Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktorys z szanownych kolegow uzywa C&Q? Mnie sie cos nie udaje odpalic. Co prawda w Opteronie to sie nazywa PowerNow! ale chodzi o to samo. Stery sa tes ame co do zwyklych Athlonow. W BIOSie C&Q wlaczone, stery sa, minimalne zarzadzanie energia jest... a PowerNow! nie ma. Nie wiem, albo system mam juz troche nieswierzy albo DFI nie radzi sobie z technologia Opterona. Stawiam na to drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zrobic by baze wsio X2 w pierwszym poscie tego tematu z seriami X2, co bedizemy wiedziec mniejwiecej jak to wyglada....

ok ??

Fajny pomysł, tylko kto będzie tym administrował?

Lancer

Coś czytałem nie pamiętam gdzie, może Q&A na stronach AMD? Osobiście nie używam i nie ładowałem sterownika bo cały czas jadę na podkręconym tak jak w sygnaturce.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej, gdyby byl to Gray - on zalozyl topic i dal pierwszego posta.

Jesli zgodzilby sie, moznaby nadsylac do niego jakies tam potwierdzone screenem OC i zrobila by sie mala baza.

Lancer: tez stawiam na to drugie. Wogle obsluga opterono jest mocno na sile chyba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ADA3800DAA5BV

CDBHE 0537SPBW

1326449I50046

siostrzane proce - z tego samego wafla mamy :) moj pare sztuk wczesniejszy.

Przeczytane przy zmianie chłodzenia :

ADA3800DAA5BV

CDBHE 0526UPBW

1277699G50235

@

nie używam C@Q

Edytowane przez Waldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brakuje wam przy tych 2 jajkach czasami mozliwosci pobenchowania ??? Bo mnie na sama mysl az mdli :) Jest to jedyna rzecz ktora powstrzymuje mnie przed zmiana procka na jakiegos opterona dual core z usa ...

To tutaj popróbuj swoim jednojajowcem to porównamy wyniki :lol:

http://forum.purepc.pl/Cinebench-2003-Chal...33-t150328.html

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temp 47 okolo

na pamieciach 3.65

Takie napiecie dalem na proc tylko do testow

na codzien jest 1.58 przy 2620. 2xseti 100% load daje mi 43*C :)

U mnie na roboczo 2520 1,475volt i tem ok 44* ( 1x@Seti ) - Ninja.

Odczuwam brak dobrych pamiątek, ale ta kasa :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brakuje wam przy tych 2 jajkach czasami mozliwosci pobenchowania ??? Bo mnie na sama mysl az mdli :) Jest to jedyna rzecz ktora powstrzymuje mnie przed zmiana procka na jakiegos opterona dual core z usa ...

Moglbys mi wytlumaczyc o co chodzi z tym brakiem mozliwosci benchowania ?

Nie siedze w temacie i nie wiem ocb :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa dwie grupy uzytkownikow. Ci ktorzy kompa uzywaja najpierw do benchmarkow, a potem do innych zadan i ci dla ktorych najwazniejsza jest funkcjolanosc komputera i wysoka wydajnosc w szerokim spektrum aplikacji :D

Albo inaczej - sa tacy ktorzy graja glownie w benchmarki i tacy ktorzy graja w gry.

Powiedzmy ze dla tej drugiej grupy nie ma wielu zbyt popularnych benchmarkow :P

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze cos mi switalo , to teraz jestem w ogole w kropce <_<

Czyli dla osob , ktore lubia grac nie ma zbyt popularnych benchmarkow ? Przeciez sa 3dmarki itp... No chyba , ze chodzi o to , ze te benchmarki nie wspieraja dwoch jajek ? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze cos mi switalo , to teraz jestem w ogole w kropce <_<

Czyli dla osob , ktore lubia grac nie ma zbyt popularnych benchmarkow ? Przeciez sa 3dmarki itp... No chyba , ze chodzi o to , ze te benchmarki nie wspieraja dwoch jajek ? :huh:

albo pokazują bzdety,

szybki procesor jednordzeniowy bedzie swietnie sie spisywał przy uruchomionym jednym poważnym zadaniu (priorytet Normal, lub wyżej), to samo zadanie uruchomione na procesorze 2rdzeniowym I PROGRAMIE UMIEJąCYM Z TEGO KORZYSTAć wykona się o prawie dwa razy szybciej.

stąd też jak komputer czeka aż użytkownik zabije wroga w jakąś gierkę, to 2 rdzenie nie pomogą szarym komórkom człowieczka (w niczym), lecz jak będziesz pracował na plikach "ważących" 60 albo i 100MB to zauważysz różnice - przy założeniu, że używasz programy zdolne obsłużyć X2 AMD, lub Intelowskie HT i Dual.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że mało jest benchmarków pokazujących zalety wieloprocesorowości, ale nie przeszkadza to tym procesorom być 2 razy szybszymi niż jednoprocesorowe odpowiedniki.

Zresztą potrzebującym spektakularnych osiągnięć polecam Sandrę - w teście tym gdy odpalasz na X2 CPU test - w porównaniu pokazują się inne wieloprocesorowe konfiguracje.

@a tak na marginesie

Kto pisze że wynik cinebench'a nie jest testem to powinien grać w kapsle, a nie bawić się komputerem. WSZYSTKIE TESTY MIERZą WYDAJNOść ZADANIA W OKREśLONYM CZASIE, lub czas wykonywania danego zadania. Stąd też jedno standardowe zadanie wykonane szybciej oznacza, że było zrobione na szybszym sprzęcie. Przypominam, że aby znaleźć x nie ma znaczenia czy jest ono podane jako x, czy jego odrotność tj.: 1/x.

Miłego dociekania , który typ procesora jest szybszy - życzę. A przypomne , że chip karty graficznej jest na swój sposób wielordzeniowy (bardziej przypomina procesor Cell, a nie X2 co nie przeszkadza mu wykonywać wiele operacji na raz).

Chciałbym widzieć kartę Ati lub Nvidii z 1 vertexem, 1 potokiem itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory, jedyny benchmark w ktorym mozna pobawic sie solidnie X2 to cinebench. Na tym polu nie bedzie szybko procka , ktory pobije X2.

Zaskakujaca jednak jest roznica pomiedzy Cinebench na 2,6 GHz 1 rdzeniowy (~70s ) a 2,6 X2 (~40s). Widac wyraznie ze nie jest wcale 2x szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory, jedyny benchmark w ktorym mozna pobawic sie solidnie X2 to cinebench. Na tym polu nie bedzie szybko procka , ktory pobije X2.

Zaskakujaca jednak jest roznica pomiedzy Cinebench na 2,6 GHz 1 rdzeniowy (~70s ) a 2,6 X2 (~40s). Widac wyraznie ze nie jest wcale 2x szybciej.

Średnio należy zakładać przyrost ok 70-80 % szybciej przy drugim jądrze.

Tylko nieliczne zadania (a nie programy) potrafią wyciągnąć 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mniej więcej po tygodniu od dnia zakupu mogę zdać relację z testów mojego egzemplarza X2 3800+.

Zaczniemy od numerów seryjnych

ADA 3800DAA58V

LDBHE 0537WPMW

Z80825AI50762

Póznej się okaże, że killer to nie jest ;)

Pierwsze próy podkręcania sotsując zasilacz z poprzedniej konfiguracji (Barton 2500@3200) spełzły na niczym. Trzeba było wymienić zasilacz - wybór padł na Tagana 480W U01. Teraz mam pewność stabilności.

Chłodzenie BOX'owe zostało zamienione na AC Ninja + Fander 120. Na początku była Akasa Amber ale jest za słaba na wyższych obrotach i będzie służyć jako przedni wiatrak w budzie. Parę słów odnoścnie Ninjy. Moim zdaniem mój egzemplarz nie jest zbyt dobnrze wykonany. Po pierwsze powierchnia jest dosć chropowata , po drugie jest nierówna, tj. na krawędziach jest wyższa a na środku tworzy się taka poduszka powietrzna. Dla testu wszystko wybebeszyłem z obudowy i dokładnie sprawdeziłem na biurku. Posmarowałem pastą Ceramique całą powierzchnię CPU (dla testu nałożyłem palcem trochę więcej , zostawiając ślady linii papilarnych) i przyłożyłem Ninje. Po zdemontowaniu stwierdziłem , że tylko na bokach CPU był kontakt z radiatorem. Przy następnych montażach stawiałem po prosu kropkę pasty na środku CPU i tyle. Obawiam się jednak , czy wszystko się dobrze chłodzi i NInja nie jest tu słabym elementem. Zastanawiam się nad reklamowaniem jej.

Wracając do testów. Komp jest własnie po ośmoiu godzianch SPI2004 na dwóch jądrach. Przeszedł to na następujących ustawieniach:

FSB 240, VCore ustawionych na płycie MSI Neo2 Platinum jako 1.425V + 10% (tak trzeba kombinować) co daje ~1.52V. Miernika nie mam dlatego muszę wierzyć wksazaniom programów. Pamięci nie mam wyczynowych dlatego ustawiłem je na 200Mhz 7-3-3-2.5. Chwilowo działały w singlu bo drugi gigowy moduł jest w innym kompie.

Takie ustawianie wydają mi się stabilne i maksymalne dla mojego egzemplarza. SPI na niższych napięciach wywalał się po kwadransie.

Wyższe spowodują za duże temperatury a muszę pamiętać o zapewnieniu dobrej wentylacji jak to wszystko złoże do środka. Przy okazji wspomnę później czy nie koniecznych okazała sie wymiana mojej średniej wielkości budu Chieftec na Bigtower.

Ogólnie spodziewałem się ciut lepszych wyników ale widocznie mam takie szczęscie do procków. Poprzedni Barton kupiony także w ciemno wymagał 1.875 do FSB218 ale odwdzięczył się stabilnych działaniem na tych ustawieniach prze prawie dwa lata (non-stop działa tak do dziś)

Poniżej klika dowodów. Jakbyście mieli jakieś pytania lub sugestie to smiało. Każdy głos sie liczy ;)

ps. dla ciekawskich kilka statystyk.

SuperPi 32M 40.06 , 16M 15.56

Przy okazji zminy zasilacza odżył mój Radeon, który działa stabilnie przy chłodzeniu zalmana oraz nawiewie z Ninjy na taktowaniu 620/1240.

co daje: 3dm01 ~23164, 03m03 13736, 3dm05 7143 pkt.

Cinebench multiCPU 43,6 sec.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sorry za długosć posta.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, fajnie że opisałeś swoje doświadczenia ale mam pewien niedosyt informacji.

Zgaduję, że mnożnik procesora jest x10 to przy podanej FSB daje taktowanie 2400?

Brak mi tutaj też informacji o SP2004 - czy proc przechodzi na tych ustawieniach i 2 core test conajmniej 2-3 godziny i jakie są temperatury?

Cinebench jest OK ale czasy, które podałeś dla SPI nic mi nie mówią, czy w trakcie tego wyłaczałeś procesy i zbędne hardware? Wydaje się, że nie bo powinieneś mieć czas 16M w okolicach 13,5 min a nie prawie 16 min.

Nie chcę, żeby moja wypowiedź była postrzegana jako wytykanie błędów lecz jako konstruktywna krytyka.

Ciekawi mnie jak masz ustawiony wentylator Ninja czy od przodu obudowy, z tyłu czy od dołu? Może jakaś fotka? W 3dmarku 2005 podaj linka do ORBa to zobaczymy wydajność samego procesora.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnosnie chlodzenia BOX to jest susssszarka co polecacie w przystępnej cenie żeby było cicho i wydajnie oprucz Ninji co myslicie o Arctic Cooling Freezer 64 Pro cena to tylko 69 zl na alegro. PO pierwszych bojach 2400MHZ na 1.425V. C&C wogule mi nie działa:(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, fajnie że opisałeś swoje doświadczenia ale mam pewien niedosyt informacji.

Zgaduję, że mnożnik procesora jest x10 to przy podanej FSB daje taktowanie 2400?

Brak mi tutaj też informacji o SP2004 - czy proc przechodzi na tych ustawieniach i 2 core test conajmniej 2-3 godziny i jakie są temperatury?

Cinebench jest OK ale czasy, które podałeś dla SPI nic mi nie mówią, czy w trakcie tego wyłaczałeś procesy i zbędne hardware? Wydaje się, że nie bo powinieneś mieć czas 16M w okolicach 13,5 min a nie prawie 16 min.

Nie chcę, żeby moja wypowiedź była postrzegana jako wytykanie błędów lecz jako konstruktywna krytyka.

Ciekawi mnie jak masz ustawiony wentylator Ninja czy od przodu obudowy, z tyłu czy od dołu? Może jakaś fotka? W 3dmarku 2005 podaj linka do ORBa to zobaczymy wydajność samego procesora.

Juz wyjaśniam.

Wszystkie testy były przeprowadzane pod kątem stabilności. Zauważyłem ,że SP2004 lepiej się nadawał do tego bo czasami liczenie SuperPI32 przechodziło (~45 minut) a SPI2004 wywalał się szybciej (po 15-stu). Dlatego jako wykładnie stabilności potraktowałem SPI2004 puszczone na prawie 8 godzin (jest screen, zresztą z Pi także).

Temp. max to poniżej 50st ale przed chwilą wszystko zapakowałem do mojej małej obudowy. Niestety przez słaby przeciąg (80mm z tyłu) temp w Spi2004 osiągnęła 53st i zbastowałem. Musze coś poprawić - moze razem coś wymyślimy.

Odnośnie samych wentyli - z przodu jest zamontowana na słowo honoru wciągająca Akasa Amber 120. Moim zdanie przez to ta obudowa jest przystosowana do 80mm to trudno ją tam dopasować. Ale jakoś podczepiłem. Ninja ma Fandera 120 pchającego powietrze to tyłu budy, skąd powietrze ma zasysać nędzna 80mm Artcic Coooling na dodatek z regulatorem termicznym. Obawiam sie , że własnie przez ten samoregulujący się czujnik wentyl za słabo zasysa powietrze. Jeśli przyłożymy rękę z tyłu podczas max. obciążenia to powietrze gorące powietrze wysysa wentyl z Tagana , natomiast Artic dość zimne.

Jak będe miał chwilę to sprawdzę czy może wydajniej będzie bez 80mm z tyłu albo z innym wentylem (bez diody termicznej). Zamontowanie 120 w tym miejscu nie wchodzi w rachubę z braku miejsca. W razie czego mogę się z kumplem zamienić na obudiwy (bigtower).

Załączam na szybko zrobione fotki. Temp w środku obudowy , mierzona czujką z panel AerogateII wynosi max 31st.

Odnośnie wyników. Wszystko przeprowadziłem na szybko bez zbędnego dla mnie osobiście tuningowania systemu. Wiem , że nie są najlepsze ale juz mnie to tak nie wkręca ;) W tle antywir, kilka progsów a ja w międzyczasie (korzystając z mocy dwóch jaj ;) robiłem coś innego.

Wynik 05 zapodam jak zpatciach!e smarka.

BTW, Atomel , Twojej wypowiedzi nie traktowałem uszcypliwe ani przez moment. Dzięki za wszelkie uwagi.

To dzięki ludziom z tego forum w pare minut można rozwiązać problem.

W tym miejscy podro dla draaka za rozjaśnienie kwestii oc mobo MSI oraz dla Worma14-stego za wspólne testy i zasiłke ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie, Petrumi, widać, że powoli dochodzisz do porozumienia ze swoimi nowymi zabawkami :) Jeśli nie zależy Ci tylko na benchowaniu dla idei, to x2@2.4GHz będzie bardzo przyjemną maszynką,

Patrząc po innych osobach z ninją i x2 widać, że ta Twoja nie sprawdza się zupełnie. Może faktycznie polerka będzie dobrym wyjściem, jednak taka solidna, bo z tego co piszesz to podstawa nie tylko jest chropowata, ale i na tyle nierówna, by nie dolegać do cpu.

To mój strzał, ale sądzę, że jak zapewnisz temu prockowi odpowiednie chłodzenie (tak, by przy full stress utrzymywało się te 40C) to uda Ci się osiągnąć więcej niż 2.4GHz. Powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi