Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że wciąż wiele osób zastanawia sie nad zmianą procka z Venica 3000+/3200+ na x2 3800+/4200+ oczywiście tylko i wyłącznie na rdzeniu Toledo!!!

Ja miałem tego typu rozterki miesiąc temu. Obecnie śmigam już na x2 4200+. Do dzisiaj go nie kręciłem bo nie bylo takiej potrzeby. Sama obecność dwóch rdzeni już sporo daje, szczególnie w nowszych grach (np. Colin DIRT, World in Conflict, itd). Dziś postanowiłem troche pobawić się procem i potestować go. Przy okazji zrobiłem małe porównanie, w którym wziął udział mój stary procesor A64 3200+ lekko podkręcony do 2400 MHz (RAM 240 MHz) oraz mój nowy procek x2 4200+ bez OC (RAM 200 MHz) i po podkręceniu do 2750 MHz (RAM 230 MHz). Z całą pewnością móglbym wyciagnąć z proca jeszcze więcej, ale uznałem że jest to wynik wystarczający no i możliwy do osiągnięcia przez 99,9% x2. Wyniki przedstawiają się następująco:

.....................................a64 2400 MHz......x2 bez OC............x2 2750 MHz

convertxtodvd (mm:ss)...56:53..................57:57...................48:25

3dmark2001...................25619.................25729..................29658

3dmark2003 (CPU test)...16388 (1118).......16414 (1094).......18595 (1294)

3dmark2005 (CPU test)...10258 (5415).......10120 (5525).......10823 (6782)

superpi

1M.................................0:35.281..............0:40.640.............0:

32.157

8M.................................6:38.594..............7:15.435.............5:

47.297

Testy byly robione na systemie Windows XP Pro 32bit, który ma już 10 miesięcy i sporo przeszedł :wink:

Cóż jeszcze mogę powiedziec na temat przesiadki z jedno na dwurdzenióke??? Na pewno komfort pracy się poprawił. Teraz mogę jednocześnie konwertować film i grać w gierki czy skanować system antivirem. Nie ma denerwujących przycinek, przestojów, nie musze czekać aż system "sie namyśli" tylko od razu mogę działać w kilku nawet wymagających programach.

Co do temperatur to muszę przyznać że x2 mnie mile zaskoczył (pisałem już o tym kilka stron wcześniej). niepodkrecony proc na standardowym napięciu 1,35 V w idle ma ok 30'C w stresie jeden rdzeń skacze do 50'C drugi jest trochę chlodniejszy - ok. 45'C. Po OC przy niezmienionym napięciu temperatury wzrosły w idle do ok 36'C dla każdego rdzenia, w stresie 60'C czyli sporo... TCaseMax podawane przez CoreTemp wynosi u mnie 67'C. Tak wysokie temperatury nie daly mi spokoju więc obniżyłem napięcie z 1,35 na 1,3 V oczywiście cały czas mówie teraz o podkręconym procu. Zmniejszenie napięcia nie odbiło się negatywnie na stabilności natomiast widać różnicę w temperaturach, które powróciły do w miare niskich wartości (idle ok 31'C stres ok 50'C).

Małe podsumowanko: z proca jestem bardzo zadowolony. Uważam że nie ma sie co zastanawiać nad zmianą proca z Venica na x2, najlepiej to poprostu zrobić :) szczególnie że obecne ceny są śmiesznie niskie.

EDIT:

Zapomniałem dodać jedną, myślę że ważną rzecz: proc jest chlodzony Freezerem z wentylkiem puszczonym na 5V, buda jest otwarta ale przystawionabokiem do biurka.

Jeszcze mały komentarz do wyników testów: jak widać niepodkręcony x2 jest tak samo wydajny jak podkrecony lekko Venice. Podkręcony x2 jest już sporo szybszy. Testowałem jeszcze proce w benchmarkach syntetycznych które zawarte są w Evereście i tam wyniki na korzyść x2 są w niektórych testach nawet dwa razy lepsze.

Edytowane przez Kalin20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wiem gdzie to wyczytalem prosze oto ten fragment:

"Pomijając mniejszy pobór energii, układy X2 z rdzeniem Manchester mają jeszcze jedną, powiązaną niejako z poprzednią, zaletę - mniejsza całkowita ilość tranzystorów. Ich liczba - 157 mln - w porównaniu do 233 mln tranzystorów w Toledo - sprawia, że modele z rdzeniem Manchester mają lepsze możliwości podkręcania, niż bardziej zapchane układy Toledo."

zrodlo: http://www.tomshardware.pl/cpu/200508011/a...x2_3800-03.html

A jak sie sprawa ma z poszczegolnymi oznaczeniami tych procesorow ? czy kazdy jeden powiedzmy 4200+ Toledo bedzie sie dobrze krecil czy scisle jest to uzalezniony od seri ?

hmm mógłbyś z innego źródła zweryfikować te ilość tranzystorów bo różnica kilkudziesięciu milionów jest jak na mój gust zbyt duża.

to by było niebywała różnica w poborze mocy jak i wydzielaniu ciepła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie weryfikowalem tych danych gdyz uwazalem tomshardware za dosc zetelny serwis a nie site typu "podkrecswojprocesor.go.xt.pl" ;) Dlatego wolalem spytac sie tutaj na forum fachowcow :)

Edytowane przez czullo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie weryfikowalem ych danych gdyz uwazalem tomshardware za dosc rzetelny serwis a nie site typu "podkrecswojprocesor.go.xt.pl" ;) Dlatego wolalem spytac sie tutaj na forum fachowcow :)

tak forum jest ok ale czasem recenzje są od mało żetelnych osób dlatego weryfikacja nigdy niezaszkodzi

przyznasz ze 70 milionów tranzystorów to troche duzo

może sie mylę ale jak na obsługi cache plus margines na inne rzeczy to i tak chyba duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie, dlugo nie zagladalem na forum bo sprzecik dziala, kasiorki na rozbudowe nie bylo ale dzis zauwazylem jakis nowy hit na allegro a mianowicie:

ATHLON 64 DualCore 4200+1MB 939 TOLEDO DWA RDZENIE

http://allegro.pl/item260834403_athlon_64_...wa_rdzenie.html

czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego tyle chetnych na te procki? oplaca mi sie wymieniac to co mam w sigu? jesli tak to jaka seria lepsza:

LCBIE

czy

LCBQE 0723VPMW

z gory dzieki za wszelkie info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie, dlugo nie zagladalem na forum bo sprzecik dziala, kasiorki na rozbudowe nie bylo ale dzis zauwazylem jakis nowy hit na allegro a mianowicie:

ATHLON 64 DualCore 4200+1MB 939 TOLEDO DWA RDZENIE

http://allegro.pl/item260834403_athlon_64_...wa_rdzenie.html

czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego tyle chetnych na te procki? oplaca mi sie wymieniac to co mam w sigu? jesli tak to jaka seria lepsza:

LCBIE

czy

LCBQE 0723VPMW

z gory dzieki za wszelkie info

Przeczytaj ostatnich hmmm 3-4 strony to bedziesz wiedzial dlaczego.

Oplaca sie wymieniac za taka cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie ta aukcje, dopiero co wystawiona, koles sprzedaje najtaniej na allegro a do tego seria ktora niejednemu wyciagnela 3ghz, brac go? http://allegro.pl/item265129471_najtaniej_...s939toledo.html

Edytowane przez Przemas_85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jak ktos ma na X2 ... niewazne czy 3800 czy 4200 to brac.

Po pierwsze komfort w aplikacjach a po drugie kop w grach.

Mysle ze seria LCBQE bedize bardziej podatne na OC ni LCBIE.

O ile niepodkrecony procek jest taki se to po OC jego wydajnosc gwaltownie wzrasta i poswiadczam swoim :)

Tylko grzeja sie niemilosiernie :)

powiedzialem w sumie to co wiadomo, ale chcialem tak uswiadomic nowozainteresowanych :)

POLECAM PROCE OD Marek_Voodoo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie kupilem 1 sztuke: http://allegro.pl/item265129471_najtaniej_...s939toledo.html

Interesowała mnie właśnie ta seria a na innych aukcjach albo nie było podanej serii albo była ta co mnie nie interesuje, chciałem wziąć od marka ale niestety już nie miał a z tego co wiem LCBQE chyba ciut lepiej sie kreci, no nic czekam na listonosza teraz :) Teraz chyba trzeba bedzie sie zakrecic wokol WC bo Fryzjer 64 pewnie nie bedzie dawal rady z @

Edytowane przez czullo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robilem dzis drugie starcie z cpu a wiec poszlo na 220mhz z mnoznikiem 10.5 2100@2300mhz ram podnioslem 667@800mhz 5 5 5 14 1.9v poszlo stabilnie natomiast jak podnioslem o kolejne 20mhz proc przy tym samym mnozniku i niewiem czy to byla wina tego ze zmienilem w command rate z t2 na 1t komp padl

chyba wymienie plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borot, nie obraź się ale o podkręcaniu to ty nie masz pojęcia.

pobawiłem się prockiem od Marka na stand V (1,36 z bios) poszedł 11x 246=2706 stable. wiecej nie będę próbował bo to nie mój sprzet a i płyta gigashit się nie nadaje zupełnie, raz wstaje raz nie, kicha totalna. Przy dobrej płycie 3 ghz są w zasiegu na pewno tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem lcbie serie

jak sie kreci to nie wiem, na razie szlo jakos bez problemow wiekszych i na 2.4, i na 2.75

musze system instalnać od nowa i na serio potestowac

i tu pytanie:

Czy instalowac tylko m$ hotfix v4 do dual core, czy wystarczy sam patch od amd?

w chwili obecnej mam sporadyczne bsody irq_less_or_equal na starcie windy (1 na 4 uruchomienia, zwlaszcza po wylaczeniu z pradu kompa, spowodowane być może moją płyta/pamięciami/namieszaniem przy zdejmowaniu/nakladaniu IHS)

i nie wiem czy instalacja m$ łaty plus patcha amd nie jest przypadkiem tego powodem

a pamieci plus płyta moja to lipna kombinacja, default spd maja CL 3.0 a nie chca na nim chodzic...na 2.5 za to smiga, nawet jak je skrece do 220-230...i bądź tu mądry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od siebie dodam tyle, ze od ponad roku jade tylko i wylacznie na optymizerze od amd i absolutnie nigdy nie bylo zadnych problemow. Ostatnio postanowilem doinstalowac latke od Majkroszitu i w sumie zadnych negatywnych ani tez pozytywnych zmian nie zauwazylem. Zasadniczo moze jedna, system chyba nieco zwolnil, w sensie start systemu, wylacza sie tak samo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od siebie dodam tyle, ze od ponad roku jade tylko i wylacznie na optymizerze od amd i absolutnie nigdy nie bylo zadnych problemow. Ostatnio postanowilem doinstalowac latke od Majkroszitu i w sumie zadnych negatywnych ani tez pozytywnych zmian nie zauwazylem. Zasadniczo moze jedna, system chyba nieco zwolnil, w sensie start systemu, wylacza sie tak samo szybko.

Testowałem optymizera i łatke oraz razem włączenie. Najlepsze rezultaty daje sama łatka , najlepsza wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale wtedy za mojego sandiego dostane grosze;p no i niewiadomo czy za 3 - 4 miesice beda jeszcze owe sprzedawac a jesli nawet to czy nie jakies padaki, w sumie 230 zl nie majatek. jak myslicie?

Tamta wypowiedź to była lekka ironia z mojej strony ;) Pytasz sie ludzi czy kupić procesor, a to chyba sam powinieneś wiedzieć najlepiej czy go chcesz, czy nie. Bierz póki są bo potem może być problem. Obecnie nic lepszego nie trafisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez i bedziesz mial spokoj na jakis czas. Ja nie mialem checi z bawieniem sie w zmienianie platformy.

Bo po co zmieniac cos jezeli jest dobre, ew. mozna ulepszyc i tym torem poszedlem i zamiast zabawy w ymienianie i dokladanie i pier****nie sie z nowym kompem to zaladowalem X2 i jestem ustawiony i mam spokoj. Teraz grafa i sie nie boje zadnej gry.

wszyscy mowili mi "wymien wszystko", po co ci taka stara platforma. Teraz wszystko nowe, lepsze, szybsze. Pupa jasia kombinerki !!

Wlasnie teraz to nie ma co zmieniac nic. BO wejdzie podstawka AM2+ na dobre ... wejda nowe X2 i X4 ... wyjda nowe pentiumy. Dlatego to jest najlepszy czas na kupienie X2 Toledo tanim kosztem i przeczekac sobie WYDAJNIE ten okres mnozenia sie produktow z firm AMD i INTEL.

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borot, nie obraź się ale o podkręcaniu to ty nie masz pojęcia.

No to chetnie wyslucham dobrej rady od boga OC jak mam krecic powyzej htt 220(powyzej komp sie wiesza) jezeli nie mam na plycie ustawienia napiecia (za wyjatkiem ramu auto-1.9)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez i bedziesz mial spokoj na jakis czas. Ja nie mialem checi z bawieniem sie w zmienianie platformy.

Bo po co zmieniac cos jezeli jest dobre, ew. mozna ulepszyc i tym torem poszedlem i zamiast zabawy w ymienianie i dokladanie i pier****nie sie z nowym kompem to zaladowalem X2 i jestem ustawiony i mam spokoj. Teraz grafa i sie nie boje zadnej gry.

wszyscy mowili mi "wymien wszystko", po co ci taka stara platforma. Teraz wszystko nowe, lepsze, szybsze. Pupa jasia kombinerki !!

Wlasnie teraz to nie ma co zmieniac nic. BO wejdzie podstawka AM2+ na dobre ... wejda nowe X2 i X4 ... wyjda nowe pentiumy. Dlatego to jest najlepszy czas na kupienie X2 Toledo tanim kosztem i przeczekac sobie WYDAJNIE ten okres mnozenia sie produktow z firm AMD i INTEL.

juz wziolem spoko oko loco:D zgadzam sie z toba w 100%, po co brac nowosci, cieszyc sie nimi przez pewien czas a bulic jak za przyslowiowe zboze jak mozna tanim kosztem robudowywac platforme sumiennie i wyjsc na to samo po o wiele nizszych kosztach, ja sie ubezpieczylem i kupilem pozadne mobo ktore przyjmie kazdego proca, kazdy ram no i sli:D najblizsze plany - druga 7300gt od galaxy w tej chwili nowe chodza po 200 zl a za pol roku dostane uzywke za marne grosze:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borot, daleko mi do tego aby udzielać jakichkolwiek porad co do OC przez pisanie postów, kompa trzeba miec przed sobą , ponieważ jest wiele rzeczy przez które twój procek osiąga tylko 2300, bo na pewno stać go na wiecej. Jak to nie masz reg. napiec procka? jeszcze takiej płyty nie widziałem , no ale człowiek sie uczy całe zycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zmniejszales mnoznik ht?

od przetaktowania ht tez sie sypie...

albo ramy

jakie sa, ile moga, moze nie pojda na tej plycie na 220mhz...?

poczytaj faq o oc a64, zobacz czy/co robisz zle, i potem dopiero napisz gdzie lezy problem

nikt tu wrozka nie jest i nie zbada czemu twoj proc akurat wcale sie nie kreci

moze to zaschniety glut pod ihs nie pozwala mu pojsc wiecej niz producent zadeklarowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procek (1,2V) nie nadaje się do podkręcania, szczególnie na płycie, która nie umożliwia zmiany napięcia vcore!!

Takie są fakty.

Swoją drogą ciekawi mnie w jakim celu kupiłeś taki zestaw - ktoś Ci to polecił?

To jest sprzęt typowo biurowy, czyt. OC - antifriendly :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi