Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że na:

HT na 600 Mhz

Pamięci na 533 Mhz

v cpu: 1,525

miałem zwis i za następnym razem już system nie wstawał to cofnąłem ustawienia na:

HT: 800 Mhz ( nie przesadziłem? )

pamięci: 667 Mhz

v cpu: 1,475

HTT: 300

katuje proca i pamięci w trybie "Blend" orthosem od 5 min i narazie nic nie wyskoczyło. Temperatury wynoszą obecnie 75 i 72 stopni. O właśnie wyskoczył błąd w orthosie:D

Właśnie tak zrobiłem (zmniejszyłem HT na x3). Zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pamiątki mogą zostać tak jak są ( 667 ) w takim porządku rzeczy?

Niestety orthos wysypał błąd na tym ustawieniu - chyba trzeba podnieść V procka.

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie HT wynosi 1000mhz także nie przesadziłeś.Jeżeli znajdziesz optymalne ustawienia to postaraj się utrzymać HT w granicy 1ghz-1,1ghz a nawet wyżej pod warunkiem że będzie stable.

300x11,pamięć 667(daj im 2,2v) zobacz ile będzie wynosiło HT na x4,

Bardzo możliwe że błędy w orthosie wyskakują z powodu wysokiej temp. AMD podaje stabilność do 70*C

Jeżeli masz 75-80*C to nie ma sensu ładować napięcia.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcę swojego X2 3800 F3 na 3150 i jest stabilnie na vcore 1,5v, a temperatura dochodzi do 60 stopni. Czy jest sens próbować go na WC i napięcie jakieś 1,55v? Czy O\C jeszcze coś wzrośnie?

mobo ASUS M2N32 ws pro, Ram A-Data 800+ DDR2, Scythe Infinity.

Edytowane przez SPEEDY2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc zrobiłem tak jak mówisz i teraz ma się to tak:

Dołączona grafikaDołączona grafika

V CPU: 1.5

V Ram: 2.175 ( jest to max u mnie )

Ht wynosi teraz tyle jak widać na obrazku/

I tu pytanko, dlaczego teraz już kazałeś zwiększyć napięcie. Czy wiąże się to ze zwiększeniem HT na x4?

Na takiej konfiguracji po 2 min orthosa miałem zwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych ustawieniach pamięci robią 942mhz także przyda im sie więcej V. I nie ma to nic wspólnego z HT.

Masz najnowszy bios? bo coś mało V możesz dać na ram.

Pomyśl nad zmianą chłodzenia. Ja na boxie stabilnie mam przy 3,2ghz,3,3 już gorąco sie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za odpowiedź dotyczącą ramów. Przychodzę z pewną wieścią a dokładniej to rozwinięciem Twojej wypowiedzi z posta powyżej :D Zmieniłem napięcie na jeszcze trochę niższe ( czyli wg tego co mówiłeś - im mniejsze tym lepiej ) no i... zdjąłem budę. Napięcia pamiątek również zmieniłem z tych 2.175 na standardowe. I co się okazało? Ano to, że procek się zbyt poci czyli muszę pomyśleć nad zmianą chłodzenia na jakiegoś AC64 ponieważ po zdjęciu zasłony obudowy na powyższych ustawieniach ( 3,3 GHz ) było stabilnie.

Mam w 2 pc AC7 Pro i spisuje się bardzo fajnie więc rozważam nad kupnem AC64 i stąd pytanie - czy to dobry wybór? O ile na oko spadnie mi temperatura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak myślisz czy na tym AC do 3,5 GHz wskoczy ten Athlonik?

Myślę jeszcze nad zmianą platformy na Intela i nie wiem czy się opłaca.

Wiesz może jakiemu Intelowi odpowiada mniej więcej mój A6k+? W 1 zestawie z syg. mam to co tam widnieje i odnoszę wrażenie ten E4300 jest nieco wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem coś takiego na swoim kompie

http://i35.tinypic.com/25q6vk0.jpg

ht x3

pamieci 800@919 cl4 (patriot cl4 2,2)

AC 64 pro

jako że masz windsora w dodatku 6000+ to 3,3ghz jest minimum tego proca

ustaw ht na 3, mnożnik auto, pamieci 533 5-5-5-15 t2 2,3v, proca daj na 1,45v i pokaż co zrobi orthos

napisz wogóle co masz za pamięci

wyłącz c'Q'n

Edytowane przez Ghostman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie Ghostman.

ustaw ht na 3, mnożnik auto, pamieci 533 5-5-5-15 t2 2,3v, proca daj na 1,45v i pokaż co zrobi orthos

wyłącz c'Q'n

Hm to jest jakaś konfiguracja dla testów czy jak?

Pamięci pisałem już na poprzedniej stronie ale nie szkodzi napisać jeszcze raz ;) są to A-Daty Extreme Edition Viesta CL4 800 Mhz. Chodzą na CL5 gdyż dopiero nie dawno dowiedziałem się od kolegi Sopela, że aby proacowały one na CL4 trzeba je ręcznie przestawić w Biosie.

W przyszłym tygodniu dorwę AC64 Pro. Obecnie sytuacja wygląda następująco:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Z moich zaobserwowań ( mogę się mylić ) problemem stabilności w orthosie jest temperatura. Pracuję na takich ustawieniach (ze screena) już około 2 dni i przy moim użytkowaniu ( CoD4, CS:S, internet, muzyka ) 100% stable. Gdy odpalam Orthosa to temperatura po minucie jego badań wzrasta do 70..71..72 i tu mniej więcej sypie już błąd. Przy normalnym użytkowaniu ( takim jak napisałem w nawiasie wyżej ;) ) procesor poci się zazwyczaj max do 68 stopni i wtedy nadal jest stabilnie. Można zatem łątwo wyprowadzić wniosek, że u mnie czynnikiem hamującym jest temperaturka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem coś takiego na swoim kompie

http://i35.tinypic.com/25q6vk0.jpg

ht x3

pamieci 800@919 cl4 (patriot cl4 2,2)

AC 64 pro

jako że masz windsora w dodatku 6000+ to 3,3ghz jest minimum tego proca

wyłącz c'Q'n

Tylko po co to wszystko? 300x11 i pamięć na 533 da mu 732mhz na pamięciach więc mógł by nawet zaniżyć V a ty chcesz katować na 2,3v,w dodatku timingi 5-5-5-15 to ma standardowo.

Co do Windsora to nie jest regułą że kręcą się lepiej od Brisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj dokładnie gruby sum z tej twojej sztuni.

Sopel - napisał, że na boxowym coolerze ;)

Dobra panowie widzę, że ten procek na wyżej niż 3300 stabilnie nie pójdzie. Chyba nie chodzi tu jednak o temperaturę tylko o max o/c procka. W związku z tym cofnąłem przed ponownym podkręceniem wszystkie obecne konfigurację wczytując "Load Optimezed Default", a to żeby zadać pytanie:

W jaki sposób najlepiej podkręcić, tak aby jak najmniej tracić na wydajności ( najlepiej wogle nie tracić ). Chodzi mi o to, że raz podkręca się zmniejszajac np. dzielnik pamięci innym razem HT a jeszcze innym wszystkiego po trochu. Czy nie dałoby się podkręcić tak aby nie tracić na żadnym innym czynniku ( np. HT, dzielnik pamiatek itd ) ? ;)

Jeszcze jedna rzecz która mnie zainteresowała. Zauważyłem, ze gdy zmieniam dzielnik pamięci z 800 na 667 to zmieniają mi się też te wszystkie CL. Mam je ustawione na Auto ( są pokazane ale takie zacieniowane jakby i trzeba wyłączyć Auto, żeby móc je zmieniać ) i gdy zmieniam dzielnik to również zmieniają się wartości tych CL'ek wszystkich tam. Czy ustawienia CL Ramu faktycznie się wtedy zmienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak timingi zniżają się po obniżeniu dzielnika. Obniżenie częstotliwości pamięci = obniżanie timingów (automatycznie)

Jeżeli nie chcesz kręcić to zostaw wszystko na defaults,tylko możesz dać pamięci na 4-4-4-12 2,2v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie zrobiłem, a po świętach jak wyjdą te 2 nowe Athlony ( w sumie to czekam na tego jednego mocniejszego z 3 MB pamięci podręcznej ) i ten Phenom który ma wyjść wcześniej to pewnie sobie zamienię na właśnie któryś z tych. Lubię wspierać "słabszego" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorwałem ostatnio Athlona X2 5000+ F3 dla brata użytku i właśnej zabawy z OC. Jednak mam problem z temperaturami, wygląda to na uwalone diody odczytu temperatury. Core Temp pokazuje mi duże rozbieżności pomiędzy temperaturami rdzeni (stress) jeden ma 35*C a drugi 70*C. Poza tym to 70*C jest dziwnie za wysokie, zmieniłem chłodzenie z Pentagrama HP-100 Lite na Aurasa Wave i temperatury się nie zmieniły tzn nie spadły. Płyta główna to Abit KN9 z najnowszym biosem, pomiar temperatury przez mobo pod nazwą CPU wskazuje 52*C w stresie. Nie wiem czy kręcić i nie zważać na tempy, czy może czapka jest krzywa i nici z OC i praktycznie z użytkowania ponieważ w spoczynku Core Temp pokazuje 51-53*C. Czy może nie zważać na temperatury rdzeni tylko skupić się na ogólnej temperaturze CPU. Dodam iż radiator jest podczas testu ciepławy, powierzchnia styku jest ok, pasta to Arctic Silver 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi