Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

ADA6000CZBOX - 89W ;]

wszystkie ADA od 5200+ wzwyż mają wpisane 89W ;]

być moze wzięło się to od ADAxxxxCSBOX w F2 ;] one chyba mniej prądu żarły ;]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem im zapytanie ciekawe co odpiszą ;)

Tutaj też:

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+64+X2+6000+89W

http://xtreview.com/addcomment-id-3331-vie...-available.html czyli jednak?

Edytowane przez Trofix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem im zapytanie ciekawe co odpiszą ;)

Tutaj też:

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=AMD+64+X2+6000+89W

http://xtreview.com/addcomment-id-3331-vie...-available.html czyli jednak?

W proline ma 1mb L2 :mad:

Mieszają...

Tak czy siak grzałka.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jak już pisałem na poprzedniej stronie chciałbym podkręcić swojego 6000+. Zrobiłem tak jak kolega mi doradził:

3500 to raczej max na jakimś porządnym AC ... na 3300 na boxie bym nie liczył

zmniejsz dzielnik RAM

zmniejsz mnoznik HTT

Prosiłbym o uściślenie tej wypowiedzi, a mianowicie do jakich wartości obniżyć HTT, czy bawić się coś z napięciami? Do ilu MHz tak mniej więcej lecą te procki? Mam na myśli to ile mniej więcej mogę wycisnąć z tego Athlona. Czy istnieje potrzeba zwiększenia napięcia?

Obecnie HTT mam na 800 MHz ( jest to chyba x4 ), dzielnik pamiątek zmieniony na 667 i proc podkręcony na 3,23 GHz ( 215 MHz ). Napięć nie zmieniałem ( może powinienem?). Testowałem takie ustawienie Orthosem i po 30 minutach wyskoczył błąd z tym, że podczas testu zgrywałem sobie mp3 z drugiego kompa przez sieć lokalną i rozmawiałem przez skype'a. Czy to mogło być przyczyną błędu Stress Prime'a? Dodam, że po tym błędzie odpaliłem na godzinę Stalkera:CS i nic się nie działo.

Mój cfg:

A-Data EE 800 Mhz 2x2GB

A64 X2 6k+ 125W

GA-MA770 DS3

Proszę o porady czy ( a jeśli tak to jak ) mogę jeszcze coś wycisnąć z tego procka.

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze

HT- w skrócie np. 1000,800 ty mylisz z HTT

HTT- w skrócie 15x200 =3000mhz

do 3200 potrzeba 1,4-1,45v(zależy od procka) Kręcisz na boxie?

Do testów HT daj na 3 HTT 220x15 napięcia aż do uzyskania stabilności nie przekraczaj 1,55v

Pamięć możesz zostawić na 800(400).

Co do Orthosa, to nie ważne czy grasz w Crysisa a w tle idzie Orthos po prostu ma przejść bez błędów.W twoim przypadku jest po prostu nie stabilnie.

Dla ułatwienia polecam program: http://pccentre.pl/download/details/MemClock_Calc/id=15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testów HT daj na 3

Chodzi o ustawienie HT na x3 czyli 600 MHz? ( u mnie w biosie jest tylko taka miara )

HTT

Pamięć możesz zostawić na 800(400).

Mam zostawić standardowy dzielnik pamięci jakim jest 800 MHz?

Z tego co się orientuje to podwyższając taktowanie procka podwyższam również pamięci. Czy nie ma potrzeby zwiększenia napięć pamiątek?

Serdeczne dzięki za pierwszą odpowiedź, i z góry dzięki za drugą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak daj x3(600mhz) tylko do testów,później sobie zwiększysz.

Tak,pamięć również sie podnosi ale w twoim przypadku taktowanie wyniesie 824mhz (proc 3,3ghz) czyli pamięci bez problemu sobie poradzą,

Gdy będziesz chciał zrobić np. 1ghz na pamięciach pokombinujemy z mnożnikiem i htt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

HTT: 215 Mhz - stabilnie be zingeracji w napięcia przez 1 h 17 min (orthos). Jako, ze doczytałem Twoją wypowiedź, że do 3200 potrzeba 1,40 - 1,45 V to zmieniłem V na 1,45 dla pewności, że będzie stabilnie. Dobrze zrobiłem, czy nie ma takiej potrzeby?

HTT: 220 MHz - nie stabilnie nawet na 1.5250V i pamięciach 1.95V.

HT w obydwu przypadkach wynosiło 600 MHz. Obecnie testuję stabilność na HT 800 Mhz przy HTT 215 MHz przy napięciu takim jak pisałem wcześniej czyli 1,45V.

Nie za niskie trochę te wyniki? A może coś źle robię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak patrze na te Twoje screeny i cos kiepsko Ci sie kreci ten procek.

U mnie 5200+ Windsor leci spokojnie na 3300( 11*300) i napieciu 1,35v...a to wszystko na krytykowanej powszechnie płycie głównej MSI K9A2 CF...

Zmniejsz mnożnik na 10 lub 11 i ustaw fsb z 300...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na boxie jakie masz temp w orthosie?

Masz cl5 bo musisz sam w biosie ustawić timingi na cl4...i napięcie w tym przypadku 2,2v. Co ty tym na intelu nigdy nie kręciłeś?

lordblack@ po prostu masz dobrą sztukę,chłodzenie jakie masz? Proszę o screen ponieważ ciężko mi uwierzyć że masz 3,3ghz na 1,35... co się oczywiście zdarza...

Tak dla pocieszenia powiem że mój też nie zrobi 3,3ghz,przynajmniej na rozsądnym napięciu...

Faktycznie ja kręcę na 11x300 w wzwyż ale daje mi to jedynie więcej mhz na pamiątkach,z uwagi na niższy dzielnik. Nie przekłada się to na oc procka.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm muszę sprawdzić czy mam na swojej mobo taką możliwość, żeby zmienić mnożnik. Co sądzisz o takim zabiegu Sopel? ( o ile będzie on możliwy )

Apropo temperatur: wiecie może dlaczego już 2 programy nie pokazują mi temperatur? Najpierw chciałem sprawdzić Everestem to tak jakby nie wykrywał procka. Orthos wogle nie pokazuje mi nigdzie żadnych temperatur. A no i MBM też nie pokazywał nic czyli to już 3ci program. Zupełnie nie wiem co jest z tym grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że będzie możliwy daj 11x300,tyle że puść pamiątki na 667mhz(333) da ci to 942mhz ale,myślę że starczą do ~1000mhz cl5...

Do testów możesz dać 533(266) aby wykluczyć niestabilność pamięci

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordblack@

nie fsb 300 tylko htt300, to nie intel czy athlon XP...

Czemu nie wykorzystasz mnożnika procka? 13x265 pamięć na 667(333) i jedziesz...

Co do chłodzenia to nie ma co porównywać z naszymi boxami...'

Piotrek@

Temperatury mierz CoreTemp

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to dałem mnożnik 11 i HTT 300 mam teraz 3,30 GHz a napięcie wynosi 1,45 ( nie zmieniałem z poprzedniego o/c ). Czy mogę jechać dalej?

O proszę jaki ładny programik, dzięki ten już działa elegancko. A więc sytuacja z temp wygląda następująco:

Core1: 50-52

Core2: 44

( w leciutkim stresie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to dałem mnożnik 11 i HTT 300 mam teraz 3,30 GHz a napięcie wynosi 1,45 ( nie zmieniałem z poprzedniego o/c ). Czy mogę jechać dalej?

A co ktoś ci broni? :wink: jedz dalej... ale nie sprawdzasz teraz stabilności...? ehh mój na 3,3 i 1,45 do windy nie wchodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok no to mamy taką sytuację:

Dołączona grafikaDołączona grafika

napięcie 1,475. A te HT Link to realnie jest teraz takie wysokie czy CPU-Z coś świruje? Prosiłbym o odpowiedź na pytanko z poprzedniego posta - na jakim HT to wszystko robić?

W Orthosie po 3 sekundach wyleciał błąd? Zwiększyć napięcie, zmniejszyć HT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lordblack@ no ładna sztuka :wink: chociaż myślałem że dasz kilka h w orthosie...

Bios masz najnowszy? powinna zrobić więcej niż te htt300... za to wyciąga ht1500

To już mój shit robi 330...

Piotrek@ nie powiem ci ile masz dać v bo wróżką nie jestem :wink: zależy od procka... po prostu badaj stabilność i ewentualnie podnoś napięcie.

Oj jak ja bym chciał zobaczyć u mnie 3,4ghz

CO poradzić

Zasiłka i płytka shit,może jeszcze takiej padaczki nie mam...

Edit:

Daj mu max 1,55v i zmniejsz ht...pamięć na 533(266)

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi