Jodlasty Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Czyli 1,5V mu nie zaszkodzi? Max temp. jaka widziałem testując go programem SP2004 to 49C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Testuj Orthosem. Sprawdz coretempem (0.94 albo 0.95.4 0.95 robi jaja i wiesza kompa) Tcase max i jej nie prekraczaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Zamiast CPU-Z polecam A64info v0,5 2x lepszy program !! pokazuje szczegolowo timinga ram Czy jest jakis program umozliwiajacy wylonczenie jednego rdzenia w moim procu ? chcialbym zrobic test Betki Crysisa na jednym jajku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) Na codzień nawet do 1.55V tylko trzeba temp obserwować. @Mario2k - uruchamiasz Crysisa po czym zwijasz go na pasek (ctrl+esc), uruchamiasz meneger zadań, znajdujesz proces Crysis (lub dowolny inny program gre) klikasz PPM i z menu kontekstowego wybierasz koligacje. Tam wybierasz który rdzeń procka ma działać z tym procesem i po sprawie ;) Edytowane 3 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Czy jest jakis program umozliwiajacy wylonczenie jednego rdzenia w moim procu ? chcialbym zrobic test Betki Crysisa na jednym jajku. Ustawiasz koagulacje w menadzerze zadan. Przyporzadkowujesz ze dana aplikacja ma kozystac z 1 czy 2 jajek. Domyslnie jest ze z 2och. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foton Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) No tak ale napisałeś że: A ja na reinstalkę systemu nie mam czasu, zaś na labie pisali że można śmiało odinstalować optymizera, więc jak to jest ? :/ Witaj Sorki, ze dopiero teraz odpisuje. Goni mnie z czasem. Owszem na labie tak napisali, natomiast na egieldzie napisali, ze nie da sie w 100% odinstalowac dual core optimizera. Sprawdzilem to osobiscie i okazalo sie, ze (przynajmniej u mnie) wersja egieldy jest prawdziwa. Zainstalowalem na dwoch dyskach dwa razy windowsa. Jeden z dual core optimizerem i latka microsoftu a drugi tylko z latka(WindowsXP-KB896256-v4-x86-PLK.exe). Na pierwszym pojawialy sie co jakis nieokreslony czas blue screeny i resety natomiast na tym bez optimizera nie bylo zadnych niepokojacych objawow. Wersja z optimizerem obciazala w wiekszosci przypadkow obydwa rdzenie po 50% i niestety w niektorych(nie wszystkich co jest dziwne <_< ) aplikacjach wielowatkowych wystepowal ten sam problem. Odinstalowanie optimizera, wyczyszczenie rejestru jakims programem nie zmienilo tej sytuacji :angry: Natomiast w wersji bez optimizera wyzej wymienionych problemow nie bylo(tylko z niektorymi grami, ale to juz zalatwil rmclock). Aplikacje i gry wielowatkowe dzialaly-dzialaja zadowalajaco. Nie wiem czy u wszystkich taka sytuacja sie powtarza. Troche jestem zawiedziony problemami w tej kwestii z prockami amd, jednak pocieszajacym jest fakt, ze jesli juz zakumamy o co w tym wszystkim biega to praca staje sie przyjemna i bezproblemowa :D Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2007 przez Foton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 koagulacjea to my tu o chemii mówimy :lol2: wiem wiem pomyliłeś się ale zabrzmiało ekstra :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Witaj Sorki, ze dopiero teraz odpisuje. Goni mnie z czasem. Owszem na labie tak napisali, natomiast na egieldzie napisali, ze nie da sie w 100% odinstalowac dual core optimizera. Sprawdzilem to osobiscie i okazalo sie, ze (przynajmniej u mnie) wersja egieldy jest prawdziwa. Zainstalowalem na dwoch dyskach dwa razy windowsa. Jeden z dual core optimizerem i latka microsoftu a drugi tylko z latka(WindowsXP-KB896256-v4-x86-PLK.exe). Na pierwszym pojawialy sie co jakis nieokreslony czas blue screeny i resety natomiast na tym bez optimizera nie bylo zadnych niepokojacych objawow. Wersja z optimizerem obciazala w wiekszosci przypadkow obydwa rdzenie po 50% i niestety w niektorych(nie wszystkich co jest dziwne <_< ) aplikacjach wielowatkowych wystepowal ten sam problem. Odinstalowanie optimizera, wyczyszczenie rejestru jakims programem nie zmienilo tej sytuacji :angry: Natomiast w wersji bez optimizera wyzej wymienionych problemow nie bylo(tylko z niektorymi grami, ale to juz zalatwil rmclock). Aplikacje i gry wielowatkowe dzialaly-dzialaja zadowalajaco. Nie wiem czy u wszystkich taka sytuacja sie powtarza. Troche jestem zawiedziony problemami w tej kwestii z prockami amd, jednak pocieszajacym jest fakt, ze jesli juz zakumamy o co w tym wszystkim biega to praca staje sie przyjemna i bezproblemowa :D Pozdrawiam. Czyli masz teraz bez bez optimazera ale z latka microsoftu? Czyli rmclock zalatwia sprawe np z GTA? Moglbys mi napisac jak ustawiles proca w biosie i w tym rmclock? Ja nie instalowalem tego programu stwierdzilem ze nie ma sensu jesli nie dziala mi CnQ jak mam podkreconego proca (wiem zmienilem na minimalne zarzadzanie energia) ale dziala mi bez krecenia. Wlasnie zauwazylem czasami bluesreena. Rozpakowuje demo MOH Airborne i po rozpakowaniu bluescren (losowo raz dobrze a raz restart). Odkrecilem wszystko czyli nic nie krecone, ustawienia defaultowe i to samo. Ale za to podczas grania na szczescie nie mialem zadnych problemow predzej przy np rozpakowywaniu czasami ale rzadko mam takie kwiatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foton Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) Czyli masz teraz bez bez optimazera ale z latka microsoftu? Czyli rmclock zalatwia sprawe np z GTA? Moglbys mi napisac jak ustawiles proca w biosie i w tym rmclock? Ja nie instalowalem tego programu stwierdzilem ze nie ma sensu jesli nie dziala mi CnQ jak mam podkreconego proca (wiem zmienilem na minimalne zarzadzanie energia) ale dziala mi bez krecenia. Wlasnie zauwazylem czasami bluesreena. Rozpakowuje demo MOH Airborne i po rozpakowaniu bluescren (losowo raz dobrze a raz restart). Odkrecilem wszystko czyli nic nie krecone, ustawienia defaultowe i to samo. Ale za to podczas grania na szczescie nie mialem zadnych problemow predzej przy np rozpakowywaniu czasami ale rzadko mam takie kwiatki. Tak, mam system z latka microsoftu - bez optimizera amd. U mnie rmclock rozwiazuje problem z gta. Procek jest ustawiony akurat u mnie w tej chwili jest na ht 255 mnoznik 11. C'n'Q wylaczone. W rmclocku w profilach ustawiasz sobie sam mnoznik i napiecie na procka. Pozniej do danego profilu przypisujesz ustawiony wczesniej mnoznik i napiecie.Do wyboru masz 4 profile. No management - w tym profilu sa standardowe ustawienia(takie jakie masz ustawione w biosie). Performance on demand - tu mozesz wybrac dwa lub wiecej ustawien i ten profil doslownie zastepuje C'n'Q, wybiera predkosc kompa wedlug obciazenia. W pozostalych dwoch profilach ustawiasz tylko jedna wybrana wartosc i wedlug nich sam decydujesz o aktualnej wydajnosci. W Advanced CPU settings w zakładce Misc. control jest emulacja amd dual core optimizer, wlaczasz to i wszystko smiga :). Jesli nie potrzebujesz juz uzywac emulacji to ja wylaczasz. Twoje restarty tez moga byc spowodowane ustawieniami pamieci, sprawdz dzielniki, moze zamiast na auto ustaw wszystkie timingi recznie i dla pewnosci ustaw command rate na 2t. Edytowane 4 Października 2007 przez Foton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Dzieki za odpowiedz. Wlasnie sprawdzalem na defaultowo i pamieci tez ustawilem tak jak maja byc normalnie i to samo bylo ale jak mowie nie jest to dla mnie az tak uciazliwe zebym np stawial od nowa system i nie instalowal tego optimazera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) nowy sterownik: http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=192299 albo mi sie wydaje, albo dostalem przekozackiego boosta w CS:Source dzieki niemu. Edytowane 5 Października 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 powaga ?? no to zobadamy :) a powiedz mi gummi czy udalo ci sie dopasc cryzysa :) ... i czy on faktycznie woli c2d i gardzi x2 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 sterowniki dobre i warto zainstalowac. a crysisa mam. tryb MP raczej beznadziejny. ustawienia wszystko na med w 1024x768 i generalnie jak nie ma zbyt duzej zadymy to jest bardzo fajnie. zdazaja sie spadki do ok 20 FPS, ale generalnie srednio z 45. ale jak powiedzialem na poczatku multi mnie w tej grze nie obchodzi i czekam na demo z singlem. fizyki tej z fimow, ze sie drzewa kosi bronia i rozbija furami ogrodzenia nie ma, ale ogolny model zniszczen np samochodow jest niezly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 nowy sterownik: http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=192299 albo mi sie wydaje, albo dostalem przekozackiego boosta w CS:Source dzieki niemu. Sterownik dla X2 jest ten sam co poprzednio. 1.3.2.0 (2006/05/27), dodano tylko obsługę Phenoma /4rdzenie. Więc ten boost w CS-ie to może jednak efekt placebo? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 nowy sterownik: http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=192299 albo mi sie wydaje, albo dostalem przekozackiego boosta w CS:Source dzieki niemu. Zdecydowanie Ci się wydaje :P U mnie zero różnicy w Css. No może jest kilka klatek, ale to raczej wina zabawy z shaderami gpu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Instalowałem u siebie optimizery, wszystkie razem i każdy z osobna, sterowniki też, i nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy. Ponad to wszystkie polepszacze dają się odinstalować z poziomu apletu Dodaj-Usuń... Reinstalacja windy po takich eksperymentach nie jest konieczna. Teraz mam tylko RMklocka i zero problemów. Przy mnożniku x4 i napięciu 1,1V zegar buja się z prędkością zaledwie 912 MHz, a jak system dostanie kopa to zegar leci na 2520 MHz, przy mnożniku x11 i napięciu 1,35V. RighrMark Cpu Clock Utility jest na prawdę świetny. Szkoda, że autor tego softu nie zdecydował się na wbudowanie pomiaru temperatury. Programy do monitorowania sygnowane przez AMD jakoś nie przypadły mi do gustu. Edytowane 5 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 cholera. nie moge zrobic tak, zeby zegar zwiekszal sie sam przy obciazeniu i malal, gdy jest ledwo wykorzystywany. pomoze ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 cholera. nie moge zrobic tak, zeby zegar zwiekszal sie sam przy obciazeniu i malal, gdy jest ledwo wykorzystywany. pomoze ktos? Uzyj do tego programu crystalcpuid jest IMO lepszy i stabilniejszy. Poza tym pracuje bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foton Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Instalowałem u siebie optimizery, wszystkie razem i każdy z osobna, sterowniki też, i nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy. Ponad to wszystkie polepszacze dają się odinstalować z poziomu apletu Dodaj-Usuń... Reinstalacja windy po takich eksperymentach nie jest konieczna. Teraz mam tylko RMklocka i zero problemów. Przy mnożniku x4 i napięciu 1,1V zegar buja się z prędkością zaledwie 912 MHz, a jak system dostanie kopa to zegar leci na 2520 MHz, przy mnożniku x11 i napięciu 1,35V. RighrMark Cpu Clock Utility jest na prawdę świetny. Szkoda, że autor tego softu nie zdecydował się na wbudowanie pomiaru temperatury. Programy do monitorowania sygnowane przez AMD jakoś nie przypadły mi do gustu. Dlatego zaznaczam, ze akurat u mnie bylo widac roznice z optimizerem i bez, z systemem z odinstalowanym optimizerem a takze z tym w ktorym nie bylo go w ogole. Co do rmclock to jest pomiar temperatury procesora. PPM na ikonce rmclock kolo zegarka i tam wybierasz temperature. EDIT: Monolith - Sprobuj ustawic w performance on demand tylko dwie opcje mnoznika np x4 i x10. Ustaw takze w zarzadzaniu energia profil rmclocka zamiast "minimalne zarzadzane energia". Oczywiscie sterowniki do procka masz zainstalowane? Edytowane 5 Października 2007 przez Foton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Co do rmclock to jest pomiar temperatury procesora. PPM na ikonce rmclock kolo zegarka i tam wybierasz temperature.Do tej pory żyłem w głębokiej nieświadomości i cały czas używałem wersji 1.8 bez pomiaru tempratury. Teraz ściągnąłem wersję 2.3 no i są jakieś stopnie, dla jednego rdzenia ale. --------------------------------- Nie, no ta najnowsza wersja RMClock to bajeczka. Edytowane 5 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 wreszcie udalo mi sie okielznac ten progs. dzieki @Foton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majaboss Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 sorrka za OT ...powiecie czy warto przechodzic z Sandiego 4000+ po OC /2,9Ghz/ na X2 4200+ 939 ??? czy odczuje jakiś kolosalny przyrost mocy w grach typu LasVegas , czy pozostać przy tym co mam aha i czy wogule sa jakieś gry co korzystają z 2 jajka ???? bo widze troszke problemow jest z X2 i grami zwisy itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Gier przybywa. Na pewno wszystkie nowe które wyjdą w najbliższym czasie. Teraz np World in Conflict nawet więcej niż dwa potrafi wykożystać. Ale kolosalnego wzrostu wydajności w grach się nie spodziewaj, raczej wzrost komfortu w systemie. Lepiej grafike wymień na jakąś wydajną. Chyba że nie musisz dużo inwestować to wymieniaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majaboss Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 wlasnie sie zastanawiam tylko nie wiem co jest lepszym rozwiazaniem czy na karte 8600 czy wlansie z sandiego na X2...ale jak widze i czytam to widze ludziska maj problemy z tymi X2 w grach , i pewnie komfort lepszy bede mial jak wymienie grafe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foton Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 wlasnie sie zastanawiam tylko nie wiem co jest lepszym rozwiazaniem czy na karte 8600 czy wlansie z sandiego na X2...ale jak widze i czytam to widze ludziska maj problemy z tymi X2 w grach , i pewnie komfort lepszy bede mial jak wymienie grafe Jesli Twoje sandiego kreci sie w okolice 3Ghz a grafike masz slaba to w grach odczujesz wieksza roznice zmieniajac karte. Co do X2 nie taki diabel straszny jak go maluja :) Problemy sa ze starymi grami, nowe wykorzystuja dwa rdzenie bez problemow. Jak poznasz swoj sprzet i poczytasz topic to szybko poradzisz sobie z problemami :D . Najlepiej by bylo gdybys zmienil jednoczesnie grafike i procka :wink: Monolith - jesli tylko pomoglem to prosze bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wld Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Z czego chcesz zmieniac na 8600? Ja kazdemu polecam z czystym sumieniem 7900gs, ktory zjada 8600 w kazdym wydaniu. 512 1,2ns bedzie git. Zmiana proca troche bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boleek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Witam Możecie mi powiedzieć, czy ktoś z Was testował procka AMD 64 x2 na wingrozie 64 bitowej? Mam takową w swoim posiadaniu ale nie wiem czy jest sens się tym bawić. No i oczywiście istotne jest też, czy ktoś instalował Optimizera na Win XP 64bit i czy działał on tak jak na Win XP 32bit (a może nie jest on przy tej wersji Windowsa potrzebny). Pytanie może i głupie, ale skoro mam procka 64 bitowego to dobrze by było mieć system operacyjny o tej samej architekturze. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Nie ma sensu, na 64 bit są same problemy, zostać na 32 i tak nie odczujesz różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedSea Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Bez sensu... Problemy mają raczej mniej doświadczeni użytkownicy. Jeśli masz system x64 to dlaczego sam się nie przekonasz o jego wartości???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...