Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

No ja widze AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (x86 and x64 exe) 1.3.2.16 wrzucac to tez ?

To jest właśnie sterownik do C'n'Q, więc odpowiedź brzmi TAK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem na allegro Athlon-a X2 4200+ (socket 939) na rdzeniu toledo. Na poczatek zwiekszylem HTT z 200 na 250 a HT z 5 na 4. Napiecie pozostawilem standardowe 1,35. Na razie chodzi bez problemu od okolo 4 godzin. Mecze go programammi typu sp2004, 3dmarki, gry tupu BF2, HL2, TDU. Smiga bez zadnych problemow. Mam nadzieje, ze ta czestostliwosc (2750 na rdzen) to jeszcze nie ostatnie slowo tego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej czy opłaca się kupić ten procek ?? http://www.agito.pl/product/31370 miałam kupić kn9 i x2 3600 , ale pomyślałam że Asrock jeszcze mi działa to płyty nie kupie, i dlatego pytamczy ten procek jest dobry, na asrocku można trochę podkręcić, teraz na athlonie 3000+ z 1,8GHz jade na 2,3GHZ. Proszę o opinie na temat procka. Pozdro.

Ceny spadają icon_smile3.gif http://allegro.pl/item193427617_super_ofer...wa_rdzenie.html

w tym tygodniu chyba sam się skuszę na X2 icon_wink_smile.gif

Drogo jak za taki proc przecież taniej kupię x2 4200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie troche z innej strony. Mam procek pod Am2 dokłądnie X2 4200 EE. Jak wiedać wersja na napięcie 1.2V. Taki mi się trafił nowy za 300zł więc nie marudziłem a brałęm. No i tu sie nasuwa pytanie. Jak wysoko można go kręcić i dać napięcie. Testowałem go na szynie 266Mhz i mnożnik 10x. Napięcie 1,4V. Wyżej się wieszał ale to może przez HTT bo cały czas było na X5. Boje sie, że jeżeli to wersja EE to się może zjarać. Wersja proca:ADO4200CUBOX rdzeń Windsor. Patrząc na temperature pracy przy tym napięciu nie ma się czego obawiać. Nie przekracza 41C. Testowany na płycie jak poniżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne grono!!

Mam Mam pewien dylemat a zarazem sprwae.Moze ktos spotkal sie z takim problemem.Moj kolega ostanio skladal sobie kompa.Nie bede sie rozpisywal o podzespolach.Chodzi o to ,ze zadzwonil do mnie bo mowil ,ze temperatura na procu z odczytu w biosie to ponad 55 stopni i skacze.Ma AMD x 2 4200 Windsor,chlodzenie BOX.Pojechalem zmienilem paste na Artic ceramique,wlozylem do budy wdmuchajacy z tylu obudowy wiatrak 120 Fandera i jeden wyciagajacy jakas 92.Temperatura byla kolo 20 stopni ale przez jeden dzien.Pozniej powrocila do normy,czyli kolo 50 w stanie spoczynku wzwyz podczas grania.Moze mi ktos doradzic w czym problem,moze proc uszkodzony ,moze zmienic chlodzenie na jakies lepsze.Serdecznie pozdrawiam i licze na pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w temacie. Procek to X2 3800+ (Toledo), samoczynnie sie restartuje. Czasem restartuje się w windzie czasem zamin tam dotrze i tak w kółko?? Takie objawy są na nominalnych ustawieniach procka :mur:

Podzespoły komputera są OK. Sciaglem z USA kilka procków i na jednym sa takie jaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w temacie. Procek to X2 3800+ (Toledo), samoczynnie sie restartuje. Czasem restartuje się w windzie czasem zamin tam dotrze i tak w kółko?? Takie objawy są na nominalnych ustawieniach procka :mur:

Podzespoły komputera są OK. Sciaglem z USA kilka procków i na jednym sa takie jaja.

Proc kopniety jak dla mnie. Moze kontroler.

Sprobuj podniesc napiecie i zobacz co sie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś pamięci GoldMemory? Sprawdzałeś procka Primem? Od tego powinieneś zacząć a nie żalić się na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne grono!!

Mam Mam pewien dylemat a zarazem sprwae.Moze ktos spotkal sie z takim problemem.Moj kolega ostanio skladal sobie kompa.Nie bede sie rozpisywal o podzespolach.Chodzi o to ,ze zadzwonil do mnie bo mowil ,ze temperatura na procu z odczytu w biosie to ponad 55 stopni i skacze.Ma AMD x 2 4200 Windsor,chlodzenie BOX.Pojechalem zmienilem paste na Artic ceramique,wlozylem do budy wdmuchajacy z tylu obudowy wiatrak 120 Fandera i jeden wyciagajacy jakas 92.Temperatura byla kolo 20 stopni ale przez jeden dzien.Pozniej powrocila do normy,czyli kolo 50 w stanie spoczynku wzwyz podczas grania.Moze mi ktos doradzic w czym problem,moze proc uszkodzony ,moze zmienic chlodzenie na jakies lepsze.Serdecznie pozdrawiam i licze na pomoc

czasem jest tak że procek musi się wygrzać,

a czy na pewno chodzi ci wentylator na procku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne grono!!

Jak to płyta główna? Czy jest najnowszy bios? Może byc problem z kalibracją czujników. Wentyl BOXowy jest wystarczający dla nie podkręconego proca.

Wentyle z tyłu obudowy ustawiaj zawsze wyciągające!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj dostałem X2 na jądrze Manchester i niedługo będę go podkręcał ale jedno pytanie, mianowicie CPU-Z i inne programowe mierniki pokazują mi napięcie 1,3V i pytanie brzmi czy wierzyć im czy nie, bo słyszałem, że wersję 1,3V ciężko dostać (wszędzie 1,35V). Wcześniej miałem Venice i wszystkie napięcia się zgadzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi. Mam Athlona 64 X2 3600+ i chce sciągnąć te sterowniki Cool'n'quiet. Wchodze na strone amd i są podpisane: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (x86 and x64 exe) 1.3.2.16 daje pobierz i pobiera mi sie wersja 1.3.2.0 ona jest chyba do zwykłych Athlonów 64. Instalował Ktos z was to dla X2? Napiszcie mi czy działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi. Mam Athlona 64 X2 3600+ i chce sciągnąć te sterowniki Cool'n'quiet. Wchodze na strone amd i są podpisane: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (x86 and x64 exe) 1.3.2.16 daje pobierz i pobiera mi sie wersja 1.3.2.0 ona jest chyba do zwykłych Athlonów 64. Instalował Ktos z was to dla X2? Napiszcie mi czy działa.

No chłopie nie osłabiaj! Nawet jednej strony tego tematu nie przeczytałes? :blink:

Jest o tym mowa na tej stronie tylko na samej górze i strona do tyłu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chłopie nie osłabiaj! Nawet jednej strony tego tematu nie przeczytałes? :blink:

Jest o tym mowa na tej stronie tylko na samej górze i strona do tyłu :mur:

Wiem ze jest wyzej bo czytałem i poprzednią tez. Ale tam pisze o wersji driverów 1.3.2.16 a takich tam nie ma!!! Sciągnałem z róznych zródeł i wszystkie są 1.3.2.0 rozumiesz? Dlatego sie pytam czy komus to działa! I nie zgrywaj ważniaka :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ktorym pomiarze temperatury powinienem polegac:

- CoreTemp, ktory zekomo odczytuje temperatury obu rdzeni z czujnikow zaraz przy nich (najcieplejsze miejsce(

- Everest/pochodne - ktore daja tylko jeden odczyt temperatury

w przypadku Everest i pochodnych temperatury mam do 5 stopni nawet wieksze niz maksymalna z CoreTemp. imho CoreTemp tak/nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze jest wyzej bo czytałem i poprzednią tez. Ale tam pisze o wersji driverów 1.3.2.16 a takich tam nie ma!!! Sciągnałem z róznych zródeł i wszystkie są 1.3.2.0 rozumiesz?

Niezmiernie ciesze się że jednak czytasz ;)

Ale nie wiem jak Ty to robisz bo właśnie ściągnąłem po raz kolejny żeby sprwadzic i jest tam wersja 1.3.2.16.

tutaj masz gotowy link.

I nie wyjeżdżaj mi tu z ważniakami.

@alcapone - Core Temp odczytuje z czujników wewnątrz procka i to powinna byc najbardziej wiarygodna temperatura panująca w środku.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....

@alcapone - Core Temp odczytuje z czujników wewnątrz procka i to powinna byc najbardziej wiarygodna temperatura panująca w środku.

O!K!, wiec jestem zadowolony: 33-34/27-29 - tempy obu rdzeni w idle, z Core Temp.

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezmiernie ciesze się że jednak czytasz ;)

Ale nie wiem jak Ty to robisz bo właśnie ściągnąłem po raz kolejny żeby sprwadzic i jest tam wersja 1.3.2.16.

tutaj masz gotowy link.

I nie wyjeżdżaj mi tu z ważniakami.

Nie zgrywaj sie tylko naucz sie czytać!!! Odpal setup tego drivera i zobacz co pisze. "This wizard will install the 32-bit version 1.3.2.0 of AMD CPU Driver" Edytowane przez Davidus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgrywaj sie tylko naucz sie czytać!!! Odpal setup tego drivera i zobacz co pisze. "This wizard will install the 32-bit version 1.3.2.0 of AMD CPU Driver"

Sprawdź wersję ściągniętego pliku instalacyjnego i zobaczysz, że jest to wersja 1.3.2.16. Czemu w środku są pliki *.sys w wersji 1.3.2.0 - nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi