Gwain Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam, Mam ytanie dotyczące podkręcenia procka AMD Athlon64 x2 5200+ (2700MHz) na płycie ASROCK AM2NF3-VSTA NF3250 AM2. Czy wystarczy że zmienię Multiplier na x14 i uzyskam 2800MHz? Czy jeszcze musze jakieś inne rzeczy w biosie zmieniać. Ogolnie szukałem na rożnych forach podpowiedzi co do tej płyty i tego procesora ale mało osób używa tego odelu. Jeżeli ktos ma te płyte i tego procka prosze o podpowiedz czy mozna jakos bezstresowo podkręcic taki zestaw. Zasilacz corsair 450W Pamięci 800 Samsung ( beą wymienione na Geil lib Corsair) Thx za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kenji San Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam, Mam ytanie dotyczące podkręcenia procka AMD Athlon64 x2 5200+ (2700MHz) na płycie ASROCK AM2NF3-VSTA NF3250 AM2. Czy wystarczy że zmienię Multiplier na x14 i uzyskam 2800MHz? Czy jeszcze musze jakieś inne rzeczy w biosie zmieniać. Ogolnie szukałem na rożnych forach podpowiedzi co do tej płyty i tego procesora ale mało osób używa tego odelu. Jeżeli ktos ma te płyte i tego procka prosze o podpowiedz czy mozna jakos bezstresowo podkręcic taki zestaw. Zasilacz corsair 450W Pamięci 800 Samsung ( beą wymienione na Geil lib Corsair) Thx za wszelkie podpowiedzi. Zależy jaką masz wersję tego Athlona jeżeli masz Black Edition z odblokowanym mnożnikiem to wtedy wystarczy przestawić mnożnik A jeżeli nie to musisz jechać z magistralą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwain Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Wszytko jasne nie jest to Black Edition wiec magistralą. I kolejne pytanie czy wystaczy podnieść magistrale czy inne ustawienia tez zmieniać? Sorry za być moze glupie pytania :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Trzeba będzie pewnie napięcia podnosić, chyba że masz jakiś wyjątkowy egzemplarz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrpl Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam Poszukuje porady na temat OC. Moja konfiguracja to X2 6000+, MSI K9N Platinum ( MS-7250 ), OCZ 4GB 800mhz 5-4-4-15, 9600GT, Zalman 650W, chlodzenie standart z wiekszym wiatrakiem. Probowalem wszystkiego i nie moge wyciagnac wiecej niz 3.12 wg bios i 3.1 wg cpu-z. Powyzej tego albo system sie wiesza albo nic sie nie wlacza. Temperatura nie wiecej niz 55 w stresie. Podejzewam, ze to moze byc problem z chipsetem, jest wrzacy. Probowalem dodatkowo go chlodzic ale to nic nie dalo. Czy ktos mial stycznosc z ta plyta ? Czy wogole warto probowac krecic tego procka ? pzdr Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez adrpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) No więc na razie bez dokładniejszych testów na chybił trafił podkręciłem procesor do 2938mhz na zasilaniu 1,2V na boxie. Jest póki co stabilny, choć dokładniejszych testów jeszcze nie robiłem, na noc zapuszczę. Jak się okaże w pełni stabilny to obniżę mnożnik i podbije szynę aby pamięci wyżej poszły :) Edit: Stabilny nie był, obniżyłem taktowanie o 62,5 mhz i jest stabilny. Myślę, że do 3ghz będzie potrzebował więcej papu a to już nie na boxowym chłodzeniu. Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam Poszukuje porady na temat OC. Moja konfiguracja to X2 6000+, MSI K9N Platinum ( MS-7250 ), OCZ 4GB 800mhz 5-4-4-15, 9600GT, Zalman 650W, chlodzenie standart z wiekszym wiatrakiem. Probowalem wszystkiego i nie moge wyciagnac wiecej niz 3.12 wg bios i 3.1 wg cpu-z. Powyzej tego albo system sie wiesza albo nic sie nie wlacza. Temperatura nie wiecej niz 55 w stresie. Podejzewam, ze to moze byc problem z chipsetem, jest wrzacy. Probowalem dodatkowo go chlodzic ale to nic nie dalo. Czy ktos mial stycznosc z ta plyta ? Czy wogole warto probowac krecic tego procka ? pzdr Ogólnie Ax2 z serii 6xxx kręcą się dość słabo.. PS. Ktoś moze mi pomóc z temperaturą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jakie max napięcia dać na energooszczędny 4850e (na boxie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brisbane Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jakie max napięcia dać na energooszczędny 4850e (na boxie)?Tyle żeby go nie usmażyć :wink: Powyżej 1.35v bedzie mu pewnie cieplutko. Na codzień pow. 1.5v to katowanie cepa. Kup jakąś lepszą chłodziarke i możesz lecieć napieciem w górę ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrpl Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ogólnie Ax2 z serii 6xxx kręcą się dość słabo.. Dzieki, wiec dam sobie spokoj z tym prockiem. Za rok wymiana na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Ogólnie płytka lubi OC :D puściłem nawet HTT350 i był by pewnie wstał gdyby nie dysk. Im wyższe HTT tym bardziej stary dysk, na którym teraz mam system 160 7200.9 seagate wykazuje błędy. Najpierw przy moim obecnym HTT 266 muszę wyłączyć smart. Wyłączam na szczęście płytka umożliwia pozostawienie smarta dla drugiego dysku. Po podniesieniu HTT na 325 dysk nabawił się errorów i musiałem go leczyć za pomocą checkdiska. Przy 350 już nie wstał i pomógł dopiero reset cmosu. Co zrobić aby dyskowi ulżyć podczas OC? Są jeszcze dodatkowe funkcje w "Tseries" zakładce od OC. ATIG reference clock - zakres regulacji 100-500 domyślnie 100 SB reference clock - zakres regulacji 100-500 domyślnie 100 kilka innych w tym: Hyper Transport configuration w tym menu są NODEO PCI-x2 HT Link (bez wyboru) HT Link speed - od 200/400/600/800/1ghz/1.2ghz/1.4ghz/1.6ghz/1.8ghz/2ghz domyślnie auto HT link Width - 4bit/ 8 bit / 16bit domyślnie auto Próbowałem się pobawić tymi opcjami to się zwiesił. Opis w instrukcji jest taki, że są i nic więcej na ich temat. Jak to poustawiać aby dysk działał jak należy. Dodam, że przy HTT 200 dysk pracuje bez zarzutu i ma włączony smart. Może to wina mostka południowego? Zdjęć nie mogłem dodać z tego kompa. 3261114[/snapback] Tyle żeby go nie usmażyć :wink: Powyżej 1.35v bedzie mu pewnie cieplutko. Na codzień pow. 1.5v to katowanie cepa. Kup jakąś lepszą chłodziarke i możesz lecieć napieciem w górę ^_^ Pierwsze co zamierzam zmieniać to chłodzenie :) Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zmniejsz mnożnik HT, chyba w każdym FAQ dotyczącym oc Athlonów o tym piszą... I wyłącz SidePort, nawet jeśli nie korzystasz z integry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Zmniejsz mnożnik HT, chyba w każdym FAQ dotyczącym oc Athlonów o tym piszą... I wyłącz SidePort, nawet jeśli nie korzystasz z integry.Dzięki. Poczytałem więcej o HT. Powinno być dla semprona 800, dla athlona 1000 a dla phenoma 2000. Nie zaleca się przekraczania tych wartości a podstawowy HT jest zależny od HTT (FSB). Z tego wynika że teraz mam HT 1330 a na maxa podkręciłem je 1600 i szło tylko dysk jęczał :roll: Obniżę mnożnik HT do odpowiednich wartości i wtedy ustalę max HTT płyty. Edit: jaki programik zamiast speedfana użyć do kontroli temperatur i obrotów wentylatorów? Na mojej edycji win 7 speedfan nie działa. Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Mam takie pytanie, jak się ma brisbane g1 w stosunku do g2 jeśli chodzi o oc? Jakieś duże różnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ta, G2 kręci się lepiej, różnica jest dość znaczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 No to pocieszające, mam nadzieje że ten mój g1 zrobi chociaż z 2.8 ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erich Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 moj G1 robi 2.8 na 1.425V i ściana, fakt że na boxowym chłodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 No też będzie boxowe i też będzie KN9 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erich Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 No to powodzenia:) Ja się właśnie zastanawiam czy nie kupić jakiegoś Karakorum, jakby co zostanie kiedyś pod nowy procesor. Tylko nie ma żadnej gwarancji, że mój Brisbane pójdzie choćby pare MHz do góry na lepszym chłodzeniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 moj G1 robi 2.8 na 1.425V i ściana, fakt że na boxowym chłodzeniuMój aż tyle Voltów nie potrzebuje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Płytka odpaliła na HTT323, ale coś jej nie pasowało. Po podniesieniu mnożnika już na takim htt nie chciała pracować. To chyba granice chipsetu 790gx bo sama płyta ani gorąca nie jest na sekcji. Może po podniesieniu napięcia na chipset wyżej pójdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek549 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam. Nie wiem czy jest się czym chwalić, ale zaprezentuję wam moje wyniki. Co powiecie o temp. Chłodzenie boxowe i nie wiem czy dalej kręcić czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Krecic,bo wynik mierny :wink: temp.w normie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) Odczyty temperatur na rdzeniach brisbane od wersji coretemp 0.99.3 i dalej są poprawnie interpretowane przez program? Bo w wersji 0.99.4 mam odczyty w temp pokojowej :) A w 0.99.1 ujemne. Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Brisbane 3600+ CoreTemp 0.99.4 pokazuje 33/40st w idle, do coś koło 44/53 w stressie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 mi CoreTemp wariuje strasznie, z resztą u mnie najlepiej pokazuje czujnik "Procesor" a czujnik "Procesor / rdzeń 1" i "Procesor / rdzeń 2" głupoty totalne (mówię jak jest w Evereście) a CoreTemp zczytuje z Procesor / rdzeń 1/2 właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Pierwsze OC powyżej 3k, ale procesor potrafi sporo więcej. Niestety podniesione do 1,3V napięcie już mocno go męczy 56/59 C. Potrzebuję lepszego chłodzenia do dalszego podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Aż tak się grzeje? Mój A64 x2 przy 1.33V ( standard ) osiągał max 52*C. A przy aktualnym ( 1.175V ) max temperatura jaką zanotował HWmonitor to 45*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brisbane Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Aż tak się grzeje? Mój A64 x2 przy 1.33V ( standard ) osiągał max 52*C. A przy aktualnym ( 1.175V ) max temperatura jaką zanotował HWmonitor to 45*C.Nie przejmujcie się tak :wink: Mój G1 śmiga już 2 lata na 2.93Ghz i 1.45v i mam pod orthosem 60* na WC (co prawda pasywnym). Do 65* O/C jest przyjemne - póżniej zaczynają się schody, choć widać skalowalność zależna od temperatury już od 55*(w moim przypadku) @maxymili Karakorum i leć na 3.3Ghz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A ja mam pewnie walnięty czujnik w swoim Abicie, bo w IDLe mam około 50* a w stresie może podskoczyć nawet do ponad 80*.. Czasem jak go zresetuję to pokazuje mi 30* w IDLE (wszystkie tempy ze SpeedFana, CoreTemp podobnie pokazuje).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...