Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

potestowalem troszke mojego Windsora...

2.5ghz robi bez zajakniecia na def.Vcore : http://silent-pc.pl/vip/x2_orthos.jpg

2.6Ghz rowniez bez zmiany napiecia pomyka bardzo ladnie i na 99% bedzie orthos smigal

przy 2.7 wchodzi do windy i traci stabilnosc wraz ze wzrostem temperatury, nadal bez ruszania V :) ...poprzedni wlasciciel robil na nim stabilne 2.7 z 1.36v ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...cdfe89a3e7.html ) ...jak na moj lep problemem jest tylko i wylacznie temperatura (aktualnie na cpu siedzi freezer 64pro skrecony na minimum i to przy zamknietej budzie :D)

i teraz sie lekko waham...

planowalem w najblizszym czasie sprzedac tego procka jako selekt na allegro na rzecz 6000+ z dobrej serii i z czasem zwodowac, ale teraz nie wiem czy przypadkiem nie lepiej najpierw zainwestowac w WC i cisnac to cudenko ile wlezie :lol2: (bo jak na windsora to chyba ladna sztuka :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pare noobowskich pytań :oops:

1. brisbane > windsor ?

2. kazdy X2 AM2 Brisban posiada Energy Efficienty (EE)?

3. czemu nikt nie zamówił TEGO proca, pomimo, że jest tańszy niż 3800 i box w dodatku? czy z brisbane 4000 jest coś nie tak? ma EE?

4. czy jest jakaś lepsza mobo pod brisbane niz KN9, może infinity a moze kn9s na nc 550? do oc oczywiscie!

sorry, ale dopiero planuje przesiadke z socket A.

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli chodzi o datę "powstania" to było Windsor -> Brisbane

2. EE -ten "dopisek" mają procki o obniżonym podborze prądu i zaniżonym napięciu w stosunku do "normalnych" wersji w przypadku "Windsora" wg AMD zwykłe X2 wydzielają 89W wersje "EE" miały zaniżone napięcie i wydzielają po 65W lub w 35W; w przypadku Brisbane, AMD nie zdecydowało się na dopisek "EE" tylko już na całkowitą zmianę nazwy (to mi wygląda na zabieg marketingowy) i tak zamiast wypuścić X2 "Brisbane" EE 45W będziemy mieli/mamy BE-2300 a w przypadku X2 4000+ będzie BE-2350.

3. To "praktycznie" to samo co X2 3600+ (65nm) tylko tutaj na starcie mamy 2100 MHz i mnożnik 10,5 możliwości o/c porównywalne do 3600+ w wersji 65nm. Nie ma dopisku EE tak jak każdy 65nm AMD.

4. Tak są lepsz płyty do o/c pod AM2 np. Asus ROG Crosshair nForce 590 SLI/DFI LanParty UT nF590 Sli M2/G tylko ich cena jest za wysoka i w przedziale 700-800 zł mobo + proc kupuje się C2D jeżeli AMD to zazwyczaj Abit Kn9/DFi inf + Brisbane 3600/4000 i mamy fajny komplecik za około 500 z; co do Abita vs DFI to ta druga troszke lepsza do o/c ale ma głośne chłodzenie chipsetu które pasuje wymienić.

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do plyt ... najtanszy Asus na nf590, M2N32-SLi Deluxe Wifi kosztuje ok. 580zl, jest poteznie wyposazona i posiada 8fazowe zasilanie co jest spora zaleta jesli myslisz o mocnym OC.

Sam posiadam Asusa na nf570sli i jestem niesamowicie zadowolony z tej plytki. Wiele osob pisze na forum o problemach z tymi chipsetami, a ide o wielki kubel dobrego/zimnego piwa ze ponad 90% z nich nigdy nie mialo plyty na chipsecie serii 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle, że mnie nie interesuje SLI, więc po co mam płacić za coś, czego nie będę używał. Chyba się jednak zdecyduje na DFI Infinity, bo mam możliwość kupienia jej dosyć tanio (250zł). A proca chyba wezmę TEGO. Kierowałem się opinią ludzi z xtremesystems.org. Tam większość ludzi go używa i spokojnie wyciskają z niego 3ghz. Czy każdy procek z tej serii posiada stepping 1 i revizje BH+G1? (bo właśnie taki widzę, że jest tam najpopularniejszy. Czy to słuszny wybór? Dziękuję Wam bardzo za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam Asusa na nf570sli i jestem niesamowicie zadowolony z tej plytki. Wiele osob pisze na forum o problemach z tymi chipsetami, a ide o wielki kubel dobrego/zimnego piwa ze ponad 90% z nich nigdy nie mialo plyty na chipsecie serii 5

Masz rację. Też stałem się posiadaczem płytki na nForce 570SLI (ABIT KN9 SLI) i też sobie chwalę.

Nie osiąga super wypaśnego HTT (310 zdaje się, ale MCP ma wysoką temperaturę i myślę, że to może być problem), ale jest stabilna, pewna; budzi się toto po modyfikacji za każdym razem, z każdymi pamięciami.

A chipset nie sprawia żadnego halo. Kulturalnie napędza 2/3 dyski twarde i dwa napędy IDE. PCI obciążone w pełni. Dual LAN na non stopie dopiernicza i takie tam...

nForce 5 to DOBRY CHIPSET!

A przede mną leży 590SLI [; Idzie pod lutownice za chwile x]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle, że mnie nie interesuje SLI, więc po co mam płacić za coś, czego nie będę używał. Chyba się jednak zdecyduje na DFI Infinity, bo mam możliwość kupienia jej dosyć tanio (250zł). A proca chyba wezmę 2689320[/snapback]

co do plyt ... najtanszy Asus na nf590, M2N32-SLi Deluxe Wifi kosztuje ok. 580zl, jest poteznie wyposazona i posiada 8fazowe zasilanie co jest spora zaleta jesli myslisz o mocnym OC.

Masz racje nf5 nie jest zły ale na jego poprzednika też nie ma co narzekać. Ten Asus jakby miał ze 2,3V na ramy to były jednak bardziej przyjazny dla "ocera" pozostałe regulacje V też nie zachwycają ale jest stabilny,bezproblemowy no i chłodzenie też ma dobre do plusów różnież 3xPCI i duż liczba gniazd SATA; a co do nf590 jednak jest za drogi dfi nf4 sli za 300 zł wiele nie ustępuje Asusowi i jest również bezproblemowe tylko od razu w tej płycie pasuje wymienić wętyl na chipsecie który jest trochę irytujący a co do układów zasilania DFI to naprawdę nie ma co narzekać dawałem na proca do sporo napięcia i nie było dużego Vdroppa (1,8-1,85V na FC bywało...)

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wątku zostało to już dziesiątki razy powiedziane i przetestowane!

Troche wysiłku i zapału, przeczytasz chociaż pierwsze kilkadziesiąt stron i wszystko będzie jasne.

Tak jak myslalem wszytkie testy sa przedpotopowe farcry,doom3 itd. jedno jajko vs 2 jajka wtedy wychodzilo na kozysc sandiego

moze ma ktos porownania jak to wypada teraz kiedy sa takie tytuly jak lost planet czy world in conflict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Masz racje nf5 nie jest zły ale na jego poprzednika też nie ma co narzekać. Ten Asus jakby miał ze 2,3V na ramy to były jednak bardziej przyjazny dla "ocera" pozostałe regulacje V też nie zachwycają ale jest stabilny,bezproblemowy no i chłodzenie też ma dobre do plusów różnież 3xPCI i duż liczba gniazd SATA; a co do nf590 jednak jest za drogi dfi nf4 sli za 300 zł wiele nie ustępuje Asusowi i jest również bezproblemowe tylko od razu w tej płycie pasuje wymienić wętyl na chipsecie który jest trochę irytujący a co do układów zasilania DFI to naprawdę nie ma co narzekać dawałem na proca do sporo napięcia i nie było dużego Vdroppa (1,8-1,85V na FC bywało...)

ten Asus ma na ramy do 2.5V B) ...M2N-E ma do 2V :wink: ...ogolnie bios w M2N-SLi rozni sie dosc mocno od wersji z literka E i wszystkie roznice sa zdecydowanie na plus

BTW ...moj Windsor robi 10x260 (orthos) na stockowym napieciu :) i dosc mocno sie waham czy sie go pozbywac

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesy sa rozkladane na dwa rdzenie w standardzie ale nikt nie napisal jeszcze takiego programu, zeby jeden watek byl obslugiwany prze dwa rdzenie, musialoby byc tak, zeby czesc watku wykonywal jeden rdzen a czesc w tym samym czasie drugi rdzen a napisanie takiego programu jest bardzo trudne. Generalnie jest tak, ze procki dwurdzeniowe i tak dzialaja duzo szybciej gdyz w programach pod dwa rdzenie zoptymalizowanych po prostu jeden rdzen obrabia jeden watek procesu a drugi w tym samym czasie inny watek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Carl Orff

dzieki za szczególową odpowiedź. rozwijajac moja pytanie/przemyslenia.

chodzilo mi np. o cos takiego, ze: kodujemy plik wideo na rdzeniu 3GHz w 5 minut. gdyby rozlozyc ten proces(watek?) na dwa rdzenie, to teoretycznie ten czas powinien ulec skróceniu o polowe.

poprawcie mnie jesli sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak jak mowisz jest w rzeczywistosci, obrabiam sporo materialu z kamery miniDV do DVD na kompie i z ciekawosci zrobilismy test z kumplem, ja mam dwurdzeniowego athlona a on Venice 3000+, on ustawil swoj procek na 2,4GHz i ja tak zrobilem. ten sam godzinny material z kamery moj komp robil w 35minut z nagrywaniem plyty(30minut bez nagrywania) a jego 57minut bez nagrywania plyty (nawet dyski mamy takie same), czyli moje dwa rdzenie byly prawie 2 razy szybsze od jego jednego rdzenia o tych samych paramterach. Zeby jednak to wykorzystac jest wymagane zoptymalizowane pod 2 rdzenie oprogramowanie, jak np. Nero Vision Express. Potrafi ono w ramach jednego procesu wrzucac jeden watek na jeden rdzen a inny na drugi rdzen w tym samym czasie, gdzie na standardowym procku szedlby jeden watek a dopiero pozniej drugi, stad jest o tyle szybciej na dwoch jajkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesy sa rozkladane na dwa rdzenie w standardzie ale nikt nie napisal jeszcze takiego programu, zeby jeden watek byl obslugiwany prze dwa rdzenie

Nie wyobrażam sobie takiego programu. By coś było rozkładane na rdzenie musi pracować odzielnymi wątkami. Mogą pracować na wspólnych danych ale nie można myśleć nawet o uruchomienie jednego wątku na wiecej niz jednym rdzeniu - to jest poprostu nie możliwe. Nawet na klastrach uzywa się oprogramowania rozproszonego na daną(zdefiniowaną) liczbę wątków która pracuje na wspólnych danych. Wątki tego samego procesu korzystają ze wspólnego kodu i danych.

Reasumując - napisanie programu którego wątek działał by na wiecej niż jednym rdzeniu jest fizycznie nie możliwe.

Przykładem pozytywnego wykorzystania pracy na wielu wątkach jest program GNU Make - znane mam nadzieje większosci 'make' z Linuksów. Gdy chcemy by pracował na 3 wątkach dajemy make -j3 i już, jednocześnie kompiluje 3 pliki, a gdy już wszystkie skompiluje wtedy linker łączy skompilowane dziesiątki, setki czy czasem nawet tysiące plików *.o w binarke, jeden plik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Cache. Niektóre Windsory posiadają 2x1mb, podczas gdy Bri każdy ma 2x512kb. To na korzyść Windsora.

2. Technologia wykonania Windsora to 0,95nm, a bri 0,65. A więc bri potrzebuje mniej mocy <=> mniej się grzeje <=> większy zegar. To na korzyść bri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Cache. Niektóre Windsory posiadają 2x1mb, podczas gdy Bri każdy ma 2x512kb. To na korzyść Windsora.

2. Technologia wykonania Windsora to 0,95nm, a bri 0,65. A więc bri potrzebuje mniej mocy <=> mniej się grzeje <=> większy zegar. To na korzyść bri

mylisz sie

słabszą wydajność bri wynika z wolniejszej pracy L2 cache, a dokładnie problem leży w tym ze opóźnienie przesłania danych z pamięci cache L2 jest w układzie Brisbane dłuższe o osiem cykli zegara, niż ma to miejsce w przypadku układu Windsor!

ale chyba niewielu sobie zdaje z tego sprawę

żeby nie być gołosłownym :

http://www.matbe.com/articles/lire/366/ath...-90nm/page1.php

http://pclab.pl/art23970.html

min. dlatego AMD nadal swoje najszybsze maszynki takie jak 5600+ i 6000+ robi na starszym/wydajniejszym rdzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ma wyjść nawet 6400+ (3200 MHz). A zapytam się tak z ciekawościi, jest odczuwalna różnica gdyby tak wziąć te dwa procki (Bri iWindsor) i puścić oba na np 2000 MHz (oba taka sama liczba cache) to byloby to odczuwalne? Jezeli tak to w czym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ma wyjść nawet 6400+ (3200 MHz). A zapytam się tak z ciekawościi, jest odczuwalna różnica gdyby tak wziąć te dwa procki (Bri iWindsor) i puścić oba na np 2000 MHz (oba taka sama liczba cache) to byloby to odczuwalne? Jezeli tak to w czym ?

zlookaj pierwszy test jaki podlinkowalem...masz tam dokladne porownanie w wielu aplikacjach i giercach

dlatego tez ciesze sie ze kupilem Windsora i to takiego ktory potrafi robic tak na freezerku skreconym na minimalne obroty i def. Vcore :D http://silent-pc.pl/vip/x2_2600.jpg

ponadto nowy stepping najszybszych windsorow kreci sie bosko :)

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość WildWolf

A ja mam dylemat. Zastanawiam sie czy nie sprzedac mojego bri 3600 x2 ktory u mnie dziala stabilnie na 1,45 i 2.8ghz ale robi tez stabilne na 1,55 az 3 ghz ;) I teraz mój dylemat. Moge sprzedac tego procka i wziac 3800 x2 f3 ktory na boxie ponoc robi 3,3 ghz a na czyms lepszym nawet do 3,6 ghz. Oplaca sie taka zmiana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość WildWolf

IMHO sie oplaca :)

poka tego F3

Nie ma jak :) Dostalem info tylko ze jest mozliwosc przywiezienia ich z juesej. Tyle wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zyciu nie uwierze w 3.3GHz w k8 na boxie bez screena, a najlepiej paru. Tak czy owak glupi walek albo proc, jaki zdaza sie jeden na milion :D

IMHO sciemka :) ...3.3GHz na boxie to sa w stanie zrobic F3 ale 6000+ :) ewentualnie 5600+ :)

ale jesli ten 3800+ to nie sciema to chetnie bym sie pisal na takiego proca :D

EDIT :

ZWRACAM HONOR !! :lol2: (tylko nie mam pojecia jakie chlodzonko

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=208180

I JESLI TYLKO MASZ MOZLIWOSC SCIAGNIECIA TAKIEGO CPU TO BARDZO CHETNIE KUPIE JEDNA SZTUKE

pamietajscie tylko ze to Windsor, wiec grzac sie nieco musi

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez ten screen nie ma nic wspolnego ze stabilnoscia, zegar na co dzien jest pewnie z 200MHz nizszy.

i wlasnie taki windsorek by mnie radowal niesamowicie :) ...nioc wiecej mi nie trzeba niz 3GHz przy stosunkowo niskim Vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz sie

słabszą wydajność bri wynika z wolniejszej pracy L2 cache, a dokładnie problem leży w tym ze opóźnienie przesłania danych z pamięci cache L2 jest w układzie Brisbane dłuższe o osiem cykli zegara, niż ma to miejsce w przypadku układu Windsor!

ale chyba niewielu sobie zdaje z tego sprawę

żeby nie być gołosłownym :

2693850[/snapback]

A ja mam dylemat. Zastanawiam sie czy nie sprzedac mojego bri 3600 x2 ktory u mnie dziala stabilnie na 1,45 i 2.8ghz ale robi tez stabilne na 1,55 az 3 ghz ;) I teraz mój dylemat. Moge sprzedac tego procka i wziac 3800 x2 f3 ktory na boxie ponoc robi 3,3 ghz a na czyms lepszym nawet do 3,6 ghz. Oplaca sie taka zmiana ?

:blink: Gdzieś ty znalazł X2 3800+ F3 w PL - szukam tego procka w rev F3 i nigdzie nie mogę znaleźć :mur:

3300 MHz jak najbardziej możliwe...

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=220065

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość WildWolf

:blink: Gdzieś ty znalazł X2 3800+ F3 w PL - szukam tego procka w rev F3 i nigdzie nie mogę znaleźć :mur:

3300 MHz jak najbardziej możliwe...

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=220065

Nie pisalem, że w PL. Dostałem info czy nie chce takiego procka z USA bo zbiera koleś zamówienie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi