hill70 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 ja mówię w każdym bądź razie, że na DFI LP Ultra nforce4 i przy Scythe Ninja bez podpiłowywania nie ma szans na założenie procka bez IHS'a i wtedy jeszcze będzie problem z umieszczeniem pamięci - wiem bo przetestowałem, a tak na marginesie to goły rdzeń wcale nie jest taki delikatny i przy równomiernym prostopadłym nacisku wytrzyma wcale duże obciążenie tak, że trzeba by naprawdę być nieostrożnym aby coś tam ukruszyć ja przy moim P3 przez 7 lat użytkowania i kilkudziesięciukrotnym zakładaniu i zdejmowaniu radiatora nie uszkodziłem go , a i na grafikach różnych też mi się "nie udało" tego dokonać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak jak mówisz prostopadłym, ale w PENTAGRAM Freezone HP-100 AlCu LITE nie ma mozliwości takiej aby to zrobić prostopadle. Chyba , że położyć go na rdzeniu delikatnie i z lewej i prawej strony jednoczesnie zapiąć zapinkę , ale to nielada sprawnosci wymaga. Myślę jednak , że operacja jest potrzebna bo 0 rowy rdzen biega jak trzeba i sie nie greje a ta menda o numerku 1 na 2,6 ghz i 1,4V dochodzi do 63 stopnia. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 O to możesz zapytać w "Chłodzeniu konwencjonalnym". Czy ma dwa, jedno czy całe mnóstwo jaj nie ma znaczenia. To nie jest temat o chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 AndyN wyluzuj, bo już nie ma się o co pytać. Samemu się najlepiej do wszystkiego dochodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Gwara to tu raczej nic nie da bo procesor w koncu chodzi. Przynajmniej nie spotkalem sie, zeby komus przyjeto proc na gware z powodu krzywej czapki co zwykle widac dopiero po podkreceniu (wysokie tempy).To że Ty sie nie spotkałeś nie znaczy że to nieprawda. Oczywiście że można oddawać procesory kiedy mają krzywą czapkę i temperatury są z kosmosu. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dobra dobra, ale on to te temperatury czuje zdaje sie dopiero na podkreconym procu? Tak przynajmniej pisal. A oni co, wsadza proca na default, zobacza ze tempy ok i gdzie tu wymiana gwarancyjna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Właśnie nie wymienią. Jedyne wyjscie jakie widziałem to trzebabyło poprawic fabrykę ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 e ladne te procki :) u mnie tak na rozgrzewke 2975 mhz na 1.475v. A to dopiero gra wstepna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 macie do opchniecia jakiegos selekta, typu X2, opteron dual-core? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF11 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 A co oznacza dla Ciebie selekt??. Ile musi mieć Mhz i przy jakim napięciu??. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 cos w ten desen. jakbym wyrwal cos co robi 3GHz na mozliwie niskim napieciu to by bylo git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 cos w ten desen. jakbym wyrwal cos co robi 3GHz na mozliwie niskim napieciu to by bylo git. 3GHz i niskie napiecie do tego socket939?? Ciezko o cos takiego. Moj robi 2,8GHz na stocku do wiekszych MHz potrzebujes sporo wiekszych woltow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 4ever_anarchy_soldier; e ladne te procki u mnie tak na rozgrzewke 2975 mhz na 1.475v. A to dopiero gra wstepna to jest przyklad czegos co mi potrzeba ;] @mib jak duzo wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Widze na Skąpcu, że Opteronki boxowe nieźle w dół z ceną poszły z ok.1000 PLN za 180 na ok. 650 kurde a ja swojego aż z ebaya w UK ściągałem i to w wersji OEM , cholerny świat :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatal Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Witam. Kupiłem właśnie x2 3800+ i mam malutki problem. Wcześniej miałem a64 4000+@2400 mhz i w 3dmarku05 wynik około 16k na 8800gts. Teraz na x2@2400mhz i tej samej grafie mam lekko ponad 12k. Po zmianie proca przeinstalowałem XP z najnowszymi sterami. W grach wydajność zdecydowanie wzrosła, ale martwi mnie 3dmark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Witam. Kupiłem właśnie x2 3800+ i mam malutki problem. Wcześniej miałem a64 4000+@2400 mhz i w 3dmarku05 wynik około 16k na 8800gts. Teraz na x2@2400mhz i tej samej grafie mam lekko ponad 12k. Po zmianie proca przeinstalowałem XP z najnowszymi sterami. W grach wydajność zdecydowanie wzrosła, ale martwi mnie 3dmark.Raczej nie przez procka - u mnie, coprawda na x850xt pe przy roznicy ~300 mhz wzgledem venice wynik podskoczyl o ~200 pkt. Sprawdz superpi. @PolandMET po twoim configu wnioskuje, ze masz ~7k pkt w 3dmarku2005, gosciowi wcielo 4k i mowisz o paru cyferkach w sztucznym tescie? ;) Edytowane 2 Września 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 nie wiem ile mam, zaraz sprawdze na 03, 05 i 06. Zreszta bedzie ciekawie bo mi Toledo lezy od 3 dni a jeszcze go nie wkladalem. To potestuje przed i po. A jakby Ci sie chcialo to zerknij tu bo z pewnoscia mam cos zle ustawione. Zdjecia ustawien tam nan. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...06&st=1890# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izar Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Mam pytanie. Właśnie testuje mój nowy procesor to znaczy 4000 X2, jest podkręcony na 2400 Mhz ( normalnie ma 2100 Mhz). Cały czas hula ortos, temperatura jakieś 52 stopnie. Więcej nie zamierzam podkręcać. W biosie zmieniłem ustawienie dla HT i podniosłem magistrale. Dzielnika pamięci nie ruszałem, okazuje się bowiem że dopiero przy tych ustawieniach pracuje ona na prawie 800 Mhz (dzielnik 6) czyli tak jak być powinno. Normalnie bez oc , jest to zaledwie 700 Mhz. Czy dobrze wszystko zrobiłem? Może coś jeszcze trzeba pogrzebać w ustawieniu pamięci? Czy może nic nie kombinować i cieszyć się z tego 2400 Mhz? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Dawaj dawaj tego procka w gore:) Nic sie nie boj, najwyzej bedziesz musial tylko bios zresetowac:) Pamieci asynchro i cisniesz go wyzej;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izar Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Dawaj dawaj tego procka w gore:) Nic sie nie boj, najwyzej bedziesz musial tylko bios zresetowac:) Pamieci asynchro i cisniesz go wyzej;) Jeszcze jedno pytanko: Czytałem dosyć dużo sprzecznych informacji na temat tego czy bardziej wydajny jest mnożnik połówkowy , czy też całkowity :angry: . Jak to jest? Mój procesor ma fabryczny mnożnik 10,5. Może mu dać 10 i podkręcić trochę magistrale? Będzie jakiś zysk wydajności? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Narazie zostawilbym domyslny mnoznik, puscil dzielnik pamieci nizej i podbijal magistrale zeby znalesc max proca. Podnos co troche, powiedzmy 5-10MHz magistrale, do windowsa, szybki test super pi 1m i znowu az super pi sie zacznie sypac. Wtedy nieco obniz, sprawdz jeszcze raz super pi 1m jak przejdzie to zapusc 16m. No chyba, ze chcesz to jak sie zacznie super pi wywalac to mu podbij nieco napiecie. Przeliczaj caly czas magistrale pamieci zeby nie przekroczyc narazie domyslnych ustawien. Jak znajdziesz max proca to zaczniesz dociagac pamieci. Nie musisz dzialac caly czas na podkreconym procu ale warto wiedziec ile on potrafi. Ja caly czas dzialam na default a dopiero jak robie jakies powazniejsze rzeczy na kompie typu kompresja video to stawiam proca tak jak w sigu mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Jeszcze jedno pytanko: Czytałem dosyć dużo sprzecznych informacji na temat tego czy bardziej wydajny jest mnożnik połówkowy , czy też całkowity :angry: . Jak to jest? Mój procesor ma fabryczny mnożnik 10,5. Może mu dać 10 i podkręcić trochę magistrale? Będzie jakiś zysk wydajności? Pozdrawiam Nie będzie. Dalej kręć tego proca - szkoda żeby się marnował potencjał. 2.1 do 2.4 to niewielki wzrost mocy ale jak dosiągniesz 2.7-2.8 to dopiero odczujesz różnice. A prawdopodobieństwo że tyle zrobi bez wysiłku jest bardzo duże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izar Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Dawaj dawaj tego procka w gore:) Nic sie nie boj, najwyzej bedziesz musial tylko bios zresetowac:) Pamieci asynchro i cisniesz go wyzej;) Dalej to nie mogę go podciągnąć bo pojawił się problemik: Wczoraj testowałem go ortosem blendem przez 3 h i szedł ja burza na 2,4 Ghz. No to sobie usiadłem dzisiaj przed kompem i pomyślałem że dobrze by było przetestować go memtestem. Wcześniej już miałem utworzoną dyskietkę, bo wczoraj testowałem go memtestem na standardowych ustawieniach (bez błędów). Wkładam dyskietkę, odpalam ze stacji, a tu nic, czarne tło. Pomyślałem sobie że to może wina przetaktowania. Dałem na standardowe ustawienia i dalej nic : nic się nie butuje, ciemny ekran. Co jest zgrane? Wszystko pięknie chodzi a mimo to to memtest nie potrafi zastartować. Sprawdzałem czy od wczoraj nie uszkodziła się stacja dyskietek, ale nie, z nią wszystko jest w porządku. Aż się boje czy wczorajsze tortury ortosem nie uszkodziły czegoś. Pomóżcie koledzy, mam nadzieje że overloking nie opiera się na zasadzie: co dzień to jakaś nowa niespodzianka. Podsumowując: wszytko pięknie chodzi na 2,4 Ghz, ortos blend po 3 godzinach bez błędów i ostrzeżeń, a memtest nie potrafi się nawet włączyć. Choć jeszcze wczoraj przed testowaniem otrosem pięknie chodził. Nic z tego nie rozumiem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Nie kumam czegoś - to komp startuje czy nie? System normalnie wstaje? Czy tylko z dyskietki nie idzie? Jak tak to padła dyskietka. Typowe. Wynalazek lat 80tych jest bardzo nietrwały! Tylko właściwie po co Ci ten memtest? Po pierwsze w Orthosie masz opcje testowania ramu a po drugie tortury othosem nie niszczą komputera! Zwiększ dzielnik pamięci i ciągnij dalej magistrale. No i pamiętaj o napięciu na ram - może nie jest właściwie ustawione. Czasem (nawet często) biosy źle ustawiają domyślnie za niskie i potem pamięć może walić błędami podczas testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izar Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Nie kumam czegoś - to komp startuje czy nie? System normalnie wstaje? Czy tylko z dyskietki nie idzie? Jak tak to padła dyskietka. Startuje normalnie, tylko memtest z dyskietki nie może wystartować. No ale to mały problem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) No więc jak wyżej :D Stabilność ramu też wykażą benchmarki a szczególniwe 03 który jest wrażliwy na stabilność sprzętu. Jak wszystkie przejdzie + Orthos + spi to jest ok. Edytowane 5 Września 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 a ja nadal poszukuje dwoch jajek z dobrym o/c ... tak tylko sie przypominam ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 chcesz mojego procka za 200zl? wszystko w sygnaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) Mam bardzo szybkie pytanie (sorry ze nie przegrzebuje sie przez topic ale nie mam czasu a musze szybko podjac decyzje) - mam okazje w dobrej cenie wziac proca A64 X2 4800+ 2.4GHz s939 Stepping CCBWE (nie wiem co dalej i juz sie chyba nie zdaze dowiedziec) a reszta sprzetu to A8N-SLI Premium i 2 x1 GB OCZ Performance z fajnymi timingami... idzie cos sensowniejszego wyciagnac z tego proca? z gory dzieki za wszystkie szybkie odpowiedzi :) Edytowane 6 Września 2007 przez fields Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Jak sie sprawuja Toledo z 2007 roku? Podoba mi sie ta aukcja - gosc twierdzi ze posiada ADA3800AA5CD LCBQE 0712SPMW - jest gdzies spis wynikow bardziej aktualny niz ten z pierwszej strony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...