Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Bez sensu... Problemy mają raczej mniej doświadczeni użytkownicy. Jeśli masz system x64 to dlaczego sam się nie przekonasz o jego wartości????

Ponieważ nie uruchomiłem jeszcze kompa, a logicznym jest, że ludzie najpierw zasięgają porady a jeżeli jej nie uzyskają kombinują sami. Ja liczyłem, że ktoś już sie tym bawił i coś wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie odnośnie 64bit, mam nowego proca x2 3800 i nie wiem czy zostawić xp 32 czy wgrać nowego xp 64bit, nie chciałbym mieć problemów własnie tak jak Kaaban z niezgodnością programów bo praktycznie wszystkie są pod 32bit. Co o tym sądzicie? Chociaz z drugiej strony podobno można urwać kilka sekund w spi i cine ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy kto mial chocby jeden dzien wiśte wie swoje. Lamusy beda sie napalac na takie gowna jak x64 i hooja warte aero. Wiekszosc pewnie kupila nowe kompy typowo pod system lol.

Nie wydaje mi się aby ktoś, kto chce eksperymentować z 64-bitowym systemem był lamusem. I nie mówiłem o Viście tylko o XP. Vista ogólnie jest zwalona. Do tej pory, mój drogi wld, miałem do czynienia z Linuxem 64-bitowym, który sprawdzał się wyśmienicie. Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem na swój HDD zainstalować również Wingroze. Czy kupiłem kompa pod system? Raczej nie, najpierw kupiłem kompa a potem pomyślałem o winshicie 64-bitowym (bo kiedyś tam coś o tym czytałem). No chyba, że masz na myśli Gentoo 64bit to wtedy masz rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam athlona x2 5200 Am2 na cpu 0 mam temperature 37-50,5 a na cpu1 42-58 , mierzone za pomocą rightmark . to dla mnie dziwne bo cpu 0 jest bardziej obciążone ...

Jest to normalne czy procesor jest jakoś uszkodzony ? :unsure:

Radiator zamieniałem stronami więc to nie wina coolerka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na purepc jest gdzies temat o win64. Ja jedynie moge Ci powiedziec, ze jest nic nie warty. Mialem kilka dni. Brak spolszczenia, brak wsparcia, sterow itd., ta sama wydajnosc. Nie mowie o Tobie, czy o kims kto chce na probe zainstalowac.

Wilczurek zobacz w innych programach np everescie, cbid itd. MOze byc zle zlozony radiator/pasta albo proc ma krzywy IHS. Kilka stron wstecz byla o tym mowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,jestem ogólnie zielony w sprawie sprzetu a musze sobie sam złozyć kompa,wybrałem Athlona 64 x2 4200 i płytę Asrocka i mam pytanie jak mam ustawić napiecia w biosie i mnozniki dla tego typu procesora żeby chodził normalnie bez OC oraz ustawić pamięć[kupiłem PATRIOT 800 mhz cl 4] ,a do tego FSB jakie?oraz co mam po koleji zainstalować żeby ten procek mi ładnie chodził,proszę was o pomoc i z góry dziekuję... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinhall: Skoro nie chcesz podkręcać to ustaw w biosie procesor na AUTO. Ewentualnie MANUAL i szyna FSB 200, mnożnik 11x (chyba w tym Brisbane jest taki sam jak w odpowiedniku Toledo). X2 4400 ma zdaje się połówkowy 11.5x. Szyna PCI-Express na 100MHz.

HT pozostaw na AUTO, a pamięci DDR2 z reguły najlepiej poustawiać ręcznie, zgodnie z oznaczeniami. Pozostałych parametrów szukaj w topicu na temat twojej płyty głównej.

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj włożyłem mojego dwujajowca 3800EE do kompa i zainstalowałem tylko sterownik od amd ten 1.3.2.0 z ich strony ale bez optimizera , na razie jedno co zauważyłem to że kulawo mi działa GG 7.7 przycina się (nie instalowałem nowej windozy) nie wiem co z tym zrobić może zainstaluję łatę od microsoftu ?

sprawdziłem też max HTT na tym procku, myślałem że będzie lepiej ale lipa:

Dołączona grafika

czyli taki zwykły przeciętniak w rewizji F2. Czy ma ktoś x2 3800EE F2, lub w ogóle x2 F2 który robi więcej niż 290HTT ?

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy kto mial chocby jeden dzien wiśte wie swoje. Lamusy beda sie napalac na takie gowna jak x64 i hooja warte aero. Wiekszosc pewnie kupila nowe kompy typowo pod system lol.

Zazdrościsz? :D Mam vistę od końca wakacji. System jest rzeczywiście bardziej "multimedialny", filmy można oglądać tak jak zdjęcia, wygląd 10x lepszy (;)), więcej info których wcześniej trzeba było głupio szukać i w ogóle dla mnie jest serio lepszy, poza tym, że na 1024 ramu to muli... jak będę miał 2gb to planuję na dłużej i 32 bit, 64 jak używasz kompa do jakiś ważniejszych rzeczy to męczarnia... Teraz nie mam czasu, jak tylko chwilka będzie to wracam do xp sp1 (na sp2 mi sieciówka nie działa xD) a na vistę po upgrade i po wprowadzeniu większej ilości 64 bitowych programów...

Co do różnicy w obciążeniu obu jajek mam to samo, różnica do 6* <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o roznice miedzy jajkami w temperaturze to NORMALNE. Bylo w tym temaci chyba z milion razu jak nie wiecej. Poza tym to chyba logiczne je jedno jajo ma wiecej pracy --> obsluga systemu

Niestety software nie nadaza za hardwarem i to jest porazka na calej linii niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos adres do wersji polskiej łaty microsoftu do xp ?

po wstępnych bojach wyszło że na default napięciu robi 2460MHz więc tragedii nie ma , bo czytałem w tym wątku że trafiały się sztuki co nie robiły 2200MHz. Jeszcze tylko ustalę proporcję na co dzień (zobaczę jakie będzie miał smaki na Volty względem MHz)

Dołączona grafika

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie łata do XP po polsku ,jak ktoś ma to dajcie proszę linka....a tak wogóle to jak prawidłowo zainstalować po koleji wszystko na Xp -ku żeby dwujajowiec swobodnie sobie pracował?oczywiście mówimy o X2

Przeczytaj dokladnie FAQ po to jest aby nie zadawac miliony razy tych samych pytan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzisiaj przyszedł mi nowy procek x2 4200+ toledo jak narazie nie testowalem go jeszcze dokladnie ale mam pare screenow ktore zrobilem na szybko zeby zobaczyc co jest grane

post-18071-1192031276_thumb.jpg

post-18071-1192031312_thumb.jpg

post-18071-1192031348_thumb.jpg

Edytowane przez kubasiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się pochwale , słaby czas bo pamięci są w singlu.

Dołączona grafika

Tyle co potestowałem najlepszą wydajność uzyskuje tylko z tą poprawką od MS , Optimizer pogarsza nieco wydajność. Zaskoczony też jestem wydzielanym ciepłem przez ten cpu , zauważalnie mniej sie grzeje się jak A64 2800+@2500mhz.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz to samo pokażcie pod SP2004 (tak parę godzin), benchmarkami, grami np. Crysisem ....

A tak w ogóle to chyba nie o tym jest temat

czyli to nie jest temat o X2? hm. widac ktos nas wprowadzil w blad i piszemy w zlym temacie.

taa. orthos i komp wywalajacy sie po 2 minutach. a w innych okolicznosciach chodzacy cale tygodnie bez zwiechy. heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia, ja testowalem stabilnosc tak.

Jak wszedl do windy to ok i zapuszczalem np BF2 albo Operation Flashpoint.

Jak nie wszedl to kombinowalem dalej :)

I ostatnie zwiechy jakie pamietam to po instalacji debilnego Core Tempa co mi wylanczal kompa co 5min.

Po Orthosie mi sie jajca na twardo gotuja wiec dluzej jak 7min nie ryzykowalem bez WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi