Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Plyte ta kupilem rok temu z powodu zintegrowanej karty grafiki ale jako ze apetyt rosnie w miare jedzenia zaczal sie apgrejd sam procek jest spoko mozna go wykrecic do 3ghz

a co do plyty to moge zmienic tylko tyle:

ustawienia cpu

mnoznik max do 10.5

htt

ustawienia ramu

napiecie ramu auto-1.9v

czestotliwosc max 800mhz

i to by bylo na tyle w przypadku oc z pod poziomu biosa a no i jeszcze super opcja auto overclocking! az do 10%

sadzilem ze w nowszych biosach cos dodadza ale jak narazie lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie ,

wiem ze nie lubice tu takich :P

prosił bym o POMOC mam atlona x2 6000+ ; i chciałbym go podkrecić czy jest na tym forum jakiś Faq o podstawach podkręcania . mam problemy z nalezieniem znalazłem parę tematów ale tam tylko ze to juz było :/ , prosił bym o jakiegoś linka ewentualnie o pomoc , może żeby nie zaśmiecać tematu takimi postami prosił bym o PW ... proszę o wyrozumiałość każdy kiedyś zaczynał :/

(mam GA-M55S-S3 (Rev. 1.0) przy zmianie fsb na delikatnie większą komp nie wstaje przy zmianie mnoznika na mniejszy w fsb na wiekszy tez nie wstaje czy coś jest nie tak z płyta czy coś żle robie)

pozdrawiam i z góry dzięki

Edytowane przez Andrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem x2 w swoje łapki, zainstalowałem łatke od ms. Normalne jest to ze kazda aplikacja/gra wykorzystuje 50-55% mocy procesora ? (kazde jadro ma rowne obciazenie). W Crysisie udało mi sie bagatela wykorzystac max 60%... ! W programach typowo zoptymalizowanych pod dwa jajka jest juz normalnie... np 95% w winrarze podczas pakowania pliku

Troche mnie to smieszy ze niby nowe gry sa zoptymalizowane pod wiele rdzeni a ciagna tylko 60% z procka ?

P.S. mam XP'ka

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry obciażają proca tyle ile potrzebują :wink: Zmniejsz takty to się przekonasz , że obciażenie wzrośnie , a crysis słabo obciąża cpu , bo nawet przy 2ghz max obciażenie to 85%.

Samo zainstalowanie łatki nic nie da , jeżeli jej nie zaktywujesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pomeczylem nowego procka: robi 2800 na def (raczej norma, nic szczegolnego), ale jade na 2700 przy 1,325v. Temperatura na 2800 troche mnie przeraziła... jeden rdzen ~53°C, drugi ~62°C (mierzone CoreTemp'em 0.95). Troche mniejszy vcore i odrazu ~3°C mniej... Też macie takie tempy na Freezerze ? Jaka jest bezpieczna granica temp? Pewnie cos koło 60°C ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 3ghz temp była w granicach 43stopni(gry 35stopni) przy obciążeniu orthosem , temp core0 i 1 nie biore pod uwage , bo te wskazania strasznie się wachają. Na tym jajku gdzie jest zawsze więcej wachania były na poziomie 52-60stopni. Najlepsze jest to , że żaden program nie pokazuje mi max dopuszczalnej temp.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te 3GHz robisz jesli dobrze pamietam na 1,4-1,425v ? Fajna sztuka :D Jutro sprawdze ile na maxa ciagnie na def vcore

Co do temperatur: Na jakie wkoncu temperatury patrzeć ? Bo normalnie to bios mi pokazuje srednio 8°C mniej niz na jajku z mniejszą temperaturą (u mnie Core#0) w CoreTemp'ie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam mały problem. Zdobyłem Athlona X2 3800 Windsor wersja 35 watowa. I w cpuz pokazuje core 1 threads 1 :unsure: . W programach jak everest pokazuje normalnie 2 rdzenie i temperaturę 2 rdzeni. Oznacza to, że 1 rdzeń jest uwalony czy jakoś wyłączony?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przylaczam sie do pytania gdzie wlacza sie dwa rdzenie ( w biosie nie moge znalesc tej opcji ( plyta glowna jak w opisie - na stronie producenta jest obsluga x2 ) cpu-z widzi 1 rdzen, tylko everest zapodaje temperatury z 2 rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem zrobic edit no ale juz tak odpowiem, pierwsze co zrobilem to wlasnie postapilem wedle instrukcji na 1 stronie (faq Prawidłowa Instalacja Sterowników A64 X2 I Hotfix'a Ms]) i gdym nie wiedzial co dalej to bym sie nie pytal, z problemem sie juz uporalem wiec tak, nie chodzi ani o hot-fixa ani optymalizera ( obydwa byly zainstalowanle lacznie z rejestrem itd - wedlug instrukcji ) ani ustawienia w biosie ( ktorych de facto moja plyta nie posiada dla 2 rdzeni - w domysle jest szystko enable dla x2 ;) problem byl gdzie indziej mianowicie po wlozeniu procesora i odpaleniu windy pojawilo mi sie okienko zebym wlozyl plyte od windowsa do cd-romu szybko dalem na "anuluj" gdyz spieszylo mi sie zeby wszytko zainstalowac (hot fixy itd) i wziac sie do testow, jednak mialem powyzszy problem za ktoryms razem z rzedu wlozylem juz ta plyte bo denerwowal mnie ten komunikat za kazrydm razem po czym okazalo sie ze windows wykryl nowy sprzet ( komputer wielojajowy blbelbleble ) i zainstalowal jakies stery po restarcie juz wszystko gralo i byly wykrywane 2 jaja. Wiec gdy komus wyskoczy ten komuniakt niech wklada plyte aha, czytalem tez gdzies na forum ze podobny problem rozwiazal reinstal windowsa :) Procesor na defaulcie leci na 2900MHz z groszami, wyzej nie sprawdzalem bo nie mam potrzeby. Tylko cos sie grzeje bardzo na frezerze w stresie 63 stopnie ma jedno jajo, drugie 50 z groszami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ameryke odkrywacie. Zmieniacie procesor na dwurdzeniowy, zmienia sie przez to w ogole charakterystyka komputera, co za tym idzie potrzebna jest zupelnie inna wersja kernela (ktorych windows ma kilkanascie i instaluje je podczas instalacji systemu) i nie chce Wam sie postawic systemu od nowa. Pozniej piszecie o problemach, schodza na to niepotrzebne strony zebyscie na koniec sie przyznali, ze stary system stoi. No ludzie troche powagi, przeciez to normalne, ze przy powaznych zmianach sprzetowych zaleca sie reinstalke windowsa. To nie linux zeby siedzial na dysku latami nie zwazajac na zmiany sprzetowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm...ja to zrobilem chyba poprzez zainstalowanie najnowszego drivera do a64...

na 6 miesiecznym systemie wstalo bez zadnych zgrzytow. potem walnelem tam hotfix i ms late, i jakos to dziala, na razie tamten zostawilem w celach backupu(profile, dane, maile itepe) a na swiezy system wgralem tylko a64 driver i łate ms. i hula pieknie i bez zgrzytow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ameryke odkrywacie. Zmieniacie procesor na dwurdzeniowy, zmienia sie przez to w ogole charakterystyka komputera, co za tym idzie potrzebna jest zupelnie inna wersja kernela (ktorych windows ma kilkanascie i instaluje je podczas instalacji systemu) i nie chce Wam sie postawic systemu od nowa. Pozniej piszecie o problemach, schodza na to niepotrzebne strony zebyscie na koniec sie przyznali, ze stary system stoi. No ludzie troche powagi, przeciez to normalne, ze przy powaznych zmianach sprzetowych zaleca sie reinstalke windowsa. To nie linux zeby siedzial na dysku latami nie zwazajac na zmiany sprzetowe.

Jak wymienilem athlona 64 3+ na be-2350 to menedzer widzial tylko jeden rdzen ale praktycznie po kilku minutach winda pobrala aktualizacje i po restarcie byla gitara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wymienilem athlona 64 3+ na be-2350 to menedzer widzial tylko jeden rdzen ale praktycznie po kilku minutach winda pobrala aktualizacje i po restarcie byla gitara

Podobnie jak u mnie. XP'ek zrobił updejt z komputera PC na wieloprocesorowy komputer PC, po restarcie wszystko grało, system wykrywał 2 jajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko co to jest te Enhanced Virus Protection w amd x2 ?

Google wyłączyli?

To jest zabezpieczenie przed błędami związanych z alokowaniem pamięci (np. przepełnienie bufora). W skrócie przy odpowiednio napisanym programie i przy systemie operacyjnym wspierającym tę technologię procesor pilnuje, aby przy wystąpieniu takiego błędu nie dało się go wykorzystać do uruchomienia nieautoryzowanego kodu. Takie błędy często są wykorzystywane przez złośliwe oprogramowanie do infekcji niezabezpieczonych (czytaj - niezałatanych) systemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dostalem go w koncu w swoje lapy - chyba pierwszy proc z ktorego jestem naprawde zadowolony a mialem ich juz mnostwo:D

x2 4200+ @ 3Ghz def v, ht 1091 B-)

mam tylko pytanie jak moge ustawic moje pamieci zeby lecialy w granicach 500 Mhz? teraz mam fsb 273, dzielnik pamieci 333 wiec sumarycznie smigaja na 429 Mhz :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi