Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie masz czasem spisanych gdzies numerow zarowno starego jak i nowego proca? Ciekaw jestem jak ten batch sie w praktyce przeklada na OC bo w athlonach xp to sie bardzo sprawdzalo a ponoc oznaczenia apropos numeru wafla i numeru wycietego z niego rdzenia czyli ostatni wiersz na IHSie AMD pozostawilo bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz czasem spisanych gdzies numerow zarowno starego jak i nowego proca? Ciekaw jestem jak ten batch sie w praktyce przeklada na OC bo w athlonach xp to sie bardzo sprawdzalo a ponoc oznaczenia apropos numeru wafla i numeru wycietego z niego rdzenia czyli ostatni wiersz na IHSie AMD pozostawilo bez zmian.

Ehhhh poszukaj na ten temat na forum. Swego czasu byla naprawde ostra dyskusja na ten temat w temacie o athlonie 3000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy przy x2 nie spadnie oc przy 4 ramach 2 stronnych ?:). Bo wiem ze w venice spadalo. A tutaj 2 rdzenie sa i teoretycznzie 2 kontrolery.

Na 939 konieczne 2T a o/c miałem takie jak najsłabszej kości w przypadku am2 tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 939 konieczne 2T a o/c miałem takie jak najsłabszej kości w przypadku am2 tak samo.

I tak 2t na asrocku nie odpala z hyeprx. BO jakis bug jest :|. Restart z nienacka przy otwieraniu falsha np. A gry chodza na 1t bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy przy x2 nie spadnie oc przy 4 ramach 2 stronnych ? :) . Bo wiem ze w venice spadalo. A tutaj 2 rdzenie sa i teoretycznzie 2 kontrolery.

ja puszczam na 2T (4x512) nedzne kingstony value. maks jaki chodza to 230. dla 230 jestem w stanie puscic procka 270x10 dzielnik 166. narazie nie probowalem mnoznika x11 i dzielnika pamieci 133. powinien pojsc wiecej niz te 2700. aha, te 2.7 na stock V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, z innej beczki pytanie:

Mam Athlona 64 X2 #600+ (Brisbane). Mam od wczoraj, posmarowany Arctic Ceramique, chłodzony Freezerem 64 Pro.

Aktualnie temperaturki to ~40C w idle, i 55C w stressie - czy to nie za duzo? ;|

Podczas instalacji radiatora mialem z nim duuze problemy (nie wiedzialem ze az tak mocno trzeba to nagiąć, balem sie zeby nie zlamac czegos) i nie wiem, moze pasta jakos zle sie rozprowadzila czy cos. Czy są to optymalne temperatury dla tego procka?

Wiem ze pasta potrzebuje jakiegos czasu na "dotarcie się" (btw. ile, 12 godzin? ), ale czy po tym czasie mocno temperatura spadnie?

Procek kupilem z myślą o podkręcaniu, ale jezeli z 1,9Ghz w stressie jest az 55C to nie wiem czy nie zabije go szybko :>

Jakie są temperatury optymalnej pracy tego proca? DO jakich powinienem dążyć? I ile czasu ta pasta powinna sie wygrzewac? (wygrzewam orthosem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam pytanie nastepujace po wymianie procesora z Athlona 64 3000 + Venice na Athlona x2 3800 Manchester mialem olbrzymie problemy z odpaleniem komputera na 4 kosciach ramu kingstona komputer dziala i nie resartuje sie tylko na 2 kosciach 2 musialem usunac czy to jest mozliwe zeby ram powodowal jakis konflikt z tym procesorem ? na starym procku bylo wszystko ok

Edytowane przez seba1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio wiekszosc rzeczy kupilem w alternate.nl, a o komplett.nl nie wiedzialem. jak sprawdzalem dostepnosc w tweakers.net to nie bylo tego sklepu. ;) opterony tez maja na alternate, ale jakos drozsze byly. nie zalezalo mi za bardzo na dodatkowym 1MB kaszy, a i fundusze wtedy mialem ograniczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

380 zeta za X2 4200+ s939 na allegro :) imho chyba się opłacało, prawie nówka Toledo E6, gostek poużywał 3 tygodnie i zapragnął AM2 :) puściłem go na 220 na równo z pamięciami, wystarczy :)

1 sklep wystawil x2 3800+ 939 za 329zl i poszly wszystkie w 1 dzien. Nadel twierdzicei ze 939 umarlo?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 sklep wystawil x2 3800+ 939 za 329zl i poszly wszystkie w 1 dzien. Nadel twierdzicei ze 939 umarlo?icon_biggrin3.gif

Mówiłem o najlepszych prockach

tych co mają 2M kaszy

S939 umarło dla tych co mają już AM2, AM3; s939 ciągle jest bardzo dobrą i wydajna podstawką, kto pragnie nowości to przechodzi na nowsze :)

Rzadko kto ze zwykłych śmiertelników wykorzysta ci te 2MB cache w X2; 4400+ X2 na allegro/w sklepie są po ciężkich pieniądzach, rzędu 700-800zł. Najlepiej opłacalne teraz to 4200+ albo ostatecznie 3800+, mówię o X2 na S939 :)

Tez polowałem na 4400+ X2 ADV4400DAA6CD 89W(to jest dopiero rarytasik jak na s939), jednak stwierdziłem, że szkoda kasy przepłacać, no bo prawie drugie tyle za dodatkowy cache, którego nie wykorzystam??? :D

1 sklep wystawil x2 3800+ 939 za 329zl i poszly wszystkie w 1 dzien

W tym samym sklepie tylko 4200+ s939 było wtedy po 480zł :D zaoszczędziłem tak czy siak 100zł :)

Edytowane przez tommy_kt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo prawie drugie tyle za dodatkowy cache, którego nie wykorzystam???

Jak to nie wykożystasz? Najwyraźniej nie wiesz co to jest pamięc podręczna i jak działa...polecam google... Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz co liczyc na jakiś istotny wzrost mocy w grach. Dwurdzeniówka da wzrost komfortu pracy w windows ale w samych grach da to mało lub jeszcze mniej ;) Chyba że sie będzie kręcił 3.0GHz i miał 2MB cash. Czyli może jakiś Opteron.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest kwestią kontrolera pamięci, a nie płyty.

Mój obecny procesor, 4 kości na 217 stabilnie utrzymać nie potrafi. Poprzedni - identyczny, nawet z tej samej serii, 217 stabilnie utrzymywał.

Dołączona grafika

Napewno potrzebny Ci stepping E4/E6, na niższych kontroler jest dupiasty i do tematu nie podchodź bo nic nie wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi