Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

...

cosik słabawe wyniki macie w spi 1m jak na procki x2 kręcone na 2900mhz , mi został taki luźny screen jeszcze jak miałem A64 3000 puszczonego na 2600Mhz

Wydaje mi się, że SuperPI nie korzysta z dwóch rdzeni. Poprzednio na Venice 2.4GHz dla próbki 1MB czas obliczeń to 34s, teraz na niepodkręconym Toledo 2.2GHz wynik to 39s :) więc bardzo słaby, nawet jak na sam zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że SuperPI nie korzysta z dwóch rdzeni

chyba masz rację , no ale różnica i tak spora 2600 a 2900, hmm

co do samej łaty to zainstalowałem tą z rapidshare i w spi zyskałem jakieś 3s więc było warto

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytem mam xpka procek x2 4200+ toledo chieftec 420 ddr 566 adata porobilem jeszcze szybki test stabilnosci 32mb i szybki test max oc chociaz mysle ze jeszcze cos da rade :) seria procka to 0723 VPMW

post-18071-1192129793_thumb.jpg

post-18071-1192129821_thumb.jpg

Edytowane przez kubasiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy tylko CPU-Z pokazuje Ci 1 rdzeń, czy w systemie jest to samo. W menedżerze zadań wybierz jakiś proces i wybierz "Ustaw Koligację .." Jeśli jest tylko 1 procek do "wyboru" to albo jest coś namieszane w rejestrze, albo system nie obsługuje multi CPU. Nie wiem, czy czasami XP Home nie widzi tylko jednego procka, ponieważ u siebie mam Proffesionala.

EDIT: No i właściwie Home także nie powinien mieć problemów z prockami dwu-, czy czterordzeniowymi. Licencja jest na liczbę fizyczną procesorów.

Tak więc upewnij się, że masz zainstalowany SP2, sterowniki do procesora 1.3.2.0, oraz wybrany jest odpowiedni "profil" Komputera w menedżerze urządzeń - "Wieloprocesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI".

post-141426-1192131246_thumb.jpg

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,przyjaciele mam do was pytanie,gdzie można odszukać objaśnienie poszczególnych funkcji jakie oferuje RMclock a może istnieje jakieś spolszczenie?jak macie ,dajcie proszę jakiś namiarek

jesteś taki głupi czy tylko udajesz? czego tam nie wiesz? :-|

klyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Interesuje mnie kupno Toledo X2 4200+ od użytkownika marek_voodoo. Z tego co się dowiedziałem 2.7 GHz jest prawie pewne. Widzę jednak, że większość robi 2.9-3.0 GHz co mnie niezmiernie cieszy. Mam jednak pewne pytanie odnośnie ilości energii pobieranej przez ten procesor. Wiem, że będzie to taki jak mają szczepoxx i rally, którzy także kupowali od marka_voodoo. Teraz mam Venice 3000+ 2.7GHz @ 1.5 V i zasilacz daje rade, ale nie wiem czy jak włożę X2 to podoła. Moja pełna konfiguracja w podpisie.

Pozdrawiam,

hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz podoła z nawiązką. Gdyby jednak zaczęły piszczeć Ci cewki, wtedy możesz się rozglądać za czymś mocniejszym. Jednak moim zdaniem nie powinno być problemów.

Ja procesor kupiłem w ciemno, bez żadnego "selektowania" i bez problemu pracuje na 2,75GHz z nominalnym napięciem 1.35V. Więc i więcej "zrobi", ale mnie w zupełności wystarcza, więc nawet nie sprawdzam, bo po co?

Toledo to fajny procek, tylko gdyby się trochę mniej grzał (zresztą i tak jest zimniejszy niż podkręcony Venice, który latem resetował mi kompa dość często). Ogólnie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam Venice 3000+ 2.7GHz @ 1.5 V i zasilacz daje rade, ale nie wiem czy jak włożę X2 to podoła. Moja pełna konfiguracja w podpisie....

Mam Modekoma MC 350W i nie narzekam, ale jak porównam wydajność linii +5V do teoretycznego pobóru prądu CPU,

to za chiny mi się rachunki nie zgadzają :) ale wszystko się buja.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze:). Ale nie wiem czy zauważyliście ze mam 4 kości ramu i 2 karty rozszerzeń, ale jeśli tak piszecie to wierze. O ile więcej może pobierać od mojego w watach (mniej więcej). Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć.

@ rally

Jaki masz sprzęt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co wam lata PL? czy winda jej nie sciaga razem z aktualizacjami?

Nie, nie ściąga. MS nie rozprowadza tej łatki, gdyż nie jest ona zalecana dla posiadaczy innego sprzętu, lub też z innych niewiadomych względów (np. nieprzetestowana do końca wersja beta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobrze:). Ale nie wiem czy zauważyliście ze mam 4 kości ramu i 2 karty rozszerzeń, ale jeśli tak piszecie to wierze. O ile więcej może pobierać od mojego w watach (mniej więcej). Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć.

@ rally

Jaki masz sprzęt ?

Sam procesor bierze tylko o 20W więcej, więc zasilacz nie powienien tego zbytnio odczuć.

Dla ułatwienia dodam, że 20W mocy na linii +5V to jest około 4A prądu.

Znając pobór mocy karty graficznej, dysków, pamięci i procesora możesz obliczyć watrość prądu potrzebnego do zasilania tych urządzeń, a otrzymane wyniki porównać z danymi na tabliczce znamionowej zasilacza.

Kalkulator podaje pobór mocy dla całego komputera i można mu wierzyć. Mój cały komp pod Windą w stresie bierze 170W, a przy uruchomionum akceleratorze 3D ta wartość wzrasta do 200W.

Jeżeli chodzi o łatę od M$ (KB896256), bo ktoś o to pytał, to można ją znaleźć w najnowszym AutoPatcherze.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T... Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć....

Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy katować procek przy takiej częstotliwości napięciem 1.5V :wink:, na 2.7Ghz wystarcza spokojnie 1.3-1.35V, a jak naprawdę chcesz żeby był porządnie "wysmażony" to możesz mu zapodać 1.4V. Powyżej dopiero (np. 3GHz) 1.5 - 1.55V może okazać się przydatne, aby zachować stabilność na Toledo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te kalkulatory to można wsadzić w cztery litery , extremalnie zawyżają pobór mocy. Z tego co zauważyłem X2 2850mhz(1.35v) pobiera mniej prądu jak A64 2800+ 754 @ 2400mhz , poza tym proc ciągnie z linii 12v , praktycznie 3/4 obciążenia zasilacza przypada na linie 12v. Starsze kompy katowały linie 5v i 3.3v.

Musze przyznać , że trafiłem na dobrą sztuke robi 3ghz przy 1.41v.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie wina niewydolności proca, tylko chipsetu? 300-310MHz na northbridgu to już jednak sporo. Ja uzyskuje te 2,75Ghz przy FSB 250MHz. Chociaż, jeżeli podniesienie napięcia dla procka rozwiązuje sprawę to może faktycznie mają one /mur/ na 2.8-2.9GHz przy rozsądnym zasilaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie wina niewydolności proca, tylko chipsetu? 300-310MHz na northbridgu to już jednak sporo. Ja uzyskuje te 2,75Ghz przy FSB 250MHz. Chociaż, jeżeli podniesienie napięcia dla procka rozwiązuje sprawę to może faktycznie mają one /mur/ na 2.8-2.9GHz przy rozsądnym zasilaniu.

Spokojnie wiecej mozna zrobic, chlodzenie na NB nie jest az tak teagiczne jakby sie wydawalo. Moj proc chodzi okolo roku na 280 non stop z temami nie przekraczacymi 50 stopni w stresie w upal.

Problemy moga byc 2:

-za wysoka temperatura

-za niskie napiecie na cpu mozna sporo wiecej dac,

Rozwiazania:

-wieksze Vcore na cpu

-wieksze napiecie na NB i HTT

Tak wogole to troszke zle rozumiecie pojecie stabilnosci. Stabilny komp to taki ktory nie zaleznie od obciazenia (idle stress sie nie wiesza). A to moze zapeniwc pakiet orthos (2-6h minimum), do tego marki, super pi i normalne uzytkowanie kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to sprawdzam stabilność w grach , 1-2h grania . W sp2004 też sprawdzałem , ale tylko 30min , wątpie żeby się wysypał bo temp po 5min jest stała i nie rośnie. Bardzo dobrze też obciaża 7zip , przy pakowaniu obciaża dwa jaja praktycznie non stop 100%.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojemu x2 3800 zapodałem 1,275v z biosu i ustawiłem 10x260=>2600MHz i po około 50min zalicza zwiecha, nigdy tak nie miałem zawsze orthos się wykrzaczał ze za mało V ale tak nie, od czego to moze być ? w trakcie testu normalnie siedze na necie mam uruchomiony anty wir i cpuz zawsze było oki.

EDIT: 14:02

dałem mu z biosu 1,3v i wsio ok , widać mój proc ma spore chęci na papu

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-| Nie mam już sił do tego proca...

Przeglądam dziennik zdarzeń i takich komunikatów mam dużo...

Z tego wynika, że You masz problem z systemem i ze sterownikami, a może i z jaimś oprogramowaniem.

Odinstaluj i wyczyść rejestr z wszelkich polepszaczy, a później to już tylko sterownik i optimizer od AMD, RMClock i naprzód.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy to normalne że temp. na 1 z rdzeni jest o ok. 10-12 stopni wyższa. Mam athlona 64 x2 3800+ na nim dobry miedziany radiator zalmana, pasta termo. dodana do radiatora. Obudowa ma trzy, dobrze rozmieszczone wiatraczki. Program everest ultimate edition 2007 i coretemp podaje mi nst. odczyt. Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 35 °C (95 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 46 °C (115 °F) Procesor 32 °C (90 °F). Inne temp. w granicach 35-40. Chciałbym się dowiedzieć czy przy odczycie sugerować się temp. procesora czy rdzeni, np. przy o/c. Niewiem także czy są prawidłowe dla mojego kompa (nic nie podkręcałem). Wszystkie odczyty bez stresu. Wiatraczki pracuję na max obrotach. Proszę o odpowiedzi. Niewiem czy było coś takiego w tym temacie ale nie mam tyle czasu aby cały przeczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomeczylem dzis swojego procka i z 9x300 zrobilem 10x290 przy 1.425V ale czasem mam jakies dziwne zwisu albo outlock mi sie wykrzaczy :) Pamiec tez podkrecilem i obnizylem napiecie do 2.5V

Co radzicie jeszcz zrobic ? Dac mu ze 1.475V czy raczej odkrecic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi