junioor Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 siemasz. jestem poczatkujacy a jutro wpadnie mi w lapki: athlon x2 3600+ brisbane ac freezer 64 pro abit kn9 mam wiec pytanie dot. pasty termoprzewodzacej. czy jest ona od razu nalozona na procesor? czy musze to zrobic wlasnorecznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Hi, Nie musisz się martwić, jeżeli jest jak piszesz to standartowo na Fryzjerze masz nałożoną w miare wydajna pastę termo(arctic mx-1,)trochę długo się wygrzewa ale daje dobre rezultaty... Edytowane 11 Czerwca 2007 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) mozesz mi wyjasnic "po ludzku" o czym ty do mnie rozmawiasz ? :blink: im procek z nowszej serii tym na 99% najnowszy stepping. proste. (seria jest chyba w drugiej linii na procku zaczyna sie od pieciu liter a potem dwie cyfry typu 0712 oznaczajace 12 tydzien 2007). am I right? moj jest 0642, pamieci 4x512, mam stabilne 230 (DDR460) na 2T. Edytowane 11 Czerwca 2007 przez alcapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Hi, Nie musisz się martwić, jeżeli jest jak piszesz to standartowo na Fryzjerze masz nałożoną w miare wydajna pastę termo(arctic mx-1,)trochę długo się wygrzewa ale daje dobre rezultaty... czyli nie ma potrzeby kupowania innej pasty? btw. powiedz mi jakie masz u siebie temperaturki. B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jak dla mnie nie ma takiej potrzeby jak narazie, max w stresie mam około 50'C w idle około 26-28(przy takim taktowaniu jak w sigu).Także wystarczy Tobie bo pasta jest dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 pasta na freezerku jest calkiem calkiem ale mimo wszystko polecam AC5 mi zbilo o okolo 3-4C wiec imho warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 z innej beczki ... kurde wim że było ale nie mogę się dokopać :? nie bijcie :wink2: jakie jest krytyczne napięcie x2 3600 windsor 90nm?? obecnie mam tak jak poniżej 1,425V (2,6 mhz) i wczoraj było OK (męczyłem orthosem pare godzin - temp ok 52 stopnie, czyli OK), a dziś :mur: orthos się burzy hmmm, no to 1,45V i jest OK......... hmm ale czy na długo? ile tam mu mogę voltów podać żeby nie zemdlał?? może sie za bardzo cackam z gnojem??? hmmmm HELP! sie pytam lekko przestraszony bo mi właśnie monitor (19") klękł :cry: :cry: :cry: (zrobił cyk cyk, zielony obraz, zaśmierdziało i :zonk: ) i następnej straty mogę finansowo i psychiatrycznie nie przetrwać :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 (edytowane) jakie jest krytyczne napięcie x2 3600 windsor 90nm?? Można nawet dać i 1.6V przy dobrym chłodzeniu, ale osobiście uważam że 1.55 jest bezpieczne. męczyłem orthosem pare godzin - temp ok 52 stopnie, czyli OK), a dziś :mur: orthos się burzy Burzy się bo mu za gorąco ;) dziś upalnie i temperaturka mogła pójśc trochę w górę i się wywala, juz to przechodziłem... właśnie monitor (19") klękł :cry: :cry: :cry: (zrobił cyk cyk, zielony obraz, zaśmierdziało i :zonk: ) i następnej straty mogę finansowo i psychiatrycznie nie przetrwać :? Mi niedawno też poszła 19-stka ale chodził wysłużenie 5 lat non stop :)Także bez obawy z tym napięciem dla procka ale z rozsądkiem... Pozdro Edytowane 14 Czerwca 2007 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 DZIĘKI! lekko sie uspokoiłem ;) ale z tą temperaturką hmm 52 stopnie w stresie to dużo?? u mnie idle 35-40, w stresie max 54 z tego co zauważyłem....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 U mnie temperaturka w stresie dochodzi do 55 stopni i jest ok, w idle tez z 35-40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 aha , czyli OK... no to jak tylko zakupie nowy monitorek (i znowu jaki?? uffff ciężkie życie)........ kręcę procka dalej. dzięki! pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Widzieliście kiedyś coś takiego : Procek kupiony w komputroniku jako X2 3800+ manchester. Wszystko OK, procek śmiga jak szalony, dobre oc, ale czemu IHS ma napis jak na fotce 4000 :o ? Słyszał ktoś o takim czymś ? AMD pomyliło się kiedy nakłądało IHS'y ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beer77 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Procek kupiony w komputroniku jako X2 3800+ manchester. Wszystko OK, procek śmiga jak szalony, dobre oc, ale czemu IHS ma napis jak na fotce 4000 :o Kiedy przesiadłem się z semprona na athlona też miałem takie wrażenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Procek kupiony w komputroniku jako X2 3800+ manchester. Wszystko OK, procek śmiga jak szalony, dobre oc, ale czemu IHS ma napis jak na fotce 4000 :o Kiedy przesiadłem się z semprona na athlona też miałem takie wrażenie Ehhhhhhhh. Sprawa nie aktualna, palnąłem taką gapę że świat nie widział. Wszystko się zgadza, po prostu pomyliłem procki :lol: Byłem przekonany że w kompie zamontowałem SanDiego, a w rzeczywistości był to X2. Tak więc robiłem fotki nie temu prockowi któremu trzeba... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Ehhhhhhhh. Sprawa nie aktualna, palnąłem taką gapę że świat nie widział. Wszystko się zgadza, po prostu pomyliłem procki :lol: Byłem przekonany że w kompie zamontowałem SanDiego, a w rzeczywistości był to X2. Tak więc robiłem fotki nie temu prockowi któremu trzeba... :lol: ta i komus bys opchanl san deigo? Zamiast x2. Fajnie masz :D. A potem bys mial hoho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 ta i komus bys opchanl san deigo? Zamiast x2. Fajnie masz :D. A potem bys mial hoho.Heh na szczęście się w porę skapnąłem. Takiej pomyłki jeszcze nie miałem :E a Sandiego nie najgorszy 3.1ghz 1,35v :] Więc może by nie było hohoh :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Mam pytanko czy należy instalować jakiś sterownik do procków x2 amd ? Czy lepiej nie instalować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Mam pytanko czy należy instalować jakiś sterownik do procków x2 amd ? Czy lepiej nie instalować ?Podstawa to XP SP2, stery nie zaszkodzą, ściągnij z strony amd i zainstaluj najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Czy opłaca mi się wymienić athlona x2 3800+ 2,5Ghz na semprona 3000+ 3Ghz ?? Jak to będzie z tą wydajnością ? Oczywiście bez żadnej dopłaty Edytowane 20 Czerwca 2007 przez orzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Czy opłaca mi się wymienić athlona x2 3800+ 2,5Ghz na semprona 3000+ 3Ghz ?? Jak to będzie z tą wydajnością ? Oczywiście bez żadnej dopłatyTo jakiś żart ? Jasne że się nie opłaca, choćby ze względu na cache. I jeszcze bez dopłaty z jego strony . . .. l ol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzi Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 To jakiś żart ? Jasne że się nie opłaca, choćby ze względu na cache. I jeszcze bez dopłaty z jego strony . . .. l ol cache aż takie ma znaczenie ? Czy zegar o 500Mhz większy nie nadrobi zaległości ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Ja bym sie nie wymienil nawet jakby mi doplacali(no chyba ze duzo). ;p Jezeli masz uruchomione conajmniej 2 aplikacje(albo 1 wykorzystujaco 2 rdzenie) to juz mozesz wykorzystac cala moc procesora, czyli 5GHz, w tym wypadku na sempronie masz tylko 3GHz, czyli 5:3 na korzysc x2. Cache nie jest AZ tak wazny (roznica nie jest duza) ale to nie jest zegar o 500MHz wiekszy tylko efektywnie o 2000MHz mniejszy. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez adamski8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Ja bym sie nie wymienil nawet jakby mi doplacali(no chyba ze duzo). ;p Tu masz racje nie ma sensu zmieniac x2 na sempa No chyba ze jest ktos hmmmm idiota. Jezeli masz uruchomione conajmniej 2 aplikacje(albo 1 wykorzystujaco 2 rdzenie) to juz mozesz wykorzystac cala moc procesora, czyli 5GHz, w tym wypadku na sempronie masz tylko 3GHz, czyli 5:3 na korzysc x2. Cache nie jest AZ tak wazny (roznica nie jest duza) ale to nie jest zegar o 500MHz wiekszy tylko efektywnie o 2000MHz mniejszy. A ppo tej wypowiedzi mi lapy opadly. No sorry ale sumowanie 2*2,5GHz to tylko w "sklepie nie dla idiotow". Wiec nie pisz takich bzdur bo sie krotko mowiac osmieszasz. Cache wbrew pozorom ma znaczenie i to niekiedy znaczne. Testow tego jest na necie w cholere. Przydaje sie np dosc mocno w grach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) A ppo tej wypowiedzi mi lapy opadly. No sorry ale sumowanie 2*2,5GHz to tylko w "sklepie nie dla idiotow". Wiec nie pisz takich bzdur bo sie krotko mowiac osmieszasz.Wiem ze sumowac nie mozna w przypadku jednej aplikacji, ale chyba mnie nie zrozumiales. Jezeli masz wlaczonych kilka programow(ja np teraz mam wlaczone: skype,gg,flashget,opera,avast,autoconnect,foobar + uslugi systemowe) i te wszystkie programy maja do wykorzystania moc 5GHz a nie 3Ghz, a to jest roznica. Sam tez juz dawno temu wysmialem gazetki z media marktu w ktorych sumowali taktowanie rdzeni. Osmieszyles to sie ty tym ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. :wink: Przyznaje w grasz te x2 nic mu nie da, chyba ze w tle bedzie miec wlaczony jakis program antywirusowy, sciaganie plikow+cos jeszcze, no to wtedy moze byc nawet lepiej niz na tym sempronie. Edytowane 20 Czerwca 2007 przez adamski8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Panowie poratujcie szybko opinia W sklepie w ktorym chce kupic (Brisbane) maja tylko taki opis ogolny serii procesora 3600+ - ADO3600CUBOX - niestety bez podanej technologii wykonania. Niby w rozmowie tel. powiedziano mi ze to 65nm ale chcialbym sie upewnic, bo szukajac na necie info o oznaczeniu ADO3600CUBOX trafialem tylko na procki 90nm. Czy wiec to przypadek a oznaczenie ADO3600CUBOX odnosi sie zarowno do tych 65nm i 90nm i nie ma sie czego bac ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 ...a oznaczenie ADO3600CUBOX odnosi... CU to nie jest "BB" - to Windsor :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzozo Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Witam, Prosze o opinie co do tego procka 64 X2 4400 LCBIE 0638DPMW ZO11947I60014 chodzi mi o numer serii co oznacza i czy ta seria jest OK?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 mozliwe jest zeby toledo 3800 syczało w czasie pracy? -moj obecny zasilacz to delta 350w. -gdy uruchamiam komputer slysze 1 sekundowy pisk z plyty albo proca. -gdy komputer sobie odpoczywa wydobywa sie z niego taki delikatny pisk. -podczas spi cos ewidentnie piszczy/syczy. Obstawiam cewki albo proc. pytania: -czy cewki na dfi sa skopane? -czy przyczyna moze wydawac sie zbyt słaby zasilacz? -ja sie zastanawiam, jak w procku moze cokolwiek piszczeć? to jest w ogole możliwe? Na venice 3000+ wszystko jest ok. Nie kreciłem nim za duzo z uwagi na pamieci. 2,2ghz bez podnoszenia napiecia i było cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Pewnie coś w sekcji zasilania CPU piszczy, na 99% cewki. Gdy poddajesz procesor dużemu obciążeniu to one zaczynają syczeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 mozliwe jest zeby toledo 3800 syczało w czasie pracy? -moj obecny zasilacz to delta 350w. -gdy uruchamiam komputer slysze 1 sekundowy pisk z plyty albo proca. -gdy komputer sobie odpoczywa wydobywa sie z niego taki delikatny pisk. -podczas spi cos ewidentnie piszczy/syczy. Obstawiam cewki albo proc. pytania: -czy cewki na dfi sa skopane? -czy przyczyna moze wydawac sie zbyt słaby zasilacz? -ja sie zastanawiam, jak w procku moze cokolwiek piszczeć? to jest w ogole możliwe? Na venice 3000+ wszystko jest ok. Nie kreciłem nim za duzo z uwagi na pamieci. 2,2ghz bez podnoszenia napiecia i było cicho. Jak cos piszczy to plyta no ewentualnie zasilka a raczej cewki z tych urzadzen. Procek nie moze piszczec sam z siebie. hmm zasilka az tak slaba nie jest, ale konfig tez to malo pradozernych nie nalezy. Skombinuj mocniejsza zasilke 450W i zobacz czy piszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...