Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy, że to będzie odpowiedź... Przyda się i innym, jak będą mieli pytania o CPU, można by tego linka w jakieś lepsze miejsce wrzucić, bo tam są wszystkie modele, a w faq na forum o tych cpu jest o wiele, wiele mniej ich...

Modele i info o CPU AMD

A jeszcze dla przykłądu masz zdjęcie tego 65nm x2 3600 ze skelpu:

65nm x2 3600 z bliska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że to będzie odpowiedź... Przyda się i innym, jak będą mieli pytania o CPU, można by tego linka w jakieś lepsze miejsce wrzucić, bo tam są wszystkie modele, a w faq na forum o tych cpu jest o wiele, wiele mniej ich...

Modele i info o CPU AMD

A jeszcze dla przykłądu masz zdjęcie tego 65nm x2 3600 ze skelpu:

65nm x2 3600 z bliska

thx :) popieram - WRZUCIć W FAQ!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ kupa z tego X2 :?

wsadziłem 3600+ EE w mojego Abita i ledwo wstaje HTT300 ale niestabilne.

z tego co widzę na forum to mogę liczyć na jakieś 270~280! wg mnie to dramat - mój Semp lata w tych warunkach na HTT350!!! to normalne dla tych procków? na jakie HTT można liczyć? dobrze zgaduję? bo jeśli tak to inwestycja dodatkowych 150 złociszy mija się z celem niestety :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadzilem nowy wentyl z duzym przeplywem powietrza i procek wstaje na 260 i wchodzi do windy, ale gdy cos wlacze komp sie wiesza - temperatura idzie mocno do gory. Musze jednak zainwestowac w inne chlodzenie i caly czas sie zastanawiam czy pchac sie w tego bigwatera czy moze cos lepszego z AC niz xp-120 z wentylem o przeplywie powietrza 64 CFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś bardzo nie tak!

Kiedyś zrobiłem wymuszony eksperyment (za późno się zorientowałem, że nie mam pasty :D) i przez 5 dni obecne Toledo chodziło na sucho.

Cokolwiek nie kliknąłem, to odrazu na rdzeniach ponad 50 stopni, ale nigdy nie było aż 80.

Lepiej uważaj, żeby się nie usmażył.

U mnie jest tak w idle.

Dołączona grafika

edit

To raczej nie jest kwestia samego wentyla. Weź coś skombinuj z tym chłodzeniem. Znowu przypomnę fotkę z akucji. Masz tam dymek ze speedfana temp proca - 47, temp jednego rdzenia - 43st. Przy 2 godzinach Orthosa.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba za malo pasty bylo. poprawilem i teraz 260 HTT i temperatura na cor 1 max 61st przy najmniej w chwili obecnej - testuje s&m (ta temperatura przy tescie CPU(FPU), przy innych max 53). Poszlo bez podnoszenia napiecia

edit: jednak w polowie testu zwiecha. ale gry dzialaja ok. moj zestaw do chlodzenia nie wyrabia. tylko teraz nie wiem w takim razie co wybrac do chlodzenia pod 939 czy jakies lepsze AC czy bw745

Edytowane przez koven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ninja albo Infinity albo WC. Woda zawsze lepsza bo wydajna i bezgłośna.

Ekhem... ale chyba nie BigWater? :huh:

Ninja i Infinity to raczej najsłabszy wybór spośród wydajnego chłodzenia. Raczej polecałbym skierować się w stronę marek Noctua i Thermalright, jeśli możesz wydać nieco więcej niż 150-170zł na chłodzenie powietrzne. Tanie systemy chłodzenia wodnego mają zbliżoną wydajność, a są droższe od najwydajniejszych układów powietrznych.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która seria jest bardziej podatna na OC - BV (E4) czy CD (E6) ??

Pytam bo zamierzam sie przesiąść na 2 jajowca i nie chcial bym kupić lipy.

CD (E6) to Toledo - zdecydowanie najlepsze do OC. Jak cos to szukaj takowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która seria jest bardziej podatna na OC - BV (E4) czy CD (E6) ??

Pytam bo zamierzam sie przesiąść na 2 jajowca i nie chcial bym kupić lipy.

Patrz moj sig. Mam wlasnie Toledo 10*280 na stock Vcore :D

Nie wiem jaki jego max jest :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem... ale chyba nie BigWater? :huh:

Ninja i Infinity to raczej najsłabszy wybór spośród wydajnego chłodzenia. Raczej polecałbym skierować się w stronę marek Noctua i Thermalright, jeśli możesz wydać nieco więcej niż 150-170zł na chłodzenie powietrzne. Tanie systemy chłodzenia wodnego mają zbliżoną wydajność, a są droższe od najwydajniejszych układów powietrznych.

Przestań to robić... infinity wcale nie jest gorsze ( wydajnościowo ), a jak już to nawet troszeczkę wydajniejsze. Do tego jest o wiele tańsze... Także kżdy rozumie i docenia twój zapał wobec promowania AC wykonanego z wysoką precyzją, ale zacznij pisać coś dokłądniej albo nie pisz wcale, bo później fantazje ludzie piszą...

A co do WC... trzeba wydać min 200 na pompkę, więc trzeba sporo wydać, żeby było wydajnie, cicho i sprawnie na stałe a nie na pół roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań to robić... infinity wcale nie jest gorsze ( wydajnościowo ), a jak już to nawet troszeczkę wydajniejsze. Do tego jest o wiele tańsze... Także kżdy rozumie i docenia twój zapał wobec promowania AC wykonanego z wysoką precyzją, ale zacznij pisać coś dokłądniej albo nie pisz wcale, bo później fantazje ludzie piszą...

Drogi Jarku :)

Nawiązując do słówka "fantazji" chciałbym tylko wspomnieć, że nic, co mi zarzucasz, nie znalazło się w moim poście. :rolleyes: Wydajność Infinity ma na najwyższym poziomie (czekamy z niecierpliwością na więcej testów Ultry120 Extreme i IFX-14 :wink: ) i tego mu nie odmawiałem. Odmawiałem i odmawiam mu innych zalet po prostu. A że kolega Rafa polecił produkty Scythe to i ja pozwoliłem sobie zwrócić uwagę zainteresowanego również na inne marki... gdyby był zainteresowany czymś więcej niż kloc... ekhem... czymś więcej niż coolery Scythe ;)

Czy jest to dla Ciebie wystarczająco precyzyjna wypowiedź czy mam dalej tłumaczyć czego nie napisałem, a co Ty sobie pomyślałeś? ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytowałem całą Twoją wypowiedz, ale wierz mi, że masz problemy z tym co piszesz i czytasz, bo tego nie rozumiesz... A więc masz tylko jedno konkretne zdanie... I dajmy sobie już tutaj z tym spokój, bo nie tego ten dział dotyczy...

Ninja i Infinity to raczej najsłabszy wybór spośród wydajnego chłodzenia.

Z WYDAJNEGO chłodzenia to włąśnie jest najlepszy wybór...

Ja doskonale wiedziałem, o co Ci chodzi, ale ktoś, kto czyta to pierwszy raz, jednoznaczne dla niego jest to, że Scythe jest po prostu mniej wydajnym chłodzeniem... A tak nie jest pod względem wydajności, jest wręcz odwrotnie.

EOT

Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeny, naprawdę nikt nie wyszedł tutaj ponad HTT300?

Wyszedł, wystarczyło zajrzeć do pierwszego posta w tym topicu i kliknąć na ten link A64/a64 X2-sp2004/prime-full Stable-zestawienie Wyników.

3030 - Jimmy007 - A64 X2 3800+ LCBIE 0627TPMW, 10*303, AC: Ninja + Thermaltake ThunderBlade, Vcore: 1,392V -

3200 - banti - A64 X2 3800+ LCBIE 0621WPMW, 10*320, WC: Power-x, rekord, atman306, Vcore: 1,568V

3120 - toolboy - A64 X2 3800+ LCBIE 0627TPMW, 10*312, WC: PX, Vcore: ~1,59V

3110 - Plasma - A64 X2 3800+ LCBIE 0627TPMW, 10*311, WC: PowerX2, Vcore: 1,55V

3010,6 - Robot - A64 X2 3800+ LCBIE 0621WPMW, 10*301, WC: x2p rev2, Vcore: 1,472v

3000,6 - Znakomity - A64 X2 3800+ LCBIE 0618EPMW, 10*300, WC: Bloczek Misiego, Vcore: 1,55V

3000,2 - AndyN - A64 X2 3800+ LCBIE 0618EPMW Toledo 5CD, 10*300, WC: PowerX 2.0, AS5, Vcore: 1,40V+9,9%

Eny kłestszyns?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozecie podac linki do tych coolerow poza ultra-120? Ktory z nich poradzi sobie najlepiej z takim przetaktowanym x2? Duza roznica wydajnosci w porownaniu do mojego xp-120?

edit: juz sobie poradzilem, tylko nie wiem jak a roznica w wydajnosci by byla - czy oplaca sie kupic

Edytowane przez koven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie może zdawać się niektórym głupie pytanie

ale kto pyta ten nie błądzi

Otóż jak oglądam screeny z komputerów z C2D

to widziałem że w menadżerze zadań windowsa

można wybierać sobie na którym rdzeniu ma chodzić dana aplikacja

Z tego co patrzyłem to u mnie tego niema na X2

może ktoś wie o co chodzi z tym dokładnie

Optimizera mam zainstalowanego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie może zdawać się niektórym głupie pytanie

ale kto pyta ten nie błądzi

Otóż jak oglądam screeny z komputerów z C2D

to widziałem że w menadżerze zadań windowsa

można wybierać sobie na którym rdzeniu ma chodzić dana aplikacja

Z tego co patrzyłem to u mnie tego niema na X2

może ktoś wie o co chodzi z tym dokładnie

Optimizera mam zainstalowanego

Każdy to ma na win XP. Kliknij na proces ppm i wybierz koligacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że na 2.7GHz pracuje na stock V to nie znaczy, że pójdzie na 3GHz. Może będzie tak, że dopiero na 1.6V osiągniesz 3GHz i żadne chłodzenie Ci w tym nie pomorze. To jest loteria...

Edytowane przez piotralek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez napisalem, ze dawalem na tym 2,7 i to na stock V wiec nie wiem o co Ci chodzi bleys? musze tylko teraz jakos to cieplo odprowadzic. Przy Idle temperatury sa ok, ale przy load'dzie moj wiatrak nie wyrabia stad moje pytanie. Moze inaczej je zadem: co mi najlepiej schlodzi tego procka w cenie do 350zl co nie bedzie domowej roboty WC i w miare mozliwosci zmiesci sie w budzie (jeszcze takiego BW bym przebolal bo chlodniczka ladnie zrobiona).

@piotralek - zdaje sobie z tego sprawe - pytanie juz zmienilem (to byl taki skrot myslowy Macierewicza)

edit: ktos widzial moze gdzies Thermalright Ultra 120 vs. Scythe Infinity SCINF-1000

Edytowane przez koven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koven, to nie jest dział "chłodzenie", więc może skieruj swoje kroki właśnie tam, jeśli interesuje Cię wybór wydajnego chłodzenia.

Wyjątkowo jednak pozwolę sobie tu na jeszcze kilka słów w tej materii:

350zł to kupa kasy, więc jedyny problem będzie z wyborem. Nie wiem ile trzeba by było przeznaczyć na chłodzenie wodne, żeby było znacząco wydajniejsze od najlepszego chłodzenia powietrznego. Koledzy specjaliści na pewno mogliby coś doradzić.

Póki co poczekałbym na testy Ultry120 eXtreme oraz Inferno Fire eXtenguisher - 14 (oba od Thermalrighta) - jeśli będą znacząco wydajniejsze od Infinity i "zwykłej" Ultry120 czy Noctuy NH-U12F to wtedy zdecyduj się na któreś z nich i będziesz wtedy pewny, że masz najwydajnejsze z najwydajniejszych.

Póki co jedynie AnadTech opublikował testy Ultry120 eXtreme i zestawił je z wynikami innych coolerów... jak np. Scythe Infinity z jednym/dwoma wentylatorami. Są tam też wyniki "zwykłej" Ultry120. Aczkolwiek nie przywiązuj się zanadto do wyników, bo co test to inne wyniki. Dlatego warto poczekać na kilka innych recenzji i testów, co by wiedzieć jaka jest ogólna tendencja.

XP-120 to bardzo dobry cooler, ale już dawno wypadł z czołówki wydajnościowej. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi