Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 A ja zawsze myślałem ze radiator się grzeje :D <joke> Proc->Radiator->Powietrze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Sopel czy pamięci Aeneon DDR2 667Mhz CL5 , nadadzą sie do lekkiego OC , bo mam okazje kupić 2GB tego ramu za 55zł , ram bym miał narazie na okres przejściowy , bo muszę kupić jeszcze nowy dysk i na tamten ram A-DATA mi torche braknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Panowie, jakie 2,6 na G1, moj lekko ciagnie 3,1Ghz a i pojdzie wiecej :) Mam Athlon 64 x2 4000+ G1 Oczywiscie sprawdzona stabilnosc w Orthos poltora godziny puscilem i wszystko stabilne, max temp - 59-60 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 To, że masz lepszą sztukę, nie znaczy że jest taka reguła. ;) Ale G1 powinien raczej polecieć więcej niż 2.6GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Sopel czy pamięci Aeneon DDR2 667Mhz CL5 , nadadzą sie do lekkiego OC , bo mam okazje kupić 2GB tego ramu za 55zł , ram bym miał narazie na okres przejściowy , bo muszę kupić jeszcze nowy dysk i na tamten ram A-DATA mi torche braknie 55zł to żal nie brać...Nie wiem jak wygląda sprawa oc. Ale coś tam zawsze wyskubiesz.. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 wielkie dzięki za pomoc Sopel , biore ten ram jak sie podkręci dobrze to go zostawię , a jak nie to za miesiąc sprzedam i kupie te A-Daty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 pytanie z faq więc nie bijcie: - AMD Dual-Core Optimizer - instalować czy nie? Normalnie bym odpuścił sobie to pytanie i zainstalował ale przeczytałem ten artykuł na egiełdzie i już pewien nie jestem bo ponoć w niektórych grach (GTA SA - brat dzis grał i sie s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 pytanie z faq więc nie bijcie: - AMD Dual-Core Optimizer - instalować czy nie? Normalnie bym odpuścił sobie to pytanie i zainstalował ale przeczytałem ten artykuł na egiełdzie i już pewien nie jestem bo ponoć w niektórych grach (GTA SA - brat dzis grał i sie s Jednym działa drugim nie działa...Mi akurat działa, po przesiadce z sempka 2500+ o dziwo nie odczułem różnicy ale po instalacji Dual-core po prostu znikły różne zwisy itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) ja tego nie instaluje, jak mam jakiś problem (miałem raz) to wyłączam jeden rdzeń i po kłopocie chyba ze to nie tylko o to chodzi to nie bijcie :razz: Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Dzisiaj kręciłem procka Athlona X2 3600 Windsor 90nm F2 i na standardowym napięciu , bez zmieniania niczego w pamięciach , tylko podkręcałem FSB i podkręciłem do 2500 Mhz (10x250)' Testowałem orthosem 3 minuty bez błędów , temperatura nie przekraczała 57C pod obciążeniem . Potem zwiększyłem troche napięcie na 1.3250v i podkręciłem go do 2600 Mhz Stabilnie w orthosie ponad 5minut bez błędów ,dalej nie sprawdzałem ale temperatura dochodziła do 63C Podkręcłąem na Gigabyte Ga-M55plus-S3G 2GB ram OCZ titanium 800Mhz (nie moje , tylko pożyczyłem) Fortron 400W no i Athlon X2 3600 Ale teperaturki taki są przez to że chłodzenie boxowe i źle nałożona pasta termoprzewodząca . Ale ogólnie jestem very happy . I teraz mam pare pytań 1.W everescie po podniesieniu napięcia do 1.3250V pokzaywało mi napięcie procesora 2.31 V czy to możliwe 2.Czy wymiana chłodznia na Arctic Cooling Freezer pomoże zbic temperatury ? 3.CO zroibć z pamięciami , robić co kolwiek z nimi , czy je zostawić bo nie wiem , nawet jak je podkręcić 4.Jak ustawiłem procka na 2.7GHz to podczas wlączania już coś wyskoczyło że coś tam mam zmienic ustawienia C-Mos i że komputer teraz jest w Safe mode o co chodzi wydaje mi sie że za niskie napiecie wtedy ustawiłem Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 1. nie możliwe 2. tak 3. oc procka = oc pamięci (jeśli na najwyższym dzielniku, możesz zmniejszyć dzielnik, i pamięci będą chodzić bez oc, tak na szybko) 4. skąd my mamy to wiedzieć? może wina proca, może ma ścianę, może za niskie napięcie, może pamięci za wysoko, może płyta nie lubi taakiego wysokiego HTT... możliwości jest wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) dzięki za pomoc Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez dawrew14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSWAT Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Testowałem orthosem 3 minuty bez błędów , temperatura nie przekraczała 57C pod obciążeniem . Potem zwiększyłem troche napięcie na 1.3250v i podkręciłem go do 2600 Mhz Stabilnie w orthosie ponad 5minut bez błędów ,dalej nie sprawdzałem ale temperatura dochodziła do 63C 5 minut Orthos to jest zerowa stabilność Orthos potrafi wywalić się po 4-5 godzinach testu, a Ty testujesz 5 minut :lol2: Dla Twojej wiadomości - 5 minut to przechodzi nawet mój A64 podkręcony do 3,2Ghz, co jest jednak już dla niego zbyt wiele i system jest niestabilny (freezy, BSOD'y) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Boże te 5minut to wczoraj tylko testowałem , jak przyjdzie mi mój ram i pasta termprzewodząca , to wtedy zapuszcze orhtosa na kilka godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Boże te 5minut to wczoraj tylko testowałem , jak przyjdzie mi mój ram i pasta termprzewodząca , to wtedy zapuszcze orhtosa na kilka godzin Tylko nie nawal za dużo pasty... Sprawdzałeś ile twój gigabyte wyciąga htt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawrew14 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 co do pasty to wiem , a jak sprawdzić ile wyciąga HTT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 pytanie z faq więc nie bijcie: - AMD Dual-Core Optimizer - instalować czy nie? Normalnie bym odpuścił sobie to pytanie i zainstalował ale przeczytałem ten artykuł na egiełdzie i już pewien nie jestem bo ponoć w niektórych grach (GTA SA - brat dzis grał i sie s Ja mam nietak dawno postawiony system i tym razem nie instalowalem tego patcha. I jak dla mnie jest duzo lepiej, system chodzi szybciej, bardziej stabilnie a w grach typu gta sa, age of empires3 , test drive itp to wszystko dziala tak jak powinno :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 co do pasty to wiem , a jak sprawdzić ile wyciąga HTT HT dajesz na 3 pamięci 533 mnożnik x8 i daj jej tak htt 320 Moja leci 330... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 a jak zbadać stabilność HTT? wystarczy, ze wejdzie do systemu ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 a jak zbadać stabilność HTT? wystarczy, ze wejdzie do systemu ? :P Moja 320 polecila 2h w orthosie wiec jakas stabilnosc jest... na 340 już nie wstaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witq Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Jest taki problem i nie potrafię znaleźć rozwiązania. Mam procesor Athlon 64 X2 4200+ na płycie Asus M2N i 2x 1GB Kingston 667Mhz. Sprawa jest taka że procesor jaki mam jest za słaby do mojej karty graficznej GF 8800GS. Oczywistym jest że można go podkręcić (zakup nowego nie wchodzi narazie w grę). Na swojej płycie w biosie mogę ustawić max napięcie na procku na 1.3V. Na takim napięciu najwyższa stabilna częstotliowść jaką udało mi się osiągnąć to 2618Mhz a to jeszcze za mało jak na moją kartę (przydałoby się jeszcze 300-400Mhz). Problem polega na tym iż na wyższą częstotliwość procesora potrzebuję wyższe napięcie ale ogranicza mnie płyta. W innym wątku poradzili mi abym zastosował "drut moda", niestety to nie pomogło, napięcie wogóle nie wzrosło. I tu nasuwa się pytanie. Czy jest jakaś inna możliwość na przyspieszenie tego Athlona? Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Witq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Witam. Jest taki problem i nie potrafię znaleźć rozwiązania. Mam procesor Athlon 64 X2 4200+ na płycie Asus M2N i 2x 1GB Kingston 667Mhz. Sprawa jest taka że procesor jaki mam jest za słaby do mojej karty graficznej GF 8800GS. Oczywistym jest że można go podkręcić (zakup nowego nie wchodzi narazie w grę). Na swojej płycie w biosie mogę ustawić max napięcie na procku na 1.3V. Na takim napięciu najwyższa stabilna częstotliowść jaką udało mi się osiągnąć to 2618Mhz a to jeszcze za mało jak na moją kartę (przydałoby się jeszcze 300-400Mhz). Problem polega na tym iż na wyższą częstotliwość procesora potrzebuję wyższe napięcie ale ogranicza mnie płyta. W innym wątku poradzili mi abym zastosował "drut moda", niestety to nie pomogło, napięcie wogóle nie wzrosło. I tu nasuwa się pytanie. Czy jest jakaś inna możliwość na przyspieszenie tego Athlona? Uważam że 2,6 nie blokuje tej karty... Podaj dokładny model płyty bo jest dużo M2N Pokaż screen z cpu-z Bez napięcia nic nie zdziałasz...chyba że źle coś robisz,pamiątki blokują lub płyta nie wyrabia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witq Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Płyta to zwykła M2N z chipem nForce 430 MCP. Mój screen z CPU-Z: Z tym blokowaniem to głównie widać na przykładzie 3DMark2006, jak miałem GF 8600GT to wynik miałem taki jak w testach np. na egielda.com.pl a teraz z GF 8800GS mam przynajmniej o 2000pkt za mało (bez OC procka) w porównaniu do testów. Tak więc z tego co mi napisano na innym forum oraz na tym mam za słabego CPU. Jeśli to ma jakieś znaczenie to moja pamięć RAM mimo iż mam dwie kości nie chodzi w Dual'u, ponieważ kostki nie są takie same. I teraz jest dylemat, czy kupić lepszą/inna płytę główną aby móc wyżej wykręcić procesor. Czy moze szybszy procek ale jest szansa że taki Athlon X2 6000+ nie będzie działał za dobrze przez zbyt niskie napięcie jak dla niego. Czy moze olać AMD i przeżucić się na Intela (np. E7200 + OC na ok 3Ghz). Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Witq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Płyta to zwykła M2N z chipem nForce 430 MCP. Mój screen z CPU-Z: [url="http://imageshack. Z tym blokowaniem to głównie widać na przykładzie 3DMark2006, jak miałem GF 8600GT to wynik miałem taki jak w testach np. na egielda.com.pl a teraz z GF 8800GS mam przynajmniej o 2000pkt za mało (bez OC procka) w porównaniu do testów. Tak więc z tego co mi napisano na innym forum oraz na tym mam za słabego CPU. Jeśli to ma jakieś znaczenie to moja pamięć RAM mimo iż mam dwie kości nie chodzi w Dual'u, ponieważ kostki nie są takie same. I teraz jest dylemat, czy kupić lepszą/inna płytę główną aby móc wyżej wykręcić procesor. Czy moze szybszy procek ale jest szansa że taki Athlon X2 6000+ nie będzie działał za dobrze przez zbyt niskie napięcie jak dla niego. Czy moze olać AMD i przeżucić się na Intela (np. E7200 + OC na ok 3Ghz). No tak bez oc proc będzie blokował ale na 2,6 bedzie ok. 6000+ na 100% będzie na niej działał...po prostu dostanie tyle papu ile bedzie potrzebował ale ty nie podniesiesz :wink: Miałem asusa m2n-e sli i 5600 trybił bez problemu(napięcia tez nie mogłem dac)Jak już to wybrałbym 5600(tańszy a 3,0 robi bez podnoszenia napięcia...) Koszt intela to bedzie ok 500zł wiec wybierz czy chcesz dopłacać.../jeżeli chcesz się bawić to można pomyśleć nad x3-jak ci sie uda to bedziesz miał te 3ghz w tej samej cenie co intel...Do tego jakaś dobra płytka pod AM2+ Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez mechl!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witq Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź. W takim razie zastanowie się nad kupnem nowego CPU. A tak jeszcze przy okazji, czy jest sens instalować AMD Dual Core Optimizer oraz sterownik do procesora (nalazłem je na stronie producenta)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Jesli bedziesz krecil to wez intela, tak jak mowisz np E7200, oc wieksze i wydajnosc rowniez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź. W takim razie zastanowie się nad kupnem nowego CPU. A tak jeszcze przy okazji, czy jest sens instalować AMD Dual Core Optimizer oraz sterownik do procesora (nalazłem je na stronie producenta)? Ja instaluje to i to i jest ok. Jedni narzekają drudzy nawet za to się nie biorą... Także przetestujesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 myślę, że jestem w połowie drogi :) zastanawiam się tylko czy nie zniżyć ht do 3x, w tej chwili jest 4x. nie wiem czemu ale po przejściu 3dm odpaliłem cpu-z potem gpu-z i w tym momencie komp się zamyślił i reset :/. Potem grałem ~40 min w crysisa + kolejny raz 3dm i nic sie nie wywala więc sam już nie wiem o co chodziło. Zapuszczę zaraz orthosa na 2-3 i mam nadzieje, że da to jakiś werdykt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Krec bardziej proca :D Mialem niedawno takiego. Na def napieciu robil 3GHz. 12x250, ht 4x, mem 533 i jest :) Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Widzę że jest co kręcić... :razz: F3 Dajesz mu napięcia? daj mu 1,35v i 3ghz 250x12 ht 4 lub 3 już nie pamiętam jak mam u siebie... jak nie wstanie to timingi zmniejsz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...