kkNd! Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 `Witam Tak sie troche zastanawiam o ile wiecej Toledo bierze pradu w porownaniu do Venice. Moze nie pradu ale o ile sie bardziej grzeje. Bo mialem na troche Venice + radiator boxowy + wydajny wiatrak i radiator byl zimny a wentyl czesem sie wogole wylanczal. Natomiast z Toledo radiator jest chlodny w 2D natomiast w 3D jest goracy cały wiec mozna sie domyslac ile jest na rdzeniu. Czyli co, z podkrecaniem tylko woda da rade go zchlodzic ? Przydalo by sie pewnie AM2 i 65nm oba procki na 1.55v i pod x2 bede musial zrobic dobry szroud - po 30 min pod obciazeniem woda w ukladzie jest goraca ;p ze schlodzeniem venice'a wc nie mialo najmniejszych problemow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
severall Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Tak sie troche zastanawiam o ile wiecej Toledo bierze pradu w porownaniu do Venice. Moze nie pradu ale o ile sie bardziej grzeje. Bo mialem na troche Venice + radiator boxowy + wydajny wiatrak i radiator byl zimny a wentyl czesem sie wogole wylanczal. Natomiast z Toledo radiator jest chlodny w 2D natomiast w 3D jest goracy cały wiec mozna sie domyslac ile jest na rdzeniu. Czyli co, z podkrecaniem tylko woda da rade go zchlodzic ? Przydalo by sie pewnie AM2 i 65nm Zdaje się że defaultowo ma 89W TDP ,ale przy Twoich ustawieniach ..2900MHz, dwa rdzenie, pełno tych tranzystorów i 90 nm to jest już mały piecyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) ...Przydalo by sie pewnie AM2 i 65nmA może Core Cwaj Duło ? :) Edytowane 30 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 smierc heretykom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Mam nadzieje ze nie bede musial wymieniac zasilacza.... Ja kce tylko na def napieciu 2800 i ma chodzic :D Ktoś na poprzedniej stronie napisał ze pobor pradu nie wiele sie rozni od venice.... eh :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiloP19 Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Podkręcał ktoś X2 5600+? Albo zna ktos jakies stronki z jego osiągniecami OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Nie taki manchester straszny... ;) Chlodzony badziewnym coolermasterem, pasta ma ok 2 lata, do tego nie tykalem jeszcze mal i rp. Slowem, sa nadzieje na wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelazyone Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 mój X2 4200 dziś doszedł i nawet działa (o pechu nie wspomnę żeby nie zapeszać) teraz tylko muszę odpowiednio ustawić Speed Fana i Samuriza żeby wiedzieć co się z jąderkami dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wld Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 teraz tylko muszę odpowiednio ustawić Speed Fana i Samuriza żeby wiedzieć co się z jąderkami dzieje. moze reka lepiej pomacaj :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 mój X2 4200 dziś doszedł i nawet działa (o pechu nie wspomnę żeby nie zapeszać) o jakim pechu mówisz ?? ;) pochwal sie ile masz na strzała :) - w filmach powiedzieliby na "chybcika " :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 (edytowane) A ja miałem nadzieje ze moj dzisiaj dojdzie... niestety musze czekać do piatku :/ edit: no no dawaj dawaj jak sie kreci ! Edytowane 31 Października 2007 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelazyone Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Speed Fan się nie spisuje :[ szkoda Co do temperatury to freezer daje radę bezproblemowo (chyba nawet ciepły nie był podczas Wiedźmina), tyle że mam raczej chłodno w domu no i proc nie kręcony. Co do samego kręcenia to nie mam weny ani czasu zagłębiać się w tajniki podkręcania (jestem zielony jesli o to chodzi) Najlepiej jakby ktoś mi podkręcił :] W sumie to różnica w stosunku do poprzedniego proca jest bardzo przyjemna :D Wiedźmin odrazu lepiej chodzi, a nawet testowanie szybkości łącza lepiej wypada. Nie ma to jak samemu sobie kupować prezenty urodzinowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 ostatnio probowalem wykrecic swojego be ale niestety plyta daje rade tylko do 213mhz powyzej sie nieprzechodzi postu na zachodnim serwisie czytalem ze krecili go ostatnio na 3ghz ale tam byla konkretna plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Chyba powinieneś zwrócic się o pomoc do posiadaczy tej płytki. Jestem pewien że da się z niej więcej wycisnąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) nie da rady bo nie ma mozliwosci podniesienia napiecia proca z pod poziomu biosu a w przypadku ramu ustawienia napiecia to (auto lub 1.9v) Edytowane 2 Listopada 2007 przez borot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 dzięki Marku za proca juz doszedł będę go molestował w weekend. w miedzy czasie pomęczyłem na sprzęcie kolegi A64 Venice E6 s939 z płytka giga shit Ga K8NF9 płyta to totalny shit. No ale tak czy inaczej dziwna sprawa doszedłem do 9x290 i spoko wsio działa ale powyżej tej wartości po zabotowaniu na ekranie pisze jak wół np.294,300 bo tyle tez dawałem , wchodzi do windy i lipa w cpuz pokazuje 290 i ani mhz wiecej , nie wiem co jest chyba płyta ma jakiegos walla, jeśli tak to szkoda bo proc ma chęć na wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 dzięki Marku za proca juz doszedł będę go molestował w weekend. w miedzy czasie pomęczyłem na sprzęcie kolegi A64 Venice E6 s939 z płytka giga shit Ga K8NF9 płyta to totalny shit. No ale tak czy inaczej dziwna sprawa doszedłem do 9x290 i spoko wsio działa ale powyżej tej wartości po zabotowaniu na ekranie pisze jak wół np.294,300 bo tyle tez dawałem , wchodzi do windy i lipa w cpuz pokazuje 290 i ani mhz wiecej , nie wiem co jest chyba płyta ma jakiegos walla, jeśli tak to szkoda bo proc ma chęć na wiecej. cieszę sie ze juz jest przez te święta poczta ma straszne opóźnienia. no to czekam na dalsze relacje bo zapowada sie ciekawie - z z tymi wartościami to pewno płyta trzyma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 dzięki Marku za proca juz doszedł będę go molestował w weekend. w miedzy czasie pomęczyłem na sprzęcie kolegi A64 Venice E6 s939 z płytka giga shit Ga K8NF9 płyta to totalny shit. No ale tak czy inaczej dziwna sprawa doszedłem do 9x290 i spoko wsio działa ale powyżej tej wartości po zabotowaniu na ekranie pisze jak wół np.294,300 bo tyle tez dawałem , wchodzi do windy i lipa w cpuz pokazuje 290 i ani mhz wiecej , nie wiem co jest chyba płyta ma jakiegos walla, jeśli tak to szkoda bo proc ma chęć na wiecej. Mialem to na mojej. Musisz ustawic wieksza wartosc od 290 w biosie pozniej zgasic kompa na kilka minut. Wtedy dopiero sie ustawi tak jak ma byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Jak to jest z tym napieciem w RMclock? W RMclock podaje mi faktycznie ze napiecie schodzi do 1.1 a w cpu-z i mbm nic sie nie zmienia? Uzywalem wczesniej CnQ i tam bylo ok, bylo widac roznice w napieciu w idle i stresie (ale niestety nie dziala mi przy podkreconym procku wiec dlatego przesiadka na RMclock). Co prawda nie pokazuja mi faktycznego napiecia czyli 1.4 tylko 1.36 ale core speed i mnoznik widac roznice. Albo RMclock klamie i nadal przy podkreconym procku mam stale napiecie albo cpu-z i mbm klamie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelazyone Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Czy X2 4200 toledo ciągnie dużo więcej prądu niż 64 3000+ venice ? konkretnie chodzi o 5V, bo mam pare (4) wentylatorów w kompie na 5V i dziś podczas grania zauważyłem że się wyłączył jeden, potem drugi. przestałem grać i po chwili (ok 5min) zaczeły działać oba. ruszałem wcześniej kabelkami ale bez rezultatów. Czy jeśli mój nowy X2 4200 potrzebuje więcej prądu z 5V, to czy zasilacz może sobie ograniczyć prąd na molexach ? proca nie kręciłem. a może zasilacz za słaby ? Chieftec ATX 410-212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 3/4 poboru prądu przypada na linie 12v , także o co ci chodzi z tą linią 5v??? Widzisz jaki mam zasilacz??? Ciągnie 8600gt pod vmodzie i tego X2 bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Wiele wentylatorów nie jest przystosowanych do pracy na 5V. Pod obciążeniem pewnie jest lekki spadek i się wyłączają. Albo masz włączoną regulacje na plycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelazyone Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 mam zrobiony panel, zasilanie z molexa, regulacja: przełącznik: 12/0/5 V do tej pory bez problemów, dziś pierwszy raz coś takiego zauważyłem, muszę to jeszcze potestować, może zmierze napięcie na tym molex'sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 No a ja procesora do dzisiaj jeszcze nie dostałem od Marka_Vooodo :sad: Jest ktoś jeszcze kto zamawiał i nie dostał? Ah ta poczta polska... P.S Z gory sorry za offtop, ale raczej wszyscy nowi wlasciciele x2 zagladaja tutaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKEY24 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Witam zamierzam kupić ATHLON 64 X2 4200 Toledo pod S939. Która seria tych procesorów jest lepsza pod względem o/c? Czy seria LCBIE czy może LCBQE ?A jeżeli któraś z tych seria jest lepsza od drugiej to dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Rowniez przylaczam sie do pytania. Wyczytalem tez gdzies ze lepiej sie kreci seria Menchester gdyz jest "uboższa" i mniej sie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 To ktoś palnął głupote. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 No a ja procesora do dzisiaj jeszcze nie dostałem od Marka_Vooodo :sad: Jest ktoś jeszcze kto zamawiał i nie dostał? Ah ta poczta polska... P.S Z gory sorry za offtop, ale raczej wszyscy nowi wlasciciele x2 zagladaja tutaj ;) co za wałek -ale to pzrez te święta - mi teraz przyszły przelewy za paczki z tamtego tygodnia - a za wszystkie była opłata PRIORYTET - chyba pseudo priorytetem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Rowniez przylaczam sie do pytania. Wyczytalem tez gdzies ze lepiej sie kreci seria Menchester gdyz jest "uboższa" i mniej sie grzeje. No to ladnyce bzdury Ktos napisal. Manchester 1*512kB OC na poziomie 2,5-2,6Ghz to sukces (przy okolo 1,5V) Toledo 2 wersje - 2*512kB oznaczenie 3800+ -2*1MB oznaczenie 4400+ i wyzsze OC na poziomie 2,7-2,8GHz na 1,35-1,4V to norma. Wersja z 1MB chche lacznie mniej sie grzeje z racji wlasnie mniejszej ilosci cache, roznica w tempoch przypuszczam zen ie przekracza kilku stopni w stresie. Roznica miedzy werjsa z 1Mb i 2MB to okolo 2-3% na korzysc 2MB. Modele wyzsze 4200, 4400 sa ciekawsze ze wzgledu na wyzszy mnoznik, OC moze byc lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Juz wiem gdzie to wyczytalem prosze oto ten fragment: "Pomijając mniejszy pobór energii, układy X2 z rdzeniem Manchester mają jeszcze jedną, powiązaną niejako z poprzednią, zaletę - mniejsza całkowita ilość tranzystorów. Ich liczba - 157 mln - w porównaniu do 233 mln tranzystorów w Toledo - sprawia, że modele z rdzeniem Manchester mają lepsze możliwości podkręcania, niż bardziej zapchane układy Toledo." zrodlo: http://www.tomshardware.pl/cpu/200508011/a...x2_3800-03.html A jak sie sprawa ma z poszczegolnymi oznaczeniami tych procesorow ? czy kazdy jeden powiedzmy 4200+ Toledo bedzie sie dobrze krecil czy scisle jest to uzalezniony od seri ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...