@riel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Obiecane fotki. Mimo uszkodzenia jednego z elementów procek działa. Temperatura w stresie jest teraz niższa o +/- 5 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) gole jaja :D ale mimo wszystko 2600MHz do dosc slaby wynik, tymbardziej ze IHS zdjety ... Ja czekam na swojego :D w nast. tygodniu zdam relacje ;) aha ... nizsza o +- 5* to znaczy ile i na jakim chlodzeniu :) Edytowane 22 Września 2007 przez szczepoxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) To wez mi wytlumacz jak odpalic pod mandriva akceleracje 3d dla 9600xt bo ja 3 dni siedzialem i skapitulowalem. Ani na otwartych ani na zamknietych sterach tego nie dalem rady zrobic. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Linux i ATI - 3d Akcelercja 3d jest jak najbardziej mozliwa. Ja na ubuntu nie mialem większych problemów. Ale beryl chodzil kiepsko. Podczas przewijania stron internetowych co chwile coś rwało. Nie bylo na to rady. Z tego co wiem chyba niema dalej. Na Nvidi problemu niema. @riel> mogles kogos kto sciągal czape na X2 porposic o dokladne wymiary. W jakiej ogleglosci znajduje się elektronika itd. Szanse na uszkodzenie mechaniczne bylyby mniejsze :P Edytowane 22 Września 2007 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@riel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Sygnatury jeszcze nie zmieniłem. Lata na 2,7 przy 2,8 jest niestabilny.Kilka programów 35 stopni, przy Orthosie 53. Chłodzenie Freezer 64 PRO. Edytowane 22 Września 2007 przez @riel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Tak sie sklada, ze zawsze bylem zwolennikiem radeonow ... Kilka dni temu przemierzając bezkresne przestrzenie internetu w poszukiwaniu... trafiłem na coś 2759849[/snapback] Mimo uszkodzenia jednego z elementów procek działa. Temperatura w stresie jest teraz niższa o +/- 5 stopni. Warto było? Edytowane 22 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Kilka programów 35 stopni, przy Orthosie 53. Chłodzenie Freezer 64 PRO. nie przyzwyczajony do takich temperatur jestem :) Ciekawet jak tajfun sobie poradzi i czy pasta AC MX-1 nie bedzie "waskim gardlem" przy przekazywaniu ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Sygnatury jeszcze nie zmieniłem. Lata na 2,7 przy 2,8 jest niestabilny.Kilka programów 35 stopni, przy Orthosie 53. Chłodzenie Freezer 64 PRO. to masz temperatury jak ja na swoim po zdjęciu IHS przesmarowaniu rdzeni AS i ponownym założeniu ... p.s. - ale ja swojego tak nie "pociachałem" nieźle musiały ci łapki latać ;) Edytowane 22 Września 2007 przez hill70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@riel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 @rally Wszystkiego trzeba spróbować. W tym przypadku mam stabilne 2,7 czego z IHSem nie mogłem osiągnąć. Drugi raz nie podjął bym się tego.Wysoki poziom adrenaliny utrzymuje się jeszcze kilka minut po odpaleniu kompa. @szczepoxx OCZ Ultra 5+ hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 No to wszystko jasne. Jako, ze bylem wtedy w linuxie zupelnie zielony to oczywiscie instalowalem stery, modyfikowalem xorga ale o tym, ze stery do agp trzeba bylo zainstalowac to w zadnym tutorialu mi nie napisali stad wcale sie nie dziwie, ze mi 3d nie dzialalo. Jednak widze, ze te stery jak sie uda odpalic to tez wydajnoscia nie grzesza. Ciekaw jestem ile z tego co na egieldzie napisali rzeczywiscie sie sprawdzi. Jakos mi nie przechodzi przez mysl, ze programisci nie umieja pisac sterow. Raczej wyglada mi to na umyslne prowindowsowskie dzialanie. No ale nic, pozyjemy zobaczymy. A wlasnie mam pytanie apropos IHSa. Jak jest ta czapka skonstruowana, czy jest to po prostu kwadrat grubej blachy z zaokraglonymi rogami czy jak sie go zdejmie i odwroci to tworzy "miseczke" czyli kwadrat blachy i scianki pod katem 90stopni do plaszczyzny blachy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Dorzuce pare groszy do dyskusji na temat "jonder" Co do roznic w wydajnosci 1core Vs 2core ;) pare tygodni temu przesiadlem sie z Venice 2822MHz na to co w podpisie , Ja tam widocznych golym okiem roznic nie zauwazylem :/ Owszem w paru grach jest +5 fps wiecej , ale zeby to zauwazyc podtrzebny byl Fraps . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@riel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Kawał blachy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 No dobra to pusc sobie nagrywanie plyty dvd w Nero i sprobuj polazic po kompie, moj komputer, jakies foldery itd. Przy jednym jaju tnie, przy dwoch nie. Zapusc skanowanie pelne kompa np. kasperkim i zrob to samo, meka panska. Z grami to raczej ciezko poczuc roznice gdyz nawet te co ponoc z dwoch jaj korzystaja to robia to raczej cienko. Ale np. zapusc sobie kompresje jakis danych do archiwum albo filmu z dvd na divx i pograj w tym czasie w jakas gre. Grajac nie poczujesz, ze cos powaznego jeszcze sie na kompie dzieje. Instalacja oprogramowania przebiega szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 ...Ja tam widocznych golym okiem roznic nie zauwazylem :/ Owszem w paru grach jest +5 fps wiecej , ale zeby to zauwazyc podtrzebny byl Fraps . A jednak platforma i odczucia. Wolał bym sobie nie wmawiać tej wydajności, no chyba że będę musiał, bo proc już zamówiony (x2 4200+). Już raz zrobiłem się w jajo robiąć przesiadkę z Athlona XP na A64. Oprócz niższej temperatury i prestiżu nic nie zyskałem. Może tym razem będę miał więcej szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 no ale teraz jestes pr0 i el0 i laza ci gry ktore maja zapotrzebowanie na SSE3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) no ale teraz jestes pr0 i el0 i laza ci gry ktore maja zapotrzebowanie na SSE3 :)Poza tym X2 to znowu prestiż :) Edytowane 22 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 No to sprobuj przekonwertowac sobie godzine materialu z kamery mini dv (12GB) na plyte dvd (~4GB) na czymkolwiek pod socket A. Socket A =>2-6h w zaleznosci od proca (obecnosc instrukcji SSE badz nie) a X2=> pol godziny. Sempron64 2600+ 1h 20min a wpomniany wczesniej X2=>pol godziny. Dla mnie roznica jest diametralna jesli o wydajnosc chodzi. Po to glownie kupowalem X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Fakt faktem puszczenie dwóch procesów mencodera (enkodowanie z jakiego kolwiek formatu do x264) jest wykonalna, jedyne co moge stracić to troche transferu dysku przy enkodowaniu dwóch filmów naraz ale to nie jest duża strata, pare minut np. zamiast 30minut bedzie enkodowac 36minut ale za to 2 filmy mi zenkoduje więć oszczędzam 24minuty. Co do gier single core vs. dual core - pretensje najlepiej kierować do wydawcy gry który nie pomyślał o czymś takim by rozłożyć obciązenie na worker processy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Wczoraj zamontowałem x2 4200. Obecnie działa standardowo tzn nie podkręcałem go jeszcze. Pierwsze odczucia są pozytywne. W porównaniu do mojego poprzedniego procka a64 3200+@2400 MHz da sie zauważyć niewielki wzrost wydajności w okienkach (szybkość uruchamiania systemu, operowania w wielu oknach). Wyniki testów syntetycznych w takich programach jak everest czy sisoft sandra są w większości podobne do wyników Venica. W kilku testach osiągnąłem niemal dwukrotny wzrost wydajności znak obecności 2 rdzeni. Co do gier to obecnie mam zainstalowanego tylko Colina McRae DIRT i w tej grze widać wzrost wydajności szczególnie w trybach gdzie walczymy z innymi przeciwnikami np. rallycross. W przyszłym tygodniu biorę sie za podkręcanie i testy proca po OC. Wtedy zamieszcze zestawienie wyników osiągniętych m.in w 3d markach, testach syntetycznych, czasy osiągnięte przy konwertowaniu avi na dvd (wykonuje wiele takich operacji). Dodam jeszcze że nie instalowałem żadnych sterowników od AMD. Jeszcze słów kilka o temperaturze procesora, która mile mnie zaskoczyła. Temperatura jest niższa od Venica po OC o około 7 stopni. Dla obu rdzeni w idle utrzymuje się poniżej 30 stopni, w stresie dochodzi do około 46 stopni. Procek chłodzony jest freezerem64, wentylator na stałe puszczony na 5V, pasta AS5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Jeszcze słów kilka o temperaturze procesora, która mile mnie zaskoczyła. Temperatura jest niższa od Venica po OC o około 7 stopni. Dla obu rdzeni w idle utrzymuje się poniżej 30 stopni, w stresie dochodzi do około 46 stopni...Stosujesz jakiś soft do sterowania mnożnikiem i napięciem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Zeby była jasność chodziło mi o to, że temperatura niekręconego x2 jest niższa od podkręconego do 2400 MHz Venica którego miałem poprzednio o około 7 stopni. Nie wiem jeszcze jak będzie się zachowywać temperatura przy OC tzn napewno wzrośnie hehe ale nie wiem o ile... Do odczytu temp używam CoreTemp i everesta. Nie używam oprogramowania sterującego mnożnikiem i napięciem spod Windowsa. C'n'Q wyłączone w biosie, napięcie standardowe 1,35V ustawione w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Takie temperatury bez oc dla x2 sa mozliwe, sam takie mialem przy otwartej budzie a teraz jak zrobie przeciag wiatrakami jest podobnie. Glownie tempy podbija mi obudowa chiefteca z pancernymi blachami stojaca dodatkowo w przegrodzie w biurku, czyli z kazdej strony oslonieta (prawie palca nie mozna wcisnac) scianami biurka (15mm plyty pazdziochowej) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Ja z ciekawosci zaladowalem Viste jako juz trzeci obok XPka i Linuxa system i bardzo szybko sie go pozbylem. Zzera multum zasobow systemowych, laduje sie wolniej no i problem ze znalezieniem sterownikow i kompatybilnego oprogramowania jest. Nic od strony funkcjonalnej nie jest ulepszone w porownaniu z XP. Korekta Edytowane 11 Listopada 2015 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 a jesli sie nie wylaczy i dziala Q&Q ?? tzn bynajmniej u mnie obecnie. Coprawda napiecie przy obciazeniu wzrasta do 1.55V :D ale chodzi. Nie wiem czy taki trick sie uda z dwoma rdzeniami. Probowal ktos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 U mnie normalnie chodzi z C'n'Q. Poprostu jest ryzyko, że mu coś nie spasi przy przelączaniu mnożnika/napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 @Desti Ciekaw jestem jakiej wersji Visty uzywasz bo u mnie siedziala wersja Ultimate 64bit. Sorry ale mam w pompie system, ktory przy sprzecie jak w sigu zajmuje (zreszta nie wiem co tyle zajmuje) 10GB na dysku, laduje sie 2 razy wolniej (przy pelnej optymalizacji i braku syfu) od XP a poza wygladem nie wnosi nic nowego. System sluzy do sprawnego dzialania a nie do patrzenia na niego. A przyklad z Orthosem to zaden przyklad. Na XP zrobisz to samo, jak testowalem tego drugiego kompa na sempronie co mam w sigu to Orthos go katowal caly dzien a ja sobie normalnie lazilem po necie, ogladalem filmy. W gry tylko nie gralem bo mialem wtedy na nim kiepska grafe. Wcale nie odczulem jakiegos wzrostu wydajnosci pod Vista jesli chodzi o obsluge mojego X2. A niestety wszystkie testy sprzetu pod Vista daja gorsze wyniki bo ten system zabiera duza czesc zasobow. Jak chcesz zobaczyc jak moze wygladac i jak sprawnie dzialac system to polecam obadac tego Linuxa co mam w sigu. Zobacz sobie na youtube film porownawczy beryla z vista. Gwarantuje, ze po tym filmie bedziesz sie z Visty smial. System wyglada super, zajmuje na dysku 3,5GB z calym pakietem oprogramowania i chodzi sprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desti Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Korekta Edytowane 11 Listopada 2015 przez Desti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 P.S. Jak sie kręci proca to rzeczą normalna jest że sie wyłancza CNQ... Nie zgadzam się. Ja używam C'n'Q przy kręconym procu (tak ja w sigu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Nie zgadzam się. Ja używam C'n'Q przy kręconym procu (tak ja w sigu).Chyba chodziło o szukanie max proca a nie jakieś lajtowe oc na codzień -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 No dobra, po 3 dniach próbowania trochę dziwne wrażenia... Do gier niestety to nie jest maszynka, czasem nawet wręcz przeciwnie. Na Venice wykręconym do 2250 i karcie z podpisu miałem w Far Cry jakieś 45-50 FPS (1440x900 na wysokich detalach), po zmianie proca przy tych samych ustawieniach raptem 30-35FPS (podkręcony na 2750MHz) :blink: Dopiero pomogło zainstalowanie optimizera i ustawienie tylko jednego jajka do obsługi gry. Za to w przypadku uruchomienia kilku procesów jest jazda :D Dawniej jak włączał mi się skaner antywirusowy mogłem iść na piwo, teram mam to w d**e i gram dalej. To samo w przypadku wypalania płytek, pakowania czy wrzucania czegoś na serwer. Komfort nieporównywalny!! Z kręceniem trochę dziwna sprawa, mianowicie procek bez zająknięcia robi 2750 przy timingach pamięci na "Auto" i napięciu 1.35V. Może jak znajdę ciutkę czasu spróbuję 300x10 :mrgreen: Jedyne co mnie martwi to temperatury: 33/40 stopni w Idle, 52/58 w stresie - czy to aby nie za dużo dla niego?? Venice był chłodniejszy... Chłodziwo to Freezer64 na 5V posmarowany AS5, buda zamknięta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 No dobra, po 3 dniach próbowania trochę dziwne wrażenia... Do gier niestety to nie jest maszynka, czasem nawet wręcz przeciwnie. Na Venice wykręconym do 2250 i karcie z podpisu miałem w Far Cry jakieś 45-50 FPS (1440x900 na wysokich detalach), po zmianie proca przy tych samych ustawieniach raptem 30-35FPS (podkręcony na 2750MHz) :blink: Dopiero pomogło zainstalowanie optimizera i ustawienie tylko jednego jajka do obsługi gry.I na podstawie jednej gry wyrokujesz, że x2 nie nadaje się do gier? :blink: I to Far Cry? :blink: Gry z 2004 r.? :blink: W której szkole uczą takiego wnioskowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...