gdzieś czytałem ze ktoś dzwonił do apollo i powiedzieli ze to zwykły, za to

http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/32302 tutaj jest 65nm tylko drogi."

Nie gdzieś tylko w nowościach am2 i nie ktoś tylko Ja dzwoniłem i na 100% ten procek z linku to NIE 0.65nm, a wszyscy uparcie podaja ze tak , no ale nikt nie zabroni nikomu zyć złudzeniami.

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gdzieś tylko w nowościach am2 i nie ktoś tylko Ja dzwoniłem i na 100% ten procek z linku to NIE 0.65nm, a wszyscy uparcie podaja ze tak , no ale nikt nie zabroni nikomu zyć złudzeniami.

Wcześniej (kilka dni temu) w tym sklepie nie było X2 3600+ z opisem 2* 512 L2 i 1900 MHz.

Żeby mieć pewność co to jest trzeba pytać o kod producenta z opakowania nie o nanometry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi