MILANS Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) panowie - mowicie o viscie 32 czy 64bit? Edytowane 30 Listopada 2008 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 W moim przypadku 64bit. To jakiś problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 No czyli nie myliłem się sądząc że Vista jest mniej podatna na OC. NA XP 3,4GHz robiłem nawet na def V a na viscie potrzebne było juz 1,4VJa na Viście x64 wchodzę do Windy na 3,4 GHz na XP raczej na XP nie było by to raczej możliwe, także nie zawsze jest gorzej z o/c na Viście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Na XP 3.2 miałem bez problemu na 1.4v. Na Viscie 64 nawet na 1.55v nie bootuje. Przynajmniej te 3ghz na def. jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Ja mam Vistę 32 bitową. I chyba wrócę na starego dobrego XP, a potem od razu na W7 przeskoczę. Trofix, a sprawdzałeś czy na XP by to nie było możliwe? Bo słowo "raczej" do mnie nie przemawia. Nie wiem czy mam zmieniać system znowu..... Edytowane 30 Listopada 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 powiem tak - na 64bit ma prawo się szybciej wywalać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Heh, zrządzenie losu.... Vista zdechła sama z siebie, więc się nie zastanawiałem i zainstalowałem XP, zobaczymy czy podciągnę proca wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Ja zostaje przy Viscie. 1.Szybciej chodzi i na razie sprawnie. Wprawdzie wpieprza 1,2gb ramu. Ale coś za coś. 2.Nie po to kuzynka wydała xxx kasy żebym ją teraz sprzedał.(prezent) 3.No i teraz bez problemów działa CnQ. Po OC już nie... No a OC,zobaczymy przy nowej zasiłce i chłodziwie. Edytowane 30 Listopada 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Aaaaaaaa :D Właśnie wróciłem ze szkoły i co na mnie czekało ^^ - czarnuch :). Zaraz zwijam montować go do mojego pudełka ;). Może zrobię parę fot ze składania xD Już miałem pisać posta, że wsadziłem cepa do środka i wszystko hula jak trzeba, a tu bum, Bluescreen....chyba format mnie czeka :D Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Aaaaaaaa :D Właśnie wróciłem ze szkoły i co na mnie czekało ^^ - czarnuch :). Zaraz zwijam montować go do mojego pudełka ;). Może zrobię parę fot ze składania xD Już miałem pisać posta, że wsadziłem cepa do środka i wszystko hula jak trzeba, a tu bum, Bluescreen....chyba format mnie czeka :D Format?? Ja tam włożyłem 4850e po 3000+ i hulało az miło. Zdaj relacje jak tam się kreci zapewne lepiej niz moj 4850e:/ niewdzięczny procek. Przeglądałem dziś neta i patrze a tam Kuma niby oficjalnie http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...41&Itemid=1 a potem cykk.. http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...64&Itemid=1 Może warto było poczekać puki co poczekamy pożyjemy zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Kurcze,fajne info bo juz po nowym roku mialem zmienic platforme,a tu w moim mobo prawdopodobnie zaistnieje nowy procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Hmm, to tak, z tego co wywnioskowałem, bluescreen'y były przez pamięć....musiałem CMOS'a wyczyścić i wszystkie ustawienia się na def zrobiły, to poustawiałem, memki na 3-3-3-8 i to im chyba za dużo -_-. Teraz są 4-4-4-12 i mam spokój, jutro zacznę go kręcić, zobaczy się co i jak :D będę miał więcej czasu ^^ Co do kum, nie ma co płakać myślę ;) przełomu nie będzie, a cen póki co atrakcyjnymi nazwać nie dałoby rady :D. Ja tam mam póki co nadzieję, że stary nowy Brisbane zrobi te 3,3Ghz+ :| Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 3-3-3-8? Czasem na ddr...było ciężko. :rolleyes: Dajesz skriny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Hehe, no niby ciężko, ale zawsze mniejsze numerki cieszą :D Dam im spokój na 4-4-4-12 za to pomęczę je zegarem ;) planowałbym uzyskać jakoś 960-1kmhz...jednak z Geil'ami to to różnie jest ^^. Dzisiaj niestety skriny z default'a ...(btw drażnią mnie wskazania temperatur w Everescie...jakieś takie mało wiarygodne Edytowane 4 Grudnia 2008 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 No czyli nie myliłem się sądząc że Vista jest mniej podatna na OC. NA XP 3,4GHz robiłem nawet na def V a na viscie potrzebne było juz 1,4VDobry tekst :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Sama prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dzisiaj się troszeczke pobawiłem, bez zmian HT, sam mnożnik i papu...takie preludium :D, nie próbowałem wyżej, bo teraz podnosząc mnożnikiem bym zabił kompa :D, jutro popróbuję mobo pokręcić, zobaczymy co z tego będzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) 3,2 to nawet moja padaka zrobi... dajesz dalej :wink: Mam takie shizy... na Viscie 64 wiadomo źle mi się kręci. 300x10 CnQ nie działa. 222x14 cnq działa :blink: 3192mhz na 1,55 bsod na def też. teraz 3111 na def. i chodzi. Na xp 3368 PI liczyłem... Takie jajca, PS. Po zmianie mnożnika CnQ nie działa <_< Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Dobry tekst :lol:. Najprawdziwsza prawda.... Jutro podkręcę ponownie procka, zobacze jak śmignie teraz, gdy wróciłem do "normalniejszego" systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Najprawdziwsza prawda.... Jutro podkręcę ponownie procka, zobacze jak śmignie teraz, gdy wróciłem do "normalniejszego" systemu.Tak? No to podaj mi jakiś, jakikolwiek argument za tym, że "Vista nie nadaje się do podkręcania". Od kiedy to podkręcanie sprzętu zależne jest od oprogramowania na nim użytego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 (edytowane) Jakie argumenty, przecież chłopakom "stabilne" procesory nie działają na viście !111 :lol: Edytowane 6 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Raczej mniejsza wina Visty tylko 64bitowej jej wersji. Jakby nie patrzeć proc jest wtedy obciążany w conieco większej części (są wykorzystane całe 64 bity w rejestrach a nie 32bity). Zawsze jak większe obciążenie jest mniejsza stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ja mam 32 bitową wersję i też nie jest wesoło. Na XP na 3,4GHz wchodziłem do systemu i liczyłem PI 1M na napięciu 1,3-1,35V. Na Viście musiałem dać 1,4V żeby wejść do systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 tylko i wyłacznie dlatego, ze vista jest bardziej rozbudowana i wiecej rzeczy musi się załadować. Jeżeli mowa o pełnej stabilnosci to wyniki powinny byc podobne na XP i Viscie 32b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 tylko i wyłacznie dlatego, ze vista jest bardziej rozbudowana i wiecej rzeczy musi się załadować. Jeżeli mowa o pełnej stabilnosci to wyniki powinny byc podobne na XP i Viscie 32bAle nie są podobne pomimo że tu i tu 32 bit. Najlepiej ilustrują sytuację różne wersje GoldMemory dlaczego tak jest. Każda kolejna była coraz bardziej wymagająca od RAM bo dochodziły nowe algorytmy testujące podobnie jest z Vistą 32-bit i XP. Spadła wyraźnie cena X2 5050E z zaporowej do rozsądnej w stosunku do X2 4850E: http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/405311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jesteś dobry z teorii ale w praktyce niektóre rzeczy wyglądają nieco inaczej. W trakcie normalnej pracy (idle) system używa bardzo mało zasobów komputera. Co innego przy rozruchu, gdzie następuje uruchamianie wszystkich komponentów systemu. Wtedy też jest najwieksze prawdopodobnieństwo że komputer się zawiesi (a z racji tego że Vista ma wiecej bajerów to na niej prawdopodobnieństwo jest większe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 To potwierdza że mam padake nad padakami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jesteś dobry z teorii ale w praktyce niektóre rzeczy wyglądają nieco inaczej. W trakcie normalnej pracy (idle) system używa bardzo mało zasobów komputera. Co innego przy rozruchu, gdzie następuje uruchamianie wszystkich komponentów systemu. Wtedy też jest najwieksze prawdopodobnieństwo że komputer się zawiesi (a z racji tego że Vista ma wiecej bajerów to na niej prawdopodobnieństwo jest większe).W idle to nie powinno być różnicy nawet pomiędzy 32 i 64 bit. Po uruchomieniu identycznej aplikacji, przykładowo SPi, obciążane jest jądro systemu (ładowane są też DLL systemowe) Jądro systemu intensywnie wykorzystuje RAM do buforowania dysku dla SPi. Przykładowo jeśli w XP jakiś DLL nie wykorzystuje nawet MMX to w Viście jego odpowiednik może już MMX (lub jakiś SSE) wykorzystywać. Niby system 32 bit a w MMX siedzą sobie rozkazy operujące na 64 bitach przykładowo MOVQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Źle trafiłem z tym moim prockiem :( ....Ciężko z niego cokolwiek wykrzesać, zrobił 3,22Ghz i ciężko mu dać z siebie więcej -_- nakarmiłem go papu na 1,45v i dalej mu mało, jak mnie w końcu zdenerwuje to mu rzucę na ruszt 1,5.....i tak 24/7 z tymi ustawieniami chodził nie będzie....żałuję, że nie kręci się tak jak egzemplarze z począktu serii....3,396 i stabilny jak skałka...a tutaj ? echh... :/ Edytowane 12 Grudnia 2008 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Mój robi stabilne 215 x 13.5 :P 2.9GHz. O to problem. Pamięci obniżone mają takty i sztywne Timeing'gi. ( CL 5 ). Napięcie nie podnosiłem - może źle ??? HT zmniejszone na x3. Ustawiam HTT na 215mhz, system startuje, orthosy i Prime95 przechodzą testy ( ok 3 godziny ). Więc zwiększam ustawienia w Biosie. Daje 216Mhz i koniec. Komp nie wstaje. Nie możliwe aby po podniesieniu taktowania o 13.5MHZ Nagle komp nie wstawał. Chyba to jest wina płyty głównej. p.s. A i wtedy w Biosie dostaję jakiś dziwny komunikat. Edytowane 12 Grudnia 2008 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...