davids80 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) MAX HTT dla Płyty to 370, więc kręcić można. RAMy rzeczywiście kręcą się max w okolicach 930... Napięcia mogę jeszcze troche dorzucić (nie pamiętam teraz ile bo piszę z innego kompa, ale z tego co pamiętam to do 1,5V powinno być. Jutro zacznę zabawę ;) Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez davids80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 MAX HTT dla Płyty to 370, więc kręcić można. RAMy rzeczywiście kręcą się max w okolicach 930... Napięcia mogę jeszcze troche dorzucić (nie pamiętam teraz ile bo piszę z innego kompa, ale z tego co pamiętam to do 1,5V powinno być. Jutro zacznę zabawę ;) Pewnie masz tak jak u mnie do 1,55v :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Mam do Was pytanko. Posiadam plyte DFI Infinity Ultra2-M2 + cienkie zwykłe pamięci Goodram 2x2GB 800Mhz CL5, wg. CPU-Z aktualnie pracują na 840Mhz (bios pokazuje 787Mhz....) Procesor to X2 6400+ @ 3360Mhz (1,475v niestety). CPU n' BUS ratio ustawione na x4 jak myslicie ile jeszcze moge pociągnąć? W razie co zmniejsze takty pamięci :) O temperature się nie martwie bo teraz mam w stresie 55C przy minimalnych obrotach coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Mam do Was pytanko. Posiadam plyte DFI Infinity Ultra2-M2 + cienkie zwykłe pamięci Goodram 2x2GB 800Mhz CL5, wg. CPU-Z aktualnie pracują na 840Mhz (bios pokazuje 787Mhz....) Procesor to X2 6400+ @ 3360Mhz (1,475v niestety). CPU n' BUS ratio ustawione na x4 jak myslicie ile jeszcze moge pociągnąć? W razie co zmniejsze takty pamięci :) O temperature się nie martwie bo teraz mam w stresie 55C przy minimalnych obrotach coolera. Nikt ci dokładnie nie powie do ilu pociągniesz,ale z tego ci widzę procek zapowiada się nieźle :wink: Napięcie jest jeszcze w miare niskie... Obniż takty ramu i ht na 3, to jest BlackEdition,ma odblokowany mnożnik? Daj screen z cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warson Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Witam serdecznie, dziś zakupiłem sobi Nowego Procka a Mianowicie AMD Athlon 5000 X2 BOX - wrzucam go do komputerka z pasta ktora juz miał załaczony radiatorek i z z boxowym Wentylatorem, Temperature w biosie wskazuje mi na 70C wydaje mi się troche za duzo gdyż gdy odpalam windowsa za kazdym razem wyłacza mi kompa... Z góry prosze was o pomoc, co jest grane i od czego to zalezy ze na dzien dobry sie grzeje a nie mysle juz co bedzie gdy odpale Wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 na pewno dobrze zamontowałeś radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Procesor to X2 6400+ @ 3360Mhz (1,475v niestety). Napiecie troche duze jak na te MHz to jest BlackEdition,ma odblokowany mnożnik? Nawet BE nie ma odblokowanego mnoznika w przypadku x2 6400+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Napiecie troche duze jak na te MHz Nawet BE nie ma odblokowanego mnoznika w przypadku x2 6400+ Widocznie to ja mam padake,1,5v 3,3 i ledwo do windy wchodzę Z tego co widzę to dalej nie próbował z prockiem,więc może będzie więcej mhz Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam serdecznie, dziś zakupiłem sobi Nowego Procka a Mianowicie AMD Athlon 5000 X2 BOX - wrzucam go do komputerka z pasta ktora juz miał załaczony radiatorek i z z boxowym Wentylatorem, Temperature w biosie wskazuje mi na 70C wydaje mi się troche za duzo gdyż gdy odpalam windowsa za kazdym razem wyłacza mi kompa... Z góry prosze was o pomoc, co jest grane i od czego to zalezy ze na dzien dobry sie grzeje a nie mysle juz co bedzie gdy odpale Wina. A folie ochronna (jesli byla) zdjales z pasty na coolerze? Kiedys kuzyn tak zamontowal ;) Ewidentnie cos nie tak zalozyles, bo 70* w biosie jest raczej niemozliwe w takim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Kupiłem i złożyłem WC, więc postanowiłem pójść dalej z OC ;) DualCore AMD Athlon 64 X2, 2800 MHz (12 x 200) Manchester BH-E4 Najwyższe napięcie jakie dałem to 1,55 V bo na forum czytałem że to bezpieczna granica ;) Można jechać dalej z napięciem? Co się stanie jak z nim przesadzę (uszkodzi się czy tylko wyłączy/nie wstanie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Kupiłem i złożyłem WC, więc postanowiłem pójść dalej z OC ;) DualCore AMD Athlon 64 X2, 2800 MHz (12 x 200) Manchester BH-E4 Najwyższe napięcie jakie dałem to 1,55 V bo na forum czytałem że to bezpieczna granica ;) Można jechać dalej z napięciem? Co się stanie jak z nim przesadzę (uszkodzi się czy tylko wyłączy/nie wstanie)? Może dokładniej powiesz co to za wc i jakie masz temp.Bo jeszcze się okaże że złożyłeś,zestaw cpc z allegro za 200zł który poza ciszą nie oferuje nic :D Jak będzie za gorąco to go spalisz/przegrzejesz(chociaż powinien się wyłączyć).1,55 to ja daje na Boxie...a znam osobę która daje 1,75v na Arctic Freezer :rolleyes: Jednak nie dawaj mu powyżej 1,8...A w ogóle ile możesz dać max? Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Może dokładniej powiesz co to za wc i jakie masz temp.Bo jeszcze się okaże że złożyłeś,zestaw cpc z allegro za 200zł który poza ciszą nie oferuje nic :D Jak będzie za gorąco to go spalisz/przegrzejesz(chociaż powinien się wyłączyć).1,55 to ja daje na Boxie...a znam osobę która daje 1,75v na Arctic Freezer :rolleyes: Jednak nie dawaj mu powyżej 1,8...A w ogóle ile możesz dać max? 3064504[/snapback] http://www.cooling.pl/lian-li-pca70b-czarn...ukt,550767.html http://www.cooling.pl/laing-ddc-12v-1t-pom...odukt,1431.html http://www.cooling.pl/dtek-fuzion-v20-univ...ukt,550841.html http://www.cooling.pl/thermochill-pa1203-t...ukt,176441.html http://www.cooling.pl/swiftech-mcresmicro,produkt,1571.html weze wg uznania jak i plyn grill od maniaklanego przesyłka i rabat u kulinga pewnie tez dostaniesz Sprzęt wg tego co podał Arni, tylko obudowę wybrałem inną http://www.cooling.pl/lian-li-pca77b-czarn...ukt,550898.html (fotki kiedyś wstawię) Obecnie chodzi na 1.4 V @ 1800Mhz temperatura w spoczynku do 38* na obciążeniu 42*, jak ustawiłem prąd na 1,55 to do 50* nie dotarłem. Jak używałem AC Asusa miałem odpowiednio 52* - 62* Nie wiem na jakim procu ustawiacie takie napięcie bo na 4600+ z chłodzeniem AC przy 1,55 V to ja ledwo bios mogłem ujrzeć :P Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez novisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warson Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam serdecznie, dziś zakupiłem sobi Nowego Procka a Mianowicie AMD Athlon 5000 X2 BOX - wrzucam go do komputerka z pasta ktora juz miał załaczony radiatorek i z z boxowym Wentylatorem, Temperature w biosie wskazuje mi na 70C wydaje mi się troche za duzo gdyż gdy odpalam windowsa za kazdym razem wyłacza mi kompa... Z góry prosze was o pomoc, co jest grane i od czego to zalezy ze na dzien dobry sie grzeje a nie mysle juz co bedzie gdy odpale Wina. A folie ochronna (jesli byla) zdjales z pasty na coolerze? Kiedys kuzyn tak zamontowal icon_wink2.gif Ewidentnie cos nie tak zalozyles, bo 70* w biosie jest raczej niemozliwe w takim przypadku. Tak zdjalem itp. w dodatku parenascie razy w dniu nagle wylacza mi sie comp :( macie jakas rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) @novisz było trzeba od razu mówić że Arni ci 'składał'... :wink: Na jakim rdzeniu masz procka? (może daj screen)...Mój chce więcej jak 1,55 ale nie mam :D Próbowałeś już coś tam...? @warson Jak już wejdziesz do windy,to włącz coretemp i zrób screen. Możliwe że się wyłącza,bo w biosie masz ustawioną 'krytyczną' temperaturę...Kiedy dojdzie np. do 80*C komp off. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Kupiłem i złożyłem WC, więc postanowiłem pójść dalej z OC DualCore AMD Athlon 64 X2 4600+, 2800 MHz (12 x 200) Manchester BH-E4 Najwyższe napięcie jakie dałem to 1,55 V bo na forum czytałem że to bezpieczna granica icon_wink2.gif Można jechać dalej z napięciem? Co się stanie jak z nim przesadzę (uszkodzi się czy tylko wyłączy/nie wstanie)? O sory widzę że nie podałem oznaczenia procka wcześniej ;) Max V jaki mogę dać to 1,765 V. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez novisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) O sory widzę że nie podałem oznaczenia procka wcześniej ;) Rewizję masz dobrą ale Menchcestery nie były mistrzami :D Max V jaki mogę dać to 1,765 V. No to startuj...12x267 lub 11x300 napięcie jakie uważasz za słuszne i operuj pamięciami... Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 optymista... jak na tym Manchesterze do 3G dojedziesz to juz bedzie sukces... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 optymista... jak na tym Manchesterze do 3G dojedziesz to juz bedzie sukces... Tak jestem optymistą... Nie po to złożył wc za tyle $$ żeby podbić się o marne 200mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Miałem ponad 3GHz przy wolcie 1,55 jak pisałem miałem 50* ale nadawał się tylko do Super Pi ;) Nie odpowiedzieliście mi na pytanie: Do ilu mogę jechać z V aby go nie zjarać :P Jeszcze jedna sprawa powyżej pewnego Vcore komp nie wstaje po restarcie (zmiana ustawień biosa, restart systemu) muszę wyłączyć i włączyć kompa, wydaje mi się że to za duży V na proca przy starcie i dlatego tak się dzieje, w Biosie nie mam możliwości wyboru napięcia przy starcie :/ Dlatego 2,8 GHz to max do pracy codziennej powyżej nie mam zamiaru się "szczypać". Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez novisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Miałem ponad 3GHz przy wolcie 1,55 jak pisałem miałem 50* ale nadawał się tylko do Super Pi ;) Nie odpowiedzieliście mi na pytanie: Do ilu mogę jechać z V aby go nie zjarać :P Jeszcze jedna sprawa powyżej pewnego Vcore komp nie wstaje po restarcie (zmiana ustawień biosa, restart systemu) muszę wyłączyć i włączyć kompa, wydaje mi się że to za duży V na proca przy starcie i dlatego tak się dzieje, w Biosie nie mam możliwości wyboru napięcia przy starcie :/ Dlatego 2,8 GHz to max do pracy codziennej powyżej nie mam zamiaru się "szczypać". Oj słabiutko...Nie przekraczaj 1,7v...ale wc na 100%. Na jakim v nie wstaje? Podnoś napięcie ale nie dawaj mu mhz wtedy bedzie wiadomo czy lubi V czy nie... Na twoim miejscu przesiadłbym się na AM2-na Allegro pozabijali by się za tego Menchestera,za ramy i płytkę z resztą też... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 moj toledo daje rade 24/7 2,9 @1,5V powyzej tego juz na wc mu za cieplo.... poza tym bez roznicy mu jest napiecie powyzej 1,6 tylko sie bardziej grzeje, moze jakbym go chillerem albo jakims lodem (mokrym lub suchym) potraktowal to by cos z niego bylo wiecej, a tak max to pi przy 3133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 3.0 GHz na 1.55 stabilnie wszystko ładnie temp w porywach 53* dalej mi się już nie chciało ;). Co do niewstawania to niebyła przyczyna wysokiego V tylko wręcz odwrotnie. Na AC nie włączałem opcji OverVoltage NB,SB,HT bo się grzał mocno teraz włączyłem i nie było problemu ze wstawaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Znacie jakiś program, który liczy TDP procesora? Wprowadzamy, napięcie, rdzeń, taktowanie i oblicza TDP. Było takie coś na socket A ale teraz to nie znam niczego podobnego dla X2 ;/ Chyba znalazlem - CPU Calc 1.9.5, nie jest co prawda idealny, działa przyjmując, że każdy procesor z TDP 65W pobiera 65W czy to 2,2 czy 2,9 GHz. Macie coś innego ;> Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez Trofix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Tutaj możesz sobie policzyć => http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp Albo ręcznie ze wzoru Nowe_TDP = Stare_TDP * (Nowe_takt / Stare_takt) * (Nowe_V / Stare_V)^2 Wzór jest uproszczony. Poza tym warto sobie obliczyć samemu podstawowe TDP procka (bo AMD oznacza procki seriami, na przykład X2 4400+ jest oznaczony takim samym TDP jak 5600+ mimo iż ma zdecydowanie niższe takty, takie same napięcie i tą samą rev.). Najlepiej to zrobić tak, że znaleźć procka z najwyższym MHz i resztą parametrów identyczną i z tego wzoru policzyć sobie podstawowe TDP swojego procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No to chyba 5200+ (2,7 GHz) i 1,30V więc jak z tego obliczyć swoje podstawowe TDP? Jest jeszcze 5600+ z 2,9 ale ten ma chyba 1,35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 A nie jest tak, że oba mają 1.35V w standardzie? W każdym razie przyjmując te same napięcia w stock masz NTDP= 65 * 2700/2900 = 60W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ciekawe kiedy wejdzie ta obniżka ;] i jak te ceny będą wyglądały w Polsce ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ciekawe kiedy wejdzie ta obniżka ;] i jak te ceny będą wyglądały w Polsce ;] Oczywiście mowa tu o Dolarach $$$-żeby ktoś sobie nie pomyślał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) proc__ stara c__nowa c 6000+ 253zł -> 214zł 5600+ 230zł -> 198zł 5400+ 196zł -> 176zł 5200+ 171zł -> 153zł ;] kurs 2,26zł za dolara u nas jest troche drożej ;] jak 6000+ bedzie za ~220 to na niego padnie mój wybór ;] ew 5600+ ;] ps - ciekawe dlaczego 6400+ nie przeceniony ... przecież on staje się kompletnie nieopłacalny ;] Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) No fakt w esc 6k+ 300zł a 64k+ 500zł :mur: Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...