Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam plyty msi k8n neo2 platinum i nie wykrywa mi ramow jako dual bo wgraniu najnowszego biosu ale zaa to wykrywa procka juz o co chodzi z tym ramem co zrobic ??

Zakładam, że masz bios, który obsługuje x2.

Wykonaj reset biosa, bo z tego co piszesz wynika, że eprom trzyma dane i ustawienia dotyczące starego proca.

W biosie powinno być włączone wsparcie dla x2. Odpowiednia na tą okoliczność zakładka (Dual Core Support) pojawia się

dopiero po zainstalowaniu procesora dwurdzeniowego i defaultowo ustawiona jest na ENABLED, ale sprawdź to dla pewności.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual Core Support?? a gdzie to moge spotkac bo ja czegos takiego w biose nie widze , wczesniej w dualu chodzily bo na poczatku w biose pisalo a takze w cpuz a teraz pisze ze aby single;/

Dołączona grafika

Advanced > CPU Configuration.

W TYM opisie nie ma ani słowa o wsparciu dla x2. Poroponuję poszukać nowszego biosa przy pomocy MSI LIve Update.

Z TEGO co widzę wynika, że wsparcie dla K8 zaczyna się od wersji 1.2, albo nawet 1.5.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ja czegos takiego w biosie nie mam rally masz k8n neo2 ??

Nie mam takiej płyty, ale to nie ma większego znaczenia.

Problem polega na tym, że Twoja płyta miała premierę w 2004 roku i siłą rzeczy może wymagać

uaktualnienia biosu. Z opisu płyty na stronie producenta wynika, że obsługa CPU dla tej płyty kończy się na procesorach FX.

O obsłudze procesorów dwurdzeniowych nie ma żadnej wzmianki. Stad wcale się nie dziwię, że kontroler pamięci, który jest zintegrowany z procem lata tylko na pół gwizdka.

Może weź Everesta i zobacz jaki masz bios i skorzystaj z oprogramowania MSI, żeby dokonać aktualizacji.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisałem już w innym temacie ale odpowiedzi zero więc spróbuje tutaj (nie bijcie za bardzo, zależy mi)

myślę nad wymianą mojego A64 3000 niekręconego na X2 4200, nie planuję kręcenia

mam zwykłą DFI Infinity Bios z 11-08-2005

Pytania:

-warto do tej płyty ? ma ktoś taki zestaw ?

-czy update BIOSU jest potrzebny ? - domyślam się że tak

nówkę najtaniej znalazłem na allegro http://www.allegro.pl/item254664315_amd_at...939_toledo.html

wymiana na AM2 raczej zbyt kosztowna więc odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dowiedzialem sie ze 1D ma obsluge dla x2 i taki bios zainstalowalem ale niestety nie pomoglo to nic w kwestii pamieci nadal single a takze wlasciwosci podkrecania spadly an tym biosie do smiesznych wartosci ;/

Poszukaj nowszego, albo wykonaj reset ustawień biosa, lub skorzystaj z utawień optymalnych, żeby płyta mogła sama rozpoznać sprzęt. Zwróć też uwagę, jak różne programy diagnostyczne rozpoznają Twój procesor i wszystkie związane z nim patramerty.

Jesteś pierwszym właścicielem tej płyty, czy jest to może egzemplarz z drugiej ręki?

Może zarzuć jakieś screeny.

Pisałem już w innym temacie ale odpowiedzi zero więc spróbuje tutaj...

Też miałem podobne wątpliwości, ale teraz bez wahania powiem że warto kupić X2.

marek_voodoo może mieć taniej niż na Allegro, zapytaj na PW.

A co do płyty infinity, to jest tego na kopy i takie określenie "zwykła" nic nikomu nie mówi. Ja mam zwykłego Asrocka :) Zgadniesz jaki to model?

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź i info.

A masz może jakieś info na temat DFI Infinity NF4 i X2 +4200 ? ja mam wielkiego pecha jeśli chodzi o sprzęt dlatego wolę spytać, może akurat się gryzą czy cuś :D

A co do płyty infinity, to jest tego na kopy i take określenie "zwykła" nic nikomu nie mówi. Ja mam zwykłego Asrocka :) Zgadniesz jaki to model?

No fakt mogłem dopisać że to NF4 i 939.

Są 3 modele: DFI Infinity NF4, DFI Infinity NF4 Sli i DFI Infinity NF4 Ultra, ja mam tą pierwsza, zwykłą :[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz wersje nf4. X2 powinien spoko chodzic na tej plycie. Zmoduj swoja plyte (sposob jest w temacie o DFI INfinity.

Z tego co pametam to ta plyta obsluguje x2. Zrob upgrade'a biosu przed zmiana procka i powinno spoko dzialac. Kwestia jest tego ile wycisniej z danego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt mogłem dopisać że to NF4 i 939.

Wystarczyło wpisać do paska adersu magiczne zaklęcie www.dfi.com.tw i JUŻ.

Jeżeli masz taką płytę, to trudno nie zauważyć informacji, że obsługa x2 jest faktem.

Zatem można przyjąć, że Twój pech przeszedł już do historii :)

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisałem już w innym temacie ale odpowiedzi zero więc spróbuje tutaj (nie bijcie za bardzo, zależy mi)

myślę nad wymianą mojego A64 3000 niekręconego na X2 4200, nie planuję kręcenia

mam zwykłą DFI Infinity Bios z 11-08-2005

Pytania:

-warto do tej płyty ? ma ktoś taki zestaw ?

-czy update BIOSU jest potrzebny ? - domyślam się że tak

nówkę najtaniej znalazłem na allegro http://www.allegro.pl/item254664315_amd_at...939_toledo.html

wymiana na AM2 raczej zbyt kosztowna więc odpada

takie to będę miał za 240 zł (czekam na towar - małe kłopoty z transferem ale wszystko na dobrej drodze - będą prawdopodobnie w czwartek - tak jak powiedział rally)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyło wpisać do paska adersu magiczne zaklęcie www.dfi.com.tw i 2790168[/snapback]

takie to będę miał za 240 zł (czekam na towar - małe kłopoty z transferem ale wszystko na dobrej drodze - będą prawdopodobnie w czwartek - tak jak powiedział rally)
Spoko, to chyba wiem już skąd wezmę tego proca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj nowszego, albo wykonaj reset ustawień biosa, lub skorzystaj z utawień optymalnych, żeby płyta mogła sama rozpoznać sprzęt. Zwróć też uwagę, jak różne programy diagnostyczne rozpoznają Twój procesor i wszystkie związane z nim patramerty.

Jesteś pierwszym właścicielem tej płyty, czy jest to może egzemplarz z drugiej ręki?

Może zarzuć jakieś screeny.

Też miałem podobne wątpliwości, ale teraz bez wahania powiem że warto kupić X2.

marek_voodoo może mieć taniej niż na Allegro, zapytaj na PW.

A co do płyty infinity, to jest tego na kopy i takie określenie "zwykła" nic nikomu nie mówi. Ja mam zwykłego Asrocka :) Zgadniesz jaki to model?

Bios jest najnowszy ze strony MSI procesor rozpoznaja tak jak powinni :) Płyte mam od nowosci i nie bylo z nia wiekszych probolemow , o jakie screeny ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez ostatnio zaopatrzylem sie w toledo 3800+, smialo idzie na 1,4v 2900MHz, jednak poznie juz chyba plyta sie konczy ...Na codzien mam 2600 przy 1.225v(wedlug biosu) i mi starcza puki co , temperaturki fajne i pasuje mi z ustaieniami ramek. Wentyle mam na minimum i cisza :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, to chyba wiem już skąd wezmę tego proca :D

są juz procki - wiem ze 3 osoby narazie zaklepały - seria LCBQE 0721 SPMW

poniewaz zawsze poluje na dobre serie i nigdy jak narazie mnie nie zawiodły i ta mi mój kontrachent przed wysyłką sprawdził na 3 sztukach z serii - mówił ze leca 2,8-3,0 tak na szybko sprawdzane . nie mam screenów ale nigdy mnie jeszcze nie zawiódł :)

cena 237 zał dla forumowiczów+8 (wysyłka) lub pobraniówka 10 zł(priorytet)

jak cos to priv

piszę w tym dziale bo w zasadzie osoby st były bardzo zainteresowane :) - zresztą ci co wzięli chyba nie narzekają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę napisać tego posta:

chciałem wgrać BIOS najnowszy, spoko, najpierw trzeba było FDD podpiąć, no problem, włączam kompa i "piiiip piiiiiip" :] myślę spokojnie pewnie pamięci wystarczy ruszyć....... ruszałem je z 3 minuty, komp odpalił, włączyłem w BIOSie FDD, winda, patrze dioda FDD ciągle się pali, pomyślałem że pewnie źle kabel podpiąłem (w tej MOBO na oryginalnym kablu do FDD można ), ale włożyłem dyskietkę, odczyt i ... zwis :[, wyłaczyłem, kabel odwróciłem, włączam, monitor nie odpala (kur..), reset - nic, to zasilacz off, popstrykałem, odpalił, ale tylko do momentu gdy ma się winda odpalić, pomyślałem zaje.... dysk poszedł, reset, reset, patrze miga mi zielona dioda, myślę co jest, czyżby zasilacz ?, wypiąłem zasilanie od płyty, włożyłem spowrotem, poszło, fuuuu odetchnąłem, wynda odpaliła, format dysklietki, strona DFI, ściągnołem BIOS, i winflasha, pomyślałem a co mi tam odpalę go (na starej płycie MATSONIC miałem problemy z apdejtem BIOSu z poziomu dosa), odpaliłem winflasha, backup starego BIOSa, wgranie nowego, nawet poszło, pyta od restart, a co tam, masz :D, // w głowie mam potrzebę przywrócenia ustawień fabrycznych zaraz po uruchomieniu// komp się wyłączył i tyle, nie odpala nawet POSTa //w mej głowie kolejne epitety//, przypomniałem sobie o clear CMOS, no to jedziemy, pare minut kombinowania jak się dostać do tej zworki, zmieniłem, odpaliłem, ustawienia przywróciłem, zworkę zmieniłem spowrotem, winda odpaliła, znalazła po drodzę nowe użądzenia, reset i DZIAŁA. i nie mogło być normalnie ? bez problemów ? czy moje serce naprawdę musi znosić takie rzeczy ? eee pech to pech :D

I żeby nie było że to nie ten dział to napiszę jeszcze, że teraz moja płyta jest gotowa na X2 :D

*marek_voodoo: skontaktuje się z tobą na dniach, choć pewnie wtedy zejądą Ci już wszystkie sztuki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę napisać tego posta:

chciałem wgrać BIOS najnowszy, spoko, najpierw trzeba było FDD podpiąć, no problem, włączam kompa i "piiiip piiiiiip" :] myślę spokojnie pewnie pamięci wystarczy ruszyć....... ruszałem je z 3 minuty, komp odpalił, włączyłem w BIOSie FDD, winda, patrze dioda FDD ciągle się pali, pomyślałem że pewnie źle kabel podpiąłem (w tej MOBO na oryginalnym kablu do FDD można ), ale włożyłem dyskietkę, odczyt i ... zwis :[, wyłaczyłem, kabel odwróciłem, włączam, monitor nie odpala (kur..), reset - nic, to zasilacz off, popstrykałem, odpalił, ale tylko do momentu gdy ma się winda odpalić, pomyślałem zaje.... dysk poszedł, reset, reset, patrze miga mi zielona dioda, myślę co jest, czyżby zasilacz ?, wypiąłem zasilanie od płyty, włożyłem spowrotem, poszło, fuuuu odetchnąłem, wynda odpaliła, format dysklietki, strona DFI, ściągnołem BIOS, i winflasha, pomyślałem a co mi tam odpalę go (na starej płycie MATSONIC miałem problemy z apdejtem BIOSu z poziomu dosa), odpaliłem winflasha, backup starego BIOSa, wgranie nowego, nawet poszło, pyta od restart, a co tam, masz :D, // w głowie mam potrzebę przywrócenia ustawień fabrycznych zaraz po uruchomieniu// komp się wyłączył i tyle, nie odpala nawet POSTa //w mej głowie kolejne epitety//, przypomniałem sobie o clear CMOS, no to jedziemy, pare minut kombinowania jak się dostać do tej zworki, zmieniłem, odpaliłem, ustawienia przywróciłem, zworkę zmieniłem spowrotem, winda odpaliła, znalazła po drodzę nowe użądzenia, reset i DZIAŁA. i nie mogło być normalnie ? bez problemów ? czy moje serce naprawdę musi znosić takie rzeczy ? eee pech to pech :D

I żeby nie było że to nie ten dział to napiszę jeszcze, że teraz moja płyta jest gotowa na X2 :D

*marek_voodoo: skontaktuje się z tobą na dniach, choć pewnie wtedy zejądą Ci już wszystkie sztuki :D

powinieneś pisać kryminały .... takie dla informatyków :) taka hardwareowa Agata Christie :)

a co do procków - poszło 5 w ciagu dzisiejszego popołudnia - no jak cos to pisz na priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie. W związku z tanimi cenami Athlonkow X2 na s939 mam zamiar zakupić także jednego. Mam pytanie, czy ktoś posiada go na płycie Asusa A8N-E? Obiło mi się o uszy że płyta ma kiepskie zasilanie procesora, a chciałbym go podkręcić tak do 2500MHz.

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie. W związku z tanimi cenami Athlonkow X2 na s939 mam zamiar zakupić także jednego. Mam pytanie, czy ktoś posiada go na płycie Asusa A8N-E? Obiło mi się o uszy że płyta ma kiepskie zasilanie procesora, a chciałbym go podkręcić tak do 2500MHz.

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i pozdrawiam.

Do 2500 MHz to on pójdzie na starych bateriach od pilota :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma się co bać że płyta główna nie wytrzyma tego ?;)

Pomiędzy jednym rdzeniem np. A64 3200+ i x2 4200+ jest całkiem mała różnica w poborze prądu.

Jak płyta obsługuje tego proca, to nie masz czym się przejmować.

TU masz ładnie opisaną tą płytę.

Słabość jej zasilania polega li tylko na niskim napięciu dla CPU (max. 1,5V), ale dla Toledo nie będzie to żadnym problemem.

Edytowane przez rally

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy jednym rdzeniem np. A64 3200+ i x2 4200+ jest całkiem mała różnica w poborze prądu.

Jak płyta obsługuje tego proca, to nie masz czym się przejmować.

Tak, płyta obsługuje wszystkie Athlony (FX i X2) i Opterony jakie były na s939. Dzięki za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

`Witam

Tak sie troche zastanawiam o ile wiecej Toledo bierze pradu w porownaniu do Venice. Moze nie pradu ale o ile sie bardziej grzeje.

Bo mialem na troche Venice + radiator boxowy + wydajny wiatrak i radiator byl zimny a wentyl czesem sie wogole wylanczal. Natomiast z Toledo radiator jest chlodny w 2D natomiast w 3D jest goracy cały wiec mozna sie domyslac ile jest na rdzeniu. Czyli co, z podkrecaniem tylko woda da rade go zchlodzic ?

Przydalo by sie pewnie AM2 i 65nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi