Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgrywaj sie tylko naucz sie czytać!!! Odpal setup tego drivera i zobacz co pisze. "This wizard will install the 32-bit version 1.3.2.0 of AMD CPU Driver"

Jak sprawdzam właściwości pliku to jest napisane że to wersja ...16. Jak odpalam setup wtedy jest tak jak Ty mówisz.

Gdzieś jest błąd :lol2:

Tak czy siak ja mam zainstalowany ten driver i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chcę kupić kn9 i x2 3800 nie wiem na jakim rdzeniu ,ale ma 1mb l2 cache, nie kupuje x2 3600 bo nie ma w agito brisbane, a innego sklepu nie mogę kupować, i czy ten 3800 jest też dobry w oc jak brisbane??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzam właściwości pliku to jest napisane że to wersja ...16. Jak odpalam setup wtedy jest tak jak Ty mówisz.

Gdzieś jest błąd :lol2:

Tak czy siak ja mam zainstalowany ten driver i jest OK.

I takiej odp. oczekiwałem, czy działa bez problemu. Dzieki. Juz sam zainstalowałem i jest ok :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

war3 @ jak nie chcesz zmieniać all i nie grasz dużo to wymiana na najtańszy X2 na S939 (360zł) to Ci w zupełności wystarczy. tak jak dszywala napisał nawet jak trafisz na jądro Manchester to i tak powinien pójść po OC na jakieś 2,5Ghz... co w zupełności starczy do wszystkiego przez najbliższy min. rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

war3 @ jak nie chcesz zmieniać all i nie grasz dużo to wymiana na najtańszy X2 na S939 (360zł) to Ci w zupełności wystarczy. tak jak dszywala napisał nawet jak trafisz na jądro Manchester to i tak powinien pójść po OC na jakieś 2,5Ghz... co w zupełności starczy do wszystkiego przez najbliższy min. rok.

Jak się trafi lepsza sztuka to i poleci na 2,7 na defaulcie, bo i takie widziałem manchestery.

Mój aktualnie robi 2,65ghz na 1,5v(1,45v windows)

RauloS ja brałbym e4300 c2d. Jakby nie patrzeć szybszy pod każdym względem od 3800+. Jeśli nie to x2 z 2mb cache który będzie chodzić na ~2,7ghz, wydajność będzie porównywalna a nawet większa od e4300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Powiedźcie mi proszę czy warto kręcić proca w moim zestawie?

Nigdy się tym nie bawiłem.

Mam box coolera (standartowego) ram cl3 goodram dual też chyba nie jakiś highendowy.

Chciałbym sprobować tak delikatnie go podbić w górę

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie Brisbane się dobrze kręcą? Czy są znowu jakieś rewizje, których unikać? Bo mocno się zastanawiam nad sprzedażą Venice'a, mobo i pamięci, by przejść na x2, Abita KN9 i 2GB DDR 2 A-Data/Goodram ;). Dobrze zrobię? Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie Brisbane się dobrze kręcą? Czy są znowu jakieś rewizje, których unikać? Bo mocno się zastanawiam nad sprzedażą Venice'a, mobo i pamięci, by przejść na x2, Abita KN9 i 2GB DDR 2 A-Data/Goodram ;). Dobrze zrobię? Jak myślicie?

a ja mysle zeby x2 na 939 kupic ;] pomysliciec wariat. Ale ddr400 dapiero sa pokonane dapiero ddr2 800 przy dobrych timingach. A takie dobre ddr2 ksoztuja juz o wiele weicej niz takie same na ddr ;]. ponadto ceny x2 na 939 zaczynaja byc normalne. Jakby jeszcze 50zl w dul polecial ten menchaster na 939 to bym sie skusil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis stałem sie szczęśliwym posiadaczem X2 3800+Windsor <_< z tego co narazie zobaczyłem to proc jest normalnie kompletna padaka :cry:

Stary procek kręcił sie bez zmiany napięcia na 2500MHz a ten ledwo na 2100MHz jak na razie udało sie go wykręcić do 2500MHz ale przy napięciu 1.5 V (oryginalne 1.35V)

Narazie dalej nie kręcę bo temperaturki są wysokie a w pokoju 31 C

Stres

CPU 57C

Rdzen 1 63C

Rdzen 2 56C

Pasta Arctic Silver Ceramique nawet myślałem ze źle nałożyłem i chyba z 3 razy zmieniałem ale temperatury takie same

Co ciekawe na 2000 MHz 1.35V

Idle

CPU 44 C

Rdzen 1 45C

Rdzen 2 45C

Stres

CPU 52C

Rdzen 1 55 C

Rdzen 2 52 C

?

Edytowane przez pawel5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chcę kupić kn9 i x2 3800 nie wiem na jakim rdzeniu ,ale ma 1mb l2 cache, nie kupuje x2 3600 bo nie ma w agito brisbane, a innego sklepu nie mogę kupować, i czy ten 3800 jest też dobry w oc jak brisbane??

Nie wiem czy ktoś już Ci to mówił, (nie bijcie jak było) ale teraz 3800+ broń boże nie kupuj. Miesiąc temu takiego kupiłem i na def vcore robił 2,2ghz. Jego max to 2,6 było przy 1,6v. tydzień temu opyliłem i wziąłem brisbane. Więc lepiej zmień sklep i weź coś w 65nm bo 90nm to już na dzień dzisiejszy jedna wielka kupa. Takie ogryzki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego kupa ;) mam X2 4200 s939 z 2007r. 270x10 przy default V calkowicie bezproblemow. wiecej nie moge bo pamieci ida maks 230 (2T i tak mam). plyta pozwala na HTT 300, ale przy 300 HTT i dzielniku 133 pamieci dzialaja nominalnie na DDR400....imho sie nie oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pora zmienić proca na X2, oczywiście socket 939 zostaje bez zmian (nie ma sensu wszystkiego zmieniać) bo widzę, że ceny spadły :), zmierzam w kierunku X2 4200+ 2200mhz na rdzeniu Toledo (stepping E6, 2x512kb chache, oznaczenie: ADA4200DAA5CD) :) Ma ktoś jakieś namiary na tanie proce, bo widzę, że na allegro same 3800+ :(

Wystarczyło by mi jakby na 2600mhz poszedł, ale teoretycznie porównując do obecnego proca i pamięci to 2800 powinien wyciągnąć :) (266x11=2926mhz, dzielnik ram 166), hehe

Edytowane przez tommy_kt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostajac przy 939 przeplacisz na procku X2 4200+ okolo 175zl. To sie chyba nie oplaca. Ja bym sie wstrzymal, az wyjdzie nowy socket AM3. Ewentualnie kupilbym plyte pod AM2 i X2 3600 (65nm) i z niego cos wycisnal. Za taki procek dasz tylko 250zl a reszte wlozylbym w lepsza plyte. Dodatkowo poprzednia konfiguracje bys sprzedal, wiec chyba lepiej na tym wyjdziesz. Teraz jeszcze jakies pieniadze dostaniesz za plyte z prockiem.

Edytowane przez Glabro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostajac przy 939 przeplacisz na procku X2 4200+ okolo 175zl. To sie chyba nie oplaca. Ja bym sie wstrzymal, az wyjdzie nowy socket AM3. Ewentualnie kupilbym plyte pod AM2 i X2 3600 (65nm) i z niego cos wycisnal. Za taki procek dasz tylko 250zl a reszte wlozylbym w lepsza plyte. Dodatkowo poprzednia konfiguracje bys sprzedal, wiec chyba lepiej na tym wyjdziesz. Teraz jeszcze jakies pieniadze dostaniesz za plyte z prockiem.

Nie chce mi się ruszać więcej bebechów niż procek, chciałbym mieć tylko dwa jajka zamiast jednego :)

Tak to na kompa nie narzekam, nic mu niebrakuje, fantastycznie cicho pracuje, prawie go niesłychać.

Głównie kompresuję video, audio, rar/zip, niegram; tylko CS:S, ET, STALKER.

Zależy mi aby winda chodziła poprostu szybciej(widziałem u kumpla jak pomykają niepodkręcane X2 3800+ :)) A te 175 zeta to przeboleję, 2 tygodnie bez piwkowania będzie :( :)

W przyszłości może K10 jakaś second edition :)

Hmmm, poszukam coś na allegro...

Edytowane przez tommy_kt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram takie podejscie, jakbys zaczal sprzedawac bebechy na allegro to raz, ze by to trwalo a dwa, ze i tak prawdopodobnie nie odzyskalbys zainwestowanych wczesniej pieniedzy (chociazby ze wzgledu, ze ramy mocno stanialy, ddry tez i juz za uzywki sie nie wezmie dobrej ceny) wiec w ogolnym rozrachunku musialbys pewnie i tak dolozyc do interesu wiecej niz te 175zl zeby tylko sie przesiasc na AM2 ktore wydajnosciowo nic nowego nie wnosi w porownaniu z 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że to żart w moją stronę. :wink:

Nie znam się na oznaczenia procesorów AMD, a tym bardziej które partie są dobre w kręceniu. Ostatnio, duże złego się słyszy o Windsor'ach, że mają słabe możliwości overclocking'u. Chciałem zapytać, czy w ogóle warto go podkręcać, tym bardziej że płyta słaba Asus M2n-e. Wiem, że każda sztuka inaczej się kręci, ale może coś wiecie na temat tej parti procków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że to żart w moją stronę. :wink:

Nie znam się na oznaczenia procesorów AMD, a tym bardziej które partie są dobre w kręceniu. Ostatnio, duże złego się słyszy o Windsor'ach, że mają słabe możliwości overclocking'u. Chciałem zapytać, czy w ogóle warto go podkręcać, tym bardziej że płyta słaba Asus M2n-e. Wiem, że każda sztuka inaczej się kręci, ale może coś wiecie na temat tej parti procków.

Przeczytaj kilka ostatnich stron i sam sobie na pytanie odpowiedz. Wedlug mnie nie ma sensu brac tego cPU tylko poszukac X2 3600+ na pewno bedzie bardziej kretliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o ostatni wiersz to jest to numer wafla krzemowego z ktorego wycina sie rdzenie a ostatnie 4 cyfry to numer rdzenia wycietego z danego wafla-tzw.batch (chyba nie przekrecilem nazwy). Najlepiej kreca sie proce z batchem <0500 a tutaj mamy 0045 czyli bardzo nisko wiec teoretycznie proc powinien sie bardzo dobrze krecic, choc moj sempron z batchem 0672 wskoczyl z 1,6 na 2,2GHz, fakt, ze juz przy podniesionym napieciu ale jednak. Powyzej sa litery (przed data produkcji) okreslajace jakosc wykorzystanego wafla krzemowego ale w athlonach64 nie potrafie tego rozszyfrowac wiec do konca nie wiadomo bo jesli batch bedzie niski ale wafel krzemowy kiepawej jakosci to proc i tak sie bedzie kiepsko krecil. pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zmieniłem proca z A64 3000+ NA X2 3800+ Windsor i powiem tak porażka max co udało sie go wykręcić to 2500MHz przy napięciu 1.55V i temperaturach rdzeni 66 C bez podnoszenia napiecja idzie tylko 2100MHz proc według oznaczeń jest z 06 październik

Jak szybko go kupiłem tak szybko go sprzedałem :D kupiłem teraz 3600+ Brisbane po selekcji idzie ponoc bez zmiany napiecja na 2900 MHz a podobno max na 3.1 Ghz przy 1.45V-1.5V

I co ciekawe sprzedając tego 3800+ i kupując tego 3600+ nic nie dolozylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi