rally Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) Od wczoraj jestem po czwartym formacie i tejże instalacji Łindołsa i z ufnością patrzę w przyszłość, bo za każdym razem jest coraz lepiej :) Nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć, ale te resety mają jakiś związek, no właśnie z czym? Z kręgu podejżanych wyeliminowałem już wszystkie podzespoły i teraz pozostaje tylko dysk, a raczej system zapisu plików. Bo jak inaczej wytłumaczyć, że jeden format nie pomaga, a już cztery czynią cuda. Nie wiem czy się nie pośpieszyłem z tą informacją, ale zdaje się, że moje problemy z resetami zostały rozwiazane. Konsekwencją ciągłych resetów systemu stały się niebieskie ekrany zakończone zrzutem pamięci. Komunikat błędu c000021a wygenerowany przy tej okazji zmusił mnie do przyjrzenia się niektórym aplikacjom uruchamianym przy starcie systemu. W moim przypadku okazało się, że program odpowiedzialny za rersety i blue screeny, to taki mały popaprany CORE TEMP. Ten mały śmieć zabrał mi trzy dni z życia :) Obecnie mam zainstalowane sterowniki od AMD, optymizer i wszystko śmiga aż miło. Do tego zapuściłem RMClock i teraz mam sprawnie działający Cool`n'Quiet. Edytowane 30 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 a pare postów wcześniej pisałem aby zmienić CoreTemp na wersję 0.95.4 bo wcześniejsza ma buga w obsłudze dwurdzeniowcy od AMD - tak to jest jak sie nie chce czytać ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) a pare postów wcześniej pisałem aby zmienić CoreTemp na wersję 0.95.4 bo wcześniejsza ma buga w obsłudze dwurdzeniowcy od AMD - tak to jest jak sie nie chce czytać ... :)Trudno, stało się, a teraz bez względu na wersję mam awersję do CoreTemp :) Edytowane 30 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Trudno, stało się, a teraz bez względu na wersję mam awersję do CoreTemp :) ja tam mowie ze nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - ile jeszcze będzie przypadków ze komuś właśnie takie wałki wykręca i jak znalazł - będzie odpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 O tym ze nowy core temp resetuje kompa pisalem juz jakis czas temu. Polecam coretemp 0.94 dlatego ze jest po porstu pewny i nie resetuje kompa. Wlasnie zassalem coretempa 0.95.4 i jest kicha nie pokazuje mi Tcase max i TDP tak jak to robil stary, wracam do coretempa 0.94 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 a ja zmienilem na stara wersje i nie resetuje mi sie juz komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Wcześniej korzystałem z programu Smartie, AtiTrayTools, SpeedFan i wynik temperatur grafiki, pamięci i core miałem na wyświetlaczu alfanumerycznym 4x20 znaków. Jak tylko uporam się ze zniszczeniami powsatałymi na skutek działania CoreTemp, to wrócę do starych sprawdzonych rozwiązań zwłaszcza, że wyświetlanie temeratur na odzielnym wyświetlaczu ma same zalety. Edytowane 30 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Tak na serio to normalnego uzytkowania kompa coretemp nie jest za bardzo potrzebny. W czasie testow sie bardzo przydaje. Uzywam MBM5 i tez mam wszystkie tempy podane w tray. Z czasem pewnie tez sobie taki wyswietlacz skombinuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Tak na serio to normalnego uzytkowania kompa coretemp nie jest za bardzo potrzebny.Słuszna uwaga. Przy zastosowaniu RMClock i Cool`n'Quiet temperatury na rdzeniach w idle są prawie ujemne :) (czyt. poniżej 30 stopni). Poza tym można ustawić w biosie zabezpieczenie na akceptowalnym poziomie i w ogóle zapomnieć o temperaturach i to jest chyba najwygodniejsze rozwiązanie, do normalnej pracy oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 a u mnie właśnie na odwrót, 0.94 resetował kompa a 0.95 jest ok :) w ogóle różnica w stresie między boxem na 100% a wc z byle jakim blokiem (nie pod x2) i szrotową nagrzewką to 25* :blink: a całe wc wyniosło mnie 40zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Mam do was pytanie ,chcę kupic procka AMD Athlon 64 X2 4400+ AM2 BOX ,jak myślicie czy to dobry wybór? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 jaki rdzeń? do czego i jak reszta komponentów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Czy ktoś stosuje optomizera od AMD i polepszczasza od M$ o symbolu KB-896256? Podobno te dwa wynalazki doskonale ze sobą współpracują i potrafią podnieść wydajność systemu nawet o kilka procent. Moje pytanie brzmi następująco. Gdzie leży prawda? Tylko niech ktoś nie pisze, że po środku :). Edytowane 30 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 ja mam plynnie, ale ja to mam sprzet! Moze wez podkrec proca troche bo do przewijania trzeba miec kupe MHz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Potwierdzam, że Core Temp 0.95 ma buga. Zdarzył mi sie jeden zwis na niepodkręconym procku... kolejna wersja Core Tempa rozwiązuje ten problem. Co do skakania stron www przy przewijaniu to... hmm troche dziwne pytanie... ja mam myszkę z rolką która nie kręci się płynnie tylko włąśnie skokowo... i tak są przewijane strony skokowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) Potwierdzam, że Core Temp 0.95 ma buga. Zdarzył mi sie jeden zwis na niepodkręconym procku... kolejna wersja Core Tempa rozwiązuje ten problem. Co do skakania stron www przy przewijaniu to... hmm troche dziwne pytanie... ja mam myszkę z rolką która nie kręci się płynnie tylko włąśnie skokowo... i tak są przewijane strony skokowo. Panel sterowania > System > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > stosuj gładkie przewijanie pól list, trzeba to odptaszyć. Ta opcja jest odpowiedzialna za płynne przewijanie. Opera w preferencjach też ma taką opcję. Edytowane 30 Września 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 jaki rdzeń? do czego i jak reszta komponentów... a więc chcę coś sklecić za niewielkie pieniądze,niestety narazie to musi wystarczyć.Kompa chcę przeznaczyć do grania i netowania. Więc namyślając sie wybrałem płytkę tą: Asrock AM2NF3-VSTA nForce3-250 SocketAM2 wiem że jest nie zaciekawa,ale ma agp,a ja chce wykorzystać do kszty mojego Radeona 9550,a to jedyna w miarę możliwości płytka którą dysponują sklepikarze z agp. pamięci------- Patriot DDR2 1GB(2x512MB) PC800 EP Dual Channel CL4 no i właśnie ten procek ....? doradzcie coś z góry dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 (edytowane) nie lepiej coś z integrą? i jak ma być tanio to na co 4400? Edytowane 30 Września 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) nie lepiej coś z integrą? i jak ma być tanio to na co 4400? Kurcze....ja już sam nie wiem,a jest coś może dobrego z płyt głównych na AM2 z dobrą kartą [integrą ] która by przewyższała RADEONA 9550 ? a co do Athlona x2 to myslę teraz o 4200 a tu podaję linka do tej płyty głównej....Asrock jedynego chyba w miarę sensownego wyboru jeśli chodzi o schyłek AGP i proszę was bardzo o ocenę,jaka by ona nie była..... <_< Edytowane 1 Października 2007 przez Marcinhall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Mimo wszystko wybrałbym płytę ze zintegrowaną grafiką i slotem PCI-E niż pchać się w AGP pod AM2. Na przykład ta płytka wygląda w miarę sensownie i jest bardzo tania. W prawdzie na zintegrowanej karcie nie będzie szaleństw, ale zawsze można za jakiś czas dokupić jakiegoś 7600GS i będzie o niebo lepiej niż 9550... A tak swoją drogą, to szkoda że AsRock nie wypuścił na AM2 czegoś pokroju 939Dual-SataII z AGP i PCIE na pokładzie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Mimo wszystko wybrałbym płytę ze zintegrowaną grafiką i slotem PCI-E niż pchać się w AGP pod AM2. Na przykład ta płytka wygląda w miarę sensownie i jest bardzo tania. W prawdzie na zintegrowanej karcie nie będzie szaleństw, ale zawsze można za jakiś czas dokupić jakiegoś 7600GS i będzie o niebo lepiej niż 9550... A tak swoją drogą, to szkoda że AsRock nie wypuścił na AM2 czegoś pokroju 939Dual-SataII z AGP i PCIE na pokładzie :rolleyes: Dziekuję za pomoc ,ale niestety to wersja płyty mATX [microATX] musiał bym obudowę dokupować z zasilaczem to raczej odpada,niestety,moze inne propozycje ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Dzis przeprowadzilem operacje odciecia czapy z mojego X2 Po okolo 10 minutach zmagan z zyletka , pineskami i igla ;) operacja zakonczona sukcesem . Troszke mnie zdolowalo to ze bez czapy >jak narazie< przyrost OC znikomy :/ z 2759 na 2790 przy tym samym napieciu . Zdaje sobie sprawe zo mobo na ktorym walcze z tym procem ,raczej do OC sie nie nadaje . Za to temperatury srednio spadly od 4 do 6 'c Edytowane 1 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Dziekuję za pomoc ,ale niestety to wersja płyty mATX [microATX] musiał bym obudowę dokupować z zasilaczem to raczej odpada,niestety,moze inne propozycje ......To, że płyta jest w formacie mATX nie oznacza, że nie wejdzie do zwykłego Midi :lol2:. Założysz bez problemów. Co do płyty to może coś "w deseń" AMD690G ze zintegrowanym X1200 i wolnym slotem PCI-E 16x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Panowie, proszę o pomoc, bo kompletnie wypadłem z obiegu: mam taki proc i zupełnie nie wiem, na czym go postawić. Jaką mobo wybrać, z jakim chipsetem...? Help... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Panowie, proszę o pomoc, bo kompletnie wypadłem z obiegu: mam taki proc i zupełnie nie wiem, na czym go postawić. Jaką mobo wybrać, z jakim chipsetem...? Help... POPROSTU,SZUKAJ PłYTY Z AM2 I MOIM ZDANIEM CHIPSET NFORCE.......IM NOWSZY TYM LEPSZY.......POZDRAWIAM[AM2 TO PODSTAWKA POD PROCKA HEH] :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Ja wiem, że jest na AM2... Chodzi mi o pomoc w doborze płyty gł. z najlepszym chipsetem. nForce, mówisz? A jaki konkretnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Ja wiem, że jest na AM2... Chodzi mi o pomoc w doborze płyty gł. z najlepszym chipsetem. nForce, mówisz? A jaki konkretnie?Ocenę końcową kilku płyt masz TU , a cały test jest TU Edytowane 3 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Witam szanownych expertów mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie, szukałem ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Kupiłem ostatnio na allegro A64X2 4200 i mam do was kilka pytań Strasznie dużo wersji jest tych procesorów i nie wiem jaka jest bezpieczna maksymalna wartość zasilania rdzeni. Na razie ustawiłem go na 2,7GHz i 1,425V. Czy mogę jeszcze podbić napięcie żeby kręcić dalej czy 1,4V to już bardzo dużo dla tego procka. PS Taka ciekawostka Wcześniej miałem jednordzeniowy procesor i po instalacji dwu rdzeniowca windows coś tam sobie dograł poinforomował mnie że musi się zrestartować i zdechł. Nie chciał się włączyć ponownie i musiałem go stawiać od nowa. Miał ktoś z was taki problem? Edytowane 3 Października 2007 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Hmmm sprawdz na jakim rdzeniu miales kupic x2, bo jezeli na rdzeniu Toledo to odsylaj procek do sprzedawcy z zadaniem wymiany bo to jest Manchester. Manchester ma mniejsze mozliwosci OC :( I tak nie tak zle poszedl. Napiecie jakie mozesz do c zalezy od chlodznia. Widze w sigu ze masz WC/LC wiec mysle ze nawet do 1,50V mozesz dac. Jakie tempy w stresie ma?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...