bonnou Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Też jestem ciekaw, czy to Ci pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 (edytowane) No dobra, pierwszy problem pojawił się na drodze, mianowicie EZ Flash odmawia posłuszeństwa - karmi mnie komunikatem "The selected ROM was not suitable for your system"....Ma ktoś pomysł, jak to rozwiązać ? Na gorąco przyszedł mi pomysł, żeby zmienić nazwę flash'owanego BIOSu, ale coś mi się wydaje, że to więcej szkody by narobiło :D EDIT: Grzebię i szukam po necie, ale wszelka pomoc mile widziana :P Do tej pory znalazłem sposób z niejakim AFUDOS'em, ale niestety działa tylko pod AMI. Edytowane 4 Marca 2009 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 No z tego co wiem i jak pamiętam to ASUS ma rozwiązania AMI. Także AFU i przełącznik /f. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 ASUS używa równolegle i AMI 8 i Awarda 6. Najlepiej sprawdzić w Setupie albo cpu-z, którą wersję się ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 No przecież wczoraj sprawdzałem :D z AMI moja płyta niewiele ma wspólnego, książeczka i everest mówi Phoenix, a toto z tego co pamiętam to razem z Awardem współpracuje :) Pamiątki przyszły, teraz tylko zrobić BIOS i próbować szczęścia ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 To Winflash 1.92, zaznaczyć "Update All" i jedziesz z koksem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Mam pytanie, chce się przesiąść z x24000+ na coś mocniejszego nie intel, zostaje przy amd jeszcze, pisałem już do foxconn;a w sprawie wypuszczenia nowe biosu pod phenomy narazie żadnego postępu, w każdym razie jaki procek na dzień dzisiejszy polecacie, czy jest wielka różnica w wydajności między cache 1MB a 2MB myślałem nad 5600+ Windsor 2MB ale ciężko go dostać, nie wiem jak się kręci może ktoś go posiada i sprawdził, jeśli nie ten , to jaki oczywiście do OC chciałbym zrobić full stable 3,4 - 3,5 GHz sprzęt w sigu, narazie marne 3Ghz robie na 4000+ nawet nie wiem czy stabilne, wole nie sprawdzać;pp doradźcie coś Panowie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Moim zdaniem wymiana dwurdzeniowego na dwurdzeniowy mija się trochę z celem. Ale w twoim przypadku, to nic innego nie da się zrobić, bo nie ma biosu nawet pod am2+ ( wtedy może jakiegoś 7750 BE ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayo300 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Dziwne wogóle że nie możesz przebić 3 GHz na brisbane, ja 3GHz osiągnąłem przy napięciu 1.230v, a na 1.456 stabilne 3250 MHz, a wydajność porównywałem z Athlonem 6400+ BE i żeby go przewyższać/dorównywać potrzebowałem 3250 MHz a żeby go zdominować 3312.5MHz dalej nie próbowałem ponieważ było gorąco box-owe chłodzenie parę screen-ów normalnie o.c 3250 MHz o.c 3312MHz http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de80800f50a63157.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Nie mogę!! mi coś blokuje, może to że graficzna zintegrowana? jadę na starym biosie, chociaż po testach widać że najbardziej wydajny. Ten procek defaultowo ma 21000MHz wiec prawie 3GHz to nie jest myśle zły wynik.. jak na integre jeszcze.. co do zakupu nowego to stachuu ma racje, to mija sie z celem, na bios czekam może się zlitują i wypuszczą w co wątpię..;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Nie ma co zmieniać x2 na x2, uwierz mi że nie zauważysz różnicy poza spi itp.Lepiej sprzedaj to co masz póki jest coś warte jeszcze i kup mobo które obsługuje Phenomy i do tego Phenoma x3.Jak nie masz tyle kasy to zmień tylko mobo,a później procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trancvission Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 no wiadomo, tyle że jak wypuszczą nowy bios to nie będzie konieczne, pożyjemy zobaczymy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Wątpie że się będą w to bawić aczkolwiek chciał bym.Sam mam tą mobo w domu jeszcze i może bym z tego coś fajnego wykombinował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Trochę dziwne rzeczy mi czujnik pokazuje ^^. Minusowe temperatury na AC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Też mnie to dziwi - wręcz niemożliwe aby na powietrzy ( 20*C w pokoju ) były minusowe temperaturki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 takie temperatury to ja mam przy pierwszym uruchomieniu z rana jak okno jest otwarte a co do ujemnych temp to program zle odczytuje temp z poszczególnych rdzeni bardziej wiarygodna jest "temp procesora" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Bo to było zaraz po uruchomieniu ;) Ciekawostką był ten "-" przy temperaturze rdzenia ^^ Teraz mam po 15 na każdym :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Czy jeśli ma się WinXP SP3 jest sens instalować stery do procka ze strony AMD i tego Optymizera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Moim zdaniem jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Jak miałem XP zaraz po driver'ach do mobasa to instalowałem ;) Teraz przy Vista dałem sobie spokój, plusem tego systemu jest to, ze ma sporą bazę sterowników :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Moim zdaniem jak najbardziej.A moim nie, nigdy tego nie instalowałem i problemów nie mam. Jedynie bodaj Bioshock nie chciałsię bez tego nawet odpalić to podziękowałem takie grze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLen Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Bez sterownika nie zadziała poprawnie coolnquiet / zmiana mnożnika pod windowsem. A optymizer to faktycznie dziadostwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Jedynie bodaj Bioshock nie chciałsię bez tego nawet odpalić to podziękowałem takie grze Ciekawe, zamiast zainstalować stery i zagrać w gierkę, to sobie odpuściłeś? :) Czy te sterowniki przeszkadzają w czymś :) ? Tak więc, moim zdaniem jak najbardziej warto, aby nie mieć potem problemów :P Bez sterownika nie zadziała poprawnie coolnquiet C'n'Q to też niezła papka :P Trofix mi podpowiedział jak zrobić "dobre cnq" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Ja w tygodniu mam wymuszone własne Cn'Q, profile w BIOS to naprawdę udany pomysł :P A co do tych sterowników, przy konkretnych tytułach czasami dostawałem białej gorączki -_- przykład...Ax2 4k+ Evga 7900GS i za żadne skarby nie mogłem uruchomić Gears of War....każdorazowo wyłaził komunikat, że mam za stare drivery do grafiki i cepa (przy czym instalowałem najnowesze jakie były) Edytowane 13 Marca 2009 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Ja tam wolę CPUID'a i porobić sobie ustawienia CPU od 1250 do 3000 MHz w zależności czego mi potrzeba: Na czas siedzenie w necie daje 1625, do gier 2500 lub 3000 MHz, do ściągania 1250. Właściwe TDP jest w nawiasie Edytowane 13 Marca 2009 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 CPU ID ustawia takty i napiecie? Jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) To nie wiedziałeś, takty normalnie przez zmianę mnożnika, a na pięcie porostu zmienia :] Również jestem wielce przywiązany do CPUID, ale ja wole na auto żeby sobie zmieniał sam:] To jest wielka przewaga nad intelem, mimo o/c w spoczynku mam cicho i oszczędnie a gdy trzeba więcej mocy w ułamek sekundy mam tyle ile wykręciłem Edytowane 13 Marca 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Oczywiście chodzi o Crystal CPUID ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak robić takie różne ustawienia procka w tym crystal CPUID ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Dajesz File>Multipiler management settings> Tam masz różne ustawienia dla mnożnika/napięcia. Potem Functation > Multipiler management zaznaczasz. Albo jak to trofix fajne zrobił - skróty :D Edytowane 14 Marca 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...