grzegrz Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Jak cos piszczy to plyta no ewentualnie zasilka a raczej cewki z tych urzadzen. Procek nie moze piszczec sam z siebie. hmm zasilka az tak slaba nie jest, ale konfig tez to malo pradozernych nie nalezy. Skombinuj mocniejsza zasilke 450W i zobacz czy piszczy. Myslisz, ze mocniejszy zasilacz moze cos poprawic skoro cos ewidentinie piszczy z płyty a nie z zasilacza? niedobór mocy moze objawiać sie piszczeniem? :D Wezme dziś jakis dobry zasilacz do sprawdzenia, ale mało prawdopodobne aby coś pomogło. Kurcze nie chce troche smarowac tej plyty jakimiś glutami, coż mam wrażenie ze na tym sie skonczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zasilacz starcza raczej cewki. Dla potwierdzenia http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236297 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzozo Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witam, Prosze o opinie co do tego procka 64 X2 4400 LCBIE 0638DPMW ZO11947I60014 chodzi mi o numer serii co oznacza i czy ta seria jest OK?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxvonsopop Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Witam,przegladajac sigi uzytkownikow z osiagnieciami ich pociech, moja uwage zwrocil pewnien fakt. wyniki testu spi dla procesorow a64 x2 @2600-2800mhz (toledo) maja bardzo podobne czasy do a64 @2700mhz (vinice). oznaczalo by to ze maja podobna wydajnosc??? spi to czysta matematyka wiec wymagaja duzego zaangazowania procesora. innymi slowy czy wydajnosc w aplikacjach cad i rendering bedzie podobna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Witam,przegladajac sigi uzytkownikow z osiagnieciami ich pociech, moja uwage zwrocil pewnien fakt. wyniki testu spi dla procesorow a64 x2 @2600-2800mhz (toledo) maja bardzo podobne czasy do a64 @2700mhz (vinice). oznaczalo by to ze maja podobna wydajnosc??? spi to czysta matematyka wiec wymagaja duzego zaangazowania procesora. innymi slowy czy wydajnosc w aplikacjach cad i rendering bedzie podobna? Robilem porownanie jezeli chodzi o czas renderingu. Wyniki byly takie: A3000+ 1800MHz 4,5h X2 3800+ 2800MHz 2,5h Roznica kolosalna jakby nie patrzec. Prawda jest taka ze pi do konca nie uzywa 2 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 SuperPI w ogóle nie używa dwóch rdzeni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 czy wydajnosc w aplikacjach cad i rendering bedzie podobnaBędzie zupełnie inna bo aplikacje do renderingu świetnie wykorzystują wiele rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Ktoś się bawił X2 3800+ "35W" o takim: http://proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3800+35W :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Witam Przeczytałem kilkanascie stron wstecz tego wątku ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi, a te ktore były, dotyczyły jeszcze starych cen (wysokich) procków. Idzie o to, że siedzę teraz na AMD 64 3000+, podkręcony na około 2250 Mhz. Socket 939. Na zmianę platformy kasy nie ma ale myslałem o zmianie procka. Pod uwagę biorę albo AMD 64 San Diego 4000+ albo X2 3800+. I tu pytanie...sam nie lubię takich pytań....czy to się opłaca? Kompa wykorzystuje głównie do symulatorów (Flight Simulator 2004 i FSX). FSX wykorzystuje już w pełni dwa rdzenie ale jednocześnie lubi szybkie procki. Wiec nie wiem co byłoby bardziej optymalne, czy X2 3800+ czy SanDiego 4000+. Dodam, ze w przypadku symulatora, mam zwykle w tle odpalone 2-3 dodatkowe programy, wspierające niejako działanie symulatora, wiec moze tu dwa rdzenie by sie przydały. Dla uzupełnienia, grafa to Galaxy 7600GS 1.2 ns, 2 GB RAM DDR 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ja jestem zdecydowanie za x2. Jeżeli wykorzystuje dwa rdzenie to nic tylko brać x2, podkręcić go i grać. 4000+ to tylko 2.4GHz a na tyle na pewno sie podkręci x2 3800+. Polecam zamiast tego x2 3800+, x2 3600+(0,65nm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ja jestem zdecydowanie za x2. Jeżeli wykorzystuje dwa rdzenie to nic tylko brać x2, podkręcić go i grać. 4000+ to tylko 2.4GHz a na tyle na pewno sie podkręci x2 3800+. Polecam zamiast tego x2 3800+, x2 3600+(0,65nm).3600+ jest na AM2. Ja mam S939 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Te tpic powinien pomoc Ci podjac decyzje: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237138 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ooo dzięki. Ale widzę, że pytałes o tego X3800+ a nadal siedzisz na SanDiego ;) Nie zdecydowaleś się na zmianę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 3600+ jest na AM2. Ja mam S939 icon_wink2.gifupsss dopiero wstałem jak to napisałem i nie spojrzałem na jakim sockecie siedzisz... mój błąd :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ooo dzięki. Ale widzę, że pytałes o tego X3800+ a nadal siedzisz na SanDiego ;) Nie zdecydowaleś się na zmianę? Zdecydowalem, tylko nowy CPU jeszcze do mnie nie dotarl. Uklony dla Poczty Polskiej <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 adamski8 Ostatnio na allegro byly do kupienia X2 3800 na rdzeniu Toledo. Te procki sie bardzo dobrze kreca. Moj robi na stocku 2,8GHz. BTW mozliwe ze pod koniec miesiaca bede zmienial sprzet wiec to co mam w sigu bedzie na sprzedaz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazorBMW Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 IMO dwurdzeniówki AMD muszą sporo nadrobić by dogonić C2D Intela... "Niebiescy" byli lepiej przygotowani od AMD i Core2Duo nie sprawia zbytnio problemów AMD X2 np. wariacko chodzi w Test Drive Unlimited dla niewiedzących chodzi baaaaaardzo szybko że aż za szybko trzeba używać optimizerka :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Za to z optimizerkiem TDU działa bardzo dobrze. :D Na moim kompie działa bardzo płynnie na prawie max detal w 1024x768. TDU obciąża dwa rdzenie, wie ktoś czy je rzeczywiście wykorzystuje, czy tylko obciąża? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 AMD X2 np. wariacko chodzi w Test Drive Unlimited dla niewiedzących chodzi baaaaaardzo szybko że aż za szybko trzeba używać optimizerka HI, Oczywiście mówimy o Sysytemie XP, na Viście nie ma takch problemów bynajmniej ja tak wszystko widze.Poza tym poprzednio na XP nie musiałem wgrywać żadnych optymalizerów i Hotfixa i działało wszystko dobrze łącznie z NFS MW, DOOM3, HL2, F.E.A.R, Xpand rally 2 itp.Także już się nad tym zatsanawiałem skąd się biorą te kłopoty u innych Userów?! P.S. TDU śmiga i jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Bo to się ponoć dzieje nie na każdej konfiguracji. A nawet może być i tak, i tak na tym samym kompie w zależności jak się windows zainstalował (i co tam ma powgrywane) :lol: Sam też tego nie doświadczyłem. Na początku odrazu optimizer zainstalowałem, ale potem go wywaliłem i było OK. Akurat XpandRally1/2 lepiej chodzi bez optimizera, bo korzysta z 2 rdzeni. Nawet jak nie zawitały na dobre pod strzechy, to korzystał z HT Intela. Vista nie potrzebuje żadnych optimizerów i driverów do C'n'Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Czy ja dobrze rozumiem, ze ten "optimizer" po prostu zrzuca cale obciazenie z gry na jeden rdzen, a drugi sobie lezy odlogiem (zakladajac, ze w tle nie chodzi inny program)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Na odwrót. Próbuje równomiernie rozłożć obciążenie na oba rdzenie. AMD Dual-Core Optimizer - The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core processor systems, by periodically adjusting the core time-stamp-counters, so that they are synchronized. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymek66a Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 (edytowane) Kupilem płytę kn9 i poszukuję do niej proca z możliwie dobrym OC. Czy te EE kręcą się gorzej? Który proc byście doradzili z Proline: 1. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3600+AM2+B 215 zł 2. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3800+35W 229zł 3. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3800+65W 229zł 4. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3800+AM2+B 229z Czy czekać do 9 lipca na X2 BE-2300, X2-BE2350? Dzięki, pozdro Edytowane 5 Lipca 2007 przez szymek66a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moleq Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hej, mam mały problem, na moim X2 3600+ mam w spoczynku 40 stopni, a w stresie dochodzi do 57, wszystko jest na ustawieniach deafultowych, boxowy wentyl, proc nie podkręcany. czemu jest na nim tak gorąco, i czy jest to wogóle możliwe?? temperatury sprawdzałem w biosie, speedfan i coretemp pokazują 15 stopni... :/ co mam z tym zrobić?? czasem podczas grania ekran sie zatrzymuje, przeciągły dźwięk i komp sie restartuje.... pomocy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Jaka płyta? Najnowszy bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moleq Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 płyta gigabyte GA-MA69VM-S2, a bios nie zmieniany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Nie pytam czy zmieniany tylko czy najnowszy ;) Jak jest nowszy w necie to go zaktualizuj i wtedy sprawdź temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moleq Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) ok, mam wersje F2, a jest juz F4, zaktualizuję i zobacze co dalej z tym ----- zaktualizowałem do najnowszego biosu, sytuacja nie zmieniła się. CPU ma 48 stopni a wnętrze 44 przy otwartej obudowie... komp chodzi nie wyłączany od 12, przy graniu w wymagające gry wciąż sie resuje... czy boxowy wentyl i radiator są aż tak złe? a moze to mój zasilacz? sam juz nie wiem Edytowane 8 Lipca 2007 przez moleq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barder90 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Kurcze już prawie cały zestaw mam kompletny, tylko procesor został (patrz->sig) i tu zaczynam mieć wątpliwości.... Zbudowałem zestaw dedykowany pod AM2 i na oc nastawiony :wink: Procesorem domyślnie miał być Brisbane X2 3600 ale zastanawiam się jeszcze nad takimi procesorami bo na dniach mają się pojawić na rynku: X2 BE-2300 i BE-2350 Jak myślicie, czekać na nie czy brać Bri x2 3600? 45W w nowych procesorach AMD może oznaczać lepszą podatność na podkręcane ale czy warto? Jak uważacie? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Uważamy , że jako pierwszy to przetestujesz i wtedy będziemy mieli punkt odniesienia do tego co uważać:) itd. Dziękuję za nieusuwanie tego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...